FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Vážený pane doktore, děkuji za odpověď na můj včerejší dotaz: Dovoluji si Vás poprosit o upřesnění, že platby za tyto úpravy nebudu vykazovat ani jako výdaje, ale ani jako PŘÍJEM dle zákona o dani z příjmu FO. Děkuji Vilímek "Musím v DAP k dani z příjmu FO přiznat jako nepeněžní příjem výdaje nájemce na úpravy bytu /nebytových prostor, které nájemce provedl s mým souhlasem, ale nejde o technické zhodnocení (nátěry, malby, nové koberce). Děkujï za odbornou odpověď " Odpověď: Předpokládám, že k takovýmto opravám je v nájemní smlouvě zavázán nájemce, jedná se tedy o jeho daňové výdaje a Vy tyto položky vykazovat nebudete.
Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda musím zaplatit daň z příjmů z prodeje nemovitosti.Rodiče mi darovali chatu v 10/04 zapsáno do Katastru, zaplatila jsem darovací daň.Tato chata nebyla určena k trvalému bydlení.Jelikož máme malé dítě rozhodli jsme se řešit bydlení násl.způsobem.Prodali jsme byt v Praze a tuto chatu 7/05 a koupili jsme s pomocí hypotéky starší dům.Z prodeje chaty i bytu jsem zaplatila daň z převodu nemovitosti. Všechny peníze byly tedy použity pro účely bydlení.Jsem na RD, jiné příjmy nemám. Děkuji.
Dobrý den,mám HP a VPP.Prosím o radu. V listopadu 2005 jsem koupila PC,mám jednoduché účetnictví.Můžu odečíst za rok 2005 celou částku vynaloženou na koupi PC?Jak by tomu bylo v případě koupi PC- placeno část hotově a část formou půjčky na 20 měsíců?Děkuji.
Dobrý den, zeptal bych se jestli se platí DPH při prodeji stavebního pozemku oproti pozemku, který je veden jako orná půda? Jak je vlastně definován pro daňové právo stavební pozemek? Je evidence v Katastru to, co z něj činí stavební pozemek nebo je to určeno i nějakým jiným způsobem? Děkuji za odpověd.
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na daň procentem a daň paušálem. Podle mě- daň paušálem musí povolit FU dopredu- na začátku daného roku a počítá ji z předchozího roku ( obdobi) a na výpočet daně procentem - nyní 50% nemusím FU žádat a rozhodnu se sama, jestli je pro mě výhodnější podat daň. přiznání za rok 2005 procentem nebo jestli povedu DE a daň vypočtu normálně ze základu ( příjmy- výdaje). Myslím, že o tom mohu rozhodnout ja, jak to za rok 2005 provedu. Ještě bych se chtěla zeptat, kdybych delala daň %, tak kdyz budu mít fakturu vystavenou 8.1.2006 a zaplacenou v lednu (třeba 15.1.2006), ale bude za praci vykonanou v lednu, tak kam patří, jestli do r 2006 nebo do r. 2005. Děkuji moc
Minimální základ daně Potřebovala bych poradit, jak je to s výpočtem daně z příjmů u OSVČ podnikajících po dobu 12ti měsíců. V případě, že je vypočtený základ daně (97 tis.) nižší než stanovený minimální základ (107.300,-), tak je oněch 97 tis. pro mě ztráta, kterou mohu uplatňovat v dalším zdaňovacím období? Když musím daň vypočítat z uvedeného minimálního základu... Děkuji za odpověď.
Jsme manželé, oba OSVČ v různých činnostech. Já jsem plátcem DPH, manželka ne. Zpracovávám pro ženu řadu tiskových podkladů, statistik apod. Je možné, abych já byl spolupracující osobou manželky a mohl být tak na mne dílče převeden její hospodářský výsledek ? Pokud ano, a mně by vyšla v mém podnikání třeba 0 či ztráta - vstupuje pak do přiznání můj skutečný výsledek nebo minimální daň ?
Dobrý den, mám na Vás jeden dotaz. Manžel podniká. Při podnikání, měl ještě nějaké brigády, které mu agentura zdanila. Jak se započítávají podnikateli. Musí se to psát někam do DAP anebo pouze do peněžního deníku. Předem děkuji za odpověď
Dobrý den! Mám takový dotaz: OSVČ nastoupila od ledna 2005 na mateřskou dovolenou a od této doby až do ukončení pobírala peněžitou pomoc v mateřství, po ukončení mateřské dovolené pobírá rodičovský příspěvek. Za dobu, kdy pobírala mateřskou, nepracovala, ale chodily jí provize ze zaplacených smluv uzavřených před nástupem na mateřskou. 1) Pobírala PPM oprávněně? 2) Daňové přiznání za r.2005 bude obsahovat i příjmy za období pobírání mateřské, ale protože nebyly žádné výdaje (nepracovala), bude zřejmě lepší uplatnit výdaje paušální částkou. Jaká je paušální částka pro obchodní zástupce? 3) Pokud dosud paušální částku nepuplatňovala, a v r. 2005 to bude poprvé, musí o tom dopředu upozornit FÚ? Děkuji za odpověď
dobrý den, zajímalo by mě, zda mohu jako FO - (zaměstnanec) v daňovém přiznání, kde přiznávám mimo příjmu od zaměstnavatele ještě příjem z pronájmu družstevního bytu (na příloze 2 DP) zahrnout do výdajů (dle§ 9 zákona) mimo nájemného a záloh na energie, provoz domu atd. i a) anuitu, b) poplatek, který platím družstvu za to, že byt dále pronajímám, c) další náklady jako např. benzín, protože si nájemné vyzvedávám osobně. Také by mě zajímalo, zda a jaké doklady musím dát jako přílohu daňového přiznání (např. smlouva s podnájemníky, příjmové pokladní doklady...) děkuji.
Prosím o zodpovězení dotazu, týkajícího se uplatnění daňového odpočtu u darů ve formě láhve vína české produkce v ceně do 500,- Kč.
Važený pane doktore, chtěla bych se zeptat, zda můžeme uplatnit s manželem "společné zdanění manželů", pokud je manžel OSVČ a já jsem od 01/2005 do 04/2005 byla zaměstnána a od 05/2005 pobírám nemocenské dávky. Předem Vám děkuji za odpověď.
Dobrý den, v minulém roce jsme koupili pozemek za účelem výstavby rodinného domu. Tento pozemek je zatím veden jako orná půda. Na financování jsme použili hypotečný úvěr. Chtěla bych od základu daně odečíst zaplacené uroky z hypotečného uvěru. Podle zákona o dani z příjmu musí být na pozemku zahájena výstavba bytové potřeby do 4 let od okamžiku uzavření úvěrové smlouvy. Neplánujeme zahájit stavbu v nejbližší době. Potřebovala bych poradit, co je považováno za začátek výstavby? Jaké doklady musím předložit pro uznání této odpočítatelné položky? Děkuji
Dobrý den, v r.2005 jsem byla nezaměstnaná, manžel je OSVČ a bude si na mě odečítat NČ, je nutné k tomu doložit na FÚ čestné prohlášení, že jsem neměla příjmy, pokud ano, do kdy je nutné toto prohlášení odevzdat? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat - jako OSVČ si mohu uplatnit cestovní náhrady (stravné) při tuzemské prac.cestě,která trvá déle než 12 hodin (dle §24,odst.2,písm.k zákona o daních z příjmů).Platí toto i pro zahraniční pracovní cestu. Např. při cestě do Rakouska přestoupím hranici ČR-AT 10.1.06 v 6.00 hod. a vracím se zpět v týž den v 10.00 hod.Mohu si uplatnit jako OSVČ cest. náhrady (stravné) i když cesta netrvala déle jak 12 hodin? Nebo je to jako u tuzemské prac.cesty a nemám nárok?
Dobrý den. Prosím o potvrzení následujících informací z tisku při použití SZM a odkaz na příslušnou legislativu: - manžel s přeplatkem má možnost poukázat přeplatek na úhradu nedoplatku svého partnera a to na základě pouhé kolonky svého daňového formuláře - komplikace v podobě placení záloh daně i pro manžela, který sám nemá zdanitelné příjmy vyřeší ministerstvo novelou zákona o dani z příjmu, který tyto osoby od placení záloh osvobodí. Bude to platit již v r. 2006? Děkuji za odpověď.
Od 1.1.05 do 31.5.05 jsem byla v pracovní neschopnosti. Od 1.6.050 jsem nastoupila mateřskou dovolenou. Ta mi skončila 13.12.05. Od 14.12.05 čerpám nevybranou dovolenou. To bude můj jediný příjem za rok 2005. Budu podávat daňové přiznání s jedinou odpočitatelnou položkou 38.040 Kč. Manžel uplatňuje navíc odpočit. položku - úroky z hypotečního úvěru. Může manžel také současně uplatnit odpoč. položku na manželku podle §15 odst. 1 písmeno b) za 11 měsíců (leden - listopad) tj. 19.910 Kč? Vyplatí se nám společné zdanění manželů? Jsou nemocenské dávky a peněžitá pomoc v mateřství považovány za "příjem"? Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore, potřebovala bych poradit s účtováním: 2 společnici sdružení /daňová evidence/ si založili s.r.o./účetnictví/, byla uzavřena smlouva o prodeji podniku kdy sdružení prodává podnik s.r.o. Jak mám proúčtovat tento prodej k 1.1.06 jak u sdružení tak u s.r.o.? Součástí prodeje jsou: Aktiva auta 1000 /zůstatková cena/ banka 200/zůstatek na účtu/ pokladna 100 /zůstatek na účtu/ pohledávky 900/ faktury/ 311/602 kratkod.půjčka 50 neuplatněna akontace u leas. smluv po 31.12.05 – 150 ------------------------ celkem: 2400 Pasiva závazky – 1200 /faktury 518/321/ úvěr - 1000 ------------------------- celkem : 2 200 Kupní cena podniku je 200 tis./ceny jsou orientační/ Myslím si že u sdružení bych měla zdanit při vyřazení z evidence jak závazky, tak pohledávky, ale nejsem si jistá jak postupovat při vyřazení z evidence aut, mám uplatnit daňové odpisy a zároveň dát do zdanitelných přijmu částku 1000 tis. Kč? Jak mám postupovat s neuplatněnou akontaci, zůstatkama na bank.účtech a v pokladně a půjčkama-pouze to nedaňově vyřadim z DE? Myslím si, že kupní cena podniku při zaplacení je určitě daňovým přijmem osvobozeným od DPH. Při zařazení těchto položek do s.r.o.bych postupovala takto : Má dáti Dal 022.-1000 auta /budu odepisovat/ závazek za nákup podniku 372.- 200 221.-200 banka závazky 321.- 1000 211.-100 pokladna půjčka 249.- 1000 311.-900 pohledávky ----------------------- 324.- 50 půjčka 2 400 381.-150 akontace ------------- 2 400 nejsem si ale jistá jak mám zaúčtovat správně pohledávky a závazky, pouze na 311, 321, nebo to mám zdanit? Je závazek za nákup podniku nedaňovou položkou u s.r.o? /372 /. Rada bych věděla jestli moje úvahy jsou správné, když ne, kde dělám chybu? Moc Vám děkuj. Ulmannová S.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat ohledně výdajů procentem z příjmů. 1) Může FO vedoucí DE, plátce DPH, uplatňovat výdaje procentem z příjmů? 2) Jestliže ANO, co musí všechno dodanit, když bude přecházet ze skutečných výdajů na procentní. 3) Jsou odpisy HM (auta) již zahrnuty do procenta z příjmů, nebo je může odečíst (tzn. Příjmy - %výdaje +-soc. a zdrav. poj. - odpisy)? 4) Může FO, čtvrtletní plátce DPH požádat ještě v 1/06 o zrušení registrace k DPH k 31.12.2005, když ještě letos nevystavila fakturu?
Dobrý den,v roce 2005 jsem podnikala jako FO 11 měsíců ve sdružení.Od prosince 2005 jsem zaměstnankyně.Musím za rok 2005 zaplatit povinnou minimální daň nebo budu danit jen příjem za 11 měsíců podnikání?Děkuji