FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Vážený pane doktore, vzhledem v vydanému…

Vážený pane doktore, vzhledem v vydanému metodickému pokynu MF k silniční dani prosím o upřesnění zda mohu uplatnit slevu u vozidel kategorie N1, které mají v technickém průkazu uvedeno: 1) ES 96/69 2) ES 98/77 (bez uvedení písmen B,C). Děkuji

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda může OSVČ,…

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, zda může OSVČ, která má v živnostenském listě předmět podnikání - přípravné práce pro stavby (kopáčské práce, lešenářství...), uplatnit paušální výdaje ve výši 60 %? Jedná se o řemeslnou živnost? Dále bych se ráda zeptala, zda OSVČ v případě přerušení podnikatelské činnosti musí platit nějakou část SP (důchodové pojištění nebo příspěvek na politiku nezaměstnanosti)? Děkuji za odpověď.

Ve zdaňovacím období 2005 jsem uplatnil slevu na…

Ve zdaňovacím období 2005 jsem uplatnil slevu na dani na vyživované děti (2) a to za 8 měsíců (4 měsíce jsem byl nezaměstnaný). Moje manželka uplatnila tutéž slevu na dani za 4 měsíce kdy jsem byl nezaměstnaný a omylem za 2 měsíce, kdy jsem tuto slevu uplatnil i já. Z výše uvedeného je patrné, že ve dvou měsících byla uplatněna sleva na vyživované děti u obou manželů souběžně. Oba manželé mají příjmy pouze ze závislých činností tedy pouze od zaměstnavatelů. Manželé budou podávat DAP vč. institutu společného zdanění manželů. Lze použít následujícího postupu? Zaměstnavatelem bylo mojí ženě vydáno potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti……, kde je v řádku „Sražená záloha na daň v úhrnné výši“ uvedena částka např. 100.000 Kč. V řádku „Úhrn poskytnutých měsíčních slev na dani“ je uvedena částka 6000 Kč. Lze v DAP do řádku 80 – Úhrn sražených záloh na daň z příjmu….., uvést částku 100.000 – 2000 Kč a tedy 98.000 Kč?

Dobrý den, ptám zda když OSVČ který přeruší na…

Dobrý den, ptám zda když OSVČ který přeruší na zimní období činnost /obnoví ji koncem března 2006/ a v tomto období koupí HIM, který vloží do majetku dnem obnovení činnosti a bude užívat k podnikání, jedná se o nákladní automobil, může si z něho odečíst DPH ? Registraci DPH nepřerušuje. Mám obyvy, aby nepřišel o DPH což by vzhledem k ceně 400.000,- za HIM byla velká částka. Má raději odnovit činnost? To by zase platil SP a ZP i když neprovozuje v zimě autodopravu. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Mám dotaz. Má matka mi darovala…

Dobrý den, Mám dotaz. Má matka mi darovala družstevní podíl k bytové jednotce, za který zaplatila byt. družstvu v r. 2005 140 000,- Kč. Jakožto obdarovaná jsem povinna podávat přiznání k dani darovací ? Pokud ano, z jaké částky se bude počítat základ pro tuto daň. Mám vycházet z hodnoty nabytého družstevního podílu nebo ze znaleckého posudku poměrné části nemovitosti. Matka se stala družstevníkem v r. 2004 a bytové družstvo vzniklo po roce 2000. Díky za odpověď

Prosím o odpověď k § 90 o DPH zvláštní režim.FO v…

Prosím o odpověď k § 90 o DPH zvláštní režim.FO v tuzemsku,plátce DPH,nakupuje ojetá auta v EU,je podmínkou pro použití § 90,že pokud nakupuje od obchodníka s ojetými auty,také plátce DPH,aby za 1/ na faktuře bylo vyznačeno použití zvláš.režim(jak to má být napsáno),či stačí že tam není vyčíslené DPH?za 2/Při nákupu od neobchodníka registrov.plátce v EU lze použít zvlášt.režim?za 3/v tuzemsku při nákupu ojetiny od plátce DPH lze použít zvl.režim?za 4/shrnuto-pokud je při nákupu ojetin na faktuře vyčísleno DPH,zlášt.režim nelze použit..Moc děkuji za odpověd.

Dobrý den, v návaznosti na Vasi odpoved na muj…

Dobrý den, v návaznosti na Vasi odpoved na muj dotaz uvedený níže mám ještě ctyri doplnujici dotazy, týkající se osvobození od daně z příjmu, pokud se získané prostředky použijí na bydlení. 1. jak dlouho musím mít v bytu trvale bydliste, abych splnil uvedenou podminku. 2. jaka je definice "pokud ziskane prostredky pouziji na reseni bytove potreby". Je to pouze zakoupeni bytu / domu urceneho k bydleni ? Nebo je podminkou to, ze tam budu mit trvale bydliste ? Dalsi podminky ? Do kdy musim "novy byt" zakoupit ? Cim se testuje ? Datem smluv ? Datem prevodu prostredku ? Datem zapisu do katastru ? Jak se prokazuje ? 3. jaka je procedura pri placeni dane ? logicke by bylo prijem v roce prodeje zdanit a v pripade prodeje v budoucnu pozadat o vratku dane ? Je casove omezene ? 4. jaka by byla v tomto pripade sazba z sazba dane z prijmu, jestlize jeste pred timto prodejem jsem v nejvyssi kategorii ? zadne navyseni socialniho a zdravotníiho pojisteni zde neni, ze ? Diky moc predem za Vasi odpoved Dotaz: Dobry den, budu prodavat byt v osobnim vlastnictvi, nesplnuji zadnou podminku pro osvobozeni od dane z prijmu z prodeje bytu (5 roku od nabyti ani 2 roky bydleni). 2 otazky : i) muj zaklad pro vypocet dane z prijmu bude navysen o rozdil kupni cena vs (vyssi z cen prodejni a odhadni); ii) nekde jsem slysel, ze jestlize zdroje ziskane prodejem bytu pouziji na nakup jineho bytu, dan z prodeje se neplati. Je to spravna informace ? Dekuji predem Odpověď: Základem daně z příjmů je skutečná kupní cena a nikoli cena podle znaleckého posudku. Ta je rozhodující, je-li vyšší než kupní cena, pro daň z převodu nemovitostí. Pokud jde osvobození od daně z příjmů, nemusí být dodržena podmínka 2 let bydlení bezprostředně před prodejem, pokud se získané prostředky použijí na řešení bytové potřeby (srov. §4, odst.1, písm.a) druhá věta ZDP). Odpověděl: Dytrich Petr, JUDr.

Jsem OSVČ a pracuji jako zedník. Pokud mám…

Jsem OSVČ a pracuji jako zedník. Pokud mám zakázku mimo své bydliště dojíždím vlastním osobním vozem(v TP je moje rodné číslo), které nemám v majetku firmy. Jak tyto cesty můžu zaúčtovat v DE ? Přihlásil jsem se k silniční dani. Pokud jsem v některém měsíci ani jeden den auto nepoužil je pravda, že za tento měsíc nemusím daň zaplatit? Děkuji zdvořile za odpověď.

Dobrý den, prosím o radu.Od roku 2003 pracuji na…

Dobrý den, prosím o radu.Od roku 2003 pracuji na HPP i VPP.Za rok 2003 a 2004 jsem uplatňovala skutečné výdaje.Můžu za rok 2005 uplatnit výdaje v %,pokud je to pro mne výhodnější?VPP je v oblasti poradce stavebního spoření.Děkuji za pomoc.

Podnikatelka-kadeřnice přerušila k 30.9.05…

Podnikatelka-kadeřnice přerušila k 30.9.05 podnikání.Jaké povinnosti jí z tohoto činu plynou z hlediska daní. Děkuji za odpověď

Dobrý den, prosím o radu. Jsem nezaměstnana,…

Dobrý den, prosím o radu. Jsem nezaměstnana, manžel mi platí soc., zdrav. pojištění. Dostanu porodné a kolik?A budu-li mít rizikové těhotenství dostanu nějaké peníze v době těhotenství?

Prosím o radu. Jsem OSVČ, vedu daňovou evidenci a…

Prosím o radu. Jsem OSVČ, vedu daňovou evidenci a v roce 2005, jsem obdržela jednorázový rabat na odebrané množství zboží, které je upraveno smlouvou až do roku 2010. Chtěla bych poradit, zda tato celá částka je předmětem daně z příjmů roku 2005. Předem děkuji za Vaši odpověď

Dobrý den.Používám k podnikání auto manžela.Do…

Dobrý den.Používám k podnikání auto manžela.Do výdajů jsem si dala náklady na PHM+počet ujetých km krát 3,80(základní náhradu za používání soukromého vozidla).Je to správně?Děkuji .

Dobrý den,pane doktore, chci se Vás zeptat,manžel…

Dobrý den,pane doktore, chci se Vás zeptat,manžel je zaměstnán na HPP a k tomu je OSVČ-vedl.činn. jako fyzická osoba(zprostředkování obchodu a služeb). Může mě zaměstnat na HPP nebo alespoň na pol.úvazek. Od ledna jsem nezaměstnaná. Děkuji za odpověď.

Dobrýden, koupila jsem pozemek (orná půda) v…

Dobrýden, koupila jsem pozemek (orná půda) v Tišnově, trvalé bydliště mám v Brně, u kterého FU budu podávat přiznání za daň z nemovitosti? Děkuji

Dobry den. Jsem OSVC, vedu DE,v r.2005 uplatnuji …

Dobry den. Jsem OSVC, vedu DE,v r.2005 uplatnuji skutecne vydaje. V roce 2006 chci prejit na vydajovy pausal.V dan.priznaní za rok 2005 provedu v ř.105 a 106 dan.priznani upravu zakladu dane. V prehledech ZP a SP /r.2005/ vychazeji preplatky. Jak tyto preplatky v DE evidovat? Je spravne jestlize preplatky budu evidovat jako snizeni vydaju a nedoplatky jako zvyseni vydaju na ZP a SP? Nebo je mozno uvedene prepl.a nedoplatky uplatnit v dan.priznani za r.2006 na radcich 105 a 106 dan.priznani? Dekuji za odpoved.

Dobrý den,obracím se na Vás s dotazem,od 1.6.…

Dobrý den,obracím se na Vás s dotazem,od 1.6. 2003,jsem začal podnikat,od pracovního ůřadu jsem dostal dotaci ve výši 33 000 korun a to jako příspěvěk ke koupi osobního automobilu k podnikání.Podnikal jsem do 1.2.2005,čím jsem nesplnil dohodu s pracovním ůřadem,a byla mi vypočítaná suma kterou jsem měl vracet.Před týdnem mi byl doručen dopis z finančního ůřadu o doložení všech podkladů,právě kvůli danné dotaci,které samozdřejmě mám.Jediný problém a pro to se na Vás obracím,je ten,že jsem neměl zaplacenou silniční daň a tudíž nevím,jestli jsem své auto mohl vůbec používat,nebo spíše jak se mám zachovat na finančním ůřadě?Je samozdřejmé že zaplatím asi nějakou pokutu,ale nevím zda je možné zaplatit silniční daň zpětně? Prosím Vás o odpověd,děkuji.

Dobrý den, naše společnost má půjčku od…

Dobrý den, naše společnost má půjčku od zahraničního věřitele. Dle zákona o dani z příjmů se úroky vyplívající ze smlouvy účtují do nákladů až v okamžiku uhrazení. Potřebovala bych poradit jak úroky zaúčtovat, když nebyli ještě uhrazeny ale účet 479 by o ně měl být navýšen. Děkuji za odpověď

od roku 1996 jsem vlastnila se sestrou ideální…

od roku 1996 jsem vlastnila se sestrou ideální polovinu chalupy s pozemkem darovanou rodičema. V roce 2002 jsme dům rozdělily a každá vlastníme reálnou polovinu bývalého domku.Nyní je to podstatě jako dvojdomek a každá část se svým pozemkema a každý má své vlastní číslo popisné. Nyní už nejsme spoluvlastníky, ale každá vlastní v podstatě svůj domek. Nyní budu sestře můj domek (polovinu cahlupy, kterou jsme měly dříve ve spoluvlastnictví) prodávat. Není mi jasné ,od které doby se počítá vlastnictví pro daňové účely. Pokud nemovitost vlastním déle než 5 let pak je převod osvobozen od daně z příjmu a platí se jen daň z převodu nemovitosti. Prosím o radu jak je to v tomto případě s vlastníctvím a daněmi z příjmu. děkuji s pozdravem

Dobrý den, podnikám na živnosteský list - vedu…

Dobrý den, podnikám na živnosteský list - vedu daňovou evidenci. Manželka studuje a v roce 2005 nedosáhla žádných příjmů. Pro výpočet daňě chci proto uplatnit "nezdanitelnou část ZD" dle §15 c) - na manželku. Mohu uplatnit na manželku také "daňové zvýhodnění" (včetně případného daňového bonusu). Nerozumím §35c - odstavci 8 - jakou "slevu na dani" má v této části zákon na mysli? Děkuji za odpověď