FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o sdělení, zda mohu uplatnit slevu a v jaké výši na silniční daň u vozidel, které mají v technickém průkazu uvedeno: 1) EU 1999/102 2) ES 1999/100 Děkuji
Jsem provozovatel vnitrostátní nákladní autodopravy, plátce DPH a vedu DE. V letošním roce jsem měla jediný příjem a to z prodeje náklaďáku ve II.čtvrtletí - takže jsem vrátila DPH. Zároveň jsem měla ještě nějaké výdaje za naftu a ostatní, za které jsem DPH dostala zpět. Potom jsem činnost oficielně přerušila.Nyní jsem zjistila, že by se mi vyplatilo odečíst si náklady paušálně a nevím, jestli je to vůbec možné. Jakou to má souvislost s již přiznanou DPH? Kolik je paušál na mé podnikání? Hezký den a děkuji za odpověď.
Dítě se mi narodilo 27.7. mohu uplatnit slevu na dani již za červenec?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, pokud dostávám peníze od svých předplatitelů za časopis z Polska, jedná se o stejnou částku jako od mých českých zákazníků, musím z toho přijmu odvést DPH /když se jedná o zákazníky ze státu EU? / Pokud ano, předpokládám, že to je snížena sazba DPH. Děkuji.
pane doktore, prosím o odpověd - podnikatel, DE, plátce DPH od 11/05, dovozce ojetých aut ze zahraniční dle zvláštního režimu. Auta nakupuje od plátců i neplátců, prosím jak zaúčtovat daň na vstupu? v obou případech dodanit 19%? Na výstupu počítám, že bude zaúčtováno DPH pouze z rozdílu pořizovací ceny a ceny prodejní. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jak mám postupovat, když jsem k 1. 1. 2006 zrušila registraci k DPH, budu muset vrátit vsechno DPH, které jsem dostala za rok 2005 a 2004? Týká se to i drobných věcí (nářadí), nákupu účetního programu, traktoru,... Děkuji.
Jsem zaměstnanec s vedlejší pracovní činností. Celkový příjem cca 400 000 Kč. Manželka je plný invalidní důchodce s důchodem cca 70 000 Kč za rok. Máme 16 letou dceru. Chci se zeptat na možnost společného zdanění, jak se projeví invalidní důchod v daňovém přiznání, zdali si manželka bude moci na sebe odečíst 38 040 Kč, jestli si já mohu uplatnit odpočet na manželku ve výši 21 720 Kč. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o objasnění způsobu zdanění při obchodování s akciemi v sytému SPAD -obchodování se zálohou. Jako občan zdaňuji jen částku, která převyšuje mou investici (skutečný zisk po odečtení poplatků a úroků z úvěru) nebo rozdíl mezi prodejní a nákupní cenou akcií podle výpisu ze střediska cenných papírů (kde se ale nepromítnou poplatky ani úrok z úvěru na akcie). Je lepší obchodovat jako fyzická osoba -RČ nebo IČ nebo jako právnická osoba ? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím Vás co předkládám mzdové účetní v práci k odpočtu z daní u penzijního připojištění, jaké doklady? Děkuji za odpověď.N.M
Dobry den, Jsem OSVC. Mam zivnostensky list na "graficke prace na PC" a rad bych letos uplatnil naklady pausalem. Do jake kategorie budu podle noveho danoveho zakona spadat? Naklady ve vysi 40% nebo 50% prijmu? Co jsem povinen mit zpracovano k danovemu priznani krome prehledu prijmu? (Staci jednoduchy seznam?) Jsem povinen odevzdat spolecne s danovym priznanim jeste neco krome pripadnych potvrzeni o zaplacenem duchodovem prip. zivotnim pojisteni a potvrzeni o prijeti sponzorskeho daru? Musim nejak dolozit zaplacene soc. a zdrav. pojisteni? Dekuji
Dobrý den, prosím o informaci ohledně výše odvodů SP a ZP v postavení OSVČ versus zaměstnanec. Domnívám se, že jako OSVČ platím z vyměřovacího základu (50% z výsledku ke zdanění) 29,6% SP a 13,5%ZP. Jako zaměstnanec platím z hrubé mzdy 12,5%SP a 4,5% ZP, dále pak za mě platí zaměstnavatel 26%SP a 9%ZP . Pokud to převedu na konkrétní čísla, pak OSVČ při fakturaci 30 000,- odvádí v r 2006 (při uplatnění paušálu 60%) na obě pojištění 2 586,-Kč a za zaměstnance oběma pojišťovnám přijde 14 250,-Kč zdá se mi to jako velký nepoměr. Je tomu prosím skutečně tak? Předem děkuji za odpověď.
Pane doktore,prosím o odpověď: Zdědila jsem po zemřelé mamince členský podíl k družstevnímu bytu,(dle §§ 700/3 a 706/2 nelze členský podíl bytu rozdělit mezi více dědiců), moje sesta nezdědila nic. Byt jsem převedla do osobního vlastnictví a prodala za 800 000,- Kč.Chci se se sestrou fiančně vyrovnat. Mohu jí darovat darovací smlouvou polovinu peněz získaných prodejem jako dědické vyrovnání ? Mohu si odečíst ze svého daňového základu částku 400 000,- jako dar ? Kolik bude platit sestra z této darované částky 400 000 Kč ? Budu potřebovat ještě jiné doklady než darovací smlouvu ? Děkuji
Dobrý den, prosím o informaci, zda jako živnostník elektrikář mohu uplatnit 60% paušální výdaje(již od r, 2005?) a dále ještě platby na SP a ZP. Ve výsledné dani ještě 7 200,- na poplatníka?
Prosím,pokud chci letos uplatnit výdaje procentem/ 50%/, co z minulého roku konkrétně musím dodanit a co to v praxi znamená? Děkuji!
Dobrý den pane doktore, stále mi není jasné datum zdanitelného plnění u pořízení zboží z jiného členského státu. Mám daňový doklad s datem vystavení 14.14.2005. Kurzový přepočet provedeme k tomuto datu a DPH uplatníme také v v prosinci ? Jsme čtvrtletí plátci. Děkuji
Dobrý den. Jsem OSVČ a mám pro své podnikání bezplatně zapůjčený osobní automobil. Jakým způsobem se stanovuje náhrada za spotřebu PHM na 1km?Prosím o vzorec výpočtu. Děkuji.
Dobrý den, ráda bych za rok 2005 uplatnila výdaje %. Za rok 2004 jsem uplatňovala skutečné výdaje, tak musím podat opravné DP. Jaký vliv bude mít podání opravného DP na soc. a zdrav.? Budu muset podávat i opravné soc. a zdrav.? A druhý dotaz. V některých diskuzích jsem našla, že výdaje % nemůže uplatnit plátce DPH. Je to pravda? Děkuji
Dobrý den, prosím o radu. Manžel podniká v autodopravě. Vede daňovou evidenci. Chce si najmout řidiče na cca 4 hodiny denně. Jedná se o člověka, který je v částečném invalidním důchodu. Jaký druh dohody je pro obě strany nejvýhodnější. Co všechno bude muset manžel za tohoto člověka odvádět.
Dobrý den. Dne 10.11.2005 jsme podali dodatečné přiznání k dani z příjmu fyzické osoby za rok 2004 a dodnes jsme neobdrželi vyjádření Finančního úřadu.Je Finanční úřad povinen nám sdělit vyjádření a v jaké lhůtě? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu. Kolega je OSVČ a od 1.11 je v důchodu. Při podání daňového přiznání bude počítat minimální daňový základ za 10 měsíců, nebo za 12 měsíců? Děkuji za odpověď