FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Podle §10 odst 1a je osvobozeno 20 000,- Kč jako…

Podle §10 odst 1a je osvobozeno 20 000,- Kč jako příjem z příležitostných činností. Lze toto uplatnit např. pro důchodkyni uklizečku, které dáme jednou za rok 20 000,- za velký příležitostný úklid? Je to pro ní osvobozený příjem? A může si to dát podnikatel do nákladů - např. je-li to formou nějaké smlouvy (musel by podnikatel případě dohody o provedení práce platit nějakou srážkovou daň?) Předem moc díky za názory.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli když mám…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli když mám vozidlo ve firmě (živnost), je již 3 roky po odpisech a v roce 2005 jsem ho nepoužíval k podnikání, můžu zažádat o vrácení silniční daně, nebo jí musím stejně zaplatit. Do nákladů nebudu uplatňovat žádné náklady, ani pojištění. Děkuji

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, když jsem…

Dobrý den,chtěla bych se zeptat, když jsem zaměstnancem firmy na plný úvazeka a chci si zřídit živnost, musím tuto skutečnost oznámit kromě finančnímu úřadu i na zdr. pojišťovně a na sociálním?Budu muset odvádět z vydělečné činnosti zdravostní a sociální, když ho za mě platí firma u které jsem zaměstnána? A jaký je postup, když bych nastoupila na mateřskou dovolenou a v živnosti chtěla nadále pokračovat? Děkuji za odpověď

Syn má garáž, kterou mi chce převést.. Vlastní ji…

Syn má garáž, kterou mi chce převést.. Vlastní ji 1rok.Musíme mít znalecký odhad a jak starý může být? Je z hlediska daně darování nejvhodnější a jaké procento daně se platí? Děkuji za radu.

Příjemný den pane doktore,prosím o Vás radu při…

Příjemný den pane doktore,prosím o Vás radu při řešení tohoto problému.Dobrovolný svazek obcí by rád věnoval svým vzorným spolupracovníkům(nikoliv zaměstnancům) věcný nebo finanční dar.Jak v tomto případě postupovat v rámci zdanění daru.Děkuji ám za odpověď.S pozdravem

Firma,s.r.o. ,plátci DPH, zabýváme se prodejem PC…

Firma,s.r.o. ,plátci DPH, zabýváme se prodejem PC a dílů do PC. Máme nějaké zastaralé neprodejné zboží. Chtěla jsem se zeptat do jaké výše můžeme toto zboží odepsat dle jakého§. Můžeme odepsat jako neprodejné nějaké určené procento z obratu? Nechceme to dále vést jako zboží na skladě.Děkuji za odpověď.

Dobry den, pane doktore. Mužu se na Vás obratit…

Dobry den, pane doktore. Mužu se na Vás obratit dotazem. Jako plátce DPH jsem fakturoval provizi firmě mimo EU. Platba, ale přišla od společnosti sídlící v EU. Musím odvézt z toho DPH??

Dobrý den, omylem (chybou při rušení pojistky v…

Dobrý den, omylem (chybou při rušení pojistky v čísle) jsem si zrušila Životní pojištění z kterého jsem uplatňovala odpočet z daně z příjmů a ted to potrebuji dodanit. Můžete mi, prosím poradit jak postupovat? Doklady, kolik jsem uplatnila, mám. Má to nějaký vliv na sociální a zdravotní pojištění? Děkuji předem a jsem s pozdravem

OSVČ vede daňovou evidenci. Prosím o informaci,…

OSVČ vede daňovou evidenci. Prosím o informaci, zda tržbové faktury vystavené v prosinci 2005 a zaplacené až v lednu 2006 ovlivní zisk roku 2005 či 2006. V zákoně o dani z příjmu nemohu tuto informaci najít. Děkuji

Prosím oradu,mám živnost při zaměstnání od roku…

Prosím oradu,mám živnost při zaměstnání od roku 2005. Za období 2004 mě daně dělala mzdová účtárna. Jak bude probíhat daňové přiznání za období 2005? Jaký formulář budu potřebovat,jak nadále bude probíhat platba sociálního a zdravotního pojištění? Do jaké výše procent mohu uplatnit výdaje z příjmů ze živnosti?

Dobrý den, byl jsem vlastníkem zahradní chatky na…

Dobrý den, byl jsem vlastníkem zahradní chatky na kterou bylo vydáno stavební povolení v r.1992 na Slovensku a já ji koupil na konci téhož roku na základě kupní smlouvy. Pak přišlo rozdělení republiky, a tím je tato nemovitost v ČR, kde je v KN zapsána až v r.2004 právě z důvodu výkupů, protože nám bylo sděleno, že jinak nic nedostaneme.Chatku kterou odkoupila ČR (stát zastoupuje Ředitelství silnic a dálnic ČR) na výstavbu silnice. Jaké daně musím zaplatit? Nemůže se na mě vztahovat osvobození od daně z převodu nemovitosti dle §20 ods 3 zakona 357/1992 Sb ? Platí osvobození od daně z příjmů ? Za odpověď předem děkuji.

Pouzivam soukrome vozidlo k podnikani, pak musim…

Pouzivam soukrome vozidlo k podnikani, pak musim zaplatit silnicni dan a do nakladu si muzu dat amortizaci vozu a PHM. Situace se ale zmenila v okamziku, kdy jsem zjistil, ze jsme vozidlo zapomneli prepsat z meho otce na me. Otazka zni: v cem se situace zmenila? Je mozne, aby silnicni dan zaplatil otec jako majitel vozu, sepsali jsme najemni smlouvu ve vysi silnicni dane a ja si daval do nakladu PHM a otec na me narokoval amortizaci vozu? Nebo amortizaci uz narokovat nejde?

Dobry den. Prosim Vas, podnikatel vedie dan…

Dobry den. Prosim Vas, podnikatel vedie dan.evidenci, je platca DPH a v tomto roku posudzujem obrat 15 mil. Zapocitava sa do obratu aj vyfakturovane DPH alebo len trzby bez DPH?

Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se Vás…

Dobrý den, pane doktore, chtěla bych se Vás zeptat, zda jsem si z novely zákona o dani z příjmů (par. 7, odst.1b) a 9c)) vyvodila správně, že všechny volné živnosti teď budou moci uvádět paušální výdaje 50%. Provozuji 2 volné živnosti: výuku jazyků (č. 110) a překladatelství a tlumočnictví (č. 106). V roce 2005 jsem byla dobrovolně přihlášena k účasti na nemocenské pojištění na správě sociálního zabezpečení. Mohu si i ty částky zaplacené na toto NP odečíst z daní? Trochu mě mate, že v odst. 10 výše zmíněného zákona se píše, že si mohu odečíst pojistné na soc. zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, pojistné na všeobec. zdravotní pojištění, ale pak se tam uvádí už jen "pojistné hrazené OSVČ, které nejsou nemocensky pojištěny a pojistí se na denní dávku při pracovní neschopnosti u soukromé pojišťovny", což ale SSZ není. Nakonec bych se ještě chtěla zeptat na daň z nemovitosti. V září jsme se nastěhovali do nového bytu, pro který bylo kolaudační rozhodnuté vydané v červnu 2005. Žádost o zápis do katastru nemovistostí bya podána developerem na konci srpna. Doposud nám nepřišly zpět podepsané smlouvy a nemáme ani ten výpis z katastru. Mám prostě vyplnit ten formulář, nebo je k tomu ještě potřeba neco doložit, popřípadě mám vůbec formulář podávat, když ještě nemám nic v ruce? (Asi ano...) Moc Vám děkuji za odpovědi. S přáním hezkého dne,

Lze považovat novoročenku, kde bude uvedeno logo…

Lze považovat novoročenku, kde bude uvedeno logo firmy za daňově uznatelný náklad? Děkuji předem za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu. FO, státní příslušnost…

Dobrý den, prosím o radu. FO, státní příslušnost SRN, žije trvale v ČR, je rezidentem ČR. Má možnost být zaměstnán ve firmě v SRN. Jak se bude tato mzda zdaňovat? Německý zaměstnavatel sdělil, že daň bude zaměstanec platit v ČR, tzn. že tuto daň zaplatí až při podání přiznání k dani? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám příjmy pouze ze závislé činnosti v…

Dobrý den, mám příjmy pouze ze závislé činnosti v s.r.o., splácím hypotéku na bytové účely a podávám tedy daňové přiznání sám, kde si uplatním za rok 2005 odpočet od daňového základu úroky ve výši cca 165 000,- . Mohu si také uplatnit na odpočet příjem, který jsem měl vyplacen jako podíl na zisku společníka zmíněného s.r.o., pokud jsem ho použil na splátku části půjčky od zmíněné s.r.o., která mi byla poskytnuta na bytové účely ? Částka, kterou jsem takto použil je 76.500,- (90.000,- před zdaněním). Jakou částku budu odečítat případně v daňovém přiznání ? Mohu tento odpočet provést také příští rok, pokud mi bude opět podíl na zisku z s.r.o. vyplacen a použit na další splátku půjčky ? Ještě jsem také splatil soukromou půčku od přítele ve výši 50.000,-, kterou jsem také dříve prokazatelně použil na pořízení zmíněné nemovitosti. Mohu i zde odpočet uplatnit ? (součet všech těchto odpočtů nepřesahuje hranici 300.000,- Kč za rok 2005). Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

Faktura a její vystavení,zdanit.plnění i…

Faktura a její vystavení,zdanit.plnění i splatnost byla v r.2005, ale zaplacena byla hotově v r.2006. DPH uplatním v r.05 nebo 06 a v dani z příjmů (DE) to uvedu ve výdajích v r.05 nebo 06? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Při vyplňování daňového přiznaní za…

Dobrý den. Při vyplňování daňového přiznaní za rok 2005 uplatňuje se nezdanitelná částka nebo sleva na dani? Děkuji.

Dobrý den. Prosím o odpověď na následující dotaz.…

Dobrý den. Prosím o odpověď na následující dotaz. Česká firma neplátce DPH fakturuje provedené služby německé firmě plátci DPH. Vyplývá pro českou firmu nějaká povinnost, pokud jde o DPH?Děkuji za odpověď.