FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli můžu…

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli můžu přeúčtovat částku, která nám zůstává na účtě jako závazek, je do tisícikoruny, na náklady. Náš závazek je zaplacen, ale v účetnictví jsme nenašli protidoklad. Děkuji moc za odpověď.

Prosim laskave o odpoved. Trvale pracuji a bydlim…

Prosim laskave o odpoved. Trvale pracuji a bydlim v CR od rijna do kvetna pracuji ve V. Britanii, bude to vice nez 186 dnu, musim plati dan, z prace v zahranici resp. mohu odecist nejake polozky /letenky ap. /mimo zakladni dane placene ve V.Britanii ? Predem dekuji

Přeji pěkný den. Mám příjem z kapitálového…

Přeji pěkný den. Mám příjem z kapitálového majetku - úroky z podnikového spoření ve výši 4200,-Kč. Jak je to pro rok 2005 u daně z příjmu? Budu muset tuto částku danit? Musí danit i starobní důchodce? Děkuji zaodpověď.

Může si majitel malé prodejny obuvi (daň.…

Může si majitel malé prodejny obuvi (daň. evidence) dát do nákladů platbu nebo část za kurs angličtiny? Děkuji

Dobrý den, mám dotaz ohledně společného zdanění…

Dobrý den, mám dotaz ohledně společného zdanění manželů. V loňském roce jsem byla 9 měsíců na mateřské dovolené, za 3 měsíce zaměstnání jsem neměla větší příjem než 30 000,-kč. Může si manžel uplatnit na mne celou částku 21 720,- nebo 9/12 z této částky. Děkuji za odpověď

Cestovní náhrady: Firma FO pořídila na finanční…

Cestovní náhrady: Firma FO pořídila na finanční leasing osobní automobil. Po doplacení leasingu byl OA převeden do soukromého užívání. Nyní s tímto OA jezdí jednatelé jiné firmy SRO. Je správné, že zde může jednatel do nákladů firmy SRO uplatnit i sazbu základní náhrady tj. amortizace 3,80 Kč / km? Tato náhrada se nesmí znovu uplatňovat, pokud byl OA již dříve zařazen ve firmě. Ale na druhou stranu si myslím, že u jednatele jako u zaměstnance SRO se nezkoumá, o jaký OA se jedná a má nárok bez výhrady na PHM i amortizaci. Je to správně?

Dobrý den, v roce 2005 jsem byla zaměstnána až od…

Dobrý den, v roce 2005 jsem byla zaměstnána až od října a v průběhu listopadu jsem měnila zaměstnání. S nynějším zaměstnavatelem jsem se dohodla, že si podám DP sama. Trvalé bydliště mám v Brně, ale žiji v okolí Praha a můj zaměstnavatel má také sídlo v okolí Prahy. Ze zákonu o dani z příjmů mi není jasné, kde musím podat DP? Pokud bych musela do Brna, nešlo by ho podat alespoň na FÚ pro Prahu 1? Děkuji za odpověď.

prosím o radu pro zpracování DP z příjmu fyzické…

prosím o radu pro zpracování DP z příjmu fyzické osoby: jsem zaměstnanec - hlavní činnost - dań platím paušální částkou ze mzdy (normálně) mám živnostenstké oprávnění - zprostředkovatelská činnost (stavební spoření) - můj příjem v r. 2005 byl asi 3500 Kč mám příjem z dividend - cca 4000,- Kč mám příjem z pronájmu pozemků - pronajaté pozemky v zemědělském družstvu (dnes a.s.) - cca 4000,- Kč Prosím poraďte mi, co všechno a jakým způsobem mám danit a hlavně, jakou paušální částkou mohu od příjmů odpočítat "náklady" a zda je to možné. Moc děkuji za odpověď, zejména pokud se týká příjmů z pozemků a akcií ( ty jsem v loňském roce získala z dědictví a nemám s tím zkušenosti). Zdravím

Mám 2 dotazy: 1) pokud mám ŽL vystavený na…

Mám 2 dotazy: 1) pokud mám ŽL vystavený na dokončovací stav. práce mužu si uplatnit náklady do výše 50%? A pokud je ŽL vystavený na malířské práce, tak je to 50% nebo 60%? 2) platí, že pokud je podnikatel na cestě 5-12h může si uznat stravné do výše až 69Kč, 12-18h až 106Kč, pokud je např. celý týden pracovně v Praze může si uznat denní maximum stanovené pro více než 18d?

Vážený p.doktore,děkuji za Vaši užitečnou práci.…

Vážený p.doktore,děkuji za Vaši užitečnou práci. Mám dotaz: za rok 2005 vzniká daňový základ 300 tis. Z minulého roku mám ztrátu 250 tis. Podnikala jsem ale jenom 4 měsíce: a/je můj minimální základ daně asi 35 767 b/ jakou výše ztráty uplatnit v ř.44 ? c/Co tedy uvést v ř. 45 DP ? d/ musím nějak FU oznamovat uplatnění ztráty, slyšela jsem něco o příloze pro poplatníky uplatnující ztrátu.? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Pracuji jako moderátor na základě…

Dobrý den. Pracuji jako moderátor na základě Osvědčení o registraci daňového čísla. Za uplynulé roky 2003 a 2004 jsem si odečítal paušální náklady 30 procent z příjmů, tak jak mi to bylo potvrzeno na finančním úřadě, podle zákona o duševním vlastnictví.... Slyšel jsem o nějakých změnách pro tento rok. Týkají se mě také? Děkuji.

Dobrý deň, naša SR spoločnosť by sa chcela…

Dobrý deň, naša SR spoločnosť by sa chcela zaregistrovať v ČR ako platiteľ DPH. V prihláške k registraci podľa §95 ods.12 zákona o DPH je riadok 10 - prílohy: oprávnenie k prvozování činnosti. Čo by sme mali priložiť ako prílohu k tomuto bodu? Ďakujem pekne za odpoveď.

Dobrý den , chtěla bych se zeptat ohledně…

Dobrý den , chtěla bych se zeptat ohledně společného zdanění manželů.Pokud byl minulý celý rok manžel zaměstnaný a manželka pobírala částečný invalidní důchod, byla 1 měsíc zaměstnaná a 5 měsíců pobírala nemocenské dávky. Je výhodné udělat SZM ? Co všechno se bude v přiznání počítat do příjmů manželky. Děkuji za odpověď.

Prosím o zodpovězení dotazu k dani z příjmů FO. …

Prosím o zodpovězení dotazu k dani z příjmů FO. Co se chápe příjmem podle §35c odst. 4 u poplatníka s příjmem podle §7 - tedy z podnikání - pro posouzení nároku na daňový bonus? Je to rozdíl mezi příjmy a výdaji (tedy základ daně) nebo jen příjem (a výdaje na to nemají vliv)? Zatím je málo informací k daňovému bonusu v daňovém přiznání FO ve srovnání s informacemi k závislé činnosti. A příklady, které mám k dispozici vždy vycházejí ze základu daně.

Moc děkuji za odpověd, ale opravdu jsem v dotazu…

Moc děkuji za odpověd, ale opravdu jsem v dotazu spletla datum. Rada bych se zeptala znova. Tedy, když budu uplatňovat daň procentem, kam bude patrit faktura vydaná 8.1.2006, zaplacená v lednu ( např. 15.1.2006) , ale bude za prace provedené v prosinci 2005. Patří do r.2005 a musím ji přičíst k ostatním fakturam. Děkuji

1. Jak je to s odčitatelnými položkami u OSVČ…

1. Jak je to s odčitatelnými položkami u OSVČ uplatňující výdajový paušál? Lze je uplatnit či nikoliv? 2. Je možno uplatnit u OSVČ, žijící ve společné domácnosti s družkou a dítětem společné zdanění manželů?

Dobrý den, mám dotaz ke společnému zdanění…

Dobrý den, mám dotaz ke společnému zdanění manželů. Manžel si dosud nepřehlásil trvalé bydliště, ale žije ale se mnou ve společné domácnosti. Je možné a jakým způsobem podat společné daňové přiznání? V pokynech se uvádí, že musí být podáno pro oba manžele v jeden den na FU. Je možné vždy příslušnému úřadu předložit přiznání a v kopii manželovo přiznání a naopak dle místa trvalého bydliště? Děkuji

Dobrý den. Dostal jsem úvěr na podnikání, na…

Dobrý den. Dostal jsem úvěr na podnikání, na výpisu z účtu jsou splátky rozděleny na tři položky, 1. splátka úvěru, 2. úrok, 3. poplatek za vedení účtu. Prosím Vás o radu jak tyto položky zaúčtovávat, jestli se jedná o výdaj daňový, nebo nedaňový. Předem děkuji za odpověď

Dobrý den, uplatňuji výdaje procentem z příjmu.…

Dobrý den, uplatňuji výdaje procentem z příjmu. Kde mám uvést (1) přeplatky na zdravotním a sociálním pojištění ? V položce příjmy (a z toho vypočítat i výdaj), nebo snížit částku v řádku 103 o přeplatek….(2) přeplatek za služby spojené s nájemném ?Mám je uvést do příjmu, nebo je neuvádět, protože jsou součástí výdajů?….(3)dobropis k již zaplacené faktuře? Děkuji

Dobrý den,chtěla jsem Vás poprosit o radu ohledně…

Dobrý den,chtěla jsem Vás poprosit o radu ohledně uplatnění odpočtu z daně: V 06/2005 jsme s přítelem (druhem) financovali koupi bytu do podílového spoluvlastnictví každý rovným dílem (byt v osobním vlastnictví), překlenovacím úvěrem se zástavou této nemovitosti.V úvěrové smlouvě vystupujeme jako dlužníci u sloučeného úvěrového případu dvou účtů stavebního spoření, který je každý na ½ výše úvěru.Vklad na katastr byl proveden v 7/05, k zapsání došlo v 11/05.V bytě nemáme trvalé bydliště, ale přítel ho trvale užívá. 1) Já zatím byt trvale neužívám a nevím, jak by se toto trvalé užívání v mém případě prokazovalo, či se nezkoumá,když veškeré účty jdou a půjdou v budoucnu stejně přes jméno druha? 2) Jde uplatnit případně odpočet zpětně, kdyby jsem (jsme) si poté tam udělali trvalé bydliště. 3) V případě, že splňujeme podmínky nároku, může oba daňové odpočty na naše oba jména uplatnit druh u svého zaměstnavatele?Můj zaměstnavatel mi to odmítl podat. 4) Přílohy k přiznání (smlouva o úvěru,LV) musí být úředně ověřené?Stačí LV pouze k bytové jednotce nebo musíme dávat i další 3 LV, kde je zástava na pozemky k bytu a na společné prostory v domu a společný nebytový prostor. Nevím si s tím rady.Moc děkuji za ochotu.