FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

podání přiznání

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jestli mám povinnost udělat daňové přiznaní. Po ukončení studia, jsem nastoupil do firmy kde, jsem pracoval 3 měsíce. ( Ukončení pracovního poměru 30.11.2012, kde mi dali potvrzení o zdanitelných příjmech ). Dále, jsem se nahlásil na Úřad práce od 1.12.2012 do 11.12.2012.Od 11.12.2012 jsem nastoupil do práce. Byl jsem se informovat na Finančním úřadu, kde mi řekli, že daňové přiznaní dělat nemusím. Od jiných lidí slyším, že daňové přiznaní musím mít hotové do konce února. Musím tedy dělat daňové přiznaní za rok 2012? Předem díky za odpověď.

danění více příjmů

Dobrý den, v r.2012 jsem byl od 1.1.do 30.6.v hlavním zaměstnaneckém poměru v dubnu jsem začal s tradingem na forexu jako vedlejší činností bez živnostenského listu. Po skončení hl.poměru se stal trading moji hlavní činnosti a začal jsem platit min.zálohy na ZP a OSSZ. Do konce roku jsem zaznamenal v souhrnu z obchodů s forexem jen ztrátu.Daňové přiznání budu podávat sám, musím tuto ztrátu uvádět do daň.přizn.? Popřípadě jak a podle jakého § ?

paušál za auto

Dobrý den. Jsem OSVČ, vedu daňovou evidenci a uplatňuji výdaje na auto pušálem 5.000Kč/měs. Mohu uplatnit paušál na toto auto, když s ním také jezdím pro potřeby Občanského sdružení, ale toto jízdne jim přefakturovávám? děkuji za odpověď.

danění pohledávek

Dobrý den, prosím o vysvětlení jak postupovat, když uplatňuje výdaje paušálem, zda do zdanitelných příjmů zahrnuji i nezaplacené faktury, nebo pouze skutečně zaplacené v daném období. A v případě, že se zdanují pouze zaplacené faktury, může správce daně nějak penalizovat, když jsem v daňovém přiznání lo%nského roku do příjmů zahrnul i pohledávky. Děkuji za odpověď

daňová povinnost

dobrý den.Zajímalo by mě jestli budu platit nějakou daň v případě,že mi strýc,který žije v zahraničí chce darovat určitý obnos v eurech?Je tam nějak rozlišena výše toho daru?To znamená jsou jiné podmínky pokud by se jednalo o dejme tomu 100 000 euro a nebo 1 000 000 euro? Děkuji Víťa

sazba daně

Dobrý den, děkuji za zodpovězení dotazu týkající se samovyměření DPH u stavebních prací (§92e). Bohužel jsem se špatně vyjádřil (za což se velmi omlouvám). Potřeboval jsem vědět, zda v případě, kdy se příjde na to, že jsem u předmětného samovyměření použil chybnou sazbu až v průběhu daňové kontroly (chybně 15%, správně ale mělo být 21%), zda je možné, aby FU na výstupu doměřil daň 21% ale na vstupu ponechal 15% (ačkoliv bych jej žádal o korekci této daně na vstupu) např. se slovy, že opravu chybné daně na vstupu není povinen udělat nebo, že ji může opravit jen plátce v dodatečném daňovém přiznání atp. Tedy - existuje nějaké ustanovení, judikatura, sdělení MFČR či nějaká arguementace, díky které by FU musel (pokud by jej o to plátce výslovně požádal) v takových případech zároveň upravit i daň na vstupu? Předem velmi děkuji za odpověď a ještě jednou se omlouvám za nepřesnou formulaci při zadání minulého dotazu.

výpočet daně

Dobrý den, chci se zeptat jajá je hranice příjmu OSVČ aby musel platit daně. Patřím mezi řemeslné a uplatňujivýdaje procentem z příjmu. Něškdo říká, že púokud nepřesáhne 300 000 Kč v čistém tak nic neplatí, někdo žě je to 700 000 Kč. Děkuji za radu.

sleva na manželku

Chtel bych uplatnit slevu na dani z prijmu FO na manzelku (za rok 2012 na rodicovske dovolene). Za rok 2012 mela uhrn prijmu 62,430 Kc. Myslim si, ze podminky, abych na ni slevu na dani splnuje, jine prijmy nemela, zijeme ve spolecne domacnosti a vychovavame jedno dite. Chtel jsem se zeptat, zda-li manzelka musi za sebe podavat danove priznani (a pripadne si uplatnit slevy na dani za sebe). Dekuji za odpoved. Martin

sleva na dítě

Dobrý den, může si rodič odepsat slevu na dítě, když ono dítě žije ve společné domácnosti, je studentem v prezenčním studiu na vysoké, je do 26 let, ale zároveň je i hlavním pracovním poměru??

samovyměření daně

Dobrý den, v případě DPH u stavebních prací (§92e) jako jejich odběratel provádím samovyměření daně. Co když ale použiji chybnou sazbu daně? Např. jak na vstupu tak i na výstupu místo správné 21% sazby použijí chybně 15%. Sice to nemá na výslednou daň vliv (na výstupu uplatním stejnou částku jako na vstupu), ale mám obavy, aby při daňové kontrole FU na výstupu nedoměřil daň 21% s tím, že by zároveň na vstupu ponechal 15% (ačkoliv bych jej žádal o korekci této daně na vstupu)např. se slovy, že opravu chybné daně na vstupu není povinen udělat nebo, že ji může opravit jen plátce v dodatečném daňovém přiznání atp. Velmi se omlouvám, ale toto mne velmi trápi. Předem velmi děkuji za odpověď.

odpočet úroků z úvěru

dobry den, rada bych si do danoveho priznani dala uroky z hypoteky zaplacene za lonsky rok, jen nevim, jestli nebude problem v tom, ze mame domek bohuzel oznaceny v katastru nemovitosti - k rodinne rekreaci. Domek ma cislo popisne a cela rodina v nem mame trvaly pobyt. ( zmenit oznaceni nelze - protoze je to starsi domek a ma nizzsi stropy nez povoluje norma), banka v tom zadny problem nevidela. Predem dekuji za odpoved.

podání přiznání

chtel jsem se zeptat jak to bude z danemi s odmeny pestouna kdy mi je strhavana dan stohoto ,mohu pristi rok uplatnit danove priznani i presto ze ani jeden z pestounu nepracuje ,a na up jsme o ulevu na dani nezadali ani ulevu na deti ani na manzela bude mozno toto pristi rok pri danovem priznani uplatnit .dekuji za odpoved

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, od roku 2007 mám hypotéku na byt. Nyní jsem na rodičovské dovolené a nemohu si odepisovat úroky z úvěru. V bance jsme si vyřídili manželovo přistoupení k úvěru (formou dodatku ke smlouvě o úvěru), aby si mohl úroky odepisovat on. Je ještě nutné převést byt do společného jmění manželů? Zatím je byt psaný jen na mě a nevadí nám to tak. Rozšíření SJM je možné notářským zápisem a vyšlo by nás to kolem 5.000,-Kč. Moc děkuji za radu.

vyměřovací základ z více příjmů

Dobrý den, jsem osvč, podnikám v oboru projekční práce a dále mám příjmy z fotovol. elektrárny,které nepřesáhnou 35.000 Kč ročně. Můžete mi poradit jak postupovat vzhledem k sociálnímu pojištění? Jde mi o to, zda mám vyplnit dva přehledy pro OSSZ, jeden s hlavním příjmem a jeden s vedlejším z fotov.( z důvodu nepřekročení hranice daň. základu ), nebo pouze jeden , kde oba příjmy sečtu a budu to považovat za hlavní příjem. Děkuji za odpověĎ

sleva na dítě

Mám syna-studenta do 26 let, který si vydělával na brigádách na DPP. Daně mu byly sraženy, ale nyní dostal potvrzení, aby si mohl sám udělat daňové přiznání. Může si rodič i vydělávajícího studenta uplatnit nárok na slevu daně z příjmu?

podání přiznání

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli musím podávat daňové přiznání za rok 2012, když jsem mé příjmy byly nižší než 15 000 Kč? Každý tvrdí něco jiného. Děkuji

odpočet úroků z úvěru

Dobrý den, v roce 2012 jsme začali stavět s přítelem RD.Jsem hlavním žadatelem k HÚ. Chtěla jsem si uplatit úroky z HÚ. Zaslala jsem účetní úvěrovou smlouvu, stavební povolení a prohlášení, že přítel si nic z toho uplatňovat nebude.Účetní mi ale sdělila, že nejsem uvedena na stavebním povolení k RD a proto si nic uplatnit nemohu.V daňových zákonech jsem ale nic takového nenašla. Mohu se tedy zeptat jak je to stanoveno. Děkuji za případnou odpověď.

pohledávka

Dobrý den zaměstnanec neodvedl na tržbách majiteli firmy cca 400000,--, které použil pro svoji os.potřebu. Mám naúčtováno následovně:celkovou tržbu za měsíc mám ve výnosech, jen v pokladně mi chybí oněch 400tis a to mám zaúčtováno jako pohledávku za zaměstnancem. Je to tak správně?? těch chybějících 400tis nelze nějak zúčtovat bez dopadu na výnosy? Pokud se majitelé rozhodnou pohledávku prodat, jak by to vypadalo z daňového hlediska a jak by se účtovalo?

daňová povinnost

Dobrý den, poradíte mi prosím, když bydlím u svého přítele, ale nemám tam přechodný ani trvalý pobyt, platím účty a dávám mu nějaké peníze, za rok to je ve finále více než 20 000 Kč. Do které skupiny pro účely výpočtu daně darovací spadám? Má můj přítel povinnost platit darovací daň, když ty peníze jsou už zdaněny (daně odvádí můj zaměstnavatel)? Děkuji Vám za odpověď. Přeji hezký den. S pozdravem Natokova

fakturace vlastníkovi s.r.o.

Fakturace vlastníkovi Dobrý deň, chcem sa opýtať o Váš názor. Firma ABC s.r.o., vlastnikom a jednatelem je stejná osoba Pán Novák, s.r.o. nemá dalších zamestnancov. Firma má sídlo v ČR. Firma ABC výkoná službu (teda danú službu fyzicky vykona p. Novák) a firma vystaví fakturu za služby fyzickej osobe p. Novákovi. Je to možné?