FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den,jsme zámeč. firma a přijímáme zálohy ve výši materiálu a tudíž vystvujeme "Zálohové faktury", vedeme DE, jsme plátci DPH. Naše účetní tvrdí, že jsme povinni do konce roku 2005 vyúčtovat všechny vydané Zálohové faktury i když ještě nebyly zakázky(např.z důvodu počasí) dokončeny a předány. Budou dokončeny až v r. 2006. Nedošlo k UZP, tak si myslím,že by nemělo být vyúčtováno DPH. Na jednu zakázku máme Smlouvu o dílo s datem dokončení 20.12. 2005,ale zakázka ještě nebyla dokonč.a bude dokončena v r.2006 (kvůli počasí).Musím i tehdy vyúčtovat DPH v r.2005 k Záloh.faktuře?Nikdo ze zákazníků zatím nepožaduje vyúčtování DPH.Má moje účetní pravdu,když chce vyúčtovat všechny Zál.fak. do konce r.2005? Mám za to,že toto není potřeba. Děkuji za odpověď a hodně zdraví!
Dobrý den, pracuji na zkrácený pracovní úvazek, 4 hodiny denně. Mám nárok na stravenky od zaměstnavatele a budou pro zaměstnavatele daňově uznané? Děkuji.
Dobrý den!29 prosince zadal jsem dotaz,nemužu najit odpověd.Zkusim to znova.OSVȡ,platce DPH,česká firma najala me služby(montažní práce) ktere jsem dělal na Slovensku.Vystavil jsem fakturu české firmě s DPH.Ted¨česká firma chce aby fakturu přepsal bez DPH.Prosim o radu:jak je to správně.Dělal jsem sice ve statě EU(neuplat.DPH)ale fakturují české firmě(s r.o)Děkují za odpověd'.
Dobrý den, kupujeme rodiný dům postavený na klíč od holdingové společnosti včetně pozemku. Kupní cena domu je včetně 5 % DPH. Cena pozemku příslušejícího k domu je včetně 19 % DPH. Chtěl bych se zeptat, nejedná se zde o zastavěný pozemek, a tudíž by na cenu pozemku měla být uplatněna 5 % DPH? Děkuji za odpověď. V. P.
Vážení, Žádám Vás o stanovisko k tvorbě a čerpání rezervy na opravu budovy. Stav: Ve zdaňovacím období 2002 byla vytvořena rezerva na opravu budovy s dobou trvání dvou zdaňovacích období / tedy na dva roky /, předpokládaným termínem zahájení opravy v roce 2004. Rezerva byla skutečně tvořena dva roky dle § 4 zákona 593/1992. S technických důvodů začalo čerpání rezervy již v roce 2003 ( hrozilo obecné ohrožení – uvolněná krytina budovy) a oprava byla dokončena v roce 2004 tak jak byl určen předpokládaný termín zahájení a dokončení . V roce 2004 byla celá tvorba rezervy vyčerpána. Dotaz: Je tento postup v souladu ze zákonem 593/1992 Sb o rezervách pro zjištění základu daně z příjmu. Podle našeho názoru zákon přesně nestanovuje začátek čerpání, ale jen v § 7 je určena minimální doba tvorby rezervy. Děkuji Vám za odpověď . Jekl Jaroslav - jednatel společnosti Renot s.r.o. B. Němcové 1051 588 13 Polná Czech Republic
Dobrý den, prosím o radu ohledně daňového přiznání. Jsme nezisková oraganizace - bytové družstvo můžete mi prosím napsat jaké daňové přiznání podávat a s jakými přílohami? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda u provozu Wellness studia / rehabilitační cvičení, kondiční masáže, kursy snižování nadváhy/ se od 1.1.2006 bude uplatňovat snížená sazba DPH ? Děkuji za odpověď a zdravím JD
DOBRÝ DEN,DO JAKÉ SKUPINY PŘÍBUZNÝCH Z HLEDISKA DAROVACÍ DANĚ PATŘÍ MOJE BABIČKA (MATKA MOJÍ MATKY)?DAROVAT BUDU JÁ BABIČCE. JEDNÁ SE O MÉHO PŘÍMÉHO PŘÍBUZNÉHO?DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ
Dobrý den, jsem zaměstnanec na plný pracovní úvazek a mám 2 malé děti. Manžel je živnostník (místo podnikání v místě bydliště - grafické a reklamní služby). Oba jsme plně pracovně vytíženi a musíme si platit chůvu na hlídání, která má ŽL na hlídání dětí a fakturuje nám měsíčně. Babičky hlídat nemůžou a tak je chůva pro nás jedinou možností, pokud chceme oba pracovat. Je nějaká možnost, aby si tento náklad dal manžel do nákladů? Nebo je nějaká možnost, aby firma, která mě zaměstnává mi hradila hlídání dětí a dala si tyto faktury do nákladů? Děkuji
Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení dotazu. Společnost zabývající se prodej nákladních aut vykoupí od zákazníka auto na zpětný odkup. V účetnictví je tento nákup zaúčtován jako zboží. V technickém průkazu je auto převedeno na naší společnost, ale není námi přihlášeno. Má SPZ. Musí spol. za toto auto platit silniční daň? Děkuji za odpověď.
Dobrý den , potřebuji vědět ,když s kamarádkou chceme podnikat společně, jsme částečně invalidní a každá chceme živnostenský list,jak je to s odváděním daní.Je-li výhodnější aby jsme ho měli obě nebo postačí jeden?Děkuji
Podnikatel /FO/ přerušil podnikatelskou činnost dne 30.11.2005. Patří příjem z neuhrazených pohledávek po 30.11.2005 v daň. přiznání za rok 2005 jako příjem dle par. 10 nebo i nadále dle par. 7? Mělo by to vliv i na výpočet soc. a zdr. pojištění. Dále bych se chtěla zeptat, když by v době přerušení zakoupil HIM nad 40.000,- může z něho odečíst DPH, registrace v době přerušení nezrušena?
Rád bych se zeptal. Bude mi poskytnut, kontokorentní provozní úvěr na 200 000,-Kč. Jako OSVČ koupím automobil cca 140 000,- a za 60 000 nějaké DHM (stůl, PC, kopírku apod.) na provoz firmy. Splácet budu 5 000 Kč měsíčně, tj. 60 000 za rok. A ted nevím jestli na konci roku dát do výdajů splácení úvěru nebo náklady na pořízení majetku+odpisy za auto??? Dokonce mě jako správného Čecha napadlo dát tam nějakým způsobem oboje, což je zcela jistě nesmysl. Předem děkuji za zodpovězení a přeji hezký den.
Dobrý den. Jako zaměstnanci za mě podává daňové přiznání můj zaměstnavatel. V roce 2005 jsem však dostal od městského úřadu na základě smlouvy o vykonané činnosti jednorázový příjem 4.000 Kč. Musím tento příjem zdanit?
Dobrý den, prosím o odpověď na můj dotaz. Naše s.r.o. má základní kapitál 105.000,-. Postupovali jsme správně, když jsme vytvořili rezervní fond ve výši 10% (10.500,-) a dále jej nenavyšujeme? Děkuji.
Vážený pane doktore, prosím o odpověď na následující dotaz: - manželka v 10/2004 zdědila po zemřelé mamince členský podíl a majetkovou účast u SBDO; - v 6/2005 byl realizován převod tohoto družstevního bytu do vlastnictví manželky a mého; - v 8/2005 byl realizován prodej tohoto bytu (v bytě jsme nebydleli) Dotaz - jak vysokou daň budeme platit a z jaké částky? Děkuji za odpověď.
Dobry den, prodali jsme byt za ucelem ziskani financi na stavbu rodinneho domu. Dozvedela jsem se, ze v pripade pouziti financi na dalsi bydleni je zde moznost osvobozeni od placeni dane z prevodu nemovitosti. Lze tuto skutecnost nekde overit? Dekuji
dobrý den mám dotaz jaké účetnictví musím vést v případě že jako slovenský občan podnikám v Česku zda jednoduché nebo podvojné. Mám živnost přihlášenou v Česku i sociální a zdravotní pojištění. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Jsem OSVČ-zahraniční osoba. Jaké sazby daně platí pro rok 2005 (staré-nebo podle zak.č.545)? Je možné uplatnit slevu na dani za rok 2005 při její výpočtu z minimálního základů daně? Děkuji.
prodala jsem pozemek po otci a peníze jsem po rozvodu použila na nákup domku.Zaplatila jsem dan z prodeje pozemku. Je to v pořádku?