FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Prosím o zodpovězení mého dotazu týkajícího se mezd v r.2006. Min.mzda je zvýšena na 7570,- a nezdanitelná částka je nahrazena daňovou slevou 7200,-Kč na poplatníka. Daň je snížena na 12% do částky 10100,- Kč. Jedná se mi o daňovou slevu na poplatníka. Ta bude povinná a nebo se bude zpracovávat podobně jako daňový bonus na dítě? Můžete mi prosím stručně vypsat výpočet mzdy pro rok 2006, když hrubá mzda bude činit 7570,-Kč, dvě malé děti. V případě bonusu, jestliže je hrubá mzda nižší než min.mzda tř.v době nemoci, tak není nárok. Jak je to s daňovou slevou na poplatníka? Zatím jsem nenašla nic v publikacích, tak proto se obracím na Vás? Vyjde nebo vyšla nějaká příručka s příklady již pro rok 2006? Moc děkuji za Vaší trpělivost s našimi dotazy, tato Vaše pomoc v podobě odpovědích je pro nás malé podnikatele hotová záchrana. Odebírám spoustu publikací a nakonec to co rychle potřebuji nikdy hned nenajdu. Ještě jednou moc děkuji a přeji hodně zdraví, pohody v r. 2006. Marie skutečně
Hezky den! Sestra me babicky mi odkazala svuj byt v hodnote 800 000 Kc. Muzete mi sdelit, v ktere dedicke skupine se nachazim a kolik tedy bude cinit dedicka dan? Zaroven bych rada pozadala o pribliznou cenu notarskeho poplatku teto zalezitosti (respektive dedickeho rizeni). Dekuji!
Dobrý den, ve svém domě, který má v přízemí zřízen obchod, jsem tyto prostory pronajímal firmě, která po dohodě pronájem ukončila a vyplatila mi odstupné ve výši cca půl milionu korun. Jakým způsobem musím tento příjem zdanit? Původně, když si firma prostory pronajala, tak jsem jako podmínku nájemní smlouvy, musel dům opravit, na což jsem si musel vzít poměrně vysoký úver, dále jsem do opravy domu (fasády, střechy, podnikatelských prostor) musel vložit i svoje našetřené finanční prostředky. Při zdanění příjmu z dosavadního nájmu jsem sice prováděl odpočet těchto nákladů, ale tento odpočet dosud pokryl ta desetinu skutečných nákladů. Mohu si nyní z vyinkasované částky odečíst i ten zbytek nákladů při podání daňového přiznání? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,od nového roku jsem jediný jednatel s.r.o.Pro firmu také pracuji.Jakou smlouvu mám uzavřít?Koncem roku si z čistého zisku budu brát odměnu/podíl ze zisku/.Jak se daní tento příjem,musím odvést také SPaZP?Děkuji
Ještě jeden dotaz: manžel podniká od 04/2004 jako OSVČ. Za rok 2004 nebyl ve ztrátě, doplácel SP a platil daň. Před 04/2004 byl zaměstnán za cca 10tis. měsíčně. Z důvodu operace a násleného zotavování přerušil k 30.11.2005 živnost a nahlásil se na ÚP. Zarazilo mě však, že nám přišlo oznámení, že má nárok na něco málo přes 2000,- Myslíte, že je to správné? Vždyť ti co nepracují dostávají víc a on vždycky pracoval a má nárok na takovou směšnou částku. Děkuji za odpověď
Můj dotaz zní: pokud se OSVČ rozhodne pro výdaje paušální hodnotou musí toto rozhodnutí oznamovat na FÚ? Někde jsem četla, že se o to musí požádat. Co dělat když už je tato metoda použita za rok 2004? A je pravda, že se tato metoda může použít jen max. 3 roky? Děkuji
Pronajímám byt jako fyzická osoba bez ŽL. Mohu si do nákladů dávat odpisy? Jak se vypočítávají? Děkuji za odpověď.
Pronajímám byt jako fyzická osoba bez ŽL. Mohu si do nákladů dávat odpisy? Jak se vypočítávají? Děkuji za odpověď. leotichy@atlas.cz
Dobrý den,dostal jsem po prodeji domu rodičů (otec nevlastní) na účet 300tis na pořízení svého bytu. Musím zaplatit darovací dan?Celou dobu jsem s nimi bydlel až do koupě svého bytu. Děkuji za odpověd
Vážený pane doktore, rozumím dobře tomu, že v daném roce se u OSVČ jako výdaj uznávají zaplacené zálohy na zdravotní a sociální pojištění do výše vypočtené běžnými procenty z maximálního vyměřovacího základu v daném roce, t.j. nyní maximálně z 486 000,- Kč nezávisle na tom, jaký byl loňský příjem ? Samozřejmě s tím, že pokud vznikne přeplatek, je zase v roce, kdy je vrácen, příjmem. Jinými slovy, když zaplacené zálohy na pojistné jsou vyšší než povinné (vypočtené z vyměřovacího základu v loňském roce) a nižší, než vypočtené z maximálního možného vyměřovacího základu, jsou v celé výši odpočitatelným výdajem ? Děkuji Vám.
Dobry den, rad bych se Vas zeptal na jednu otazku. Mam hlavni pracovni pomer a zaroven dve dohody o provedeni prace. Jaka je hranice pro to, kdy jiz musim tyto dohody uvadet do sveho danoveho priznani. Kdy tyto dohody nemusim uvadet? Z dohod se me strhava dan z prijmu. Dekuji za odpoved.
Dobrý den, mám vystavený živnostenský list na "reklamní činnost" - činnost na tento živnostenský list jsem přerušila. Tuto činnost již provozovat nebudu. Od příštího roku budu podnikat na jiný předmět podnikání. Budu muset odvádět povinnou daň? Děkuji za odpověď
Dobrý den, jaká daňová přiznání je povinna s.r.o. podat do 30 dnů od prohlášení konkurzu? Vím, že musím udělat závěrku a podat přiznání k dani z příjmu právnických osob ke dni před prohlášení konkurzu. Týká se to napři. i DPH, silniční daně, zúčtování daně ze závislé činnosti atd? Děkuji
Při odpisu auta (na 4roky) mi na poslední 2 roky vycházely částky 40000 resp. 20000. Protože jsem používal auto i pro osobní potřebu, využil jsem odpisu 30000 a 10000. Mohu za této situace po ukončení 4letého odpisu považovat nevyčerpaný odpis 20000 za zůstatkovou účetní hodnotu? Děkuji.
Vážený pane doktore, jsem nezaměstnaný,pobíral jsem 1 měsíc podporu v nezaměnanosti,11 měsíců nemocenské dávky. Jsem povinen podat DP vždy, nebo až při překročení hranice 144000 ročně? Jaký druh tiskopisu? Můžu odečíst 6000 na dítě? Děkuji.
V návaznosti na Vaši odpověď bych ráda vznesla doplňující dotaz: pokud se manžel dcery stane účastníkem úvěrové smlouvy tím, že ke smlouvě přistoupí, může si zaplacené úroky z hypotečního úvěru odečíst on nebo bude jedinou možností jak úroky uplatnit společné zdanění manželů?
Dobrý den. SZČO podniká vo byte, v kterom taky bydli. Byt si pořídil z hypoteky. Je možné výdaje na hypotéku - mesačné splátky úvěru (vede daň.evidenci) v poměrné výši uplatnit jako výdaj na dosažení, udržení příjmů?
Letos jsem zdědila po otci pole. Ještě tento rok jsem pole prodala. Daň z převodu nemovitosti byla uhrazena. Chtěla jsem se zeptat, jestli se musí platit nějaká daň z peněz, které získám z prodeje. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, měl bych poněkud nezvyklý dotaz. Jsme bytové družstvo. Ústavní soud dne 20.11.2002 zrušil regulaci nájemného z bytů. Zrušil regulaci nejen nájemného maximální cenou, ale i regulaci věcně usměrňovaného nájemného z bytů bytových družstev (stavebních, bývalých lidových, i vzniklých za účelem privatizace). Tím by nájemné z takovýchto bytů podléhalo dani z příjmů. Proto novelou zákona o DP č. 438/2003 byla přijata novela § 19 odst. 1 písm. c), díky které mohlo být takovéto nájemné opět od roku 2004 daňově osvobozeno. Bylo však ještě nutno něco udělat s rokem 2003 a proto v přechodných ustanoveních uvedených v čl. II zákona 438/2003 Sb. konkrétně v bodu 9. je uvedeno: ?Osvobození příjmů podle § 19 odst. 1 písm. c) bodu 2 zákona č. 586/1992 Sb., ve znění tohoto zákona, LZE použít i ve zdaňovacím obdobní, které započalo v roce 2003.? Podle našeho názoru to znamená, že toto nájemné v roce 2003 osvobozeno být mohlo ale i nemuselo a to fakticky podle toho, jak se dané bytové družstvo rozhodlo (tzn. co bylo pro něj daňově výhodnější) a to právě díky onomu slovíčku ?LZE?. Je náš názor správný? A pokud náš názor správný je, myslíte si, že bychom mohli obecně podat dodatečné daňové přiznání za rok 2003, pokud bychom nyní změnili názor a například chtěli osvobození věcně usměrňovaného nájemného v roce 2003 neuplatnit (propočítali jsme si totiž, že pokud bychom osvobození v roce 2003 neuplatnili, bylo by to pro nás paradoxně výhodnější)? Je nám jasné, že od roku 2004 včetně již být osvobození věcně usměrňovaného nájemného uplatněno musí (tzn. variantní řešení již nepřichází v úvahu), jde nám pouze o rok 2003. Moc Vám předem děkuji za odpověď.
mohu zisk z jednoho titulu akcií kompenzovat ztrátou na druhým titulu ? (nákup a prodej akcií do půl roku) a poplatky,provize se odečítají z čistého výnosu akcií?