FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Jsem OSVČ amanželka je plně invalidní.Můžeme podat společné zdanění manželů.Je invalidní důchod příjem nebo sociální dávka jako rodičovský příspěvek.Děkuji
Dobry den pan doktor. Pracuji v trvalem pracovnim pomeru, zamestnavatel mi zasila mzdu na ucet a odvadza za mne odvody. Zaroven mam ŽL, kde jako cizinec uctuji v PU.Jak mam zauctovat mzdu , ktera se mi objevi na bankovnim vypisu a jak zauctovat odvody, ktere se mi nikde nezobrazuji. Dekuji
Dobrý den, chtěla bych si ujasnit výši výdajového paušálu. Jaké je procento pro službu Úklid a údržba nemovistostí. Nikde to totiž nemohu najít. Dále bych se chtěla zeptat jestli postup při vyplňování daňového přiznání fyzických osob typu B by vapadal takto: Příjmy od toho odečtu sumu např. 50 % (výdajový paušál), odečtu loňské zdravotní pojištění a z této vzniklé částky pak odečtu odpočet na děti, na sebe, důchodové spoření .... Nebo pro výpočet daně pouze odečítám výdajový paušál? Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den pane doktore, měla bych dotaz, ohledně novely DPH říjen 2005, osvobození vzdělávání, jsme jazyková škola zařazená ve vyhlášce, které se to týká, jenom nevím jak teď účtovat, jestli se osvobození týká jen denního studia-maturantů, na základě čeho jsme uvedeni ve vyhlášce, pak jak to bude s krácením výdajů, nerozlišujeme totiž výdaje na odpolední kurzy a naopak, mohl byste mi poradit co teď?Stane se něco, pokud budeme DPH účtovat i nadále?Neexistují nějaké výjimky?V případě, že student od září (podepsal smlouvy) má splátky, tak jsou splátky od října osvobozeny od DPH? Děkuji moc za odpovědi a přeji hodně úspěchů v novém roce Šimáková
autodopravce A zajistí pro svého klienta přepravu prostřednictvím autodopravce B. Dopravce B vyfakturuje přepravu dopravci A s datem uskut.zd.pln. 30.11.2005, faktura přijde poštou dopravci A 3.12.2005. S jakým datem zdanit.plnění má dopravce A fakturovat klientovi? Je datem plnění datum zjištění přeúčtované částky, tj. 3.12.2005? Mohu si uplatnit DPH z faktury od dopravce B v 11.měsíci, i když bude služba přefakturována až ve 12.měsíci?
Dobry den, v roce 2005 jsem mě vedlejší příjem 35 000 Kč. Musím podavát danové přiznání? Co by se stalo kdyby ho nepodal? A je zde nějaká promlčecí lhuta, slyšel jsem něco do 5 let. děkuji
Dobrý den, podnikatel, který podniká na živnosťák a zároveň je jednatelem a zaměstnancem společnosti s.r.o. při podání DAP typu B uvádí souhrn svých příjmu za zaměstnání a za podnikání. Chci se zeptat, pokud jako jednatel společnosti s.r.o.nezaplatil a dluží FÚ zálohy na dani z příjmu ze závislé činnosti za zaměstnance za několik měsíců a nemá vyplacenou ani vlastní mzdu /předpis mzdy byl vytvořen v účetnictví/, měl by tyto nezaplacené zálohy a nevyplacenou mzdu uvádět v DAP nebo ne? / potvrzení o zdanitelných příjmech nerozlišuje, zda sražené zálohy a mzdy byly zaplacené/ Děkuji.
Dobry den, budu prodavat byt v osobnim vlastnictvi, nesplnuji zadnou podminku pro osvobozeni od dane z prijmu z prodeje bytu (5 roku od nabyti ani 2 roky bydleni). 2 otazky : i) muj zaklad pro vypocet dane z prijmu bude navysen o rozdil kupni cena vs (vyssi z cen prodejni a odhadni); ii) nekde jsem slysel, ze jestlize zdroje ziskane prodejem bytu pouziji na nakup jineho bytu, dan z prodeje se neplati. Je to spravna informace ? Dekuji predem
Dobry den mam vedlejsi pracovni pomer - podnikam v oboru stavba a servis PC jako fyzicka osoba a platce DPH. Do podnikani si zapujcuju vlastni auto a naklady pocitam dle prumerne ceny PH danych statem ( vypocet prumerne spotreby dle tech.pruk. a ujete kilometry ) + amortizace nebo jak se jmenuje ta druha castka na 1km. Jedna se mi o to jestli nejaka z techto castek ovlivnuje DPH (19% nebo 5%) a pokud ano tak jak to zauctovat kdyz nevim jeste presnou cenu PH a uz mam odevzdat DPH. Dekuji
Dobrý den, jsem jedním ze 2 jednatelů ve s.r.o. Zároveň hodlám používat své soukromé osobní auto pro účely spojené s činností společnosti. Jakým způsobem toto lze realizovat? Je možné účtovat náklady na provoz auta (benzín, podíl na amortizaci) mnou, jako soukromou osobou společnosti, jejíž jsem však zároveň jednatelkou? Pokud ano, je toto možné na základě mandátní smlouvy, uzavřené mezi mou společností a mnou, jako soukromou osobou? Případně, je jiný způsob jak uvedenou záležitost realizovat? Předem děkuji za odpověď.
Mám kadeřnictví v nájmu a chtěla bych tam mít další kadeřnice na ŽL v podnájmu.Musím mít ještě jiný živnostenský list než mám? -kadeřnictví
Dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda je možné za rok 2005 uplatnit již zvýšená procenta z příjmu.Když mám zprostředkovatelskou činnost,jestli se jedná o živnost-ostatní a to by mělo být 50% ?
Dobrý den. Jsme s.r.o., plátci DPH. Přes zimu máme málo práce a tak "propůjčíme" zaměstnance jinému s.r.o. na základě dohody o výkonu sjednaných činností pro jiného zaměstnavatele. Je možné mzdu tohoto zaměstnance tzv. refundovat jinému zaměstnavateli? Je refundace zdanitelným plněním? Pokud ano, jaká je sazba? Děkuji za odpověď.
Dobrý podvečer, prosím o radu ohledně spol.osoby. Jsem spol.osoba a ke dne 31.12.2005 ukončím tuto činnost. Chci se zeptat, zda se na mne bude vztahovat minimální daň za rok 2005, nebo budu platit daň jen z té částky, kterou na mne otec převede. Tato částa bude nižší, než je min.daň pro tento rok. Děkuji Vám za odpověď a přeji krásný zbytek večera.
dobry den, chtěl bych se zeptat, jaky druh živnostenského oprávněni je potřeba k práci na live video chatu? Chtěli bychom s přitelkyni, toto provozovat doma, a jedna se o německé servery. A pokud jde vyřídit oprávněni na tuto činnost, tak jestli do podnikaní mužeme zahrnout nájem a provozování vozidla? Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, mám dotaz ohledně zdanění odměn členů výboru Společenství vlastníků bytového domu. 3 členové tohoto výboru budou mít měsíční odměnu (každý z nich) do výše 1.000,-Kč. Jakým způsobem probíhá zdanění? Je to 20 %? Je nutné odvádět měsíční zálohy nebo postačí za delší časové období? Jak je to se zdravotním pojištění a sociálním poj.? Odměny mohou být vypláceny až po vzniku Společenství vlastníků, že ano? Tito členové mají i pravidelný příjem ze svého zaměstnání, musí tedy vyplňovat daňová přiznání? Moc děkuji a přeji úspěšný nový rok.
Fyz. osoba podniká jako zemědělec na základě Osvědčení , prosím o sdělení zda podléhají dani z příjmu dotace - jednotné platby na plochu zeměděl. půdy, vyrovnáv. příspěvek méně příznivým oblastem od Státního zemědělského intervenčního fondu. Děkujeme za Vaši odpověď.
Dobrý den, od loňského roku s manželkou splácíme hypotéku na dům, který si necháváme stavět na klíč na základě smlouvy o smlouvě budoucí, přičemž kupní smlouvu uzavřeme až letos na hotovou stavbu. Můžeme si v takovém případě odečíst úroky z daňového základu již za loňský rok nebo až od roku letošního? Děkuji.
Dobrý den, v roce 2005 jsem odpracoval 2 měsíce na brigádě formou Pracovní smlouvy. Chci se zeptat jak postupovat při požadavku na vrácení daní, jsem-li student VŠ. Děkuji
Dobrý den. Chtěla jsem se zeptat, jestli když manželovi každoročně zpracovávám daňové přiznání, mi může za to být jím zaplaceno. Zda můžeme uzavřít např. dohodu o provedení práce a jaké povinnosti z této dohody pro mne vyplývají a jestli on si tento výdaj může odečíst z daní. Je pravda, že roční přivýdělek do 6.000 se nemusí danit a tedy se nemusí podávat žádné daňové přiznání (tedy kromě toho, co za mě podává můj zaměstnavatel). Děkuji za odpověď.