FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Manžel má od 1.3.2005 vydán živnostenský list. Jak zpracovat daňové přiznání do 1.3. a od 1.3.2005 (do 1.3.2005 byl nezaměstnán). Procentuální částka, která se odepisuje z daňového základu činí 50%? Děkuji
Dobrý den. Zajímá mě, zda si jako fyzická osoba vedoucí účetnictví mohu, nebo zda bych si přímo měl, odečíst od základu daně z příjmu zálohy na zdravotní a sociální zaplacené v roce 2005. S tím souvisí můj poddotaz: mám si jako individuální podnikatel, který nemá žádné zaměstnance, účtovat uvedené zálohy na zdravotní a sociální pojištění spíš na účet 336100, resp. 336200, nebo na účet 526100, resp. 526200? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, loni jsem začal obchodovat s cennými papíry jako nepodnikající fyzická osoba. Většinu cenných papírů držím kratší dobu, než 6 měsíců a nesplňuji tedy časový test. Obchoduji nejen s akciemi, ale i s warranty, opcemi a indexovými certifikáty. Měl bych následující dotazy: 1)Mohu si ztrátové obchody s warranty a opcemi drženými kratší dobu, než 6 měsíců započíst proti ziskovým (také drženými méně než 6 měsíců) obchodům s akciemi? Slyšel jsem, že v oblasti derivátů jsou prý nějaká omezení. 2)V případě, že nakoupím opci s platností menší než 6 měsíců a nechám ji propadnout, tj, obchod není ukončen prodejem opce nebo jejím uplatněním, ale jejím vypršením, mohu si ztrátu z tohoto obchodu (tj. nákupní cenu a poplatek za nákup) uplatnit proti jiným ziskovým obchodům? Předem děkuji za odpovědi. S pozdravem
Dobry den, chtela bych se zeptat, jestli se do Prehledu pro socialni pojisteni za rok 2005 uvadi jen ZALOHY na DP, nebo se take nejakym zpusobem zapocitava preplatek/nedoplatek z minuleho roku. Logicky se pravdepodobne vychazi jen ze zaloh? Do řádku 103 daňového přiznání se však uvádí vše, tedy nejen zálohy na zdravotní i sociální pojištění, ale také vyúčtování za rok před tím - tedy se připočte uhrazený nedoplatek, ale odečte vrácený přeplatek? Děkuji. S pozdravem,
Dobrý den, obracím se na Vás s tímto dotazem: Mám příjmy ze závislé činnosti a současně z pronájmu bytu. Daňové přiznání podávám sama. V daň.přiznání za r. 2004 jsem u § 9 uplatňovala náklady v prokazatelné výši. Mohu letos použít náklady ve výši 30%? Podotýkám, že jsem v r.2004 nepořizovala do pronaj.bytu žádné investice, nemám žádné zásoby, závazky ani pohledávky (údajně v takových případech bude nutno podávat dodat.přizn.za r.2004). Děkuji za odpověď.
Dobrý den, kamarádce jsem prodala nábytek v hodnotě 5000kč, ta si jej dala do své firmy a zahrnula do účetnictví pro snížení základu daně. Musím já jako prodejce platit z onoho prodaného nábytku nějakou daň,když nejsem podnikatel ani právnická osoba? Od jaké částky jsem povinna hlásit daň jako normální osoba při prodeji. Děkuji
Vážený pane doktore, prosím Vás o pomoc a radu v mé dále popsané situaci. V podstatě jde o placení daní a zdravotní pojištění. - toho času žiji ve Švýcarsku - mám v úmyslu se vrátit domů, tedy do Prahy - trvale - je mi 70 let, jsem již v pensi - pobírám rentu jak za odpracovaná leta v ČR, tak zde ve Švýcarsku - dohromady to činí ca 4´200CHF tedy v závislosti na kursu asi 78´000 KČ měs. - v přepočtu by to bylo asi 940´000 KČ ročně. Že bych toto nemusel zdanit???? - podle švýcarského zákona musím zdanˇovat obě renty zde - podle „jedna paní povídala“ pensisti v ČR daně neplatí?? Každý mi to v Republice říká. - ti kteří se vrátili do ČR a nebyli to jen chudáci, kteří zde z pense nemohli vyžít, údajně žádné daně v ČR neplatí?? Jen se přihlásili k trvalému pobytu, získali tím zdrav. pojištění a o víc se nestarají. Pokud se snažím získat potřebné informace, dočkám se nejspíše jakéhosi „soucitu“ (jako že jsem blb) a že proč v tom vrtám, že to tak dělají všichni a že to stejně nikdo nekontroluje atˇ je to jak chce. To by bylo fantastické. Ale nevěřím. Z toho všeho jsem došel k závěru, že skutečně platné informace musím získat na k tomu kompetentních místech, tedy jak doufám u vás. Platí-li opravdu, že pensisti nic nezdanˇují, pak je vše v pořádku. Není-li tomu tak, tedy pro případ, že by pensisti přeci jen museli příjem zdanˇovat, třebas od určitého obnosu, mohlo by dojít k situaci, že bych nakonec přeci jenom byl ten blb já. To v případě, že bych, jako všichni a podle nich jednal, eventuelní daně neplatil a ta „neexistující kontrola“ se najednou odněkud vynořila, že k tomu někdy dojde, lze předpokládat. Došlo-li by k tomuto, domnívám se, že všichni ti (a tedy i já pokud bych jednal stejně) kteří dodnes daně neplatili, je jen velmi malá část těch, kteří mají méně než mně známou hranici 162’000KČ, by vedle daní se zpětnou platností, museli nebo měli zaplatit i určitou pokutu. Jak známo, neznalost zákona neomlouvá. A pak bych byl skutečně ten blb. Protože se toho chci vyvarovat, nechci být a žít v rozporu se zákonem a chci mít jistotu jak to opravdu podle zákona je prosím vás o posouzení a radu jak bych měl postupovat. Je zcela dobře možné že jsem opravdu ten blb a mám zbytečné obavy, že bych mohl jednat jako ti ostatní, ale já potřebuji jistotu. Tedy si dovoluji vás poprosit o zodpovězení pár násle- dujících otázek. • musí platit v ČR pensisti daně nebo ne • musí-li platit tedy kolik • budou k placení vyzváni nebo se musí sami přihlásit, či jak to funguje • kdy se za běžný rok musí daně přiznat, termín přiznání • pokud podle vašeho úsudku je zde ještě něco co bych měl vědět, prosím zdvořile o sdělení. Dále bych prosil o výklad zákona 586 §2 ods.3 kde se píše Poplatníci….kteří se na úz. ČR zdržují za účelem …léčení, mají danˇovou povinnost…pouze z příjmů v ČR….Potřebuji totiž poměrně nutně lékařskou pomoc, což je též jeden z důvodů proč se chci vrátit.Proto potřebuji též nem. pojištění, jedná se totiž o ne laciný operativní zákrok. A znamená to, že bych pak platil jen daně z příjmů v ČR? To mi není jasné. Je možné, že se toto vše vymkne poradě zdarma, kterou nabízíte, pak bych vás prosil o radu kam, event. na koho, bych se mohl obrátit. Jsem od 24. do 30.01. v Praze takže se bude-li to prospěšné mohu se kamkoliv dostavit. Předem velmi děkuji se zdvořilým pozdravem
Dobry den. Pracuji v Rakousku a platim dane tam, nebot jsem tam asi 230 dnu v roce, v CR bydlim zbyvajicich asi 120 dni (vikendy) a v CR vice nepracuji. Manzelka pracuje v CR (25.000 brutto mesicne, 2 nezletile deti). Muzeme za techto okolnosti zadat o spolecne zdaneni manzelu (sleva 6000 na dite) s tim, ze mam v CR nulovy prijem ? Dekuji.
Dobrý den.Do pčítačové herny chci jako zaměstnance studenty na 2-4 hodiny denně.Jaký spůsob zaměstnaneckého poměru navrhujete? Jaké platby budu muset za ně odvádět? (Studentů bude v průběhu roku několik)
Dobry den. Prosim Vas o upresneni co se mysli pod pojmem obal a co musim uvaded do vykazu pro EKOKOM. Tam mi totiz kazda pracovnice rika neco jine. Jsou to plastikove sacky a krabice, v kterych zbozi kupujeme od dodavatele? Nebo papirove tasky, do kterych ho davame zakaznikovi? Mame kram s oblecenim - dovoz ze zahranici a taky kupujeme v CR. Dekuju
V roce 2005 jsem byl zaměstnán do konce listopadu. Od 9. listopadu jsem začal podnikat na ŽL jako poradce. V roce 2005 jsem ještě neměl z podnikání žádný příjem, ale značné počáteční výdaje. Vedu jen daňovou evidenci. Mohu těmito výdaji, jako se ztrátou z podnikání, snížit svůj daňový základ za 2005 při daňovém přiznání na daně z příjmu, i když přijmy jsem měl v roce 2005 jen ze zaměstnání?
Pronájem zemědělské půdy a nemovitosti: jak vysoký nájem za rok nepodléhá zdanění? Jsem zaměstnanec a zároveň pronajímám pole a nemovitost. Je vůbec částka podstatná nebo musím dát daň.přiznání vždy. Děkuji
Manželé jsou oba podnikatelé, každý v jiném oboru. Pokud by chtěla manželka převést 50 % svých příjmů a výdajů na manžela jako na spolupracující osobu v daňovém přiznání za rok 2005, musel být manžel po celý rok nahlášen jako spolupracující osoba i na FÚ, VZP, MSSZ? Nebo v případě, že je na úřadech veden jako OSVČ a jiné příjmy nemá, toto nebylo nutné?
Matka mi darovala finanční prostředky získané pronájem nemovitosti na koupi bytu. Jaké přílohy se podávají k daňovému přiznání ? Je částka do 1 mil. osvobozena od daně?
Dobrý den, manželka je po celý rok vedena na ÚP, manžel živnostník. Lze provést společné zdanění manželů a co doložit u manželky? Děkuji
Dobrý den, zajímal by mě účetní postup při obdržení faktury za mýtné v Německu. Tuto fakturu obdržím souhrnně za mýtné za celý měsíc, týká se doprav s uskutečnitelným zdanitelným plněním v ČR ale i v jiných státech EU. Musím tuto službu zdanit sazbou 19% a poté uplatnit nárok na odpočet, nebo ne a posuzovat jako dálniční poplatek Německa a nezdaňovat? Podotýkám, že se mi nejedná o to, když chci mýtné přefakturovat, ale když já tuto službu nakupuji. Děkuji za případnou odpověď.
Dobrý den, mám dotaz stala jsem se plátce DPH.Podnikám v oblasti sázkových her,konkrétně pro SAZKA a.s. a účetní mě zahrnul veškeré příjmy ze sázek a přitom i Sazka daní prosázené částky.Mám na vrácení DPH a nebo mám tuto částku vymáhat po mém účetním?Nevím jak mám postupovat. Děkuji S pozdravem
Dobrý den Bydlím 5 roku v bytě (os.vl.) a zdůvodu zaměstnání v jiném městě chci byt prodat a zakoupi byt v novém působišti. Dotaz: musím platit daň z příjmu z prodeje bytu i když peníze použiji na pořízení nového bytu ? Děkuji Příjemný den
Dobrý den, pane doktore. Jsem FO, vedu DE a mám prodejnu. Pořídil jsem si do prodejny zásobník na pitnou vodu, protože jednání se zákazníky bývá delší a tím jim poskytuji i občerstvení (voda, čaj, káva). Mohu si vodu účtovat do daňových výdajů? Předem za odpověď děkuji.
Vyplatí se mi společné zdanění manželů (dvě děti)při následujících přijmech? M1=21000Kc(PHMM) Živ.pojištění=600Kc/mes M2=37000Kc(PHMM) Živ.pojištění=295Kc/mes Děti ZTP/P=0 Děkuji za informaci