FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Omlouvám se za špatně formulovanou otázku. Zkusím to takto: Od podnájemníka v bytě vybírám částku X. Z této částky odvádím sumu Y za poplatky spojené s užíváním bytu (elektřina,voda,úklid...). Zbyde mi suma Z. Kterou částku uvedu jako hrubý příjem z pronájmu do daňového přiznání? X nebo Z? Děkuji.
Stavím RD od r.2004. Stavební povolení je na mou osobu. Letos jsem se oženil a manželka uzavřela hypoteční smlouvu ( jsem účastníkem )na dostavbu. Může si manželka odečíst zaplacené úroky z daní i když není vlastníkem RD ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den,provedl jsem převod družstevního bytu do osobního vlastnictví.Jak spočitám daň z nemovitosti?Bude se do výměru pro výpočet daně zahrnovat sklep.Mám též spoluvlastnický podíl na společných prostorech a spoluvlastnický podíl k pozemkům.Jak vypočtu daň z pozemku?Děkuji
Dobrý večer.Chtěla bych se zeptat pane doktore, jak mám účtovat o DPH ke zboží, které je pořízeno z EU a je nárok na odpočet. Nebo jen evidenčně tyto částky uvede na řádek 220 a 320. Zda DPH vypočítám na přijatou fakturu. To by by\lo pak uvedeno na řádku 320. A u jakého dokladu zaúčtuju DPH, kterou musím uvést na řádku 220. A jaké účty použiji.Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o informaci jak postupovat při stanovení základu DPH při dovozu zboží od 1.10. Firma využívá služeb celního deklaranta, tj. faktury od 1.10. jsou bez DPH. Kterých řádků "Přiznání k DPH" se přiznání a následný odpočet DPH za celní služby, dopravu, atd., týká? Které údaje z JSD se mají použít pro výpočet základu? Ř. 47? Děkuji
Služební cesta Při silniční kontrole služebního vozidla byl náš zaměstnanec policisty dotazován, zda může doložit kromě TP znějícího na firmu jiná potvrzení o služební cestě. Tato kontrola prý sice nespadá do jejich kompetencí, ale finanční úřady prý mohou pohyb služebních vozidel sledovat. Poraďte prosím, jaké doklady je povinen mít řidič při služební cestě firemním vozidlem s sebou, aby uspokojivě doložil jízdu vozidlem psaným na firmu.
Dobrý den, syn ukončil studium 6/05. Poté na ÚP, 7-8/05 zaměstnán.9-10/05 na ÚP k 31.10. 05 vyřazen ,nepřišel v termínu na ÚP. Nyní nepracuje.Od zaměstnavatele mám potvrzení o zd.příjmech a chci mu udělat daň. přiznání. Můžu použít typ B pro fyz.osoby a uplatnit odpočet na poplatníka za 11 a 12 měsíc kdy nebyl evidován ani nepracoval? Děkuji
Dobrý den, prosím o radu, zda platí pro fyzické osoby odečet výdajů paušálem již v roce 2005 nebo až od roku 2006. Děkuji!
Dobrý den.Jsem platce DPH, pro českou firmu jsem vykonaval sluzby(montažní práce) na Slovensku.Vystavil fakturu české firmě s DPH.Ted' firma po mne chce aby fakturu přepsal bez DPH.Nevim s tim rady:za provedené práce fakturují české firmě a jsem jako platce DPH povinen učtovát častku DPH.Jak mám postupovát aby to bylo správně?
Chtel bych se vás zeptat jako fyzická osoba,kdyz postavim dům za ucelem prodeje z vlastnich nakladů jaká daň se na mne vztahuje a kolik procent. Dekuji Pavel
Dobrý den! Manžel pracuje na ŽL jako klempíř-pokrývač. Od daňového základu si může odečíst své náklady - myslím tím pracovní oblečení, ochranné prostředky, čistící prostředky, pitný režim v létě.... Nikde jsme ale nemohli najít údaje, jestli jsou tyto položky nějak omezeny finančně, nebo počtem kusů za rok (třeba pracovní boty). Dále mi není jasné, jakým způsobem se postupuje, kdyby si chtěl odečíst své náklady na pitný režim v létě - jestli je stanovena finanční částka a jak se potom vyúčtovává - stačí paragony od nákupu, jako třeba u čistících prostředků? při tomto zaměstnání je spotřeba pracovního oblečení, bot atd dost vysoká a náklady na nové nejsou zanedbatlné. Navíc potřebuje např. zimní montérkové kombinézy třeba troje, kvůli praní. Jen toto jsou 3000 kč. Proto bych ráda věděla, jaká jsou při těchto odpisech přesná pravidla, abychom neměli problémy při daňovém přiznání. Děkuji za odpověď.
Jako FO jsem v uplynulem roce 2005 obchodoval s akciemi na BCPP. Chtel bych se zeptat, zda musim podavat danove priznani a odvezt dan z prijmu i v pripade, ze me celkove obchodovani skoncilo se ztratou. Konkretni priklad: Musim platit dan z prijmu v pripade, ze jsem nakoupil akcie za 100.000 Kc a nasledne prodal za 110.000 Kc, pote jsem nakoupil akcie za 100.000 Kc a nasledne prodal za 80.000 Kc, oby obchody probehly behem 6 mesicu, akcie jsem tedy nemel v drzeni dele nez 6 mesicu. Jinak receno, danovy vymer se v tomto pripade vypocita na zaklade celkoveho obchodovani - vysledku, nebo na zaklade jednotlivych realizovanych obchodu? Dekuji za Vasi odpoved.
Dobrý den, prosím o odpověď na následující dotaz. Jestliže pronajímám byt nebo nebytové prostory a nájemce provede s mým souhlasem úpravy, které nejsou technickým zhodnocením (nátěry, malířské práce, položení nových koberců apod.), jsem povinen částku vynaloženou nájemcem na tyto úpravy vykázat v daňovém přiznání jako nepeněžní příjem? Děkuji S pozdravem Jan Zlámal
Dobrý den, prosím o ujasnění mého problému: Nákladní automobil v podnikání, v roce 2005 došlo k těmto pracem na autě - oprava zadní nápravy, výměna obložení, přetěsnění motoru, oprava spojky, zhotovení zadního čela- suma 90 000,-. 1)Jde o technické zhodnocení či o jednorázově zdanitelný výdaj?2) Výměna starých pneumatik za nové - cena 50 000,- jde o tec. zhodnocení či jednoráz. výdaj?Děkuji!
Dobrý den,můj dotaz zní : jak podat společné zdanění manželů, když manžel v roce 2004 v období leden,únor neměl žádné příjmy, v období 03-08 byl zaměstnaný, ale pracoval jen měsíc a potom byl na nemocenské a od 09 je zaměstnán u jiné firmy.Já, jako manželka jsem na mateřské dovolené. Je výhodné pro nás,abychom si SZM podali? Děkuji.
Dobrý den. Jsme s.r.o., plátci DPH. Přes zimu máme málo práce a tak "propůjčíme" zaměstnance jinému s.r.o. na základě dohody o výkonu sjednaných činností pro jiného zaměstnavatele. Je možné mzdu tohoto zaměstnance tzv. refundovat jinému zaměstnavateli? Je refundace zdanitelným plněním? Pokud ano, jaká je sazba? Děkuji za odpověď.
V roce 2004 jsem pozastavila činnost nákup a prodej zboží, ohlásila jsem to všude a podala jsem přiznání. V roce 2005 jsem zaměstnaná a nemám žádný jiný příjem. Musím podávat přiznání dál sama, nebo to za mě udělá souřasný zaměstnavatel? Jak dlouho můžu mít činnost pozastavenou?
Vážený pane doktore, prosím o odpověď na tuto otázku. Jsem invalidní důchodkyně a pronajímám byt v osobním vlastnictví,zařízený kuch. linkou s dřezem a vařičem. Nájemné obsahuje i položky spojené s užíváním bytu. Mám do daňového přiznání uvést 12krát celý nájem (podle smlouvy) jako příjem nebo příjem po odečtení těchto položek?Rozumím tomu tak, že v případě, že by si nájemník sám platil inkaso, bych byla ve výhodnější situaci, protože bych uvedla vlastně příjem, od kterého bych mohla navíc uplatnit výdaje např. paušálem. Děkuji za odpověď. Mgr. M.Skálová
Dobrý večer. Jsem OSVČ,OA nemám vložený do majetku firmy. Nepoužívám ho k podnikání. Se synem OSVČ mám uzavřenou smlouvu o výpůjčce OA za 0,-- Kč. Silniční dan platím já a dávám si ji do danově uznatelných výdajů. Syn do danových výdajů na konci roku si dá paušál za opotřebení vozidla a náhrady za PHM pro rok 2005.
Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu. Jsem živnostník a na dohodu o provedení práce jsem zaměstnala studenta, který si u mě vydělal 35 tis. Kč. Jedná se o jediný příjem, který za tento rok měl. Nejsem si jistá, jak mám tuto částku zdanit v případě, že chci použít zálohovou daň ve výši 20%, aby měl student možnost požadovat vrácení daně. Je správný tento postup - Student nepodepíše Prohlášení, já odvedu na FÚ daň 7 tis. a on si v březnu podá daňové přiznání a požádá o vrácení přeplatku na dani. Nebo mám odečíst od 35 tis. nezdanitelnou část na poplatníka a studenta a pak provést zdanění? Nevím, v jaké by výši by měla být tato nezdanitelná část, když se jedná o odpracování 100 hodin v období od října do prosince. Velice Vám děkuji. Martina