FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám dotaz ohledně daňového zvýhodnění na dítě. Dítě do 26 let studuje na vysoké škole - bakalářské studium denní forma, současně si přivydělává finančním poradenstvím - živnostenský list. Můžu si uplatnit daňové zvýhodnění na dítě, když má vlastní příjem?
Dobrý den, měl bych dotaz ohledně zdanění předčasného ukončení životního pojištění. Potřeboval bych zejména ujištění, že v následujících záležitostech postupuji správně. 1) Zdanění uplatněné výše zaplaceného pojistného jako nezdanitelné částky se vykáže v přiznání v ostatních příjmech (§10) ve zdaňovacím obdobím, ve kterém došlo k předčasnému ukončení. 2) Nemusí se v tomto případě přikládat žádný podklad jako příloha k přiznání (např. kopie "Potvrzení o zaplaceném pojistném"). 3) Výše vyplaceného odbytného se nezdaňuje, neboť již byla zdaněna srážkovou daní. Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Po digitalizaci pozemků mi nájemce zaslílá nájem za pronajatý pozemek včetně daně z nemovitosti. Jak mám postupovat při výpočtu daně z příjmu. Zdanit jenom nájemné nebo nájemné + přijatou daň z nemovitosti. Děkuji za odpověď
Dobry den jsem cizinec /mimo EU/ktery ma na uzemi ČR trvaly pobyt, a jsem OSVČ/nejsem platce DPH/.Danove priznani podavam za adresou trvaleho bydliste v ČR.Jsem danovy rezident nebo nejsem?Muzou mi provest srazku zajisteni dane ze zdanitelnich prijmu podle §38e odst.6 zakona č.588/1992Sb., o danich z prijmu?Dekuji za odpoved
Dobrý den, manžel OSVČ,vede DE, plátce DPH (do března 2011). V roce 2006 pořídil na leasing(48 měs.) užitkový vůz Berlingo s odpočtem DPH. V roce 2012 vyřadil z obch. majetku do osobního užívání a letos by ho chtěl darovat synovi do os. užívání nikoli na podnikání.Víme, že darování je osvobozeno od daně, ale nevíme si rady s vypořádáním DPH (pětiletá lhůta již vypršela). Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím o radu: mám příjem ze zaměstnání. Za rok 2012 jsem dostala od společenství vlastníků zálohou zdaněný jednorázový příjem ve výši cca 2000 Kč. Musím si sama podat přiznání? Nebo se to do přiznání zahrnovat nemusí, když je z toho odvedena daň? Děkuji za Váš čas.
Jako právnická osoba jsem prodala v prosinci 2012 nemovitost a výnosy z prodeje jsem zahrnula do roku 2012. V únoru 2013 jsem dostala fakturu za vyhotovení znaleckého posudku pro daň z převodu nemovitostí. Mám na náklady na znalecký posudek a daň z převodu nemovitostí vytvořit dohadnou položku do roku 2012?
Dobrý den, prosím o radu týkající se podání daňového přiznání. V loňském roce jsem od 1.1. do 31.8. pracovala na DPČ. Většinou jsem měla měsíční příjem přesahující 6tis. čistého. Zároveň jsem byla do května student (studium jsem zdárně ukončila na konci května státnicemi). Růžové Prohlášení jsem podepsané měla, potvrzení o studium jsem zaměstnavateli dodala. Od června jsem již student nebyla a o tom jsem svého zaměstnavatele informovala. V druhé polovině roku jsem byla v zahraničí jako aupair, ale tyto příjmy jsou od daně z příjmu osvobozeny. Předpokládám, že jsem povinna podat daňové přiznání za rok 2012, protože mé měsíční příjmy přesáhly 6tis. Kč. Bývalého zaměstnavatele jsem již požádala o zaslání Potvrzení o příjmech za rok 2012, pošle mi ho v následujících dnech. Mohli byste mi prosím poradit, na co si při vyplňování daňového přiznání dát pozor? Slevu na studenta si předpoládám mohu uplatnit pouze za období 1-5/2012. Slevu na poplatníka si můžu uplatnit za celý rok nebo jen poměrem za období, v kterém jsem pracovala - tedy 1-8/2012? Předem velice děkuji za radu. Předtím jsem daňové přiznání nikdy nepodávala, tak nechci nic opomenout.
Dobrý den, mám takovýto dotaz. Syn - student umělecké školy občas obdrží honorář za vystoupení na koncertě. Zaregistroval se na FÚ jako OSVČ (vedlejší činnost) - bez živnostenského listu. V roce 2012 měl navíc příjem 20000,- Kč za práce spojené s přípravou hudebního festivalu, na kterém sám neúčinkoval. Je možné tento příjem v daňovém přiznání vykázat jako příležitostnou činnost podle § 10 odst.3 pís.a) a částku nedanit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu: Český neplátce DPH poskytuje truhlářské práce na nemovitosti na Slovensku pro českou firmu, plátce DPH. Je nucen se z tohoto titulu stát plátcem DPH na Slovensku? Děkuji, Chadimová.
Dobrý den, v r.2012 jsem byl v hlavním zam.poměru prvního půl roku a druhou polovinu roku jsem obchodoval jako nepodnikatel na forexu tak, že můj dílčí zákl.dle §10 bude 0.Mohu použít slevu daně na poplatníka v plné výši, tedy 24840.-, nebo jen část v mém případě polovinu.Při uplatnění plné částky mě v DP vychází dost vysoký přeplatek.Děkuji.
Dobrý den, od 1.8.2012 do konce roku jsem veden na ÚP. Při podávání DAP zůstane kolonka "za celý rok" nebo označím jen jeho část, tj. od 1.1.2012 do 31.7.2012? A potvrzení o zdanitelných příjmech přikládám originál nebo stačí kopie? Děkuji M.P.
Dobrý den, mám dotaz ohledně vyplnění daňového přiznání. Byla jsem od 1.1.2012 do 31.5. zaměstnaná a od 1.6. pracuji jako OSVČ. Od zaměstnavatele jsem dostala potvrzení (podepsala jsem prohlášení k dani!). Mohu tedy do daňového přiznání zahrnout pouze příjmy od 1.6. jako OSVČ? Zaráží mě jen, že v každém formuláři je přednastaveno 24840 sleva na poplatníka (tzn. za 12 měsíců), já ale dělám daňové přiznání jen dílčí. Moc děkuji za radu. Taulová
Dobrý den, jsem OSVČ, drobný podnikatel. Nejsem dosud plátce DPH. Dozvěděl jsem se, že se má snižovat zákonný limit pro povinnost stát se plátcem DPH (z 1 000 000 Kč na 750 000 Kč) a že je to již upraveno v zákoně o DPH. Rád bych se tímto, prosím Vás, dotázal, odkdy nastane tato změna (kdy nabyde účinnosti)a zda se bude týkat i obratu v předcházejícím období (před změnou) nebo až obratu ode dne nabytí účinnosti této změny limitu? Děkuji Vám velice za odpověď.
Dobrý den. podnikal jsem jako programátor. Pro svého objednatele jsem vykonával činnost na ŽL. V posledním období docházelo ke zdržování plateb, takže jsem začal vystavovat zálohové faktury a až po zaplacení jsem vystavil daňový doklad a odvedl DPH. Vzhledem, k tomu, že objednatel přestal platit úplně, vypověděl jsem smlouvu a v současné době jsou dlužné částky předmětem soudního sporu. V prosinci 2012 jsem nastoupil do zaměstnání a chci pozastavit živnost, případně přeměnit ve vedlejší činnost. Co se zálohovými fakturami, které zůstaly a nebyly vyúčtovány daňovým dokladem. Musím ke dni pozastavení živnosti, případně ke dni přeměny ve vedlejší činnost vystavit daňové doklady na všechny zálohové faktury a odvést státu DPH? Problém je v tom, že bych na to neměl prostředky a nemám jistotu, že ani po případném vítězném soudním sporu peníze dostanu a kdy je dostanu. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na zdanění renty bývalým horníkům. Pokud jsem to pochopila správně tak renta je příjem z bývalého zaměstnání a teda §6. Již při vyplácení renty mu srazí daň a uplatní slevu na poplatníka. Mám mu ale z této renty dopočítat odvod sociálního a zdravotního pojištění? Děkuji za odpověď
dobrý den. Jaký použiji přepočet kurzu pro vystavenou fakturu, když jednatel si přeje uvést do faktury kurz odlišný od denního kurzu ČNB, kterým naše s.r.o. přepočítává cizí měnu na českou? Mám použít do účetnictví jeho kurz nebo můj - denní kurz ČNB, který mám uvedený v účetní směrnici? děkuji za odpověď.
Dobrý den, moje dcera po část roku 2012 pracovala na dohodu, část roku byla vedena na úřadu práce a část roku pracovala na plný úvazek, kde dostala Potvrzení o zdanitelných příjmech. Bude si podávat daňové přiznání sama a nevíme, zda je povina započítat i výdělek z dohody. Také nevíme, zda přiložit potvrzení o době, kdy byla vedena jako uchazeč o zaměstnání. Moc děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím Vás o radu ohledně daňového přiznání za loňský rok. Živnostenské oprávnění jsem získala 7.3.2012 a přerušila jsem ho 27.12.2012. Byla jsem studentem od počátku živnosti až do 12.6.2012, kdy jsem dokončila školu. Od tohoto datumu se tedy mé podnikání stalo činností hlavní. Mám podat dvě daňová přiznání? Děkuji za radu Zahradníková
Dobry den , chtel bych se zeptat , popripade poradit, jak mam postupovat. Jsem zamestnanec v jedne firme, kde mam prijem kolem 15000kc. Chtel bych si privydelat nejake penize sluzbou ( brouseni nozu ). Dotaz je, zda mohu tuto sluzbu vykonavat , nebo je nutne mit zivnostensky list.Zhlediska odvadeni dani. dekuji Radek Zeiser