FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, jsme zaměstnanec a jako vedlejší…

Dobrý den, jsme zaměstnanec a jako vedlejší příjem mám ( jedná se výzkumnou činnost ve zdravotnictví) cca 50000kč ročně. Vyplnuji tedy daňové příznání typu B. Jelikož nemám prakticky žádné náklady uplatňuji paušální náklady,které dosud byly 25 %. Za rok 2005 však byly údajně tyto paušální náklady zvýšeny na 50%. Já jsem však tuto informaci na stránkách ministersva financí nenašel.Mohli byste mi prosím tuto informaci potvrdit.

Prosím o vysvětlení, z jakého důvodu je nutno…

Prosím o vysvětlení, z jakého důvodu je nutno podávat dodatečné daňové přiznání za rok 2004, pokud chci v roce 2005 poprvé použít uplatnění výdajů % z příjmů? Nemám žádné zásoby (OSVČ účetnictví). V účetních zákonech se jedná o pojmy výnosy a příjmy, náklady a výdaje, z nichž příjmy a výdaje jsou uváděny jako hotovostní, ostatní jako časově související bez ohledu na úhradu. V JÚ i daňové evidenci se hovoří o příjmech a výdajích, v § 7 zák. 586/92 se hovoří o základu daně, kteý tvoří příjmy minus výdaje. V odst. 9 se také uvádí, že použití uplatnění výdajů % z příjmů. Proč tedy mám podávat dodatečné daňové přiznání, pokud mám pohledávky ke konci roku 2004, které byly zahrnuty do příjmů roku 2005? U některých mých klientů se jedná o vystavené faktury, které nebudou nikdy uhrazeny? Pak by věta o uplatnění % z příjmů měla ale znít ne z příjmů, ale z pohledávek? Děkuji za vysvětlení, samozřejmě se nebudu nikterak vzpěčovat finančnímu úřadu, pokud to bude pro mě výhodnější, ale vadí mi, že nevím proč.

Dobry den, pane doktorech, ve starsich…

Dobry den, pane doktorech, ve starsich odpovedich bych asi cast sveho dotazu nasel, preci jen ale... OSVC, platce DPH . V majetku osobni automobil kategorie N1, odepsany a vyrazeny v cervnu 2004. Nyni bych tento automobil rad daroval manzelce. Samozrejme pocitam s platbou darovaci dane, ale netusim jak to je s DPH a take, zda je tento postup z danoveho hlediska vubec spravny. Diky za odpoved.

Přeji Vám hodně zdraví a úspěchů v novém roce. …

Přeji Vám hodně zdraví a úspěchů v novém roce. Prosím Vás o radu jak je to s uplatněním daňového zvýhodnění na vyživované děti v případě společného zdanění manželů. Manželka je bez příjmů manžel je OSVČ. Uplatní si toto zvýhodnění oba nebo klasicky pouze jeden ??Moc děkuji za odpověď. Zdravím

Dobrý den. Provádím služby/výuka plavání/pro…

Dobrý den. Provádím služby/výuka plavání/pro základní školy, které jsou osvobozené od placení DPH obrat činí 1 400 OOO,-Kč. U dalš služby/výuka plavání/ pro veřejnost mám roční obrat 400 000,- .Musím být i nadále plátcem 5%DPH u služeb pro veřejnost. Děkuji za odpověď.

Dobrý den! Zemřel společník s.r.o., společenská…

Dobrý den! Zemřel společník s.r.o., společenská smlouva nestanovuje určení vypořádacího podílu z čistého obch. majetku na základě posudku znalcem a nevylučuje dědění obch. podílu. Stanovuje, že dědic se nestane společníkem pokud se do měsíce po ukončení dědického řízení přihlásí o vypořádací podíl. Dědici nemají zájem stát se společníky. Zemře–li společník s.r.o., potom náleží dědici buď obchodní podíl na společnosti nebo výplata vypořádacího podílu (pokud se dědic nestane společníkem). Pokud se tedy dědic nestane společníkem, potom je mu vyplacen vypořádací podíl. Výše vypláceného vypořádacího podílu se stanoví ke dni zániku účasti (úmrtí) z vlastního kapitálu z účetní závěrky ke dni úmrtí. Potom ale základem daně dědické je stanovená cena podle zákona o oceňování majetku (§23 odst.2) - tedy na základě účetní závěrky za období, v němž účast zanikla. Základem daně dědické může být i podstatně jiná částka, než je hodnota vypořádacího podílu. Tedy pro stanovení výše vypořádacího podílu bych měl udělat mezitímní účetní závěrku ke dni úmrtí a pro stanovení výše pro dědickou daň potom vycházet ze závěrky řádné za účetní období, v němž účast zanikla. Je výše uvedený postup správný? Pokud ne, jak se má správně postupovat. Děkuji.

Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat, zda je možné…

Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat, zda je možné koupit ojetý vůz pro účel podnikání v hodnotě cca 38000,-.Jak ho pak zanést do jednoduchého účetnictví.Může se odepsat jako náklad najednou ?Díky.

chci se zeptat zda musím platit daň z příjmu v ČR…

chci se zeptat zda musím platit daň z příjmu v ČR pokud vybírám peníze z e-účtu (www.e-gold.cz) od firmy založené na ostrově Nevis na svůj bankovní účet nebo si je nechám vyplatit šekem. Případně zda nemusím platit daň z příjmu pokud si nechám vydat anonymní kreditní kartu.

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné dát do…

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné dát do nákladů poměrnou část za opravu střechy v místě bydliště. Místo bydliště - dům, je i zároveň sídlem firmy. V tomto domě mám kancelář a část domu používám ke svému podnikání. Nikde jinde kancelář nemám. Pokud je toto možné, jak velkou část za opravu lze uplatnit v nákladech. Děkuji

Vazeny pane Dytrichu, mela bych dve mensi…

Vazeny pane Dytrichu, mela bych dve mensi otazecky. Byl nam preveden byt z druzstevniho do osobniho vlastnictvi. S manzelem jsme spolumajiteli, tedy byt je napsat v katastru na nas oba. Musime platit dan z nemovitosti oba dva nebo staci, kdyz poda danove priznani jen jeden z nas? To same v pripade dane darovaci a z prevodu nemovitosti, ktere musime zaplatit (z prevodu je castka nulova). Staci jen jeden formular na jedno jmeno? Dekuji a preji do noveho roku hodne uspechu.

Dobrý den.Dcera podnikala vloni od 1.1.2005 do 30…

Dobrý den.Dcera podnikala vloni od 1.1.2005 do 30.4.2005 a pak byla vedena na úřadu práce a od 31.5.2005 pracuje v zahranici a prozatim prerusila podnikani. Kdyz se bude delat daňove priznani,urcitě daňové prijmy budou za leden az duben 2005,výdaje,je to stejné?Měla ještě vydání s přerušením živnosti v květnu 2005.Lze náklady za květen zaúčtovat do daňových výdajů?Děkuji.

Dobrý den, OSVČ zařadila do obch.majetku motocykl…

Dobrý den, OSVČ zařadila do obch.majetku motocykl větší jak L1, zdaňuje se silniční daní dle §6 odst 2 ?

DOBRÝ DEN,DARUJI-LI BYT MÉ BABIČCE (MATKA MÉ…

DOBRÝ DEN,DARUJI-LI BYT MÉ BABIČCE (MATKA MÉ MATKY) PLATÍM DAROVACÍ DAŇ VE VÝŠI 1% Z ODHADNÍ CENY(ODHAD JE 700 000KČ)?MUSÍM PLATIT I DAŇ Z PŘEVODU NEMOVITPSÍ 3% Z ODHADNÍ CENY?

Dobrý den, ze kterého ustanovení novely zákona o…

Dobrý den, ze kterého ustanovení novely zákona o daních z příjmů jednoznačně vyplývá, že se (u fyzických osob) mohou zvýšené sazby výdajů uplatňovaných procentem z příjmů (např. z 25% na 50%) použít již v daňovém přiznání za rok 2005? Dekuji.

Manžel je OSVČ a já jsem v r.2005 nebyla…

Manžel je OSVČ a já jsem v r.2005 nebyla zaměstnána,jsem vedená na ÚP.Je možné uplatnit společné zdanění manželů?

Jsem zaměstnána v hlavním prac. poměru a přitom…

Jsem zaměstnána v hlavním prac. poměru a přitom jsem OSVČ (vedlejší). Nevedu daňové účetnictví, uplatňuji výdaje procentem z příjmů (dříve 25%, nyní snad zpětně i za r.2005 50%). V prosinci jsem fakturovala za služby, do dnešního dne faktura nebyla proplacena. Zdaňuji tuto částku za r.2005 nebo až za r.2006, kdy mi skutečně peníze přijdou na účet? Děkuji za odpověď

Co je to daň vybíráná zvláštní sazbou

Co je to daň vybíráná zvláštní sazbou

dobry den, chtěl bych se zeptat, jaky druh…

dobry den, chtěl bych se zeptat, jaky druh živnostenského oprávněni je potřeba k práci na live video chatu? Chtěli bychom s přitelkyni, toto provozovat doma, a jedna se o německé servery. A pokud jde vyřídit oprávněni na tuto činnost, tak jestli do podnikaní mužeme zahrnout nájem a provozování vozidla? Předem děkuji za odpověď

Dobrý den,umřel mi dne 26.12.2005 dědeček. Patřil…

Dobrý den,umřel mi dne 26.12.2005 dědeček. Patřil mu RD a měl 2 syny a manželku. Chtěla bych vědět, jestli se platí dědická daň, když je to přímý vztah příbuzenstva.A když měl vkladní knížku, tak jestli se z toho také platí něco státu nebo to dostane babička?? Děkuji

Dobrý den, v roce 2005 jsme pořídili software v…

Dobrý den, v roce 2005 jsme pořídili software v hodnotě vyšší než 60 tis Kč, zařadili ho do užívání a začali účetně odepisovat. O dva měsíce později jsme ho zhodnotili o 11 tis Kč. Účtuje se hodnota TZ do 40tis rovnou do nákladů nebo se jedná o zvýšení poř. hodnoty a musí se odepisovat?