FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Mí rodiče, oba v důchodě jsou jako spolumajitelé vlastníci lesa. Pokud se rozhodnou nechat část vytěžit, podléhá případný zisk danění? Od jaké částky, a je možné nějak započítat náklady na výsadbu a td. práce spojené se znovuobnovením lesa, když nepodnikají?
V roce 2004 jsem, jako OSVČ a léta předešlá vedl jednoduché účetnictví. V témže roce jsem obdržel na základě vlastní žádosti koncesní listinu na provádění veřejných dražeb a k tomu též na základě splnění podmínky zákona 26/2000 Sb. o veřejných dražbách jsem se nechal zapsat do obchodního rejstříku. (rozhodnutím MS v Praze z měsíce dubna 2004). Tuto činnost jsem fakticky začal vykonávat v měsíci listopadu 2005, přičemž v termínu daném zákonem jsem provedl též ohlášku místně příslušnému FÚ a stal jsem se od 1.11.2005 plátcem DPH z titulu dosaženého obratu nad 1 mil.Kč. Prosím o sdělení od jakého data jsem povinen vést podvojné účetnictví.
Je nutné při vedení PÚ u pohostinství (kavárna) vést sklady nebo je možné dávat vše (alko, nealko atd.) rovnou do spotřeby?
Dobrý den, nejdříve bych Vám chtěla poděkovat za odborné rady a do nového roku popřát zdraví, pohodu, spokojenost. A teď k dotazu: jak správně zaúčtovat vystavený finanční bonus odběratelům za včasné platby- na účet nákladů nebo snížení výnosů. A jaký účet použít? A obráceně, jak zaúčtovat přijatý finanční bonus od dodavatele? Snížení nákladů nebo výnosy a na jaký účet? Děkuji za odpověď.
Dobry den. Jsme s.r.o. a ted jsme otevreli obchody s oblecenim. Sice mame ucetni, ale vubec se s koleg neorientujeme v ucetnictvi. Zatim prodavame na paragony a pak odepisujeme zbozi ze skladu. Jak ucetni zjisti nasi stratu/zisk, atd? Od oberatelu mame doporucene ceny, u kazdeho mame jinou marzi a taky se zaokrlouhlujeme ceny, nektere zbozi melo slevu. To pujde paragon po paragonu co se od ktereho dodavatele prodalo? Dekuju
Dobrý den, chci se zeptat, pracuji ja ŽL/ správa a údržba nemovitostí/ jakou paušální částku si mohu odepsat ,dříve to bylo 25 procent. Děkuji
dobrý den, chtěla jsem se zeptat, pracuji na živnotenský list, /úklid paneláků/ kolik procent si mohu odečíst jako paušální částku a od kdy , jestli až od tohoto roku nebo ještě za rok 2005. Děkuji
Chceme po splacení hypotéky věnovat synovi byt v hodnotě cca do 2 mil. Kč, který máime s manželkou ve společném vlastnictví.Darovací daň bude počítána jednotlivě,tzn. z 2 krát do hodnoty 1 mil. Kč nebo c částky 2 mil. Kč ? Děkuji.
Vazeny pane doktore, Prosim o radu ohledne darovaci dane. Byl mi preveden byt z DV do OV po doplaceni anuity. Z bytoveho druzstva jsem obdrzel Smlouvu o prevodu, kde se v Zaverecnem ustanoveni uvadi, ze pro darovaci dan je ucetni hodnota 154000,-Kc. V tomto pripade, pokud tomu rozumim spravne se nejedna o bezuplatny prevod do OV a jsem povinen tuto dan zaplatit. Nasel jsem si informaci, ze budu spadat do III.skupiny a castka se bude nasobit 7% a zaroven, ze si mohu z teto castky odecist 20000,-Kc. Prosim sdelte mi, zda jsou tyto informace spravne. Dekuji, preji hezky den.
Dobry den pan doktor, prosim Vas mohli by ste mi rict ktery zakon nebo medzistna smlouva ustnovuje zamedzeni dvojiteho zdaneni medzi CR a SR? pracuji v CR jenom na HPP ze zavisle cinnosti a nemam zadne jine prijmy a nechci si podavat priznani na Slovensku nakolik jsem obcanem SR. Dekuji Bendik-zdarma
Jsem OSVČ a vedu daňovou evidenci. Mám zájem přejít na uplatňování výdajů procentem z příjmů. Potřeboval bych vědět,které další položky lze v takovém případě použít na snížení základu daně ? úroky z hypotéky,odčitatelnou položku na poplatníka a dítě,12 tis nad 6 tis zaplacených na penz.připojištění...
S manželem máme 2 studující dcery.Starší dcera do 26 let studuje v Ustí kde je trvale nahlášena u babičky.Přesto jí musíme přispívat na vše.Není mi dosud jasné proč na ni nemůžem uplatnit daňové zvýhodnění,když v rodinném rozpočtu s ní musíme počítat.
Jsem OSVČ a v průběhu roku 2005 (04) jsem si pořídil ojetý osobní automobil prostřednictvím autobazaru. Pořizovací cena ve výši 135 500 Kč byla uhrazena 30 tis. na základě odkoupení starého vozidla a na částku 105 500 Kč jsem uzavřel smlouvu o úvěru. Měsíční splátka je tvořena z části splátkou úvěru a částečně náklady na pojištění. Počet měsíčních splátek je 48. Jelikož používám tento automobil pro podnikání, hodlám jej vložit do firmy. Jak postupovat, co mohu uplatnit jako "daňově uznatelné náklady"? (Doba odepisování bude 4 roky, PC 135 500. Splátka úvěru je nedaňovým nákladem, co s úroky z úvěru - ve smlouvě není uveden "splátkový kalendář", úvěr+úroky jsou vyšší než PC automobilu ?) Vedu daňovou evidenci. Děkuji za odpověď, určitě bude zajímat více "podobně postižených"
Dobrý den! Na jaře roku 2004 jsem dávala návrh na vklad do katastru nemovitostí ohledně mého bytu. Vklad byl ale proveden až v listopadu 2005. Do kdy mám podat přiznání k dani z nemovitosti a za jaké období. Děkuji
Vážený pane doktore, našel jsem si tento odstavec a myslím si, že vlastnictví se na můj případ nevztahuje. Má bytová potřeba je pod písm. d)(viz. červený text v příloze). Co vy na to? Bytovými potřebami pro účely tohoto zákona se rozumí a) výstavba bytového domu,58) rodinného domu,59) bytu podle zvláštního právního předpisu60) nebo změna32) stavby, b) koupě pozemku, pokud na něm bude postavena stavba uvedená v písmenu a) s využitím úvěru na financování bytových potřeb, za předpokladu, že na pozemku bude zahájena výstavba bytové potřeby podle písmene a) do 4 let od okamžiku uzavření úvěrové smlouvy a koupě pozemku v souvislosti s pořízením bytové potřeby uvedené v písmenu c), c) koupě bytového domu, rodinného domu včetně rozestavěné stavby těchto domů nebo bytu, nebo bytu podle zvláštního právního předpisu, d) splacení členského vkladu nebo vkladu právnické osobě jejím členem nebo společníkem za účelem získání práva nájmu nebo jiného užívání bytu nebo rodinného domu, e) údržba61) a změna32) stavby bytového domu, rodinného domu nebo bytu ve vlastnictví podle zvláštního právního předpisu a bytů v nájmu nebo v užívání, f) vypořádání bezpodílového spoluvlastnictví manželů nebo vypořádání spoludědiců v případě, že předmětem vypořádání je úhrada podílu spojeného se získáním bytu, rodinného domu nebo bytového domu, g) úhrada za převod členských práv a povinností družstva nebo podílu na obchodní společnosti uskutečněná v souvislosti s převodem práva nájmu nebo jiného užívání bytu, h) splacení úvěru nebo půjčky použitých poplatníkem na financování bytových potřeb uvedených v písmenech a) až g). (8) V případě, že účastníky smlouvy o úvěru na financování bytové potřeby je více zletilých osob,62) uplatní odpočet buď jedna z nich, anebo každá z nich, a to rovným dílem. Jde-li o předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 10 písm. a) až c) a e), může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, po jehož celou dobu poplatník předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 10 písm. a) až c) vlastnil a předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 10 písm. a), c) a e) užíval k vlastnímu trvalému bydlení nebo trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů a v případě výstavby, změny stavby32) nebo koupě rozestavěné stavby užíval předmět bytové potřeby k vlastnímu trvalému bydlení nebo k trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů po nabytí právní moci kolaudačního rozhodnutí.63) V roce nabytí vlastnictví však stačí, jestliže předmět bytové potřeby poplatník vlastnil ke konci zdaňovacího období. Jde-li o předmět bytové potřeby uvedený v odstavci 10 písm. d), f), g), může být základ daně snížen pouze ve zdaňovacím období, kdy poplatník byt, rodinný dům nebo bytový dům získaný podle odstavce 10 písm. d), f), g) užíval k vlastnímu trvalému bydlení nebo k trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů. Úhrnná částka úroků, o které se snižuje základ daně podle odstavce 10 ze všech úvěrů poplatníků v téže domácnosti, nesmí překročit 300 000 Kč. Při placení úroků jen po část roku nesmí uplatňovaná částka překročit jednu dvanáctinu této maximální částky za každý měsíc placení úroků. Petr BLAŽEK ------------------------------------------------------------------------------- From: sem_neodpovidejte@finance.cz [mailto:sem_neodpovidejte@finance.cz] Sent: Friday, December 30, 2005 9:03 AM To: BLAZEK Petr Subject: Dotaz do poradenstvi.finance.cz Dobrý den, Váš dotaz na serveru poradenstvi.finance.cz byl zdarma zodpovězen Sekce: Daně a účetnictví Typ dotazu: Zdarma Dotaz: Dobrý den, jsem členem bytového družstva a nájemníkem bytu, který jsem financoval úvěrem ze stavebního spoření a tudíž si odečítám zaplacené úroky od daňového základu. Nyní zamýšlím převést družst. podíl (a tudíž i nájemní smlouvu) na rodiče manželky. Oni by se staly spoludlužníky úvěru ze st. spoření a já bych společně s manželkou byl nadále dlužníkem. Já a manželka bychom změnili adresu trvalého bydliště a děti by si ponechaly trvalé bydliště v daném bytě. Mohl bych si nadále snižovat daňový základ o zaplacené úroky z úvěru? děkuji Odpověď: Obávám se, že nikoli, protože podle §15, odst.8 si odpočet úroků může uplatnit poplatník, který je vlastníkem. Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.
Při pronájmu nemovitosti postupuji podle výkladu MF D - 190 § 9, tedy účtuji zálohy na služby do nezdanitelných příjmů a platby záloh za služby do nezdanitelných výdajů. Ve Vaší odpovědi ze dne 22.3.04 na podobný problém uvádíte jiný postup - zahrnutí záloh na služby do daňových příjmů. Prosím o odpověď, jaký postup je správný. Děkuji mnohokrát. Vlastním nájemní dům, jehož fasáda je již velmi poškozená. Rozhodl jsem se pro novou fasádu, ale zároveň chci dům zateplit. Mohu zaúčtovat zateplení i novou fasátu jako opravu (daňový výdaj), nebo musím fakturu rozdělit na náklady na zateplení (investice) a náklady na fasádu (oprava)? Děkuji a přeji hezký nový rok!
Dobrý den, jsem členem bytového družstva a nájemníkem bytu, který jsem financoval úvěrem ze stavebního spoření a tudíž si odečítám zaplacené úroky od daňového základu. Nyní zamýšlím převést družst. podíl (a tudíž i nájemní smlouvu) na rodiče manželky. Oni by se staly spoludlužníky úvěru ze st. spoření a já bych společně s manželkou byl nadále dlužníkem. Já a manželka bychom změnili adresu trvalého bydliště a děti by si ponechaly trvalé bydliště v daném bytě. Mohl bych si nadále snižovat daňový základ o zaplacené úroky z úvěru? děkuji
Tvořil jsem rezervu na opravu činžovního domu s plán. realizací opravy v r. 2005.Opravu jsem v r. 2005 neuskutečnil.Mohu opravu uskutečnit v r. 2006 (bez tvorby rezervy v r. 2005) a když ji neuskutečním, tak rozpustit natvořenou rezervu jako příjem v daň. přiznání za r. 2006? Děkuji.
Při založení obchodního združení je minimální hranice pro vstup mezi plátce DPH obrat 1000000KČ,nebo tato hranice stoupá s počtem registrovaných fyzických osob?Např u pěti sdružených podnikatelů bude hranice pět mil.?Děkuji.
Dobrý den, dočetla jsem se, že byl schválen zákon o zvýšení výdajových paušalů § 7 ZDP odstavec 9. Platí toto zvýšení i zpětně pro rok 2005 nebo lze pro rok 2005 uplatnit výdaje pouze 25%? Děkuji a přeji hezký nový rok.