FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o Váš názor na tento účetní případ: s.r.o. je obchodním zástupcem pojišťovny, která vyhlásila motivační akci (zahraniční zájezd) a další bonusy (např.plazmová televize), které zástupce může získat při splnění určitých obratů. Ve smlouvě jsou tato nepeněžní plnění specifikována jako "provize za dosažení daného obratu za dané období". Dané období je kalendářní rok (2005). Zástupce splnil obraty, získá v dubnu 2006 zájezd a plazmovou televizi. Jedná se mně o zdanění daní z příjmů - zahrnout do r. 2005 jako všechny jiné provize za rok 2005 nebo do 2006? Já jsem dala do 2005, protože to považuji za provizi r. 2005, dle pojišťovny do r. 2006- tvrdí, že k plnění dojde v dubnu 2006 (termín zájezdu a předání TV).Odkaz na rok 2005 považuje pojišťovna za specifikaci podmínek pro udělení bonusů nikoliv za datum uskutečnění plnění.Vzhledem k tomu, že zdanění je na nás, nechci udělat chybu.Děkuji za odpověď na tento dlouhý dotaz.
Dobrý večer.Jsem od 1.12005 zaměstnancem soukromé firmy, která je od října 2005 v konkursu. Já jsem od 7.9.2005 v pracovní neschopnosti, tudíž jsem ještě výpověď neobdržel. Je firma povinna za mě podat daňové přiznání za rok 2005?Když byl můj hrubý příjem za rok 2005 celkem 151991,-Kč, kolik bude činit daň z příjmu?(platby na pojistném činily 19006,- Kč). Zaměstnavatel mi 7 měsíců nesnižoval základ daně o odpočitatelnou položku 3170,-Kč s tím, že se toto vyúčtuje v daňovém přiznání.Neuplatňuji žádné jiné odpočty. Děkuji předem za Vaši odpověď.
4 roky jsem zrychleně odepisoval 2/3 nemovitosti, kterou jsem vlastnil společně s bratrem. V březnu 2005 jsem od bratra odkoupil jeho 1/3 za tržní cenu 1.000.000,-- Kč. Odpisy z původních 2/3 jsem prováděl z odhadní ceny, která tehdy byla za celou nemovitost 900.000,-- Kč. Z jaké částky mám vypočítat odpis za rok 2005? Domnívám se že: 600.000,-- (2/3 z 900.000,--) + 1.000.000,-- Kč. Jaký koeficient mám použít, když se nejedná o techn. zhodnocení a u 2/3 nemovitosti ani o první rok odepisování? Musím nějak odpis za koupenou 1/3 krátit, když jsem nebyl vlastníkem celý rok? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, v roce 2005 jsem se stal majitelem nebytového prostoru (atelier), zápis v katastru proběhl v srpnu 2005. Atelier využívám jako fyzická osoba nepodnikající pro vlastní zájmovou činnost. Rád bych se zeptal, zda mne k zaplacení daně z nemovitosti vyzve finanční úřad (na základě změny provedené v katastru) nebo musím podat daňového přiznání sám. Pokud platí druhá možnost, jaká je základní sazba daně (nemovitost se nachází v Praze) a co jaká plocha se do výpočtu zahrnuje (k nebytovému prostoru náleží ještě terasa)? Díky, Milan B.
Dobrý den, prosím o radu! Jsem OSVČ, používám vozidlo(není zahrnuto v majetku),platím silniční daň, vozidlo nebylo v červenci a srpnu používáno k podnikání ( záloha na s. daň uhrazena), mohu při podání přiznání k s. dani vyúčtovat jako přeplatek?Děkuji
Dobrý večer, jsem FO účtující v PÚ, kam mám zaúčtovat odčitatelnou položku 38040. Základ daně je ř.42 v DP 73580, odpočet ztráty ř.44 32882, daň zákla. ř.45 40698, odč.pol. ř. 60 38040. Jak zaúčtovat aby se projevilo ve výsledovce i v rozvaze? z úč.431 vše na 491 indiv.podnikatel. Hlavně nevím kam tu odčitatelnou položku. Děkuji.
Prodala jsem družstevní byt zděděný po mém otci. Doba od založení družstva, kterého byl zakl. členem, přesáhla 5 let, ale od jeho smrti to bylo asi rok a půl. Musím platit daň z příjmu?
Dobrý den pane doktore, mám dotaz. Jsem na hlavní činnost zaměstnanec dle §6 zák. o DzP a vedlejší mám OSVČ. Používal jsem soukr. vozidlo pro podn. činnost. V roce 2005 jsem nepodnikal, přišel mi pouze doplatek 1.500,- Kč z let minulých. 1,Musím vyplňovat DP i z §7 zák o DzP? 2,Musím podat přiznání k silniční dani či se nějak odregistrovat? Děkuji a přeji příjemný den.
Dobrý den, chtěl bych využít společného zdanění manželů za loňský rok. Pracuji jako učitel na ZŠ a manželka byla do loňského srpna na mateřské dovolené. Co je třeba mít v ruce a na koho se obrátit ? Děkuji
Dobrý den, celý rok 2005 jsem byla vedena na Úřadu práce jako nezaměstnaná a neměla jsem vlastní příjem. Jaké potvrzení o této skutečnosti musím doložit do daňového přiznání, chceme-li využít společného zdanění manželů? Manžel je státní zaměstnanec a dcera studuje. Odečte si manžel ze základu daně 21720Kč na mne jako na vyživovanou osobu nebo si já odečtu ze základu daně 38040Kč? Děkuji
Dobrý den.Mám následující dotaz. Jsem lékař a podnikám ve zdravotnictví,nevedu DE a uplatňuji 40% sazbu odpočtu z příjmů. Při dodání objednaných chemikálií ,které ke své činnosti potřebuji,jsem zjistil ,že mě byla dodána vadná dodávka.Po uznané reklamaci mi dobropisem byla uhrazená částka vrácena. Je správné, abych tento příjem i předešlý výdej z hlediska účetního ignoroval, když se v součtu obě částky vyruší?
Dobrý den. Omlouvám se,že jsem neuvedla skutečnost že nevedu DE a posílám dotaz znovu.Děkuji. Uplatňuji výdaje procentem z příjmu. Kde mám uvést (1) přeplatky na zdravotním a sociálním pojištění ? V položce příjmy (a z toho vypočítat i výdaj), nebo snížit částku v řádku 103 o přeplatek….(2) přeplatek za služby spojené s nájemném ?Mám je uvést do příjmu, nebo je neuvádět, protože jsou součástí výdajů?….(3)dobropis k již zaplacené faktuře? Děkuji
Dobrý den, v roce 2003 jsem koupila do osobního vlastnictví za 90 000,- Kč starší automobil uvedený do provozu 30.10.2000. Ještě dnes má tento typ auta v bazarech prodejní cenu od 80 000 do 100 0000,-Kč. Jsem od roku 2000 OSVČ (vedlejší sam.výdělečná činnost) a jsem ¼ letní plátce DPH. Větší náklady na cestovné mi vznikly až při rozšíření podnikání od října 2005. Zatím se rozhoduji, jak vše účtovat. Uvažuji o těchto řešeních: 1. Auto zařadit do majetku firmy k 1.1.2006(s tím je pravděpodobně spojené přepsání auta z r.č. na IČO). Za říjen-prosinec 2005 se přihlásit k silniční dani a účtovat cestovní náhrady za automobil v osobním vlastnictví (3,80Kč+náhrada za benzín). 2. Z jedné fin.poradny jsem získala informaci, že do majetku firmy mohu dát pouze automobil do 5 let od jeho prvního uvedení do provozu. Myslím, že tam byl problém s nemožností uplatnit odpisy. To bych pak zpětně auto dala do majetku k 29.10.2005 a jelikož knihu jízd jsem vedla a veškeré doklady na benzín mám, tak vše zaúčtuji a rozdělím na firemní a soukromé a uplatním odpisy už v roce 2005.. 3. V případě, že již nemohu dát auto do firmy a použít odpisy. Tak od roku 2006 budu platit silniční daň a účtovat pouze cestovní náhrady. 4. Pokud máte čtvrté řešení, které by bylo jednoduché a zákonné, prosím o něj.
Prosím ještě jeden dotaz ohledně pronájmu. Ve smlouvě na koupi nábytku, který je v pronajímaném bytě je přesný soupis věcí a jejich jednotlivé ceny, které nepřekročí za každou z nich 10 000Kč. Mohu si to odečíst najednou nebo to musím tzv. odepisovat. Co se stane za dva roky, až pronájem skončí. To si to zase prodám zpátky nebo se nábytek bude považovat jako na odpis - a to také jistě bude?
Moji prarodiče, důchodci, mi prodali zařízení bytu za 100 tis.Kč. Uzavřel jsem s nimi smlouvu o prodeji. Byt i s nábytkem pronajímám. 1. Když si já odečtu 100 000tis. od příjmů z pronájmu jsem ve ztrátě. Budu si jí moci v dalších letech, kdy už budou náklady minimální odečíst? 2. Jak mají postupovat prarodiče? Je těch 100tis. pro ně příjem, který musí zdanit? Děkuji.
Moje manželka pobírala 01-08 pouze nemocenskou a od 09 částečný invalidní důchod. Chceme uplatnit SZM. 1.Co všechno se počátá do jejích příjmů? 2.Pokud tato částka za celý rok není víc jak 38040Kč, mohu si na ní odečíst položku 21tis. jako na vyživ.manželku? Děkuji moc za odpovědi.Roman.
Jsem na MD a s manželem bychom rádi uplatnili SZM. Co všechno se přesně počítá do mých příjmů? Které částky o kterých jsem si doposud myslela, že jsou dávky - třeba nemocenská, peněž.pomoc v mateř., rod.dovolená se počítají do mých příjmů? Děkuji za odpověď.
Naše škola dostala od Duhové energie nadační příspěvek na realiz. projektu Duhové dílny v hodnotě 30 tis. Kč.Máme podat daňové darovací přiznání ale jaké? Je možnost to uvést jako majetek osvobozený? Nevím kam se mám obrátit. Předem děkuji za odpověď.
Dotaz se týká SZM.Který postup je správný ? 1. Sečteme příjmy, odečteme všechny odečitatelné položky na obě osoby, i když se některé týkají pouze mě a některé výhradně manželky (Hypotéka na dům, který je jen její), to co zbyde vydělíme dvěma a potom každý zdaníme přesně jednu polovinu. 2. Sečteme příjmy, vydělíme dvěma a potom si každý ze své poloviny odečteme odeč.položky, které se nás týkají?Každý tedy pak bude mít jinou částku?
Mám dotaz, nikde na internetu se nemohu dočíst, kolik je minimální odvod daně živnostníka, vímí že je to částka kolem 8500 Kč, ale nevím to přesně a ještě bych potřebovala poradit,když je živnostník ve ztrátě 11 tisíc korun, co vlastně bude danit.