FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, kupní smlouvou o prodeji nemovitosti…

Dobrý den, kupní smlouvou o prodeji nemovitosti bylo současně bezplatně zřízeno věcné břemeno doživotního užívání nemovitosti pro prodávající. Prodávající je povinna uhradit daň z převodu nemovitostí. Platí se v tomto případě i nějaká jiná daň z věcného břemeno a kdo je povinen ji hradit? Děkuji

Pěkný den, mám dotaz ohledně výše daně a omezení…

Pěkný den, mám dotaz ohledně výše daně a omezení při prodeji pozemku / orné půdy/ V přímě linii jsem po otci zdědila pozemek.Nyní bych ho chtěla prodat. Zajímalo by mě jakou dan budu muset zaplatit. Slyšela jsem,že zaplatím vyšší daň pokud nejsem majitelem pozemku déle nez 5 let. Je to pravda? Děkuji moc za odpověď.

Dobrý den, můj dotaz zní manžel pracuje jako OSVČ…

Dobrý den, můj dotaz zní manžel pracuje jako OSVČ od června 2005. Má příjmy z podnikání a výdaje s tím související. Pokud bude podávt DP jakou sazbu daně použije je možný a paušál? Co všechno předkládá k daňovému přiznání, případně OSSZ a zdravotní pojišťovně. Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Lze odevzdání šrotu do sběru posuzovat…

Dobrý den. Lze odevzdání šrotu do sběru posuzovat jako příjmy z příležitostních činností dle §10 odst.a) osvobozené od daně,pokud jejich úhrn nepřesáhne ve zdaň.období nepřesáhne 20 000,- Kč. Děkuji .

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jsou…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda jsou uznatelné náklady jako odměna bývalému společníkovi, na základě dohody které mu musím vyplatit nebo zda je musím přičíst k hospodařskému výsledku, aby nebyl zkreslený. Děkuji

Dobrý den. Pracuji ve společnosti, která je…

Dobrý den. Pracuji ve společnosti, která je dodavatelem komponentů pro montáž v jiném závodě mimo Českou republiku. Dohodnutý smluvní rozsah práce je vždy sada, obsahující cca 10 komponentů. Zahraniční zákazník (EU) vyžaduje, aby dodávky jednotlivých komponentů ze sady byly dodávány v různých dodacích termínech, podle jeho potřeby. Cena má být dohodnuta pro celou sadu a je fakturována vždy s odesláním prvního komponentu, ostatní komponenty sady mají být dodávány pouze s dodacím listem, bez faktury. Mezi dodávkou prvního a posledního kusu dané sady jsou cca 4 měsíce. Je možné akceptovat tento postup? Nejsou tímto porušována ustanovení zákona o DPH nebo účetnictví (např. díky povinnosti fakturace do 15 dnů, nebo při oceňování nedokončené výroby) Lze účetně tento postup ošetřit tak, aby byl v souladu s platnými předpisy? Děkuji za odpověď

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli nezisková…

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, jestli nezisková organizace registrovaná u min. Vnitra musí podávat daňové přiznání, když nedosáhla žádného zisku. Výnosy byly 10000,- členské příspěvky dle stanov, 1500,- příjmy z reklamy. Náklady byly 6000,- provoz webu a režie. Učetnictví vedeme podvojné. Občas se setkám s názorem, že neziskové organizace podávají Daňové přiznání jen v případě že dojde ke zdaňovací povinnosti. Jinde se tvrdí, že daňové přiznání podávají všechny neziskovky. Děkuji za odpověď

Ráda bych poprosila o radu, jak postupovat, když…

Ráda bych poprosila o radu, jak postupovat, když jsem 10 let odepisovala nemovitost, ve které jsem podnikala a nyní jsem tuto nemovitost darovala manželovi. Mám nějakou povinnost nahlásit tuto skutečnost FU, nebo jenom přestat uplatňovat odpisy. Děkuji

Jsem majitelkou nemovitosti, kterou jsem…

Jsem majitelkou nemovitosti, kterou jsem využívala k podnikatelské činnosti. Před začátkem rekonstrukce v roce 1994 jsem měla odhad pro půjčku a po skončení rekonstrukce jsem nechala udělat nový odhad. Rozdíl mezi oběma odhady jsem odepisovala. Nyní se mi stalo, že mi štěně rozkousalo a sežralo odhad po rekonstrukci, takže nemám žádný doklad o ceně. Bohužel si nepamatuji, který odhadce odhad dělal. Můžete mi poradit, co mohu udělat, aby mi FU při kontrole nenechal dodanit uplatněné odpisy ? Moc děkuji

Podnikatel FO, ČID podnikající prvním rokem v…

Podnikatel FO, ČID podnikající prvním rokem v roce 2005 a)Má vedlejší zdroj příjmů? b)Neplatí 1.rokem ZP? c) neplatí důch.poj.-je vůbec pojištěn, nebo ho doplácí po daň. přiznání? Jak má vykázat neplacené pojistné v přehledu? Jak je to s minimální daní u této vedlejší výdělečné činnosti s tím že si může odečíst nezdanit. částku plus 7 140,- a 50pct. nákladů?

Dobrý den, platím dceři, která je studentka (19…

Dobrý den, platím dceři, která je studentka (19 let) kapitálové životní pojištění.Mohu si odečíst tuto částku od základu daně- jsem zaměstnanec?

Dobrý den , můj dotaz je na prodej sudového …

Dobrý den , můj dotaz je na prodej sudového piva a nealko nápojů .Mám ŽL list na velkoobchod a ŽL na nákup zboží za účelem jeho dalšího prodeje z roku 1999. Mohu prodat sudové pivo zákazníkovi , který nemá IČ ?Musím s ním sepsat nějakou dohodu o obchodu ?Děkuji za odpověď.

Dobrý večer, jsem na rodičovské dovolené, mám 1…

Dobrý večer, jsem na rodičovské dovolené, mám 1 dítě, platím 2 úvěry, jiný příjem nemám. V daňovém přiznání uvedu jen odčitatelné položky na sebe, dítě a částku úroků ( cca 13.tis), což mi vychází přeplatek necelých 700Kč. Je to tak správně a tudíž mám nárok na vrácení peněz? Nebo se mýlím a musím ještě přiložit doklad o sociál. dávkách? Děkuji za odpověď

Dobrý den, chci se zeptat. Již 3 roky podnikám …

Dobrý den, chci se zeptat. Již 3 roky podnikám (začala jsem jako vedlejší činností k zaměstnání) a od 31. ledna 2005 jsem na MD. Na OSSZ mi dle daňového přiznání zadali zálohy ve výši 615kč. Na zdravotní mi zálohy neudali. Chci se tedy zeptat, jak je to tedy s platbou záloh, když se tvrdí, že žena na MD si může přivydělat jakou částkou chce... Na OSSZ mi loni řekli, že jsem přesáhla nějakou hradici příjmů, tudíš zálohy musím platit...Podotýkám, že mám stále smlouvu se zaměstnavatelem a jsem na MD. Děkuji

Přeji hezký den! Prosím o Váš názor na dále…

Přeji hezký den! Prosím o Váš názor na dále uvedený problém. Dle § 7odst. 3 písm.d) zákona o rezervách je zakázáno tvořit rezervy na opravy k majetku k němuž má vlastnické právo poplatník v konkurzním a vyrovnávacím řízení. Je výše uvedenou citací zákona myšlen i případ, kdy správce konkurzní podstaty pronajme nemovitosti poplatníkovi (nájemci), který se smluvně k opravám zavázal? Nájemní vztah vznikl v roce 2004 a v roce 2005 byl majetek od správce koupen. Mohla být tedy tvořena rezerva na opravu HM v roce 2004 (první část) a potom dotvořena (druhá část) v roce 2005? Domnívám se, že zákonodárce měl na mysli majetek vstupující do konkurzu. Jedná se mi o posouzení stavu před novelou z.č 435/2005 Sb.(zde by se již muselo jednat o nájem podniku - tedy již by to zajisté nešlo). Děkuji.

Hezký den pane doktore.Mám dotaz ohledně daně z…

Hezký den pane doktore.Mám dotaz ohledně daně z převodu nemovitosti. Prodali jsme částečně zastavěný pozemek pro účely podnikání. Z jaké ceny je potřeba udělat DP. Pzemek byl prodán za cenu nižší než byla cena odhadní. Upravuje toto nějaká směrnice nebo vyhláška? Prosím o její přesný název a číslo. Děkuji

Kam a na koho se mohu obrátit ,když potřebuji…

Kam a na koho se mohu obrátit ,když potřebuji začlenit služby do SKP pro správné přiřazení sazby DPH.Jedná se mi o zařazení s plnou odpovědností a o průchodnost na finančním úřadě.

Dobry den. JSEM STUDENT A JE MI 23 LET! Chtel…

Dobry den. JSEM STUDENT A JE MI 23 LET! Chtel bych si poridit zivnostensky list na cinnost provozovani zabav a diskotek, tj. reprodukovana hudba. Vetsinou je platba v techto pripadech provedena v hotovosti bez jakychkoliv faktur a dokladu. Jak zaevidovavat tyto prijmy? A pokud nebudu mit zadny prijem, jakou budu muset odvadet dan prosim? Kdyz si vezmu, ze bych mohl vydelavat 0,- az 20.000,-/rok. Co vse budu muset rocne platit? Vyplati se mi vubec porizovani zivnosti? Dekuji Vam za odpoved.

Dobrý den, Jak mám postupovat, jestliže mám…

Dobrý den, Jak mám postupovat, jestliže mám příjmy z Alžírska. S touto zemí ale neexistuje smlouva o zamezení dvojího zdanění. §38f ZDP tento případ nepopisuje. Musím tyto příjmy přiznat v ČR? Daň je již zaplacena v Alžírsku. Děkuji za radu.

Manželka je OSVČ a platí daň z minimálního…

Manželka je OSVČ a platí daň z minimálního vyměřovacího základu (za r.2005 je 107300 Kč). Já jsem zaměstnanec s průměrným příjmem. Máme 2 děti, na které se vztahuje sleva na dani. Můžeme využít společného zdanění manželů, případně za jakých podmínek?