FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den pane doktore,ŽL mám vydaný na zednictví…

Dobrý den pane doktore,ŽL mám vydaný na zednictví.Za rok 2004 jsem uváděl výdaje procentem a to ve výši 25%.Kolik % můžu odečíst za rok 2005? Děkuji za odpověď

Dobrý den.Jakým způsobem zaúčtovat nakoupený…

Dobrý den.Jakým způsobem zaúčtovat nakoupený materiál před zahájením podnikání (před datem platnosti ŽL) Jedná se o plátce DPH.Děkuji

Dobrý den, pane doktore. Mám tento dotaz: když…

Dobrý den, pane doktore. Mám tento dotaz: když uzavřu s klientem smlouvu o dílo podle občanského zákoníku a dostanu zaplaceno za provedení smluveného díla, jak z příjmu odvedu daň? Klient a ani já nejsme podnikatelé(nemáme ŽL). Děkuji.

dobrý den, moji rodiče uzavřeli smlouvu o…

dobrý den, moji rodiče uzavřeli smlouvu o stavebním spoření a získali úvěr na koupi mého bytu. Ve smlouvě je uvedeno, že se jedná o úvěr na koupi bytu dcery. Úvěr splácím od počátku já ze svého účtu (cca 3 roky). Nyní bych si chtěla odepsat z daní částku za zaplacené úroky z úvěru. Je toto možné. Jde nějakým způsobem u spořitelny převzít tento závazek (oficiálně), tak aby na potvrzení o výši zaplacených úroků jsem byla uvedena já a ne rodiče. Případně stačí finančnímu úřadu písemná smlouva mezi mnou a rodiči o tom, že úvěr splácím já.

Jaký kurz EUR mám prosím použít pro zdanění…

Jaký kurz EUR mám prosím použít pro zdanění vyplacených kapitálových výnosů? Kurs ze dne výplaty, vyhlášený kurs, aktuální kurs . . . ? Děkuji za odpověď.

V roce 2005 jsem byl nezaměstnaný. Odjel jsem do…

V roce 2005 jsem byl nezaměstnaný. Odjel jsem do Irska a pracoval tam na částečný úvazek u 2 irských firem 3 měsíce. Budu platit daně v ČR z těchto příjmů? Jaký formulář mám požadovat pro FÚ?

Dobrý den, chci se zeptat jestli můžeme s…

Dobrý den, chci se zeptat jestli můžeme s manželkou uplatnit společné zdanění manželů, když já jsem v zaměstnaneckém poměru ( mám příjmy jenom se závislé činnosti cca 300000/rok) a manželka pbírala po celý rok 2005 jenom rodičovský příspěvek. A ještě, jestli na své části daňového přiznání můžu uvést kromě odečítatelné položky 38040,- na sebe i 21720,- za manželku a současně manželka na své části za sebe taky 38040,- ? Děkuji

Výpočet zálohy na daň z příjmu v r. 2006 při…

Výpočet zálohy na daň z příjmu v r. 2006 při společném zdanění manželů Dovoluji si Vás požádat o vysvětlení správného výpočtu zálohy na daň z příjmu v roce 2006 dle §38a odst.5 zák o dani z příjmu, poslední věta. Činí-li dílčí základ daně ze závislé činnosti 15% a více, avšak méně než 50%, platí se zálohy dle odst.3 v poloviční výši (t.j. 20%) poslední daňové povinnosti. Jde mi o způsob výpočtu podílu dílčího základu daně ze závislé činnosti a celkového základu daně u společného zdanění manželů, konkrétně co lze považovat za celkový základ daně. Zda vycházet: a) z řádky 501 (závislá činnost) děleno setinou řádky 506 (součet dílčích základů) u poplatníka nebo b) z řádky 501 děleno setinou řádky 61, tj. již upraveného základu daně sníženého o nezdanitelné částky a zvýšeného o část podílu manželky. V tomto případě by poplatník platil zálohy na rok 2006 i z části podílu manželky, který pochází převážně ze závislé činnosti. c) další možnost by byla vycházet ze součtových hodnot poplatníka plus manželky na řádce 501 (závislá činnost) děleno setinou součtových hodnot na řádce 506 (součet dílčích základů),ev. jiné řešení. Děkuji za Vaši odpověď Ing.Pavel Beneš 7bene@seznam.cz 777776230

Pane doktore, prosím o odpověď : vice jak 5 let…

Pane doktore, prosím o odpověď : vice jak 5 let mám trvalé bydliště v bytě, který se nyní chystám prodat, protože jsem si s přítelkyní koupil na hypotéku společný větší byt.Mohu si přehlásit trvalé bydliště do nového bytu a pak původní byt prodat - abych neplatil daň z příjmu prodeje bytu nebo mám trvalé bydliště přehlásit až po uskutečněném prodeji. Případně jaké daně bude z prodeje původního bytu platit. Děkuji za odpověď

Při podníkání na ŽL jsem používal podnikatelský…

Při podníkání na ŽL jsem používal podnikatelský účet také pro soukromé platby. Ty jsem účtoval jako ostatní výdaje (příjmy) bez vlivu na zisk a také jsem poměrově dělil poplatky za vedení účtu. Nevíte zdali mi hrozí ze strany FÚ nějaká pokuta, popř. jaká?

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu…

Dobrý den, chtěl bych Vás poprosit o radu týkající se přesného výkladu § 5 odst.7 – nezbytně vynaložené výdaje spojené se zahájením činnosti : Občan v pracovním poměru se rozhodne, že si zvýší „kvalifikaci“ a rozhodne se absolvovat zkoušky na daňového poradce. Začne tím, že se zúčastní přípravných kursů – tzn. platí kursovné, ubytování, cestovné, ..- poté zaplatí poplatek za účast na kvalifikační zkoušce (zde opět ubytování, cestovné na místo zkoušky) Je úspěšný a po zapsání do seznamu DP musí zaplatit roční poplatek za rok 2004. Zkouška a vyjmenované výdaje (náklady) se uskutečnily v roce 2004. Od 1.7.2005 začal občan poskytovat daňové poradenství – podnikat (přihlásil se na FÚ, OSSZ, ZP). Moje otázka zní : může v daňovém přiznání za rok 2005 zahrnout do daňových výdajů výše uvedené výdaje provedené v roce 2004, tzn. zda podle Vás tyto výdaje „zapadají“ do § 5 odst.7 a zda za cesty v roce 2004 v souvislosti se zkouškou a přípravou na daňového poradce je možno uplatnit např. při cestách nad 12 hodin stravné v maximální výši ? Děkuji za odpověď

Dobrý den. Syn uplatňoval za rok 2004 odpočet…

Dobrý den. Syn uplatňoval za rok 2004 odpočet nákladů paušální částkou. Jakou paušální částku nákladů si může odečíst za rok 2005, když od 1.1.-31.3. vykonával živnost v poskytování software a poradenství a od 1.4.-31.12. přešel na výkon práva autorského?Může si odečíst i částky zaplaceného zdrav. a soc. pojištění, které doplácel za rok 2004 a odpočitatelnou položku? Děkuji.

Dobrý den, mám uzavřeno kapitálové životní…

Dobrý den, mám uzavřeno kapitálové životní pojištění (KŽP) u pojišťovny Generali, na které mi příspěvky zasílá zaměstnavatel. Nyní mám nabídku na uzavření investičního životního pojištění (IŽP) u téže pojišťovny s tím, že by KŽP bylo zrušeno a prostředky, které by byly vyplaceny jako odbytné, by byly převedeny na nové IŽP, na které by nadále přispíval zaměstnavatel. Je toto řešení možné aniž by z toho vznikaly zpětně nějaké další daňové povinnosti (dodatečné dodanění apod.)? Plynou z tohoto kroku nějaké povinnosti vůči zaměstnavateli? Předem děkuji za Vaši odpověď.

Pracuji jako revizní technik elektro. Jaké…

Pracuji jako revizní technik elektro. Jaké procenta můžu použit při výpočtu daně pro rok 2005.

Dobrý den, vyplatí se nám podávat společné…

Dobrý den, vyplatí se nám podávat společné zdanění manželů pokud jsou rozdíly v ročních příjmech cca 120.000,--? děkuji MM

Dobrý den, v roce 2005 jsem byla zaměstnána 9…

Dobrý den, v roce 2005 jsem byla zaměstnána 9 měsíců. Tři měsíce jsem byla v domácnosti. Nebyla jsem nahlášena na úřadě práce ani jsem nepobírala žádný příjem. Pojistné jsem si platila sama.Mohu si odečíst nezdanitelnou částku za celý rok? Taktéž slevu na děti mohu uplatnit za celých dvanáct měsíců? Děkuji

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně…

Dobrý den pane doktore, mám dotaz ohledně zahraniční fyzické osoby podnikající na základě ŽL a zapsán do obchodního rejstříku, předmět podnikání je "Agenturní činnost v oblasti kultury a umění". Nejsem si jista jestli tato FO vede účetnictví, nebo jen daň.evidenci? Myslím, že má účtovat v účetnictví ale nevím, jest-li tam není nějaká vyjímka. Loňské daň.přiznání má vedeno v daň.evidenci? Děkuji za odpověď a přeji krásný den.

Dobrý den, od ledna do dubna jsem byl zamestnán…

Dobrý den, od ledna do dubna jsem byl zamestnán a pak jsem se stal OSVČ. Manželka je na MD. V zaměstnání jsem vydělal 200000 a jako OSVČ vykazuji za tento rok daňovou ztrátu. Chci použít SZM. Po propočtech mi vychází, že by jsme platili oba daň menší než minimální. Můžu platit méně, když jsem si jako zaměstnanec v tomto roce vydělal víc než na min. daň a tento rok jsem se stal OSVČ?

Poplatník přechází v r.2006 na paušální výdaje z …

Poplatník přechází v r.2006 na paušální výdaje z dosud vykazovaných skutečných výdajů. V r.2005 provedu úpravu základu daně a zohledním ji v daňovém přiznání. Základ daně navýším o pohledávky, nespotřebované zásoby a ponížím o hodnotu závazků. Není mi jasné, jak se zohledňuje v úpravě dlouhod.hmot.majetek - přičtu pořizovací či zůstatkovou cenu? Dále pak finanční leasing - snížím základ daně o hodnotu dosud neuhrazených leasingových splátek?

K této záležitosti prosím: jak je to potom s…

K této záležitosti prosím: jak je to potom s minimální daní? Žiju v tom, že i když je podnikatel mínusu, minim. daň platit musí. Další dotaz prosím níže: Zodpovězen: 23.1.2006 09:12:00 Otázka: Podotázka: v případě, že odečtu od výdělku paušální častku, zdrav. a soc. pojistění a nezdanitelnou částku, dostávám se do mínusu. Jak postupovat v tomto případě?? Odpověď: Základem daně bude nula a daň bude rovněž nula. Odpovídal: Dytrich Petr, JUDr. Podle MF Dnes z 22.11.05 pokud vypovím několikaleté penzijní připoj., nemusím se zabývat zpětným dodaněním odečtů z tohoto pojištění za minulá období, na změně prý ale zákonodarci pracují. Podle vyjádření v této poradně (nevím přesně kdy to bylo) tomu tak není. Děkuji za odpověď.