FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Na vašem serveru finance.cz dne 19.1.vyšel článek Společné zdanění není pro všechny.Zde je mimo jiné uvedeno:...Následně se sečtou dílčí základy daně obou manželů a dále se sečtou nezdanitelné částky podle § 15 u obou manželů. Součet dílčích základů daně obou manželů snížený o součet nezdanitelných částek obou manželů představuje společný základ daně. Polovinu tohoto společného základu daně si každý z manželů uvede ve svém daňovém přiznání a po uplatnění položek dle § 34 zákona vypočítá daň podle § 16 odst. 1 zákona. Po prostudování formuláře pro daň. přiznání se domnívám, že jste na dotaz ze dne 17.01. v 07.37 odpověděl špatně a správná je v dotazu verze 1. Protože hodlám také použít SZM zajímá mě, co je ve skutečnosti správně.Děkuji za odpověď.
Dobry den, chtela bych se zeptat, zda se dani dani z pridane hodnoty provize zaplacena do EU za zprostredkovani prodeje zbozi. Dekuji za odpoved.
Dobry den, zajimalo by me, jak se pristi rok bude postupovat pri vypoctu dane, kdyz uz neplati rocni nezdanitelna cast 38040 Kc na poplatnika. Jaka castka se nyni bude odecitat a odkud - za zakladu dane nebo az z vypocitane dane? A jak se bude postupovat v pripade, ze mam dan stanovenou pausalni castkou? Drive se od prijmu odecetl 25% pausal, zdravotni a socialni pojisteni a prave castka 38040 Kc... Dekuji za Vas cas venovany memu dotazu.
Vážený pane doktore, prosím o vysvětlení vašich odpovědí na dotazy, které jsou podle mne v rozporu. Na můj dotaz ze dne 17.04.06 v 07.44hod jste odpověděl dne 19.01.06 v 9.48.hod, že se do příjmů manželky počítá jak nemocenská, tak i důchod a v tazu pod tím je v podstatě totéž. V dotazu ze dne 16.01.06 v 13.49,odpověd dne 17.01.06 v 15.14.hod jste toto fakticky popřel. Zde tazatel uvádí, že manželka má důchod za rok 70 tis.Kč a vy jste mu přesto schválil odpočet na vyživovanou manželku 21tis. Pokud se důchod bude počítat do příjmů manželky, je to tedy víc jak 38 tis. a pak přeci nesplňuje podmínku vyživované osoby. Prosím uveďte toto na pravou míru, řada z nás se Vašimi radami řídí, ale toto mi opravdu nesedí. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám 3 otázky ohledně daně stanovené paušální částkou (§ 7a, zákon o DzP): 1. co konkrétně musí obsahovat žádost o takové stanovení daně kromě předpokládaných příjmů a výdajů? A tyto předpokl. příjmy a výdaje musím nějak doložit, jakým způsobem jsem je "vypočetla"? 2. když už je jednou paušální daň správcem daně schválena, a já bych ke konci roku zjistila, že by se mi vyplatilo spíše zaplatit daň s uplatněním skutečných výdajů, lze se proti tomu paušálu nějak odvolat...? 3. když mi základ daně vypočtený "příjmy - paušálem stanovené výdaje - SP, ZP" vyjde menší než minimální základ daně, musím pro výpočet daně použít min. ZD nebo ne? Na FÚ mi bylo řečeno, že asi ano... Předem moc děkuji za odpověď :-)
Dobrý den, jsem fyzická osoba účtující v podvojném účetnictví. Příjmy rozděluji na spolupracujícího manžela. V zákonech na rok 06 již lze uplatnit výdaje paušální částkou 50%. Slyšela jsem, že toto lze již uplatnit za rok 05. je to pravda? Na vše mám ŽL a nejedná se o řemeslnou výrobu. Díky
V závěti jsme uvedeni tři dědici družstevního bytu (všichni ve III. skupině). V průběhu dědického řízení jsme se dohodli, že vlastnické právo k bytu přejde pouze na mne s tím, že ostatní dva dědice vyplatím. Tyto skutečnosti jsou uvedeny v konečném usnesení o dědictví. Mám dvě otázky: 1) Postupuji správně, když podávám přiznání k dani dědické jenom já, a to na celou hodnotu bytu? 2) Peníze, které ode mne dostali ostatní dva dědici, podléhají také nějaké dani?
Dobrý den, dočetla jsem se na internetu, že kromě zaplacení daně z příjmu FO uplatněním skutečných výdajů lze také: 1. nechat si stanovit paušální daň správcem daně a 2. využít paušální částky výdajů, určených pro jednotlivé podnikatelské aktivity. Toto mě docela zmátlo, jaký je mezi těmi dvěmi možnostmi rozdíl? Myslela jsem si, že jde o jednu a tu samou věc... Dále jsem se dočetla, že i "po poslední novele se minimální základ daně vztahuje i na poplatníky, kteří zdanili příjem výdajovými paušály". Přitom v zákoně o Dani z příjmů, §7c, je napsáno, že "minimální daň se nevztahuje na poplatníka, kterému byla stanovena daň paušální částkou podle § 7a"... Prosím o vysvětlení, jaké jsou rozdíly a podmínky stanovení daně paušální částkou a výdajovými paušály. Předem moc děkuji a jsem s pozdravem.
Pane doktore, jsem OSVČ,vedu daňovou evidenci, poskytuji ekonomické poradenství. Chtěla bych přejít za r. 2005 na uplatňování výdajů paušálem, v mém případě 50 %.V listopadu a prosinci 2004 jsem vystavila faktury s běžnou dobou splatnosti 60 dnů, tudíž jsem dostala zaplaceno až v r.2005.Považují se tyto faktury za pohledávky a musím je při přechodu na paušální výdaje dodanit a jakým způsobem? děkuji
Dobrý den. Prosím o radu při vyplňování přiznání k DPH. V prosinci jsme zakoupili nákl. automobil (N1) v Německu. Vyplníme ř. 220 - ze základu na faktuře sami vypočteme DPH a zároveň vyplníme ř.320 - stejný základ a DPH. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li po uplatnění výdajů paušálem (50%- pro fyzickou osobu, plátce DPH) jsou dalším výdajem náklady na zdravotní a sociální pojištění.Ještě jsem četla, že pokud podnikatel začne uplatňovat paušální výdaj, musí se nahlásit na FÚ?Děkuji
Dobrý den, mám dotaz ke společnému zdanění manželů. Manželce vznikne nedoplatek, manželovi přeplatek. Budou se v praxi tyto dva výpočty započítávat tak, aby manželka nemusela v den podání SZM platit svůj nedoplatek? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu, zda existuje možnost, jak bych mohla v daňovém příznání k dani z příjmu odečíst od svých příjmů úroky zapalcené na hypotéční úvěr a stavební spoření. V 6/2005 jsem koupila nemovitost zamýšlenou jako trvalé bydliště (to mi tvrdil původní majitel - že je to baráček k trvalému bydlení), když jsem ale pozvala stavební firmu na běžné úpravy, zjistili, že ta budova není k trvalému bydlení, a její stav je jiný, něž mi bylo sděleno) Z tohoto důvodu jsem si tam nenechala dát trvalé bydliště a musím bydlet jinde. Hypotéku a stavební spoření ale musím splácet než se vše vyřeší. V současné době probíhá s bývalým majitelem mimosoudní vymáhání, ale bez výsledku, proto přistoupím k soudnímu vymáhání náhrady škody. Chtěla by jsem se zeptat: Mohu uplatnit úroky jako při koupi pozemku (smlouvy zni ale na nemovitost na pacele), nebo pokud bych si až ted (1/2006) dala trvalé bydliště do té nemovistosti - ale mohla bych uplatnit odpočet i za minulý rok ? Děkuji za jakoukoliv radu.
Dobrý den, zajímalo by mne, jakým % z příjmů mohu vykazovat výdaje, když mám ŽL vystaven na projektovou činnost ve výstavbě. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, manželka podniká a jako fyz.osoba má sídlo podnikání v rodinném domě, kde bydlíme.Rádi bychom nyní rekonstruovali jednu místnost která by měla sloužit jako kancelář(uskladněné šanony,počítač) je možné si opravu této místnosti dát do nákladů.???Děkuji
Dobry den, manzel ma zivnost jako FO na produkci v oblasti hudby a stal se platcem DPH. Potrebovala bych poradit jak postupovat v pripade, kdyz organizuje kulturni akci mimo EU. Je spravne, kdyz od ceskeho subjektu (orchestru) obdrzel danovy doklad s 5% DPH a sam fakturuje odberateli bez ceskeho DPH ? Uvadi se fakturace odberateli mimo EU do priznani k DPH a pripadne na ktery radek. Dekuji predem za odpoved.
Dobrý den, při vyplňování Přiznání k dani z příjmu fyzických osob je třeba pro vracení přeplatku na dani na účet Finančního úřadu pro vyrovnání nedoplatku manželky uvést do tabulky "Žádost o vrácení přeplatku na dani z příjmu fyzických osob" číslo účtu vedeného u Finančního úřadu. Kde zjistím, jaké číslo účtu mám uvést? Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, jsou dotace pro farmáře z rozpočtu MZE a EU t.j. SAPS = jednotná platba na plochu, TO UP=doplňková platba, LFA=méně příznivé oblasti, předmětem daně z příjmu? Jak lze účetně zapsat vložení drobného elektrického nářadí do obch. majetku? Lze to provést vnitřním dokladem jako nepeněžní výdaj? Děkuji mnohokráte.
Dobrý den, můj dotaz zní: jsem invalidní důchodce - pobírám invalidní důchod, za r. 2005 jsem si na brigádě přivydělala za celý rok cca 10.tis Kč a mám příjmy z nájmu pole - za rok 2500,- Kč. Mám povinnost podávat daňové přiznání k DPFO nebo ne?
Dobrý den! V loňském roce dosáhly mé vedlejší příjmy celkové výše cca 8 tisíc korun. Jsem povinen tyto vedeljší příjmy zdanit a podat daňové přiznání za rok 2005? Děkuji za odpověď!