FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Přeji dobrý den, měl bych na Vás dotaz k…

Přeji dobrý den, měl bych na Vás dotaz k procentuálním nákladům:1. jsem OSVČ a chci uvádět procentuální náklady v DP. Vyvstává mi otázka je li nutno, abych byl plátcem silniční daně a vedl deníky jízd, vypisoval cesťáky, účtoval stravné? Domnívám se, že již toto je vlastně zahrnuto v procentuálnícch nákladech a tudíž nemusím již platit silniční daň a vést následné dokumenty. Automobil není majetkem firmy. Používám soukromý. Děkuji Vám za odpověď

OSVČ vede daň.evidenci a zabývá se chovem a…

OSVČ vede daň.evidenci a zabývá se chovem a velkoprodejem akvarij.rybiček.1)Jak se zaúčtují nově vylíhlé rybičky? 2)Zaúčtuje se prodej těchto rybiček jako prodej zboží nebo výrobku? 3)Nákup krmiva se zaúčtuje jako nákup materiálu? 4)Je třeba vést nějakou evidenci rybiček? 5)Kde najdeme bližší info o účtování zvířat? Za odpovědi děkuji.

Dobrý den. Mám dotaz k §9-příjmy z pronájmu,…

Dobrý den. Mám dotaz k §9-příjmy z pronájmu, konkrétně uplatnění výdajů procentem z příjmů. Na internetu jsem našel možnost 20% i 30%. Která výše je použitelná pro daňové přiznání za rok 2005? Děkuji.

Můj známý, si staví dům a garáž. Ale v garáži…

Můj známý, si staví dům a garáž. Ale v garáži chce opravovat auta, tedy podnikat. Jakým způsobem se dává ta garáž do majetku. Sečtou se faktury a z toho se pak dělají odpisy nebo jí má nechat ocenit? Děkuji

Bratr začal v loňském roce podnikat jako OSVČ v…

Bratr začal v loňském roce podnikat jako OSVČ v oboru klempířství a pokrývačsví. Od ledna 2005 do 30. 5.2005 byl veden na úřadu práce, v té době si vyřidil živnost, v lednu klempířství v březnu pokrývačství, mezi tím měl nějaká školení. Vše se týká podnikání. Začal podnikat k 1. 6. 2005. Jak mám zaevidovat do Daňové evidence tyto výdaje? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, zda při…

Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat, zda při společném zdanění manželů, pokud jeden z nich nemá žádné příjmy (je v domácnosti), je skutečně možné jako celkový odpočet docílit téměř 100.000 (38 040 u poplatníka, 38 040 u nevýdělečného z manželů a 21 720 u poplatníka za nevýdělečného). Nejedná se pro případ nevýdělečného z manželů o dvojí (nepovolené) uplatnění nezdanitelné části základu daně? Děkuji.

Prosím o názor, zda je výhodné uplatnit společné…

Prosím o názor, zda je výhodné uplatnit společné zdanění manželů -dle tisku je to pro rodiny, kde je velký rozdíl příjmů výhodné, nicméně po zadání údajů do několika internetových kalkulátorů (2 zaměstnanci,hrubé příjmy 192 000 + 460 000 / rok + 2 děti )vychází úspora pouze několika set Kč.

Jsem OSVČ. Chtěla bych uplatnit výdaje 50%…

Jsem OSVČ. Chtěla bych uplatnit výdaje 50% paušálem. Od rozdílu příjmů a výdajů odečtu pojistné. Mohu odečíst také odpis auta ve 4. roce? Děkuji za odpověď.

Ještě prosím odpověď na jeden dotaz: jednatel…

Ještě prosím odpověď na jeden dotaz: jednatel společnosti s.r.o., která je plátcem DPH, zapůjčuje firmě svůj vůz s tím, že firma zahrnuje do výdajů skutečné výdaje za PHM (paragony) a na základě paragonů společnost uplatňuje odpočet DPH. Je to tak správně? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, pane doktore, mohl byste mi poradit,…

Dobrý den, pane doktore, mohl byste mi poradit, jak mám vyplnit v daňovém přiznání dole v příloze 1 v doplňujících údajích C ta data zahájení činnosti apod.? Píší, že se to týká jen roku 2005. Měla bych tedy napsat 1.1.2005 a při práci jako OSVČ celý rok počet měsíců 12, nebo se má napsat datum úplného zahájení činnosti, např. v roce 2004 a celkový počet měsíců, tedy např. 16? V případě přerušení činnosti v nějakém předchozím roce (to by se týkalo kamarádky), má se tam uvádět i toto, nebo jen přerušení v roce 2005? Děkuji.

Dobrý den, jsem student VŠ a v nejbližší době…

Dobrý den, jsem student VŠ a v nejbližší době bych měla začít pracovat pro jednu společnost na několik málo hodin denně. Řeším otázku, jestli bude jak pro mě, tak i pro společnost jednodušší, abych pracovala na ŽL, nebo na dohodu? Myslím hlavně vzhledem k daním a SP a ZP, které budu platit jak já tak společnost. Velmi Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den

Dobrý den pane doktore. V roce 2005 byly změněny…

Dobrý den pane doktore. V roce 2005 byly změněny odpisové skupiny a doby odpisování hmotného majetku. Bude to špatně, pokud u majetku pořízeného před rokem 2005 ponechám původní sazby? Děkuji za odpověď.

Dobrý den. Prosím o odpověď, zda mohu jako…

Dobrý den. Prosím o odpověď, zda mohu jako živnostník uplatnit daňové výdaje za rok 2005 paušálně v nové výši 60% ? Ze zbývajísích 40% ještě odečítám pojištění a nezdanitelnou částku? Děkuji.

Dobrý den, za rok 2005 hodláme využít možnosti…

Dobrý den, za rok 2005 hodláme využít možnosti společného zdanění manželů. Manželka neměla v roce 2005 žádné příjmy a platila tedy minimální zdravotní pojištění stanovené pro tzv. osoby bez zdanitelných příjmů. Může toto zaplacené pojistné použít ve svém daňovém přiznání podávaném souběžně se mnou v souvislosti se SZM a snížit o ně svůj daňový základ? Děkuji

Dobrý den, mám dotazy ke společnému zdanění.V…

Dobrý den, mám dotazy ke společnému zdanění.V odpovědi na dotaz 16.1 uvádíte, že v případě mých příjmů 400000 a manželka v invalidním důchodu s příjmem cca 70000 ročně z důchodu s 16ti letou dcerou si může manželka odečíst na sebe nezdanitelné minimum 38040 a já též 38040 na sebe a ještě 21720 na manželku.Je tato odpověď správná?Druhý dotaz mám k poměru rozdělení společných příjmů, zdali je nutno dodržet poměr 50:50, nebo je možno užít jiný poměr z důvodu daňové optimalizace/jiné odpočta penz. ev. živ. pojištění../ Děkuji za odpověď

Dobrýden, prosím o radu. Vedu daňovou evidenci a…

Dobrýden, prosím o radu. Vedu daňovou evidenci a chtěla bych se zeptat, mohu-li si uplatnit do daňově uznatelných nákladů zaplacené zálohy do zahraničí za nákup zboží (jedná se o loňský rok - 2005). Děkuji.

Vážený pane doktore, podle §4 ZDP jsou od daně…

Vážený pane doktore, podle §4 ZDP jsou od daně osvobozeny dávky st.soc.podpory,nemocenské dávky,dávky v nezaměstnanosti, důchody aj. Proč by tedy měl manžel, který má manželku na MD a část roku pobírala PPM, ve Společ. ZM dokazovat kolik Kč na těchto dávkách dostala, aby si mohl uplatnit odečet na manželku ve výši 21720Kč? Totéž zřejmě platí i manželku s inv.důchodem, ten je od daně osvobozen a je tedy jedno, jestli dostala víc než 38040Kč.

Dobrý den, začal jsem pracovat od poloviny března…

Dobrý den, začal jsem pracovat od poloviny března 2005. Do té doby jsem byl evidován na úřadu práce. Má manželka pečovala celý rok o naši bezmocnou babičku a pobírala tzv. "opatrovné", což je dle mého názoru dávka sociální péče, která není příjmem pro účely zákona o daních z příjmů. Chci se ale zeptat na jinou záležitost, a to zda-li mohu za zdaňovací období 2005 uplatnit odpočet na manželku ve výši 9/12 z částky 21 720 či celou tuto částku. Za Vaši odpověď předem děkuji.

Vážený pane doktore, prosím o radu: žiji trvale…

Vážený pane doktore, prosím o radu: žiji trvale v ČR. Má matka prodala na Slovensku dům a jistou část peněz mi darovala. Nevím, jakým způsobem to ošetřit - jak peníze převézt do ČR a jak zdanit. Děkuji za odpově´d.

Dobrý den, prosím o radu týkající se…

Dobrý den, prosím o radu týkající se nezdanitelných částek základu daně z příjmů fyzických osob. Za rok 2005 budu podávat sama přiznání k dani z příjmu FO. V roce 2005 jsem byla studentkou doktorantského studia a sice po celý rok. V rámci tohoto studia jsem byla v měsících 02-10/2005 na studijní stáži v Anglii. V měsícíh 11+12/2005 jsem měla příjmy ze zaměstnání. Dotaz zní: mohu si uplatnit základní nezdanitelnou částku 38.040 Kč za celý rok, i když jsem byla po část roku mimo ČR? A dále, mohu si uplatnit odpočitatelnou položku na studenta 11.400 Kč za celý rok (v říjnu 2005 jsem dovršila věk 26 let)? Přílohou daňového přiznání bude Potvrzení o příjmech ze závislé činnosti a Potvrzení o doktorantském studiu. Musím ještě nějakým dalším dokladem doložit svůj pobyt mimo ČR? Musím doložit, že jsem v období 01-10/2005 neměla zdanitelný příjem? Děkuji předem za odpověď.