FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Jsem OSVČ provozuji hostinec, nejsem plátce DPH.…

Jsem OSVČ provozuji hostinec, nejsem plátce DPH. Chtěla bych přijmout na brigádu osobu, která je vedena na Úřadu práce (již nepobírá podporu v nezaměstnanosti). Jak mám postupovat? Mám uzavřít dohodu o provedení práce? Kolik mohu té osobě vyplácet měsíčně. Soc. a zdrav. pojištění dále bude hradit Úřad práce. Na jak dlouho mohu tuto dohodu uzavřít a jak budu tuto částku danit? Děkuji za odpověď.

V loňském roce jsem nastoupila 1. června do…

V loňském roce jsem nastoupila 1. června do starobního důchodu.Bude se mnou provedeno bývalým zaměstnavatelem /činil tak doposud/ zúčtování daně z příjmů fyzických osob a nebo když už jsem ve starobním důchodu tak se to neprovádí?

Jsem OSVČ. Podnikám od října 2003 v oboru…

Jsem OSVČ. Podnikám od října 2003 v oboru poskytování služeb v oblasti hygieny. Několikrát jsem musela změnit provozovnu a měla s tím mnoho nákladů. Za rok 2005 jsem si nevyplatila žádnou odměnu a zůstávám ve ztrátě. Musím platit minimální daň ?

V r.2006 hodlám jako OSVČ přejít na 40 % paušál…

V r.2006 hodlám jako OSVČ přejít na 40 % paušál výdajů daně z příjmu fysických osob.Vím, že musím dodanit veškeré pohledávky v přiznání za rok 2005. Nevím ale, zda musím dodanit i faktury za práci vykonanou v prosinci 2005 a splatné v lednu 2006? Dále bych se chtěl zeptat, zda existuje nějaký konkretní termín, dokdy musím FÚ oznámit svůj záměr přejít na paušální výdaje, či zda se mohu rozmyslet až v lednu 2007 podle konkretních hospodářských výsledků v r.2006? Děkuji a zdravím!

Dobrý večer, v současné době pracuji pro rekl…

Dobrý večer, v současné době pracuji pro rekl.agenturu na Dohodu o pracovní činnosti, kde jezdím svým autem, pracuji svým nářadím atd., ale uvažuji o tom, že bych pro tuto firmu dělal sjednané práce jako OSVČ. jedná se mi hlavně o možnosti odpisů auta, výdaje s ním spojené a další s tím spojené výdaje, které si nyní hradím sám.Má toto případné rozhodnutí pro mě nějaká úskalí? Jsem v těchto věcech naprostý začátečník a proto se omlouvám, pokud se nevyjadřuji dost přesně. děkuji za odpověď

Dotaz: Dobrý den, prosím o ujanění mého problému…

Dotaz: Dobrý den, prosím o ujanění mého problému: Nákladní automobil v podnikání, v roce 2005 došlo k těmto pracem na autě - oprava zadní nápravy, výměna obložení, přetěsnění motoru, oprava spojky, zhotovení zadního čela- suma 90 000,-. 1)Jde o technické zhodnocení či o jednorázově zdanitelný výdaj?2) Výměna starých pneumatik za nové - cena 50 000,- jde o tech. zhodnocení či jednoráz. výdaj?Děkuji!

Dobrý den, s manželem bychom chtěli za rok 2005…

Dobrý den, s manželem bychom chtěli za rok 2005 uplatnit společné zdanění manželů. Já jsem byla od měsíce června na nemocenské a od listopadu na mateřské dovolené. Mohu si při výpočtu svého ZD uplatnit celou výši nezd. minima na poplatníka 38.040,- nebo pouze za odpracované měsíce? 22.12.2005 se nám narodilo dítě. Jakou část si můžeme odečíst? Musí se částka 6.000,- krátit?

Děkuji za odpoveď ohledně paušálu na náklady. V…

Děkuji za odpoveď ohledně paušálu na náklady. V případě, že vlastním ŽL (výuka cizích jazyků), vztahuje se na mě jiný paušál, než 40%? Děkuji

Zdravím vás...Jsem zubní technik a vedu si…

Zdravím vás...Jsem zubní technik a vedu si daňovou evidenci. Mohu si uplatnit paušální výdaje a v jaké jsme my zubní technici skupině?? Kolik procent mohu na paušál. výdaje odečíst ?? Děkuje

Dobrý den, rada bych získala informaci, zda již…

Dobrý den, rada bych získala informaci, zda již lze použít paušální náklady pro FO ve výši 50% pro výpočet daní z příjmu roku 2005, které jsou uvedeny v novele zákona o dani z příjmu platné od 1.1.2006. Děkuji za odpověď

Dobrý den pane doktore, mám trošku složitější…

Dobrý den pane doktore, mám trošku složitější dotaz, ale snad poskytnu všechny potřebné údaje: jsem OSVČ, který vede DE DaP za rok 2004 - použil jsem skutečné náklady pro rok 2005 bych rád využil paušální výdaje 50% (dle nového zákona). Nicméně v tomto případě jsem povinen postupovat dle § 23 odst. 8 586/1992. V DaP 2004 byla jedna pohledávka ve výši cca 100 000 CZK, kterou jsem nedanil, protože k zaplacení došlo až v únoru 2005. Ale pozor, protože se jedná o EU zákazníka a faktura byla v EUR (ta CZK je kurs ke dni vystavení), zaplaceno bylo pouze cca 90 000CZK (závazky nebyly žádné) Moje dotazy: a) musím udělat dodatečné DaP za 2004 kdy zvednu příjem o oněch 100 000 CZK => což znamená doplatit daň + penále cca za 1 rok? b) musím doplatit i pojistné + penále? (ČSSZ a VZP) c) v DaP 2005 odečtu tuto fakturu? abych ji nedanil 2x? a mohu odečíst těch 100 000 CZK nebo pouze oněch zaplacených 90 000CZK? d) MFČR již o tomto zákoně (výdaje paušálem 50%) hovoří jako o hotové věci, ale je to již podepsáno prezidentem? děkuji a přeji hezký den :-) tomas vesely

Dobrý den, v létě 2005 jsem měla brigádu na…

Dobrý den, v létě 2005 jsem měla brigádu na základě dohody o provedení práce. Co konkrétně musím udělat, aby mi byla vrácena zaplacená daň? Jaké daňové přiznání musím vyplnit a musí některé údaje vyplnit též zaměstnavatel? Děkuji

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda nové…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda nové paušály na náklady pro OSVČ budou platné již při letošním zpracování daňového přiznání za rok 2005. Pokud ano, jaký paušál se týká učitele cizího jazyka, 40%? Děkuji

Dobrý deň! Ak mám voľnú živnosť "Dokončovací…

Dobrý deň! Ak mám voľnú živnosť "Dokončovací stavební práce" a uplatňujem výdaje percentom z príjmu, v akej výške % si to možem uplatniť za zdaň.obdobie 2005? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň! Ak mi vychádza za zdaň.obdobie 2005…

Dobrý deň! Ak mi vychádza za zdaň.obdobie 2005 nižší základ dane než minimálny zákl.dane, musím teda zaplatiť minim.daň.Živnosť mám od r.2003.Svoju činnosť v r.2005 som vykonávala od 1.4.2005 do 27.12.2005- tj.9mesiacov.Prvé 3mesiace som mala prerušenú živnosť a bola som dobrovoľne nezamestnaná. Je tento výpočet dane pre mňa správny? 16769x1,0665x9x0,5=80400Kč Odpočítateľné položky nemám žiadne, iba nezdaniteľnú časť zákl.dane 38040Kč. 80400-38040=42300Kč teda daň bude činiť 6345Kč ? Ďakujem za odpoveď.

Dobrý den, prosím o radu: Firma bede daňovou…

Dobrý den, prosím o radu: Firma bede daňovou evidenci, je plátcem DPH. V květnu 2004 byl na leasing zakoupen vůz do podnikání. V listopadu 2005 byl vůz havarován, označen jako totální škoda. Pojiš´tovna vyplatila škodu leasingové společnosti, ta si odečetla dlužné leasingové splátky a přeplatek převedla firmě a zároveň ji převedla i vůz. Jak účetně vyřešit zbylou akontaci vozu po ukončení leasingové smlouvy(čili po havárii)?

Dobry den, rada bych si zalozila zivnost jako…

Dobry den, rada bych si zalozila zivnost jako politicky poradce. Muj prvni klient je rakouska nevladni organizace a prace zahrnuje velmi caste cesty do Bruselu. Co bych si mohla zahrnout do vydaju a je mozne si zahrnout do vydaju platby v zahranici, kterych by byla vetsina?

Dobrý den.Jsem zaměstnanec.Manželka pobírá…

Dobrý den.Jsem zaměstnanec.Manželka pobírá podporu v nezaměnanosti.Chceme využít spol.zdanění manželů.Otazka je, zda podpora v nezaměnanosti je příjem z pohledu daňového přiznání manželky či dávka.Děkuji

Dobrý den, pane doktore, chtlěla bych Vám moc…

Dobrý den, pane doktore, chtlěla bych Vám moc poděkovat za včerejší odpovědi. Mám ještě jeden dotaz. Bratr v roce 2004 omylem zaplatil několik záloh na zdravotní pojištění nižších, než měl. V roce 2005 chybějící peníze doplatil spolu s penálem. Co se v tom případě počítá do pojistného zaplaceného v roce 2005? Celá ta částka i s penálem, nebo jen ten čistý doplatek bez penále? Moc děkuji a přeji hezký den. S pozdravem,

Jaké příjmy se započítávají do příjmů podle§15…

Jaké příjmy se započítávají do příjmů podle§15 odst.1písmenob) zák.586/1992Sb. Jedná se i o příjmy za mateřskou dovolenou a nemocenské dávky? Můžu si z daňového základu odečíst částku 21 700 Kč pokud jiné než výše uvedené příjmy manželka neměla?