FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli můžu přeúčtovat částku, která nám zůstává na účtě jako závazek, je do tisícikoruny, na náklady. Náš závazek je zaplacen, ale v účetnictví jsme nenašli protidoklad. Děkuji moc za odpověď.
Prosim laskave o odpoved. Trvale pracuji a bydlim v CR od rijna do kvetna pracuji ve V. Britanii, bude to vice nez 186 dnu, musim plati dan, z prace v zahranici resp. mohu odecist nejake polozky /letenky ap. /mimo zakladni dane placene ve V.Britanii ? Predem dekuji
Přeji pěkný den. Mám příjem z kapitálového majetku - úroky z podnikového spoření ve výši 4200,-Kč. Jak je to pro rok 2005 u daně z příjmu? Budu muset tuto částku danit? Musí danit i starobní důchodce? Děkuji zaodpověď.
Může si majitel malé prodejny obuvi (daň. evidence) dát do nákladů platbu nebo část za kurs angličtiny? Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ohledně společného zdanění manželů. V loňském roce jsem byla 9 měsíců na mateřské dovolené, za 3 měsíce zaměstnání jsem neměla větší příjem než 30 000,-kč. Může si manžel uplatnit na mne celou částku 21 720,- nebo 9/12 z této částky. Děkuji za odpověď
Cestovní náhrady: Firma FO pořídila na finanční leasing osobní automobil. Po doplacení leasingu byl OA převeden do soukromého užívání. Nyní s tímto OA jezdí jednatelé jiné firmy SRO. Je správné, že zde může jednatel do nákladů firmy SRO uplatnit i sazbu základní náhrady tj. amortizace 3,80 Kč / km? Tato náhrada se nesmí znovu uplatňovat, pokud byl OA již dříve zařazen ve firmě. Ale na druhou stranu si myslím, že u jednatele jako u zaměstnance SRO se nezkoumá, o jaký OA se jedná a má nárok bez výhrady na PHM i amortizaci. Je to správně?
Dobrý den, v roce 2005 jsem byla zaměstnána až od října a v průběhu listopadu jsem měnila zaměstnání. S nynějším zaměstnavatelem jsem se dohodla, že si podám DP sama. Trvalé bydliště mám v Brně, ale žiji v okolí Praha a můj zaměstnavatel má také sídlo v okolí Prahy. Ze zákonu o dani z příjmů mi není jasné, kde musím podat DP? Pokud bych musela do Brna, nešlo by ho podat alespoň na FÚ pro Prahu 1? Děkuji za odpověď.
prosím o radu pro zpracování DP z příjmu fyzické osoby: jsem zaměstnanec - hlavní činnost - dań platím paušální částkou ze mzdy (normálně) mám živnostenstké oprávnění - zprostředkovatelská činnost (stavební spoření) - můj příjem v r. 2005 byl asi 3500 Kč mám příjem z dividend - cca 4000,- Kč mám příjem z pronájmu pozemků - pronajaté pozemky v zemědělském družstvu (dnes a.s.) - cca 4000,- Kč Prosím poraďte mi, co všechno a jakým způsobem mám danit a hlavně, jakou paušální částkou mohu od příjmů odpočítat "náklady" a zda je to možné. Moc děkuji za odpověď, zejména pokud se týká příjmů z pozemků a akcií ( ty jsem v loňském roce získala z dědictví a nemám s tím zkušenosti). Zdravím
Mám 2 dotazy: 1) pokud mám ŽL vystavený na dokončovací stav. práce mužu si uplatnit náklady do výše 50%? A pokud je ŽL vystavený na malířské práce, tak je to 50% nebo 60%? 2) platí, že pokud je podnikatel na cestě 5-12h může si uznat stravné do výše až 69Kč, 12-18h až 106Kč, pokud je např. celý týden pracovně v Praze může si uznat denní maximum stanovené pro více než 18d?
Vážený p.doktore,děkuji za Vaši užitečnou práci. Mám dotaz: za rok 2005 vzniká daňový základ 300 tis. Z minulého roku mám ztrátu 250 tis. Podnikala jsem ale jenom 4 měsíce: a/je můj minimální základ daně asi 35 767 b/ jakou výše ztráty uplatnit v ř.44 ? c/Co tedy uvést v ř. 45 DP ? d/ musím nějak FU oznamovat uplatnění ztráty, slyšela jsem něco o příloze pro poplatníky uplatnující ztrátu.? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Pracuji jako moderátor na základě Osvědčení o registraci daňového čísla. Za uplynulé roky 2003 a 2004 jsem si odečítal paušální náklady 30 procent z příjmů, tak jak mi to bylo potvrzeno na finančním úřadě, podle zákona o duševním vlastnictví.... Slyšel jsem o nějakých změnách pro tento rok. Týkají se mě také? Děkuji.
Dobrý deň, naša SR spoločnosť by sa chcela zaregistrovať v ČR ako platiteľ DPH. V prihláške k registraci podľa §95 ods.12 zákona o DPH je riadok 10 - prílohy: oprávnenie k prvozování činnosti. Čo by sme mali priložiť ako prílohu k tomuto bodu? Ďakujem pekne za odpoveď.
Dobrý den , chtěla bych se zeptat ohledně společného zdanění manželů.Pokud byl minulý celý rok manžel zaměstnaný a manželka pobírala částečný invalidní důchod, byla 1 měsíc zaměstnaná a 5 měsíců pobírala nemocenské dávky. Je výhodné udělat SZM ? Co všechno se bude v přiznání počítat do příjmů manželky. Děkuji za odpověď.
Prosím o zodpovězení dotazu k dani z příjmů FO. Co se chápe příjmem podle §35c odst. 4 u poplatníka s příjmem podle §7 - tedy z podnikání - pro posouzení nároku na daňový bonus? Je to rozdíl mezi příjmy a výdaji (tedy základ daně) nebo jen příjem (a výdaje na to nemají vliv)? Zatím je málo informací k daňovému bonusu v daňovém přiznání FO ve srovnání s informacemi k závislé činnosti. A příklady, které mám k dispozici vždy vycházejí ze základu daně.
Moc děkuji za odpověd, ale opravdu jsem v dotazu spletla datum. Rada bych se zeptala znova. Tedy, když budu uplatňovat daň procentem, kam bude patrit faktura vydaná 8.1.2006, zaplacená v lednu ( např. 15.1.2006) , ale bude za prace provedené v prosinci 2005. Patří do r.2005 a musím ji přičíst k ostatním fakturam. Děkuji
1. Jak je to s odčitatelnými položkami u OSVČ uplatňující výdajový paušál? Lze je uplatnit či nikoliv? 2. Je možno uplatnit u OSVČ, žijící ve společné domácnosti s družkou a dítětem společné zdanění manželů?
Dobrý den, mám dotaz ke společnému zdanění manželů. Manžel si dosud nepřehlásil trvalé bydliště, ale žije ale se mnou ve společné domácnosti. Je možné a jakým způsobem podat společné daňové přiznání? V pokynech se uvádí, že musí být podáno pro oba manžele v jeden den na FU. Je možné vždy příslušnému úřadu předložit přiznání a v kopii manželovo přiznání a naopak dle místa trvalého bydliště? Děkuji
Dobrý den. Dostal jsem úvěr na podnikání, na výpisu z účtu jsou splátky rozděleny na tři položky, 1. splátka úvěru, 2. úrok, 3. poplatek za vedení účtu. Prosím Vás o radu jak tyto položky zaúčtovávat, jestli se jedná o výdaj daňový, nebo nedaňový. Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, uplatňuji výdaje procentem z příjmu. Kde mám uvést (1) přeplatky na zdravotním a sociálním pojištění ? V položce příjmy (a z toho vypočítat i výdaj), nebo snížit částku v řádku 103 o přeplatek….(2) přeplatek za služby spojené s nájemném ?Mám je uvést do příjmu, nebo je neuvádět, protože jsou součástí výdajů?….(3)dobropis k již zaplacené faktuře? Děkuji
Dobrý den,chtěla jsem Vás poprosit o radu ohledně uplatnění odpočtu z daně: V 06/2005 jsme s přítelem (druhem) financovali koupi bytu do podílového spoluvlastnictví každý rovným dílem (byt v osobním vlastnictví), překlenovacím úvěrem se zástavou této nemovitosti.V úvěrové smlouvě vystupujeme jako dlužníci u sloučeného úvěrového případu dvou účtů stavebního spoření, který je každý na ½ výše úvěru.Vklad na katastr byl proveden v 7/05, k zapsání došlo v 11/05.V bytě nemáme trvalé bydliště, ale přítel ho trvale užívá. 1) Já zatím byt trvale neužívám a nevím, jak by se toto trvalé užívání v mém případě prokazovalo, či se nezkoumá,když veškeré účty jdou a půjdou v budoucnu stejně přes jméno druha? 2) Jde uplatnit případně odpočet zpětně, kdyby jsem (jsme) si poté tam udělali trvalé bydliště. 3) V případě, že splňujeme podmínky nároku, může oba daňové odpočty na naše oba jména uplatnit druh u svého zaměstnavatele?Můj zaměstnavatel mi to odmítl podat. 4) Přílohy k přiznání (smlouva o úvěru,LV) musí být úředně ověřené?Stačí LV pouze k bytové jednotce nebo musíme dávat i další 3 LV, kde je zástava na pozemky k bytu a na společné prostory v domu a společný nebytový prostor. Nevím si s tím rady.Moc děkuji za ochotu.