FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Jsem zaměstnanec a přitom OSVČ s…

Dobrý den. Jsem zaměstnanec a přitom OSVČ s živnostenským listem na údržbu nemovitostí.Chci se zeptat jetli se na mne vztahuje nová úprava o paušálním výpočtu daně ve výši 25% z celkových příjmů a jestli je možné ji použít při výpočtu daní již za tento rok. Dále se chci zeptat jestli se v souvislosti s novými úpravami mění formuláře pro přiznání daně.

Jsem členem BD,které odkoupilo 6 bytových domů od…

Jsem členem BD,které odkoupilo 6 bytových domů od podniku (dřívější podnikové byty). Na zakoupení si pořídilo hypoteční úvěr se splatností 15 roků.V těchto domech je 7 bytů nájemních. Z nájemného má družstvo nějaký příjem. Na koupi těchto 7 bytů připadá z celkové výše hypotečního úvěru určitá část. Pokud vezmu odpovídající roční částku splátky úvěru připadající na těchto 7 bytů, nepokryje zisk z nájemného ani tuto splátku. Samozřejmě si družstvo musí šetřit z peněz vybraných na fond oprav na větší opravy, poněvadž jde o panelové byty staré 35 roků. Připadá mně nelogické, aby za této situace družstvo platilo jakoukoliv částku na dani z příjmů podle zákona 586/92 Sb. Mohl bych dostat informaci, jak se má v tomto případě postupovat správně,aby BD dodrželo zákon a přitom neplatilo daň zbytečně?

Dobrý den. V roce 2005 jsem pracovala jako OSVČ…

Dobrý den. V roce 2005 jsem pracovala jako OSVČ na živnostenský list (činnost jsem zahájila v roce 2000). Od června 2005 jsem začala pobírat rodičovský příspěvek, živnost jsem nepozastavila. Pokud jsem to pochopila správně, měla bych teď patřit mezi OSVČ s činností vedlejší. Týká se mě za rok 2005 minimální základ daně, i přesto, že jsem činnost vedlejší vykonávala vlastně jen půl roku (a půl roku činnost hlavní)? Děkuji Vám moc za odpověď.

Dobrý den, jsem OSVČ, plátce DPH (+ manželka…

Dobrý den, jsem OSVČ, plátce DPH (+ manželka osoba spolupracující s podílem cca 30% ) a rád bych uplatnil výdaje paušálem za rok 2005, což již schválená novela zákona o dani umožňuje. V minulých letech jsem paušál neuplatňoval. Někde jsem se dočetl, že pokud jsem paušál dříve neuplatnil budu muset podat dodatečné přiznání za rok 2004?? Můžete mi, prosím, poradit jak postupovat?

Dobrý den, děkuji za odpověď. Ještě k upřesnění…

Dobrý den, děkuji za odpověď. Ještě k upřesnění převodu auta z obch. majetku OSVČ do os. vlastnictví. Převod je zdanitelným příjmem a pokud auto prodám do 5 let od převodu do os. vlastnictví, budu znovu platit daň z příjmu podle § 4 odst.1c ZDP? Děkuji

Dobrý den Měl bych na Vás dotaz týkající se…

Dobrý den Měl bych na Vás dotaz týkající se podání daňového přiznání. Jsem zaměstnanec a v říjnu jsem si udělat ŽL na vedlejší činnost.Na ŽL jsem si letos přivydělal 5 500Kč, ale náklady jsem měl 14 OOOKč.Budou se příjmy z hlavní a vedlejší činnosti sčítat v daňovém přiznání?A je možné podat společné zdanění manželů pokud se nám v srpnu narodila dcera a manželka byla od září na mateřské dovolené? Děkuji

Jak se mě projeví společné zdanění do přehledu…

Jak se mě projeví společné zdanění do přehledu OSSZ a zdravotní pojišťovny u obou osob. Manželka je plný invalidní důchodce.

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO,…

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: FO, plátce DPH, zakoupil dodávkový automobil od neplátce DPH. Po nějakém čase automobil vyřadil za svého obchodního majetku. Je toto vyřazení zdanitelné plnění? Myslím, že ne. Pak automobil prodal, už jako soukromá osoba. Je tento prodej zdanitelné plnění. Mám za to, že také ne. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, jakým způsobem mám zlikvidovat závazek…

Dobrý den, jakým způsobem mám zlikvidovat závazek,/518/321/ když úhrada proběhla již v loňském roce hotově, ale zjistilo se to až teď při inventuře závazků ? obdržený dopis od dodavatele /jedná se o podvojné účetnictví/. Děkuji. Jinak přeju krásné a šťastné vánoce, moc nám pomáháte. Děkuji

V roce 2003 jsem měl autonehodu a byl jsem asi 7…

V roce 2003 jsem měl autonehodu a byl jsem asi 7 měsiců na nemocenské z pojistného plnění jsem dostal zálohu za ušlý zisk nebot mě čekala ještě další operace taky jsem navštívil finanční úřad kde mi bylo sděleno že dan se zaplatí až bude pojistná událost úplně vyřízená. Po vyřízení pojistné události jsem zaplatil dan. jake bylo překvapení že mi finanční úřad předepsal penále za za prodlení úhrady mých danových poviností. Přitom si myslím že jsem proto abych zaplatil dan udělal maximum . Děkuji za odpověd

V letošním roce jsem získala příležitostnou…

V letošním roce jsem získala příležitostnou činností (§10 ZDP) příjem ve výši 40 000 Kč, výdej 25 000 Kč. Je toto nutné uvádět v daňovém přiznání, osvobození 20 tis. Kč platí pro rozdíl mezi příjmy a výdaji nebo pro příjem? Může manžel uplatnit na mě nezdanitelnou částku? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz, zda při platbě nájemného za…

Dobrý den, mám dotaz, zda při platbě nájemného za kancelář může nájemce-plátce DPH uplatnit odpočet, pokud je nájemné uvedeno s DPH v nájemní smlouvě. Pokud by DPH uvedena nebyla, lze odpočet uplatnit také? Děkuji

Občan SR, podnikající FO v ČR, je daňový rezident…

Občan SR, podnikající FO v ČR, je daňový rezident či nerezident ? Hraje tu úlohu skutečnost, že má zřízen dlouhodobý pobyt, nebo nikoliv ? Jestliže se zde obvykle zdržuje více než 183 dnů a jeho příjmy jsou více než z 90% ze zdrojů na území ČR může základ daně snížit i podle §15 odst. 1b) až f) a uplatnit slevu podle §35c) i když zde s ním manželka a děti nepobývají ?

Dobrý den, při kontrole účetnictví bylo…

Dobrý den, při kontrole účetnictví bylo zjištěno, že jsme chybně v roce 2003 zaúčtovali některé faktury. Na základě toho jsme museli snížit odpisy budovy za rok 2004 a rok 2005. V témže roce jsme koupili stoly, police atd do 40 000kč. Dnes musíme zaúčtovat tento majetek jako soubor movitých věcí. Chtěla bych se zeptat, zda u tohoto souboru můžu uskutečnit odpisy za rok 2004 a 2005 již dnes nebo můžu začít odpisovat tento majetek až v roce 2006 a tím pádem, odpisovaná doba bude 8 let a ne jen 6. Děkuji

Dobrý den pane doktore. Mám nějaký výnos z…

Dobrý den pane doktore. Mám nějaký výnos z krátkodobých obchodů prostřednictvím brokera na zahraničních trzích-tedy podléhá danění. Jde o příjmovou položku, kterou daním dle sazby příslušného daňového pásma? Jakým kurzem např. EUR nebo USD přepočtu na CZK? Jaký paragraf zákona o dani z příjmu o tom hovoří? Za odpovědi děkuji a přeji hodně zdraví a sváteční pohody.

V letošním roce jsem obdržel ze smlouvy o…

V letošním roce jsem obdržel ze smlouvy o penzijním připojištění částku 74 tis. Kč, zdanitelná část z výnosů st. příspěvků a výnosů z příspěvků účastníka ve výši 4500 Kč byla zdaněna daní ve výši 768 Kč. Lze tuto daň kompenzovat ( např. z životního pojištění, nebo z jiného penzijního připojištění), podobně jako je snížení daňového základu u osob zaměstnaných. Doplňuji, že jediným zdrojem příjmu pro rok 2005 byl pro mne starobní důchod ve výši 138 tis.Kč. Děkuji za odpověď.

Jsem OSVČ, jaké mám použít průměrné ceny benzinu…

Jsem OSVČ, jaké mám použít průměrné ceny benzinu pro rok 2005, kde to mohu zjistit. Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den pane doktore. Vlastním zemědělský…

Dobrý den pane doktore. Vlastním zemědělský pozemek, který má v pronájmu družstvo. Letos poprvé jsem platil daň z pozemku sám, družstvo mi ji zaplatilo teď na konci roku spolu s nájmem. Jak podat daňové přiznání /daň je 3910,- Kč a pronájem činí 7 200,-Kč/? Mohu uplatnit paušál 20% z částky 7 200,-Kč jako výdaje z příjmu, jak uvést do daňového přiznání daň z pozemku 3910,-Kč, kterou jsem již zaplatil? Děkuji za odpověď.

DOBRÝ DEN, NENÍ MI JASNÉ ZDAŇOVÁNÍ ZAPLACENÝCH…

DOBRÝ DEN, NENÍ MI JASNÉ ZDAŇOVÁNÍ ZAPLACENÝCH ZÁLOH. MY VYSTAVÍME NA ZAPLACENOU ZÁLOHU DAŇOVÝ DOKLAD,ODVEDEME DPH A ODBĚRATEL SI MŮŽE DPH UPLATNIT. (JSME S.R.O. PLÁTCI DPH, ZÁLOHA JE NA UŽ PROVÁDĚNÉ PRÁCE)-JE TO SPRÁVNĚ? PROČ NÁM VČE NA ZAPLACENÉ ZÁLOHY UŽ NEVYSTAVUJE DAŇOVÝ DOKLAD A PROČ PLYNÁRNY ANO,KDYŽ TO JE TO PODOBNÉ PLNĚNÍ. MÁME NÁROK NA ODPOČET? NÁSLEDUJÍCÍ VĚTA MI NENÍ JASNÁ: "Plátce je po přijetí platby povinen daňový doklad vystavit jen v případě, že mu přijetím platby vznikla i povinnost přiznat a odvést daň na výstupu." - KDY VZNIKNE POVINNOST PŘIZNAT DAŇ A KDY NE? PROSÍM VÁS O LIDSKÉ VYSVĚTLENÍ. MOC VÁM DĚKUJI.

Jsme s.r.o. p- plátce DPH - vyvážíme zboží do…

Jsme s.r.o. p- plátce DPH - vyvážíme zboží do Slovinska. Prosím o sdělení, zda vývoz do Slovinska podléhá DPH - zda máme vystavit fakturu s DPH či nikoliv. Jedná se o náš první vývoz ve výši cca 1,000.000,-- Kč. Děkuji