FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Chtěla bych se zeptat manžel byl po celý rok zaměstnán jeho roční hrubý příjem byl zhruba 190000,-Kč já byla celý rok na mat.dovolené žádné jiné příjmy nemáme,máme jedno dítě,nemáme žádné stav.spoření ani penzijní prostě nic co by se dalo odečíst.Tak se chci zeptat jestli se nám vyplatí zdanění manželů či nikoliv.Děkuji
Jsme příspěvková organizace-základní škola.V letošním roce jsme dosáhli zisku cca 390 tis.Kč.Příjmy máme z dotací, cca 90 tis.Kč z pronájmu.Jak zdanit? Odpisy účtujeme účetní a jsou v nákladech.
Dobrý den. V loňském roce jsem zaměstnala 3.pracovníky na dohodu o provedení práce.Na FÚ jsem se registrovala k placení srážkové daně.Do 31.01.06 podám vyúčtování daně vybírané srážkou podle zvláštní sazby.Je třeba ještě něco podat na FÚ?Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore, v minulém roce jsem ani jeden den nepodnikala /na živnostenský list/. Musím vyplnit do konce března daňové přiznání a něco platit /min. daň/, nebo stačí na FÚ zaslat jen čestné prohlášení? Celý r. 2005 jsem pobývala v zahraničí a byla odhlášená na soc. správě a zdr. pojišťovně. Musím platit nějaké minimální zálohy za tuto dobu? Děkuji za zodpovězení dotazu. Hezký den. JK
Dobrý den, mám ŽL na vedlejší činnost, přičemž jsem zároveň pobírala rodičovský příspěvek na první dítě. V červenci 2005 jsem nastoupila na mateřskou dovolenou s druhým dítětem, přičemž mateřská je vyplácená z hl. činnosti od zaměstnavatele. Od té doby jsem již fakticky nepodnikala ani nefakturovala, ale z důvodů nedostatku času (porod a věci s tím spojené) jsem platnost ŽL pozastavila až v srpnu. Je to velký problém? Za jaké měsíce mám podat daň. přiznání a za jaké přehled SP a ZP? Musím vracet mateřskou za dané měsíce, kdy ještě nebyl pozastaven ŽL? Děkuji
Dobrý den. Jsem podnikatel a vedu DE. Auto nemám v majetku, proto si dávám měsíčně do výdajů cestáky. Mám zaplacenou silnční dan. V měsíci říjen, listopad jsem ale nejezdil a tudíž nemám cestáky ve výdajích. Musí platit silniční dan i za tyto dva měsíce? Děkuji
Dobrý den, prosím o radu.V roce 2005 jsem byl od 1.ledna do 30.března OSVČ. Od 1.4. jsem se stal poživatelem starobního důchodu-již nepodnikám. Jakou částku mohu uplatnit jako nezdanitelnou část základu daně podle paragrafu 15 zákona odst.1 písmeno a? Děkuji a přeji hezký den
Dobrý den, mohu požádat o odpověď na následující dotaz? Společník s.r.o.- jednatel a součacně vedoucí zaměstnanec softwarové firmy-chce zřídit provozovnu ve svém rodinném domě, který se nachází v jiném městě než sídlo a 1. provozovna firmy. Pomocí internetu a telefonu bude kanceláři svého RD pracovat 2-3 dny v týdnu - programování,řízení firmy, jednání s klienty. Dále odsud bude vyjíždět k obchodním jednáním a 1-2 v týdnu dojíždět do sídla firmy. Jaké náklady budou pro s.r.o. daňově uznatelné? (zřízení internetu, poplatkz za provoz internetu, cestovní náhrady - cesty do sídla a zpět, vybavení kanceláře,...( Dále se uvažuje, že i někteří zaměstnanci by pracovali " z domu". Jak je to zde s daňovou uznatelností některých nákladů.
Prosím o informaci, kam patří privátní lékařská praxe. Podnikání podle zvláštních předpisů? Nezávislé povolání? Neřemeslná živnost? V jaké výši si může soukromý lékař uplatnit PAUŠÁLNÍ výdaje v přiznání k dani z příjmů za rok 2005? Děkuji.
Dobry den. Jsme autodopravce a od ledna 2006 vedeme podvojne ucetnictvi. Mam dotaz tykajici se cestovnich nahrad v zahranici. Pri uctovani pouzivame mesicni kurz. Je mozne diety prepocitavat dennim kurzem a zauctovavat mesicnim kurzem s tim, ze se douctuje kurzovy rozdil? Nebo musi byt pouzivan bud mesicni kurz nebo denni kurz pro oboji? Dekuji za odpoved.
Ještě k předešlému dotazu o cestovních náhradách.Musím v cestáku vykazovat o proti vykázané cestě také třeba poj.smlouvy které jsem udělal na těchto cestách?Nebo stačí pouze cesták napsany datum, odkud kam a počet km?
Omlouvám se, k předchozímu dotazu doplňuji, že obě děti studují VŠ.
Jsme manželé,oba zaměstnanci. Máme 2 děti ve věku 20 a 21 let. Můžeme společně zdanit své příjmy v roce 2005, když manžel kromě příjmu pobírá i starobní důchod? Nemá to na zdanění nějaký vliv a započítává se důchod jako příjem?Podotýkám že se jedná o jeho hlavní pracovní poměr na plný úvazek.
Dobrý den,jsem OSVČ/pojištovací poradce v zastoupení pro příslušnou pojištovnu.Ke své práci používám osobní auto/které jepro mě nezbytně nutné k objíždění klientů/.Uplatnuji cestovní náhrady.Pišu tedy cestáky.Mohu si napsat do cestáku i takové cesty,kde u klientů např.žádnou pojistnou smlouvu neudělám?Protože já nikdy nevím jestli u klienta pojisku sjednám nebo ne a autem vyjet musím, tak jestli i tyto cesty se můžou zahrnovat do cestáku?
Dobrý den, na začátku dubna si opatřím živnostenské oprávnění jako fyz. osoba na vázanou živnost (geodetická firma), již dnes však nakupuji vzhledem k cenové výhodnosti vybavení (zhruba za 150000 Kč) pro budoucí podnikání. Lze tyto náklady uplatnit v rámci daní v budoucí živnosti. Fyzická osoba ve vázané živnosti ručí celým svým majetkem. Jak je to s majetkem v rámci SJM? Předem děkuji.
Jak správně postupovat při vyplacení podílů ze zisku společníkům v s.r.o.? Jaký použít formulář a kolika procenty tento podíl zdanit? Jaká je výše daně z příjmu za ro 2005 u právnických osob? DĚKUJI
Dobrý den, jsem zaměstnán ve firmě na HPP. Doma vykonávám na ŽL zprostředkovatelskou činnost. Ve firmě mi daní příjem je vyšší než základ minimální daně cca 107 000,-. Na ŽL nemám takové příjmy musím platit minimální daň z příjmu
Cesta služebním vozidlem Firma SRO zakoupila osobní vozidlo. Syn jednatelů firmy (není veden v SRO) tímto vozidlem vykonal jízdu, při níž byl kontrolován policií a upozorněn na to, že nemá potřebné doklady k jízdě firemním vozidlem. Jaké podklady musí mít u sebe řidič, který jede vozidlem, jež je majetkem SRO? Dále prosím o radu, zda lze do pokladny SRO zaúčtovat stvrzenku na nákup PHM, která je hrazena ze soukromé platební karty. Lze vystavit obvyklý výdajový pokladní doklad s dovětkem, že bylo omylem hrazeno ze soukromé karty jednatele a jednateli vyplaceno z pokladny hotově? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám klienta, který od 1.1.2006 přejde z daňové evidence na podvojné účetnictví. Potřebuji vědět, jestli budu "přidaňovat" poskytnuté a přijaté (především) zálohy v přiznání k dani z příjmů za rok 2005. Nevyúčtované přijaté zálohy jsou třeba i šest let staré. Děkuji
Dobrý den, s největší pravděpodobností budu dělat předsedkyni ve společenství vlastníků.Ve stanovách jsem se dočetla, že je možné toto vykonávat za poplatek.Budu muset při přijmu, dejme tomu 10 000,- Kč ročně, podat daňové přiznání? Jsem na mateřské dovolené, děkuji předem za Vaši odpověď.