FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Prosím Vás o zodpovězení tohoto dotazu: Můj obchodní partner je OSVČ(má ŽL). Uzavřel s klientem smlouvu o dílo, za které mu zaplatí 9000,-Kč. Tu práci pro obchodního partnera provedu v celém rozsahu já na dohodu o provedení práce. V jaké výši by mi obchodní partner zaplatil za práci, kdyby si nenechal nic, pouze to, co potřebuje na zaplacení daně?
Dobrý den! Již několik let jsem vlatníkem bytu v panelovém domě, který mám v osobním vlastnictví a každý rok platím z tohoto bytu daň. Teprve v prosinci mi byla také zapsána přiměřená část pozemku pod tímto domem do katastru nemovitostí. Musím podávat a do kdy nové daňové přiznání? Tedy registraci. Budu platit dań i z roku 2005 z tohoto pozemku? Děkuji
Dobrý den, kamarádka loňský rok začala podnikat na ŽL. Začátek činnosti k 1.6.005. Kosmetické služby. Nějaký měsíc před zahájením činnosti absolvovala kurz. Může si tento výdaj uvést do nákladů?Jak bude postupovat při vyplňování daňového přiznání? Sníží se jí min. základ daně poměrem?Vzhledem k tomu že začala podnikat v půli zdaňovacího období?Předem mnohokrát děkuji za odpověď.
Prosím ozodpovězení mého dotazu: Jako OSVČ provádím dvě činosti 1.Montáže sádrokartonů, což je práce řemeslná, ale provadím ji na ŽL s předmětem podnikání "Provádění jednoduchých a drobných staveb jejich změn a odstraňování" což je živnost vázaná. Mohu uplatnit paušalní výdaje ve výši 60 nebo 50%. 2.Dále provádím nabídku a prodej penzijního připojištení na základě "Oznámení statistickému úřadu". Nevím zda toto spadá do paušálních výdajů 50 nebo 40%. Jak to mám v DAP zkonbinovat. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na daň z příjmu pro rok 2006 §7 bod 15 - sdružení. Nerozumím té změně. Vedu účetnictví sdružení 2 fyzických osob a vedu tedy 3 daňové evidence, každého podnikatele zvlášť a pak sdružení, podle podílu pak na konci roku převádím z účetnictví sdružení do jednotlivých účetnictví podíl na sdružení, který každému účastníkovi sdružení náleží. Od 2006 nemusím mít 3 daňové evidence a můžu mít jen jednu společnou? Nebo si to špatně vykládám. Jaká je u sdružení pro rok 2006 změna. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li podnikatel, který vede pouze daňovou evidenci, provozuje malý krámek musí mít sklad veden po položkách, nebo zda-li je možné aby vedl tzv. korunový sklad (používá stabilní % marže). Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li podnikatel, který není plátcem DPH, který vede pouze daňovou evidenci musí mít také vnitropodnikové směrnice. Případně v jakém rozsahu. Děkuji
zdravím, chtěl jsem se zeptat zdali jako drobný podnikatel mám nebo v budoucnu budu mít nějakou výhodu když zaměstnávám zaměstnance oproti podnikateli který zaměstnance nemá. Jsem spolumajitel obchodu a všichni naši zaměstnanci jsou psaní na mého partnera.
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu ohledně Spol. zdanění manželů. Manžel má jiné trvalé bydliště než já, ale žijeme ve společné domácnosti a vyživujeme jedno společné dítě. Můžeme podat oba daňové přiznání (SZM) na FÚ, kterému přísluším já, manželka, nebo podává každý zvlášt dle trvalého bydliště. Děkuji
Jsem OSVČ .Firma pro kterou jsem pracoval v r.2004 mi stále dluží doplatek faktury kontaktuji je fyzycky i telefonem a stále zůstává u slibů . Jak dlouho mohu převádět fakturu a jaká je nejschůdnější cesta k nápravě ,samozřejmě nechci strávit roky u soudu .Částka není tak velká a firma na to hřeší .Mám s firmou řádnou smlouvu o dílo i s penále při nedodržení platby faktur. Děkuji.
Podotázka: v případě, že odečtu od výdělku paušální častku, zdrav. a soc. pojistění a nezdanitelnou částku, dostávám se do mínusu. Jak postupovat v tomto případě??
Dobrý den, od 04/2005 podnikám jako OSVČ ve sdružení fyzických osob na 2 ŽL, řemeslo a volná živnost. Za 04-12/2005 jsem vydělal 144.000,- Kč. Co musím udělat pro to abych mohl využít paušální daně a ke kterému ŽL se bude tato vztahovat?? Děkuji
Jsem v domácnosti,mám dvě děti do patnácti let a manžel pracuje.Chtěla bych se vás zeptat,jestli manžel do společného daňového přiznání manželů jako odečitatelnou položku uvede pouze částku 21720 kč.Dále oba dva splácíme úvěr na bytovou spotřebu,ale úrok z úvěru je již pouze asi 1100 kč na každém úvěru.Lze i tuto částku odečíst jako odečitatelnou položku nebo musí převyšovat nějaký limit?Děkuji
Dobrý den, kamarádka má na Vás dotaz. Je na mateřské dovolené s dvouletým dítětem a zajímají se, zda by se jim vyplatilo společné zdanění (za rok 2005) Manžel měl hrubý příjem 201 091 (zaplacená daň 16 485 kč) kamarádka měla přivýdělek v měsících 2,3 a 9-12 kdy si vydělala - hrubý příjem 23 587 kč a zaplatila ZaSP 2951 a DzP 825. Zajímalo by je, zda se jim společné zdanění vyplatí a o kolik? mohl by jste mi prosím napsat stručný výpočet? předem moc děkuji a přeji hezký zbytek dne
Dobrý den, chtěl bych se u vás informovat ohledně jedné věci. Přál bych si založit cestovní agenturu, ale jelikož nemám žádnou praxi v oboru, nemohu získat živnostenský list. Tudíž jsem se seznámil s člověkem, který již živnostenský list na provoz cestovní agentury vlastní a byl by ochoten se mnou spolupracovat. Nechce ale abych já vystupoval jako jeho zaměstnanec aby na mě nemusel platit zdravotní pojištění. Chtěl bych se Vás tedy zeptat jaký typ spolupráce by byl v tomto případě nejvhodnější. A dále by mě zajímalo jestli je možné dát firmě, pokud se jedná o fyzickou osobu, jiné jméno než je jméno podnikatele, popřípadě k vlastnímu jménu podnikatele jeeště nějaké jméno přidat. Mnohokrát děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je možné odečíst úroky z úvěru ze stav.spoř. z daní. Z úvěru jsem pořídila družstevní byt, ale majitelem družstevního podílu je můj přítel, já mám v bytě nahlášen trvalý pobyt. Děkuji LČ
Dobrý den, uplatňuji výdaje %. Poslední faktura roku 2005 bude zaplacena v lednu 2006. Uvedu ji do pohledávek a do příjmu započtu až v roce 2006? Děkuji
Dobrý den , pane doktore . Můj dotaz - ŽL jsem obdržela 30.11.2005 na adm. práce , za rok 2005 jsem si nic nevydělala . Musím podávat daňové přiznání a jak je to se zdravotním a sociálním pojištěním . Děkuji
Přeji hezký den.Zemřel podnikatel - živnostník účtující v daňové evidenci. Měl závazky vůči FÚ,OSSZ,VZP. 1. Má vdova po pozůstalém povinnost tyto závazky uhradit? Bude to po ní někdo vymáhat? 2. Podává vdova za zemřelého DAP a Přehledy pro OSSZ,VZP? Může se vdova podepsat na tyto dokumenty svým jménem? Nebo existuje nějaké jiné řešení takového případu? Děkuji za ochotu.
Dobrý den.Mám příjmy ze závislé činnosti dle §6 ZDP a má mánželka je na mateřské dovolené.Chceme využít SZM.Musím též odevzdávat přehledy na OSSZ a VZP,když si udělám sám přiznání k dani z FO.A manželka?Děkuji.