FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Pracuji jako OSVČ; na živnostenském listu mám…

Pracuji jako OSVČ; na živnostenském listu mám uvedeno předmět podnikání: činnost podnikatelských a organizačních poradců, včetně poradenství v systému řízení jakosti Dotaz: Mohu ve vztahu k předmětu podnikání při výpočtu Daně z příjmu za rok 2005 uplatnit výdaje 50% sazbou dle §9 odst.c zákona o daních z příjmů?

Dobry den.Omlouvam se,ele opet zadam o radu-mam…

Dobry den.Omlouvam se,ele opet zadam o radu-mam moznost nastoupit do Fa jako ucetni, ne jako zamestnanec,ale jako zivnostnik.Muze me Fa vyplacet mesicne na zaklade faktury a je nejaka pevna cestku(napr.za radek ucetnictvi),kterou si muzu za praci fakturovat nebo je to libovolne,myslim tim, ze nebudu placena za hodinu, ale za provedenou praci.Dekuji

Dobry den.Dovoluji si opet pozadat o radu-jakym…

Dobry den.Dovoluji si opet pozadat o radu-jakym zpusobem v danove evidenci zauctuji vraceny preplatek na zdravotnim a socialnim pojisteni za rok 2004.Muj nazor je-na "ostatni nedanovy prijem"-je to spravne?Dekuji

Dobrý den.Prosim o radu-zalozeno stavebni …

Dobrý den.Prosim o radu-zalozeno stavebni "sdruzeni"-2cleny r.2005.Prvni ze spolecniku inkasuje penize za sluzby na svuj BU a zrovna tak plati veskere naklady z tohoto uctu.Druhy splecnik mu mesicne dava fakturu za tzv.mesicni mzdu,kterou prvni spolecnik proplaci ze zmineneho uct.Myslim si, ze delaji chybu, protoze oba na konci roku priznavaji 50%prijmu a vydaju.Muzete mi prosim poradit zda je to sprvne nebo jakym zbusobem se maji vyplacet.Dekuji

Dobrý den.Nevím si rady s postoupení leasingu…

Dobrý den.Nevím si rady s postoupení leasingu:zaplacena faktura ZD140.000,-DPH 19%26.600,-Kc dne 10.9.2005 a k tomu zaplaceno 60.000,-Kc za provizi za prenechani leasingu, s tím souvisi leasing na zbylou castku(15mesicu) ZD 15.833,40 a DPH 22%3.483,5Kc,protoze leasing je jiz z roku 2003.Muj dotaz zni-1)jakym zpusobem zauctovat fakturu za koupi navesu(140tis+26,6tis),2)jak zauctovat provizi(60tis)a3)jak splatkovy kalendar s DPH 22% v danove evidenci.Moc dekuji za pomoc.

Pří zpracovávání přiznání k DP za 4. čtvrtletí…

Pří zpracovávání přiznání k DP za 4. čtvrtletí 2005 jsem na základě zápočtu faktur zjistil, že mi podnikatel nepředložil v dubnu vystavenou fakturu z které mělo být odvedeno DPH. Prosím o radu jak postupovat podat opravné přiznání z 2. čtvrtletí nebo mohu DPh odvést v rámci 4. čtvrtletí. Děkuji

Dobrý den, Chci se zeptat na drobnost k vyplnění…

Dobrý den, Chci se zeptat na drobnost k vyplnění daňového přiznání fyzické osoby. Manžel má příjmy od zaměstnavatele – ze závislé činnosti - §6. Mimo to loni 1 přednášel (přednáška byla na téma, kterým se manžel zabývá ve své práci) , z čehož měl jednorázový příjem 12 000 (odměna dle dohody o provedení práce). Srazili 20%, vyplatili tedy 9600. Zajímá mě, jestli je tento příjem z přednášky brán jako příjem ze závislé činnosti - §6, nebo jako Ostatní příjem dle §10 – kdy příjem je 12000 a výdej 2400. Děkuji

Dobrý den vr.2000 jsem založil životní poj. za…

Dobrý den vr.2000 jsem založil životní poj. za.r2001.02.03.jsem si odečetl spořenou částku od zákl.daně ,v r.2005 jsem si část úspor vyzvedl, pojištění trvá dál jsem povinen vrátit odečtenou částku nebo tento příjem zdanit jedná se o částku asi7000kč díky

Dobrý den, na základě zákona č. 586/1992 Sb. §6…

Dobrý den, na základě zákona č. 586/1992 Sb. §6 odst. 7k) není předmětem daně hodnota přechdného ubytování.Chtěla bych se zeptat jak se musí výše peněžního plnění dokladovat u zaměstnavatele a zda je tato suma nějak omezena. Děkuji Vám za odpověď

Přeji pěkný den. Chtěla bych se zaptat zda je…

Přeji pěkný den. Chtěla bych se zaptat zda je možné uplatnit společné zdanění manželů, když manželka ukončila podnikatelskou činnnost v červenci 2005 a od té doby je evidována na ÚP. Manžel má přijmy dle §6. Manželství vzniklo v listopadu 2005 a ve společné domácnosti žije dcera manželky z prvního manželství.

Dobrý den, jsem fyzická osoba podnikající na…

Dobrý den, jsem fyzická osoba podnikající na ŽL v dopravě. Za rok 2005 budu patrně ve ztrátě, jak je to s placením daně z příjmu? Moc děkuji za odpověď!

Dobrý den,mám zamotanou hlavu se silniční daní u…

Dobrý den,mám zamotanou hlavu se silniční daní u soukrého podnikatele(projekt.práce). Když si bude chtít za rok 2005 uplatnit výdaje paušální částkou (50% ?) nemusí vypisovat cesťáky a tudíž ani zaplatit siniční daň? Auto není v majetku firmy, vede DE. A co v případě, že za rok 2005 zaplatil zálohy na sil.daň, může si požádat o jejich vrácení? Nebo musí zaplatit sil. daň za celý rok, protože nemůže prokázat, ve kterých měsících auto použil? Děkuji

Ráda bych si ujasnila postup při rozdělení příjmů…

Ráda bych si ujasnila postup při rozdělení příjmů na spolupracující osobu. Je třeba mít mezi sebou sepsanou Smlouvu o spoluprácí? Co by měla obsahovat? Při převedení 30% příjmů se převádí i 30% výdajů. Lze uplatnit i paušální výdaje pro obě rozdělené části příjmů? Děkuji Vám za odpověď.

Jsem státní zaměstnanec, má žena pobírá částečný…

Jsem státní zaměstnanec, má žena pobírá částečný invalidní důchod Máme tři děti ve společné domácnosti.Lze podat společné sdanění manželů.Žena nemé žádný jiný výdělek za rok 2005.Děkuji

Dobrý den, bratr dostal jako začínající…

Dobrý den, bratr dostal jako začínající podnikatel dotaci od úřadu práce a od spol. Dalkia. Chtěla bych vědět, zda tento příjem se má zahrnout v daňové evidenci do příjmu daňově uznatelných nebo neuznatelných. Děkuji.

Dobrý den, rád bych věděl, pokud budu mít…

Dobrý den, rád bych věděl, pokud budu mít pozastavený živnostenský list /např. od 1.6.2004 do 30.5.2006/ jestli musím podávat DP za rok 2005 nebo nějaké oznámení na FÚ. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Jsem…

Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o radu. Jsem zaměstnaná, ale chtěla bych si ještě přivydělávat překladatelskou činností (na živnostenský list) Chtěla bych se proto zeptat, zda v tomto případě musím odvádět zdravotní a sociální pojistění jako OSVČ i když jej za mě odvádí zaměstnavatel?

Dobrý den, obracím se na Vás ještě jednou o radu…

Dobrý den, obracím se na Vás ještě jednou o radu. Snad již naposledy:-)) Ráda bych věděla, kde se dočtu informaci, jaké účetní knihy jsem povinna vést v případě, že chci využívat výdajový paušál. Jediné, co všude čtu je, že v případě výdajového paušálu je OSVČ povinna evidovat pouze příjmy a pohledávky, tudíž mi je jasné, že kniha pohledávek je povinnost, jak je to ale s pokladní knihou například (vydané faktury zaplacené v hotovosti - PPD vs. platba soc.+zdr. pojištění - tj. nemusí být VPD?? Děkuji za odpověď.

V září 2005 jsem podpsal kupní smlouvu na nový…

V září 2005 jsem podpsal kupní smlouvu na nový byt v osobním vlastnictví a v listopadu 2005 jsem se do nej nastěhoval. Část ceny bytu byla uhrazena z hypotečního úvěru. Tento úvěr jsem čerpal postupně (již od prosince 2004), neboť byt se platil v několika splátkách. Návrh na vklad vlastnického práva spolu s kupní smlouvou byl podán na Katastr nemovitostí hned v září 2005, ale vklad zatím nebyl proveden. Mohu v daňovém přiznání za rok 2005 uplatnit nárok na odpočet úroků z hypotečního úvěru pouze na základě Smlouvy o hypotečním úvěru, Kupní smlouvy a Potvrzení o podání návrhu na vklad do KN? A pokud ne, mohu tento odpočet nárokovat nějakým způsobem dodatečně např. po provedení vkladu do KN? Vklad do KN je, pokud se nemýlím, platný zpětně ke dni podání návrhu na vklad.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat , jestli při…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat , jestli při obchodování na komoditních burzách jako fyzická osoba splňuje při dosažení zisku mezi nákupem a prodejem jednotlivých "futures" podmínky tzv." 6měsíčního testuů stejně jako u akcií? Děkuji za odpověď.