FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

podání přiznání

Dobrý den.. Syn(20let) se po vyučení nedostal na nástavbové studium,proto se přihlásil na ÚP,kde byl veden od 1/12 - 5/12,potom si sehnal práci 6/12 - 8/12, od 9/12 již nastoupil na školu,studuje dosud. Zajímá mě,zda je nutné podávat za 3 odpracované měsíce daňové přiznání nebo je podá sama firma u které pracoval.Vydělal si cca 25.000,-Kč. Děkuji Holánková

vedlejší činnost

Dobrý den, jsem registrovaný OSVČ jako hlavní činost. Od 1. 10. 2012 jsem také na HPP. Zaměstnavatel za mě platí soc. i zdrav. pojištění. Změnu jsem však ještě neoznámil. Mohu ve výměru pro sociální a zdravotní pojištění uvést listopad a prosinec jako činost vedlejší s informací, že jsem byl celý měsíc zaměstnán alespoň na minimální mzdu? Tedy: je mojí poviností platit zálohy na soc. a zdrav. pojištění pokud jsem zaměstnán a neoznámím tuto skutečnost v nějaké dané lhůtě? Mohu tuto skutečnost přiznat až s daňovým přiznáním? Zaměstnavatelem je státní sektor, součástí DP je také doklad o zaměstnání. Děkuji za informaci

odpočet úroků z úvěru

Mohu uplatnit úroky z úvěru na koupi bytu za rok 2012, když byt jsem kupovala v červenci 2012 a nejsem zde dosud přihlášena k trvalému pobytu, jelikož byt je ještě v rekonstrukci.

daňová povinnost

Dotaz: Dobrý den, mám dotaz týkající se daně příjmu z prodeje nemovitosti. V roce 2011 v březnu jsem pořídil rodinný dům za cenu 2,8mil. , kde jsem měl trvalé bydliště a bydlel jsem tam. Dům jsem prodal v roce 2012 v prosinci za cenu 3,2mil. , to znamená, že jsem měl nemovitost ve vlastnictví méně než dva roky. Ještě téže rok, tzn. v roce 2012, jsem za 1,12mil. koupil byt, kterej je psán na moje jméno, ale nemám tam psané trvalé bydliště. Jak je to tedy s tou daní z příjmu? Musím ji platit, nebo tím že jsem peníze použil na nákup jiné nemovitosti, tak jsem osvobozen od daně z příjmu? prosím o radu. dnes jsem byl na finančním úřadě a bohužel mi nebyly vůbec schopni říci, jak to je. Děkuji předem za radu. Kučera Odpověď: V dotazu mi chybí jedna podstatná informace a totiž zda v nové domě bydlíte či nikoli. Pokud ano, i když tam nemáte trvalé bydliště, splňujete podmínku, že jste část získaných prostředků použil na řešení bytové potřeby a tato část příjmu z prodeje RD bude osvobozena od daně z příjmů. Potom zdaníte pouze část peněz z prodeje RD, které jste nepoužil na řešení bytové potřeby. Pokud v nové domě nebydlíte, zdaníte daní z příjmů celou částku, kterou jste získal prodejem RD. Jestliže byste ale i zbytek získaných prostředků použil do konce roku následujícího po roce, ve kterém jste je získal, na opravy a rekontrukci nového RD, nedanil byste ani tuto část (srov. §4, odst.1, písm. a) a u) ZDP). Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď. Peníze z prodeje jsme použili na koupi bytu , ne RD. V tom bytě i bydlím. Ale stále nechápu, o jaké částce se bavíme, v případě, že bych měl něco danit. Je to ten rozdíl mezi kupní cenou a pak prodejni cenou toho domu, který jsem vlastnil, nebo by se měla danit proste ta prodejní cena? Jak to tedy je? Abych to jeste upresnil,tak ten dum byl kupovany z casti v hotovosti a z casti na hypoteku. 1mil byla hotovost a 1,8mil byla hypoteka, takze pri prodeji za castku 3,2mil sme museli splatit hypoteku 1,8mil, zaplatit pokutu bance za predcasny splaceni, skoro 200tis. Takze o ktere castce se vubec bavime? Jsem absolutne ztracen a vubec nevim co mam delat. Shrnutí v číslech: nákup 2,8mil ( 1,8mil hypoteka+1mil hotovost)- prodano za necely dva roky za 3,2mil(splaceni hypoteky 1,8mil+200tis pokuta a koupe bytu za 1120000Kc). dekuji za odpoved prosim.

registrace podnikatele

Dobrý večer, prosím Vás můžete mi říct jaká je lhůta k registraci živnosti a k placení daní. Vydělávám si už cca 3 měsíce, ale nestihl jsem si oběhnout úřady, proto že trvalé bydliště mám až na druhém konci republiky. Děkuji za odpověď.

danění více příjmů

Daň FO - vedlejší SVČ Dobrý den, prosím o radu. Jsem na RD a čeká mě podání DP za 2012. Přivydělala jsem si jako SVČ prodejem zboží a cvičením, dále pracuji na dohodu (příjem je měsíčně 2250 Kč). Můžete mě prosím pomoci si ujasnit pár věcí? Asi dotaz vyzní hloupě, ale já prostě nejsem schopna se v tom vyznat. Musím podat přiznání zvlášť na příjem z prodeje (živnost volná) a zvlášť na příjem z předcvičování (živnost vázaná)? Plus ještě co s tou prací na dohodu - tu do přiznání také musím uvést (to je ten tzv. příjem z funkčních požitků?)? A aby toho nebylo málo, za 2012 jsem neplatila žádné zálohy ani na zdravotním ani na sociálním - to by měl platit stát. Těmto institucím také musím poslat vyplněné formuláře, že? Tuším správně, že sociální a zdravotní si budu v roce 2013 jakožto vedlejší SVČ platit sama i přesto, že budu pečovat o dítě do 6ti let? Děkuji MO

přeplatek na dani

Dobrý den, dnes jsem si byla podat daňové přiznání, paní na finančním úřadě mi radila a já jen vypisovala čísla....u konečné částky bylo - 14 450 ...znamená to, že 14 450 kč budu vracet nebo mi bude vráceno? Zmátlo mě tam to - . Děkuji za odpověď

osvobození od daně

Dobrý den, mám dotaz týkající se daně příjmu z prodeje nemovitosti. V roce 2011 v březnu jsem pořídil rodinný dům za cenu 2,8mil. , kde jsem měl trvalé bydliště a bydlel jsem tam. Dům jsem prodal v roce 2012 v prosinci za cenu 3,2mil. , to znamená, že jsem měl nemovitost ve vlastnictví méně než dva roky. Ještě téže rok, tzn. v roce 2012, jsem za 1,12mil. koupil byt, kterej je psán na moje jméno, ale nemám tam psané trvalé bydliště. Jak je to tedy s tou daní z příjmu? Musím ji platit, nebo tím že jsem peníze použil na nákup jiné nemovitosti, tak jsem osvobozen od daně z příjmu? prosím o radu. dnes jsem byl na finančním úřadě a bohužel mi nebyly vůbec schopni říci, jak to je. Děkuji předem za radu. Kučera

výdaje procentem

Lze použít paušální náklady na příjem z fotovoltaické elektrárny, případně jaké procento? Děkuji

zaměstnání v zahraničí

Dobrý den, od příštího měsíce budu zaměstnaný v zahraničí. Musím se zaregistrovat jako OSVČ před tím než odjedu nebo to stačí udělat příští rok až budu podávat daňové přiznání za 2013? Je vůbec nutné podávat daňové přiznání v Čechách, když budu zaměstnaný v cizině? Děkuji za odpověď.

vyplnění přiznání

Dobrý den poprve vyplňuji daňové přiznání sama a nevím si rady. manžel si bude odepisovat mě i 2 děti. Na potvrzení z učtárny má manžel vyplněnou kolonku úhrn vyplacených měsíčních daňových bonusů-nějakou částku a ted si nevím rady kam tu částku napsat na jaký řádek a jak s ní naložit jestly odečíst nebo přičíst skončila sem na řádku 72. Děkuji za odpověď. A ještě jednu otázku na potvrzení je na ř.12 záloha na daň z příjmu celkem -to se někam taky vypisuje do přiznání?

přesčasy

Dobrý den. Jsem zaměstnanec a ve smlouvě mám napsané že týdně mám oddělat 40hodin tudíš měsíčně je to kolem 160 hodin. Máme fixsní plat. Děláme týden ranní tj: od 8-15:30 pří ranní pak sobotu od 8do 13hod a odpolení od 12:30 do 20:00. Naše účetní nás bere podle fondu ve kterém je třeba 184hod. chtěla jsem se zeptat když mám odpracováno více jak 160 hod. zda mám mít ten fixsní plat plus tedy ty hodiny na víc? Je mi divné že i když mám ve smlouvě 40hod. týdně. Tak ať mám odpracováno více jak 160 hodin pořád mám stejný plat nic se nemění. Naše účetní mi toto není schopná vysvětlit. Proto prosím o radu vás. Předem děkuji s přáním pěkného dne Dice22

obrat pro registraci

Dobrý den, jsem OSVČ a chci se zeptat, zda pro zdaňovací období 2012 (kalendářní rok 2012) platí, že povinnost platit DPH vzniká tehdy, když je výše příjmů 1.000 000 Kč nebo větší? Za odpověď velice děkuji.

podání přiznání

Dobrý den prosím o radu, jak postupovat. Do konce července jsem byl zaměstnán. Od srpna jsem evidován na úřadu práce. Prosím o radu jak vyplnit Daňové přiznání. Děkuji Miloš Noska

podání přiznání

Dobrý den, od loňského roku pobírám rodičovský příspěvek. Rozhodla jsem se, že začnu podnikat a proto jsem si zřídila IČO (květen 2012) - vzhledem k okolnostem jsem ale podnikání vůbec nerozjela. Živnostenský list je stále aktivní. V dubnu loňského roku jsem ještě ve svém zaměstnání čerpala řádnou dovolenou a daňové přiznání mi po dohodě udělali v práci, přičemž jsme nikam nezmiňovali nic o podnikání a nulovém výdělku (účetní jsem o podnikání řekla). Nyní mi bylo jinou účetní sděleno, že si musím udělat ještě jedno daňové přiznání na podnikání. Můj dotaz tedy zní. Stačilo daňové přiznání podané v práci ačkoli se tam o podnikání nic nepsalo, nebo musím udělat ještě druhé přiznání? Co se týče zdravotní pojišťovny, musím jí něco hlásit nebo to jde automaticky s daňovým přiznáním ze zaměstnání? Doufám, že je dotaz pochopitelný. Děkuji moc MS

nemocenská

dobrý den mám dotaz ohledně dani z příjmů fyzických osob měl jsem nemocenskou je třeba doložit nějaké potvrzení jestli ano popřípadě kolik je odpočet a kam se to má zapsat na to růžovém tiskopisu děkuji

účtování příspěvku

Dobrý den, prosím o radu: Jak zaúčtovat v podvojném účtu zákonny příspěvek nepojištěných od České kancel. pojistitelů? Jedná se o daňový náklad? Obsahuje základ příspěvku, náklady uplatnění, úrok z prodlení a náklady vymáhání. S díky Veselý

pronájem místností

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: S.ro. má sídlo v Českých Budějovicích, ale jednatelé společnosti, bydlí(vlastníci bytu) v Praze , kde také provozují činnost a ve většině případu chod společnosti vedou ze svých bytů. Můžou uzavřít smlouvu mezi společnosti(s.r.o.) a sebou jako fyzická osoba o pronájmu místnosti na tuto činnost(jednání s obchodními partnery, administrativní činnost)? Je to pro s.r.o. uznatelný náklad??? Děkuji Fingrová

podání přiznání

Již 3 rokem pracuji jako OSVČ, při hodně práce jsem si roční zůčtování daně nechala dělat účetní, kterou jsem neznala. Nějak jsem se o to nezajímala, s hrůzou jsem zjistila, že účetní mi ani jeden rok daňové přiznání nepodala. Firma již nesídlí tam kde byla. Co mám teď dělat, abych toto zúčtovaní dodala dodatečně na finanční úřad?

daňová povinnost

Dobrý den, v roce 2012 jsem prodala dům, který jsem zdědila v roce 2010. V domě jsem nebydlela, ale peníze za prodej domu jsem použila na koupi bytu pro vlastní bydlení. Budu platit daň z příjmu za prodej domu?