FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den.Vlastnil jsem držstevní byt od roku…

Dobrý den.Vlastnil jsem držstevní byt od roku 1968 do roku 2005 kdy jsem převedl byt do osobního vlastnictví.Pokud bych chtěl byt v roce 2006 prodat musel bych zaplatit daň z přijmu?Jsem stále majitelem bytu i když zde nemám trvalé bydliště.Děkuji

Vážený pane, 10.5.2002 mi byl převeden z BD …

Vážený pane, 10.5.2002 mi byl převeden z BD "smlouvou o převodu bytu do vlastnictví nabyvatelů" družstevní byt formou vkladu do katestru nemovitostí. Pozemky byly převedeny bezúplatně podle § 60a a zák. č. 219/2000 Sb. s právní účinností 18.3.2003. V místě nejsem přihlášen k trvalému pobytu. Ke kterému datu mohu prodat byt aniž bych musel platit daň z příjmu?

Dobrý den, jsem zaměstnancem na pný uvázek.…

Dobrý den, jsem zaměstnancem na pný uvázek. Dne 23.01.06 take začínám podnikat jako fyzická osoba. Prosím Vás, jak je to v tomto případě se zdravotním a důchodovím pojištěním a jejich odvody? Dekuji Vám.

Dobrý den. Jsem OSVČ-zprostředkování služeb a…

Dobrý den. Jsem OSVČ-zprostředkování služeb a pojišťování.Užíval jsem loni os.automobil který nemám veden v podnikání.Zaplatil jsem jako občan daň 2400,-Kč na počátku roku 2005.V prosinci jsem si koupil nové vozidlo které jsem napsal na manželku (důchodkyni). Musí si ona podat daň.přiznání a já požádat o vrácení za ten měsíc? Vedu knihu jízd a na základě příjm. a výdej. dokladů si vyplácím za ujete km amortizaci a dle TP a MF za benzin. Postupuji správně? A když podám DP jen za sebe, stane se něco?

Vážený pane Dytrich Petr, JUDr. v dnešní odpovědi…

Vážený pane Dytrich Petr, JUDr. v dnešní odpovědi na můj včerejší dotaz píšete, aspoň tak jsem to pochopil, že do Přehledů pro ČSSZ (bod 23) a VZP (bod2) se do Výdaje (při účtování DAP % z příjmů) započítává i pojistné z DAP pol. 103. Tedy že do výdajů v obou Přehledech je uveden součet z DAP 102+103. Není mě to jasné z důvodu, že přeci hodnotu DAP 102 (tedy spočítané pojistné) předem neznám ale získám ji teprve z vyplněných přehledů z řádků 30 ČSSZ a 16 VZP jejich sečtením? Nebo se mýlím. Já jsem do obou přehledů ČSSZ a VZP uváděl do výdajů pouze z DAP pol 102 (tedy % z příjmů). Promiňte mi ještě tento dotaz a děkuji za vysvětlení M.F.

Vážený pane doktore, ještě dodatečný dotaz k Vaší…

Vážený pane doktore, ještě dodatečný dotaz k Vaší odpovědi z dnešního rána 22.1.2006 09:43:00. Započtu-li si tedy na výdaje zaplacené zálohy na SP a ZP v plné výši, jak pak mám naložit s přeplatky vrácenými v letošním roce, když už nepodnikám? Bude potřeba je zdanit? Jak postupovat? Děkuji.

Dobrý den. Jsem projektant a mám pohledávky …

Dobrý den. Jsem projektant a mám pohledávky (nezaplacené faktury), které se mi táhnou od r. 2000. Za rok 2005 bych chtěl uplatnit náklady % sazbou. Je nějaké časové omezení, za které se tyto pohledávky uplatňují? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám ŽL, ale nepodnikám na něj. Teď se…

Dobrý den, mám ŽL, ale nepodnikám na něj. Teď se mi naskytnul drobný přivýdělek. Musím si opět aktivovat podnikání na ŽL, nebo ne. Je tu daná nějaká hranice, např. 10 000 Kč, do které nemusím přiznávat příjmy? A teprve po případném překročení této hranice bych už musel to přiznat? Děkuji za odpověď

Podnikám od roku 1993 a archiv nejrůznějších…

Podnikám od roku 1993 a archiv nejrůznějších dokladů se stále rozrůstá.Ráda bych se zeptala, kolik let zpět musím uchovávat kopie vystavených a přijatých faktur a různé režijní doklady. Jsem FO, do r.1999 jsem neměla žádného zaměstnance, od 2000 jich mám několik.Nikdy u mne nebyla provedena kontrola ze strany FÚ, pouze ze stran MSSZ a zdravotních pojišťoven za zaměstnance.Děkuji.

Přeji dobrý den. 1)V autobazaru jsem koupil v…

Přeji dobrý den. 1)V autobazaru jsem koupil v říjnu 2004 nákladní auto. Podnikám od března 2005. Jakou cenu uvádět do nákladů, když jsem si auto pořídil před začátkem podnikání? 2)Cena auta byla 36000 Kč. Může se dát do nákldů v celé částce, nebo postupně odepisovat? 3)Silniční daň platit za celé období, nebo jen za měsíce kdy bylo auto v provozu? Děkuji

Dobrý den, pane doktore. Prosím o odpověď na…

Dobrý den, pane doktore. Prosím o odpověď na následující dotaz: Firma, plátce DPH, si pořídí ať už koupí či na leasing osobní vůz sedan, kategorie M1 (uvedeno v TP). Je u této kategorie nárok na odpočet DPH? U kterých osobních automobilů lze či nelze uplatnit DPH? Děkuji za odpověď.

Dobry den, chtel bych se zeptat jak postupovat…

Dobry den, chtel bych se zeptat jak postupovat pri podavani danoveho priznani pri spol. zdaneni manzelu v pripade ze manzelka byla zamestnana jen 5 mesicu a zbyvajicich 7 mesicu byla na nemocenske (rizikove tehotenstvi). Mame do prijmu uvadet jen castku uvedenou od zamestnavatele nebo i castku vcetne nemocenskych davek. Pokud byla zena na nemocenske je povazovana za vyzivovanou (bez prace) nebo se na ni nahlizi jako zamestnanou (po cely rok) Dekuji vam velice za vasi odpoved

Dobrý den, jsem OSVČ, truhlářství, nově plátce…

Dobrý den, jsem OSVČ, truhlářství, nově plátce DPH. Prosím o odpověď na dotaz: Stavební firma si mě najme na výrobu a montáž oken do rod. domu (bytu), který ona rekonstruuje. Zajímá mne, zdali já mám fakturovat již této firmě se sníženou sazbou DPH. Předem děkuji za odpověď.

Jsem OSVC ,jako hlavní zaměstnání a platím…

Jsem OSVC ,jako hlavní zaměstnání a platím nejnižši zálohy na VZP a OSSZ a minimální dan 9500.- .Kdybych se nechala zaměstnat na 5 hodin za minimální mzdu a živnost bych si dala vedlejší činnost, jaké bych potom platila zálohy a daně. Moc děkuji.

Vážený pane doktore, mám dotaz týkající se řádku…

Vážený pane doktore, mám dotaz týkající se řádku 103 DAP: Uplatňuji zde zaplacené zálohy SP a ZP v plné výši, i když jsou vyšší než skutečné pojistné (tj. bude mi vracen přeplatek), nebo jen do výše skutečného pojistného? Podnikání jsem přerušil od října 2005. Od té doby jsem OBZP - zahrnuji do zaplacených záloh v přehledu zdravotního pojištění i částky zaplacené jako OBZP (předpokládám, že ne)? Děkuji a jsem s pozdravem.

Dobrý den, podnikám jako zámečník. Za r.2004 jsem…

Dobrý den, podnikám jako zámečník. Za r.2004 jsem uváděl výdaje procentem 25 %. Můžu si za rok 2005 uvést 60 %, nebo až za rok 2006? Děkuji

Dobry den chtel by jsem si ujasnit postup pri dan…

Dobry den chtel by jsem si ujasnit postup pri dan.priznani za rok 05 chci uplatnit pausalni naklady- od vydelku si odectu 60 procent,dale social.a zdravotni pojisteni ,dale nezdanitelnou cast na poplatnika. Vypoctu dan a od ni odectu danove zvyhodneni na deti 13 let a 19 let studujici stredni skolu na kazdeho 6000 Kc tj.12000 Kc. Postupuji spravne ? Za odpoved dekuji .

Přeji pěkný den a prosím o vysvětlení. Jsem OSVČ…

Přeji pěkný den a prosím o vysvětlení. Jsem OSVČ vykonávající na ŽL (jako starobní důchodce) pouze vedlejší činnost volnou. Jedná se mě o správnou výši nákladů uváděnou do Přehledů pro ČSSZ a VZP. V loňském roce jsem uváděl do Přehledu o příjmech a výdajích pro ČSSZ pouze procenta výdajů v souladu s dańovým přiznáním (tedy % z příjmů). V letošním na iternetu pověšeném Excel formuláři jsou však k % nákladům z příjmů připočítávána i obě pojištění (ČSSZ+VZP). Domnívám se že byl a je správný můj postup a ve formuláři že je chyba. Děkuji předem za odpověď M.F.

V roce 1994 mi byl vydán ŽL na nákup zboží za…

V roce 1994 mi byl vydán ŽL na nákup zboží za účelem dalšího prodeje a podnikal jsem asi 3 roky. Další roky jsem byl zaměstnaný na HPP a na FÚ jsem každý rok odevzdával potvrzení, že z podnikání nemám žádné příjmy. Od začátku roku 2004 jsem byl nezaměstnaný a od května mi byl vydán nový ŽL na zprostředkování služeb. Týká se mě vyjímka pro podnikatele, kteří zahájili svoji činnost podle §7c zákona o dani z příjmu?

Jsem OSVČ a vedu daňovou evidenci. Pro rok 2005…

Jsem OSVČ a vedu daňovou evidenci. Pro rok 2005 budu výdaje uplatňovat % z příjmů. Dle Vaší odpovědi musím dodanit pohledávky a závazky za rok 2004 - tz. opravné daňové přiznání k dani z příjmu za rok 2004; Musím také provést opravu v souvislosti se zaplacenými dávkami zdravotního a sociálního zabezpečení?