FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, zahraniční fyzická osoba čeká na…

Dobrý den, zahraniční fyzická osoba čeká na zápis do obchodního rejstříku. Žádost o živnostenský list proběhla v červnu 2005. Podnikatel měl spoustu nákladu s tímto spojených. Je možné tyto náklady zaúčtovat až v roce 2006? Nebo je možné podat přiznání už za rok 2005 s tím, že podnikání fakticky začalo ale ještě není přiděleno IČO? Nejsem si jistá. Děkuji mnohokrát za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu. Jak se v účetnictví…

Dobrý den, prosím o radu. Jak se v účetnictví zaúčtuje daňová povinnost FO - individuálního podnikatele? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám dotaz ohledně vypořádání…

Dobrý den, mám dotaz ohledně vypořádání spoluvlastnictví bytu. Vlastnictví bytu je rozděleno mezi mne a mé rodiče (manželé) v poměru 50:50. Jaká daň musí být zaplacena, pokud chci být 100% vlastníkem bytu? Jaká daň by byla zaplacena v případě, že mi rodiče 50% podíl darují a jaká daň by byla zaplacena jestliže mi 50% podíl prodají za symbolickou cenu? Děkuji za odpověď!

Dobrý den, vyplňuji DPPO a zajímalo by mě, zda …

Dobrý den, vyplňuji DPPO a zajímalo by mě, zda příspěvek podnikatele zaměstnancům na penzijní připojištění se státním příspěvkem a na životní kapitálové pojištění lze zahrnout mezi daňové náklady, a zda se mezi tyto náklady počítá i příspěvek zaměstnancům na dovolenou,kulturní pořady a dopravu?Děkuji za odpověď

Dobrý den. Mám tento problém. Od 1.1.06 jsem se…

Dobrý den. Mám tento problém. Od 1.1.06 jsem se jako malý živnostník odhlásil z placení DHP. Dle zákona o DPH, §74 musím vrátit daň uplatněnou za nákup majetku. Týká se to odpisu na počítač (za r. 2005 předposlední, 3. odpis)? Taky jsem na jaře 2005 koupil notebook za 18000,- bez DPH - musím vrátit DPH i za něj? Nebo musím vrátit DPH uplatněné za poslední celé zdaňovací období (byl jsem čvrtletním plátcem )?

Dobrý den, prosím o radu: jsem OSVČ a pracuji na…

Dobrý den, prosím o radu: jsem OSVČ a pracuji na dva ŽL (výuka jazyků a zpracování dat+správa sítí) - musím podávat dvě daňová přiznání? Dále by mne zajímalo, jakou paušální částku si mohu odepsat? Dříve to bylo 25%. Moc děkuji

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, dostala jsem ke…

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, dostala jsem ke zpracování účetnictví neziskové společnosti. Přesněji se jedná o zájmové sdružení měst a obcí regionu. Vůbec nevím v jaké soustavě podvojného účetnictví účtovat. Mohu použít soustavu pro ziskové společnosti a potom daňový hospodářský výsledek upravit v daňovém přiznání pomocí připočitatelných a odpočitatelných položek? Jak uplatňovat náklady? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, celý rok /od 1. 1.2005/ žiji a…

Dobrý den, celý rok /od 1. 1.2005/ žiji a pracuji v zahraničí, kde mi zaměstnavatel odvádí daně z platu. Sociální i zdr. pojištění mám v ČR odhlášeno, ale mám v ČR stále trvalý pobyt. Musím podávat v ČR nějaké daňové přiznání nebo čestné prohlášení nebo se automaticky stávám daňovým nerezidentem za r. 2005? Děkuji velmi za odpověd.

Může si podnikatel, fyz. osoba, specializovaný…

Může si podnikatel, fyz. osoba, specializovaný malo obchod-prodej obuvi dát do nákladů (daň. evidence) -kurs angličtiny? -autoškolu ? nabo aspoň část ? Děkuji

Dobrý den, pracuji jako OSVČ a v majetku mám…

Dobrý den, pracuji jako OSVČ a v majetku mám osobní automobil, který je již odepsaný a chtěl bych ho převést na ženu, která je rovněž OSVČ v jiném oboru, aby si na něj mohla uplatňovat cestovní náhrady. Jak postupovat?

Dobrý den,ráda bych se zeptala, zdědila jsem…

Dobrý den,ráda bych se zeptala, zdědila jsem pozemky /pole,louky/ , lesy a akcie a chtěla bych je prodat, jestli je mohu prodat hned a jaká bude daň . Nebo musím počkat. Moc děkuji

Dobrý den, přebudovali jsme domovní kotelnu…

Dobrý den, přebudovali jsme domovní kotelnu činžovního domu z pevných paliv na plyn. Na to jsme od města obdrželi dotaci. Zajímalo by mě, zda tato dotace podléhá dani z příjmu a nebo je od daně osvobozená. Děkuji

Pronajímám byt v OV na základě plné moci. Byt…

Pronajímám byt v OV na základě plné moci. Byt vlastní dcera, která pobývá v současné době v zahraničí. Příjmy za podnájem inkasuji já, jako matka. Jsem v zaměstnaneckém poměru, kdo bude podávat daňové přiznání ?

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na následující věc. Jsem zaměstnanec a tudíž mám příjem ze závislé činnosti. V uplynulém roce mi ale vyšla kniha, za kterou jsem dostala autorskou odměnu (která nebyla zdaněná) ve výši 10.000 Kč. Jsem povinná udělat si sama přiznání k dani z příjmů fyzických osob a tam tuto odměnu zahrnout, nebo se na ni daň z příjmů nevztahuje? A pokud ano, jaký paragraf se na ni vztahuje? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Potřebovala bych poradit. Studuji VŠ -…

Dobrý den. Potřebovala bych poradit. Studuji VŠ - kombinované studium, začala jsem podnikat na ŽL a dostávám přídavky na dítě. Stále mi ale není jasné, jestli z hlediska sociálního a zdravotního pojištění jsem brána jako student či nikoliv. Především pak jak je to s placením pojištění. Platí za mne stát, tak jak by to u studentů mělo být, nebo si musím pojištění platit sama? A jak je to s odpočitatelnou položkou za studenta z daní? Mohou rodiče tuto položku uplatnit? Děkuji za Vaši odpověď.

Dobrý den! Prosím o radu: 1) Jaká je vstupní cena…

Dobrý den! Prosím o radu: 1) Jaká je vstupní cena pro účely daňových odpisů u nemovitosti - budovy, která byla vložena do základního kapitálu společnosti fyzickou osobou - společníkem? Ocenění vkladu znalcem činí 1 mil. Kč. (Společník nemovitost pořídil 3 roky před vkladem za 500 tis. Kč.) 2) Pokud společnost tuto budovu časem prodá, z které ceny bude vycházet zůstaková cena pro uplatnění daň.uzn. nákladů? Z ocenění znalce mínus odpisy, nebo z ceny za kterou ji pořídila fyzická osoba? Děkuji za odpovědˇ.

Dobrý den, Jsem moc ráda, že se na Vás mohu…

Dobrý den, Jsem moc ráda, že se na Vás mohu obrátit s dotazem. Jen náhodou jsem narazila na Vaše internetové stránky poradenství.finance.cz. Nevím si rady. Asi před 3 lety jsem uzavřela smlouvu o úvěru s modrou pyramidou KB, jedná se o úvěr poskytnutý na rekonstrukci a modernizaci domu. Tento dům byl majetkem matky mého přítele, která nechala přepsat tento dům na nás oba v podílech každému ½.. Uzavřeli jsme s manželem sňatek a bohužel loni v březnu jsme se rozvedli. Dům jsem nechala darovala zpět bývalému manželovi. Úvěr byl vyčerpán, byly doloženy modré pyramidě doklady (proúčtovány) a nyní se jen splácí. Já již s bývalým manželem nebydlím a od března loňského roku mám jiné trvalé bydliště ( adresu mého trvalého bydliště bývalý manžel nezná z jistých důvodů a taky z těchto důvodů jsem dosud nezměnila aniúdaje o adrese na smlouvě o úvěru). Ještě v loňském roce jsem si žádala o odpočet z daní, co se týče úvěru (v té době jsem ještě měla v tomto domě trvalé bydliště), své mzdové účetní jsem předkládala ke zúčtovacímu období výpis z katastru nemovitostí, potvrzení o výši úroků z tohoto úvěru a nezměněné trvalé bydliště. Nyní jsem v situaci, kdy mi řekla mzdová účetní o předložení těchto dokladů ke znovu odpočtu z daní, ale sice je úvěr napsaný na mne, ale jsem již rozvedená, trvalé bydliště mám jinde a výpis z katastru dají majiteli nemovitosti, což je můj bývalý manžel, já na něj nemám žádný nárok, nemám s nemovitostí nic společného..Čili jednoduše řečeno, já jsem majitelkou úvěru, ale nejsem majitelkou nemovitosti a bývalý manžel si nemůže uplatnit nárok na odpočet z daní jelikož nemá na sebe napsaný úvěr. Takže ani já, ani on.. Byla jsem na modré pyramidě aby mi řekli jak mám tuto situaci řešit, ale převést se smlouva nedá (při vší smůle jsou ručiteli oba moji rodiče) a mohli jsme se domluvit s bývalým manželem jen kdo ten úvěr bude nadále splácet, což máme vyřešené..Není možné aby na odpočet neměl nárok ani jeden z nás, když máme úvěr u stavební společnosti a řádně se úvěr platí? Jak máme tohle vyřešit? Se srdečným pozdravem a poděkováním

Dobry den, mam narok na odecteni uroku ve…

Dobry den, mam narok na odecteni uroku ve stavebnimo uveru a splatek zivotniho pojisteni z dani pokud vydelavam a platim dane z prijmu v Irsku a ne v CR? Pokud ano, kde a jak muzu o odecteni pozadat. Irsko nebo CR? Predem dekuji

V roce 2004 jsem byla leden až červen v pracovním…

V roce 2004 jsem byla leden až červen v pracovním poměru, v dubnu jsem přerušila podnikání, které jsem vykonávala jako vedlejší činnost. Od července jsem byla nucena se znovu přihlásit, nicměně jsem nedosáhla a nevykázala žádné příjmy, čili jsem uvedla 0. V nákladech jsem uvedla placené sociální a zdravotní pojištění a rekvalifikační kurz 15 600 Kč. Měla jsem další příjmy s pronájmu cca 20000 a tedy jsem započetla ztrátu z podnikání s výnosem z pronájmu. FU mi doměřil daň s tím, že pokud jsou příjmy 0 nelze ztrátu vykazovat. Paní mi nedovedla zdůvodnit dle jaké právní normy je tento postup správný. Nepřipadá mi to logické a nikde jsem nenašla nic, co by mi postup FU osvetlilo. Chci se odvolat. Je, prosím moje úvaha správná. Pokud ne, můžete uvést kde lze danou problematiku najít. Děkuji a přeji hezké dny.

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli můžu …

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli můžu dát do účetnictví přívěs za auto a jiné nástroje, které až teď využívám k podnikání, abych na ně mohla uplatňovat výdaje, jsou už z roku 2004, a v jaké ceně je tam dát. Děkuji.