FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, mám 2 otázky týkající se společného…

Dobrý den, mám 2 otázky týkající se společného zdanění manželů (SZM) 1) Manžel pracuje a já jsem na rodičovské dovolené - nemám žádný příjem, může si manžel nárokovat odčitatelnou položku na manželku při SZM, jestliže já si budu sama ve svém daň. příznání odečítat částku 38 040,- na poplatníka z 1/2 manželova platu? 2)Smí živnostník, který má stanoven minimální základ daně, podat daň. přiznání se SZM, jestliže by příjmy na něj připadající přesáhly hranici minimálního základu daně? Za Vaše odpovědi děkuji.

Dobrý den, prosím o radu, moje manželka byla v…

Dobrý den, prosím o radu, moje manželka byla v roce 2005 11 měsíců vedena v evidenci úřadu práce a nepobírala podporu, 1 měsíc byla zaměstnána jako prodavačka s příjmem cca 8 000,-Kč. V roce 2005 dále prodala akcie získané v kupónové provatizaci za cca 40 000,-. Tento příjem z prodeje akcií tuším, že nemusí započítavát do daně z příjmu. Mohu si však já snížit základ daně z důvodů, že manželka nemá vlastní zdanitelné příjmy vyšší než 38 040,- Kč ročně nebo tuto částku za prodej akcií musím pro tento případ uvažovat - tedy její roční příjem 8 000,- + 40 000,- tedy 48 000,- Kč. Děkuji za odpověď

Dobrý den! Při splnění určitých podmínek si mohu…

Dobrý den! Při splnění určitých podmínek si mohu snížit základ daně. Letos poprvé budu uplatňovat snížení z 1. životní pojištění 2. penzijní pojištění 3. hypoteční úvěr. Jelikož to podávám poprvé, rád bych se zeptal jaké doklady včetně těch, které mi zašlou banky musím doručit na finanční úřad. Zda musím zaslat např. kopii smluv, kupní smlouvu atd. Děkuji

Chci se zeptat, zda-li bude možno uplatnit…

Chci se zeptat, zda-li bude možno uplatnit společné zdanění manželů, když já jsem zaměstnán a žena je na rod. dovolené a od 1.8.2005 má ŽL, kdy ještě zatím neodváděla žádnou daň, ale výdělek ke zdanění bude minimální.

Dobrý den, jsme malá firma (FO) se dvěma…

Dobrý den, jsme malá firma (FO) se dvěma zaměstnanci. Vyvíjíme inovační a u nás v republice ojedinělé pracovní a především výrobně - technologické postupy. Dozvěděli jsme se, že existuje šance na získání státní dotace (dotace EU) na takovou činnost. Můžete mi prosím sdělit nějaké podrobnosti jako obecné podmínky, na jakou instituci se obracet s dotazy a žádostmi o dotace apod. ? Mockrát děkuji a jsem s pozdravem

daň z nájmu polností do loňska jsem obdržel…

daň z nájmu polností do loňska jsem obdržel nájem, odečetl 20% paušál a zbytek zdanil pro letošek jsem i plátcem daně z nemovitosti, dostal jsem tedy od nájemce částku o tuto daň vyšší a zaplatil daň. mohu i nadále použít 20% paušál nebo zaplatím daň i z oné daně z nemovitosti jelikož je mým přjmem ?

Uvádí se v zálohových fakturách DPH nebo až při…

Uvádí se v zálohových fakturách DPH nebo až při konečném vyúčtování? Slyšela jsem, že od r.2005 se DPH v zál.F neuvádí. Děkuji za odpověď.

Vážený pane doktore, děkuji za vyčerpávající…

Vážený pane doktore, děkuji za vyčerpávající odpověd z dnešního rána. Dodatečně bych vás prosil o informaci o možnostech odpisu z příjmu, nebo tip kde toto najít. Mám na mysli třeba rentu,kterou musím platit mé bývalé, manželce a pod. Děkuji ještě jednou Černý

Vedu DE (zednictví,tesařství,klempířství) a chci…

Vedu DE (zednictví,tesařství,klempířství) a chci uplatnit výdaje %.Jaké % se vztahuje na tuto živnost pro r.2005 a jaký je min.DZ pro r.2005?Děkuji za odpověď

Jsem nezaměstnaná,vedená na ÚP,do jaké částky si…

Jsem nezaměstnaná,vedená na ÚP,do jaké částky si mohu přivydělat aniž bych podávala DP? Pokud si mohu přivydělat, mohu za své služby(vedení účetnictví,práce se sklem) vystavit manželovi doklad(jaký typ), který si on zahrne do účetnictví?Děkuji za odpověď

Ryby pro zaměstnance Firma SRO, měsíční plátce…

Ryby pro zaměstnance Firma SRO, měsíční plátce DPH, podvojné účetnictví darovala každému zaměstnanci před Vánocemi rybu. Nyní mám v účetnictví výdajový pokladní doklad na 132 kg ryb. Jak mám s dokladem správně naložit z hlediska účtování a daně z příjmů právnických osob, z hlediska DPH a zdanění příjmů ze závislé činnosti u zaměstnance?? Děkuji za odpověď.

Dobry den. Muzeme davat do nakladu GO karty?…

Dobry den. Muzeme davat do nakladu GO karty? Ucetni nam rekla, ze jenom tel na pausal, ktery veden na firmu. dekuju

Vážený pane, prosím o zodpovězení dotazu. V…

Vážený pane, prosím o zodpovězení dotazu. V loňském roce jsem se stal dědicem nemovitosti v jiném městě než mám trvalé bydliště. Do 31. ledna 2006 jsem povinen podat nové daňové přiznání z nemovitosti. V minulosti byla nemovitost zařazena jako druh stavby "H" (pro výpočet daně). V současné době v nemovitosti nemá nikdo trvalé bydliště . Musím nemovitost zařadit do druhu stavby "J"? Jak je vlastně definován "Rodinný dům využívaný k individuální rekreaci"? Děkuji za odpověď.

Mám dotaz, zda lze uplatnit slevu na dani v…

Mám dotaz, zda lze uplatnit slevu na dani v případě dalšího studia - např. bakalářské studium či vyšší odborné. Jsem zaměstnancem a výpočet daně si provádím sám. Děkuji za odpověď

pane doktore, prosím jaké průměrné ceny pohonných…

pane doktore, prosím jaké průměrné ceny pohonných hmot lze použít pro výpočet náhrady výdajů za spotřebované PHM ke stanovení základu daně z příjmů za rok 2005 jak pro zaměstnance, tak pro OSVČ a je již stanovena průměrná cena PHM pro rok 2006? Děkuji za odpověď

Dobry den, dovolte dotaz - lze prepis notoveho…

Dobry den, dovolte dotaz - lze prepis notoveho materialu z "papirove" (rukopis, tistena predloha) do elektronicke podoby pomoci pocitacovych programu (zakazkove pro vydavatelstvi, bez participace na jakychkoli dalsich cinnostech (korektury, vydavani apod.)), zahrnout do volne zivnosti c. 96 Zpracovani dat....? A v pripade, ze bych musel mit dve zivnosti, navysi se napr. minimalni zaklad pro odvod dane? A jeste jedna souvisejici otazka - je pripustne soucasne nemit zadny zamestnanecky pomer a jednu z techto cinnosti vykonavat na Smlouvu o dilo a druhou na Dohodu o provedeni prace (opakovane?) bez zivnostenskeho opravneni?

Dobrý den, ráda bych se optala: můj manžel má…

Dobrý den, ráda bych se optala: můj manžel má automobil v podnikání, já automobil ve svém podnikání nemám, ale "jeho" automobil používám pro účely své firmy též. Pokud on je plátce DPH a já nikoliv, je tedy nutné, aby mi přefakturovával část nákladů na vůz v poměru mého využivání vozu s DPH nebo je nějaký jiný lepší způsob, jak to udělat výhodněji? Děkuji

Dobrý den, chtěl bych potvrdit následující…

Dobrý den, chtěl bych potvrdit následující informace. Jsem fyzická osoba, plátce DPH, 4 zaměstnanci, jednoduché účetnictví. Chci za rok 2005 využít náklady paušální sazbou - kovovýroba 60 %. Je nutné dát dodatečné daňové přiznání za rok 2004 - zvýšit základ daně o zásoby a pohledávky, snížit o závazky a upravit tak i základy pro zdravotní a sociální pojištění ? Dále od kdy platí možnost neomezeného výdělku bez krácení důchodu u osob s částečným invalidním důchodem ? Děkuji za odpověď.

Já a můj manžel podnikáme. Já jsem začala s…

Já a můj manžel podnikáme. Já jsem začala s podnikáním v 6/2005, manžel podnikal celý rok 2005. Převedením některých aktivit na mou podnikatelskou činnost vyšlo, že mně vychází vysoký zisk, manželovi velmi nízký zisk. Uvažujeme tedy o zdanění přes spolupracující osobu. Manžel je plátce DPH, já nikoliv. Je nutné se někde registrovat a lze to ještě zpětně za rok 2005? Může tam být nějaká jiná překážka v tomto případě?

Dobrý den, mám dva dotazy. 1) První se týká…

Dobrý den, mám dva dotazy. 1) První se týká registrace k silniční dani na FÚ. Předloni v prosinci jsem si pořídil automobil jako soukr. osoba, o pár dní později ho zařadil do OM a začal jsem tento vůz používat k podnikání. Neregistroval jsem se k platbě s. daně u FÚ, protože jsem počítal s tím, že hned v lednu příštího roku budu podávat přiznání k s. dani (SD), kde zaplatím tuto daň za prosinec, a vše bude v pořádku. Toto jsem učinil. Počínal jsem si správně? 2) Loni jsem zaplatil SD na celý rok dopředu. Automobil jsem vyřadil z OM v březnu téhož roku. Je nutné uvědomit FÚ o vyřazení automobilu z OM či z jakéhokoli jiného důvodu? Mohu zažádat v letošním ledn. daňovém přiznání k SD o vrácení části této platby? Jsem nadále povinen platit silniční daň jako podnikatel FO pokud už nemám automobil v OM, ani neuplatňuji náhradu za ujeté km? Děkuji za odpovědi.