FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, od kdy se musí vést skladová evidence?Myslím tím, jestli překročí nějaký obrat nebo už od začátku podnikání?
Dobrý den, mám dotaz týkající se darovací daně. Společně s bratrem jsme dostali nemovitost. Podáváme daňové přiznání každý sám? Pokud ano, dokládá každý z nás darovací smlouvu a znalecký posudek, nelze se odvolat na přiznání toho druhého? Musí být tyto listiny notářsky ověřené, případně ověřena jen stránka znaleckého posudku s uvedením ceny nemovitosti? Děkuji
Zemědělské stroje lis na píce v hodnotě 280tis. a obraceč v hodnotě 150tis. - do jaké odpisové skupiny mám zařadit a mohu použít zrychlený odpis?Děkuji.
Dobrý den, prosím o radu. Pokud má poplatník příjmy podle § 10 ZDP, výdaje k těmto příjmům jsou maximálně do výše příjmů. Posuzuje se každý druh příjmu zvlášť, nebo se posuzuje součet všech příjmů a výdajů podle § 10? Děkuji za odpověď.
Banka mi zaslala potvrzení o výši úroků z hypotečního úvěru ve výši 30 tis. Kč, do jaké výši mohu tuto částku odečíst ze základu daně nebo to je neomezené? A pokud manžel je tam uveden jako spoludlužník (smlouva o hypot.úvěru je na nás oba) můžeme si to rozdělit napůl anebo může si to uplatnit jenom on? Děkuji.
OSVČ- uplatnění výdajů za r.2005 %.Vůbec nerozumím řádku 103-Pokyny k příloze č.1 DP - větě: Pojistné lze uplatnit pouze do výše pojistného na zákonné nemocenské pojištění stanovené zvláštnimi předpisy (zákon č.589/1992 Sb. a zákon 592/1992 Sb). Oba zákony jsem prostudovala a zase tomu nerozumím. Prosím vysvětlete nám to "česky". Díky. Druhý dotaz: Pronájem bytu - příjem pod 15 tis./rok. Je třeba podávat DP? Díky za odpovědi.
Vážený pane Dytrichu, prosím o radu ohledně zaúčtování kauce v DE. Podnikatel FO má příjmy z terminálu Sazky, které účtuji na pokladnu a příjmy ovl.základ daně, neboť s peněžními prostředky cca týden až deset dní manipuluje. Pak peníze převede na účet, aby si Sazka inkasem vzala požadovanou částku, která je na vyúčtování. Ale ve vyúčtování se objevuje ještě odměna a kauce. Odměna je v pořádku spadá do příjmů ovliv. základ daně. Kauci si Sazka bere jako jistinu, kdyby podnikatel nezaplatil odvod ze sázek atd. a zůstává u nich až do doby, než podnikatel s nimi ukončí smlouvu. Tzn. že 80000,- zůstane Sazce třeba 10let. Tuto kauci účtuji jako výdaj neovlivňující základ daně. Až Sazka kauci vrátí, budu účtovat jako příjem neovlivňující základ daně a pouze úroky budu účtovat jako příjem ovl.zákl.daně. Je tento postup správný? Nebo mohu kauci teď už účtovat jako výdaj ovl.zákl.daně a pak vrácenou kauci dát také do příjmů ovl.základ daně. Myslím si, že by se to ale FÚ moc nelíbilo, přesto, že se v DE třeba zálohy účtují v daném roce do výdajů i příjmů ovl.zákl.daně. Děkuji za odpověď a přeji hezký den
Prosím o odpověď na dotaz: Manželka je zaměstnána v a.s. Za r.2005 podáváme společné zdanění manželů. Manželka v r.05 pobírala paněžitou pomoc v mateřství, měla proplacenou ŘD, pak rodičovský příspěvek. V letošním roce bude pobírat pouze rodičovský příspěvek. a)Musí platit zálohy na daň z příjmu, když v r. 05 jí vyšel základ (po uplatnění slev) vyšší než 30 tis? b) Jak je to s placením na OSSZ a VZP - r. 2005 a 2006? Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ohledně společného zdanění manželů. 1. V rodině jsou dvě nezl. děti, manželka je zaměstnána a manžel kromě zaměstnání ještě pobírá rentu z OKD. Každý rok podává manžel daňové přiznání. Můžou za rok 2005 uplatnit společné zdanění manželů ? 2. Manžel v části roku 2005 pobíral podporu uchazeče o zaměstnání z ÚP, zbytek roku byl bez příjmů. Manželka je zaměstnána. Můžou za rok 2005 uplatnit společné zdanění manželů?
Dobrý den.Pracuji na ŽL jako zámečník.Za rok 2005 byl můj příjem 300.000,po odečtu pašálních výdajů a záloh na pojištění vychází daňový základ 85.000.Vztahuje se tedy na mě minimální základ daně?Od 13.10.-16.12.jsem měl nemocenskou.Budu tuto dobu odečítat od min.základu daně nebo pouze listopad,kdy nemocenská trvala nepřetržitě celý kalendářní měsíc?Děkuji za odpověď
Dobrý den, mohl byste mi prosím poradit, kam se v dp vyplňuje příjem z převodu dr. podílu? už vím, že patří do §10 - ost. příjmy a tam někam prý také vyplním do výdajů pořizovací cenu bytu.. vůbec se v tom neorientuji a v dp to nemůžu najít.. děkuji mockrát za odpověď a přeji hezký den :)
Dobrý den, mám příjem z hlavního pracovního poměru, kde mám podepsané prohlášení a zároveň pracuji na dohodu, kde mám příjmy do 5000 Kč (srážková daň). Můžu požádat svého zaměstnavatele o roční zúčtování a jestli ano, musím mu dávat přehled příjmů z dohody?
Vážený pane doktore, prosím o radu k vyplnění Přiznání DPFO a následně přílohy č.5. 1.Pokud budu vyplňovat přílohu č.5 musím vyplnit i řádky 46 až 59? 2.Řádek 45 se týká jen mé osoby, manžel na něj nemá vliv, vyjde mi tam číslo 250 tis.Řádek 60 činí 50tis. V ř.61 ale nebude 190 tis., napíšu tam výsledek z Příl.5? V tomto případě se mi totiž zdá vyplnění oddílu č.3 poněkud zmatečné. Děkuji za odpověď na oba dotazy.
Dobrý den. Chtěl bych se Vás zeptat na podávání daňových přiznání fyzických osob s příjmy ze závislé činnosti. Pokud se zaměstnanec (bývalý) rozhodne podat přiznání sám (např. chce využít možnosti společného zdanění manželů), je stanovená zákonná lhůta nejpozději do 31. března následujícího roku. Je taky v zákoně uvedeno, kdy nejdříve v následují roce může toto přiznání podat? Mohu podat přiznání k dani již třeba 5. ledna následujícího roku, pokud jsem v prosinci neměl žádné příjmy? Děkuji za odpověď
Prosím o radu, manžel je ve starobním důchodu od února 2004-může odečíst Kč 38,040,- nebo nemůže-podniká jako OSVČ, zdravotní a sociální pojištění si platí sám Děkuji
Mám jen jednoduchý dotaz - mám byt v osobním vlastnictví, který jsem koupil v roce 2005. Letos podávám poprvé přiznání daně z nemovitostí. Musím vyplnit i část - daň z pozemků? Mám spoluvlastnický podíl na pozemcích - tedy zastavěné ploše.
Dobrý den, Prosím o radu, jak nejlépe vyřešit tento případ: OA vyřazený z podnikání do osobního vlastnictví chci po roce převést na snachu a hledám řešení nejméně daňově bolestivé. Vidím to na 1) prodej – daní se podle §10 u prodávajícího( prodej do 5 let od vyřazení z podnikání). Cena nejlépe podle odhadu znalce. Kdy prodávající podá přiznání pokud bude cena hrazena po splátkách 2 roky? 2) darem – darovací smlouva. Daní snacha daní darovací. Musí být v tomto případě odhad znalce? Ještě prosím o informaci, jak se postupuje v roce 2005 při uplatnění výdajů %. Příjem je třeba také upravit o nezaplacené pohledávky r. 2005( tak jako v roce 2004 )nebo je základ pouze uhrazené pohledávky v r. 2005 a pohledávky r. 2005 uhrazené v roce 2006 přijdou do základu r. 2006? Děkuji a přeji krásný den.
Prosím Vás o zodpovězení dotazu. Poplatník má příjmy ze závislé činnosti, příjmy z podnikání 0. Musí přiznat v DP i příjmy z pronájmu zem. půdy (jsou nižší než 6.000,- Kč)? Děkuji.
Uplatňuji výdaje %. Faktura vystavená 28.12. 2005 je splatná 7.1.2006. A byla v lednu zaplacena. Do kterého roku uvedu příjem. 05 nebo 06 ?
Vážený pane doktore, je mi líto, že občas zapomenete na některé dotazy odpovědět,protože odpovědi jsou studnicí moudrosti pro všechny, kteří tuto rubriku čtou.Položím svůj dotaz tedy znova. Minulý týden jste mi odpovídal na dotaz k SZM.Jednalo se o postup. 1.sečtu příjmy manželů-odečtu odeč.položky za oba,vydělím dvěma a mám základ daně pro každého z manželů = oba mají stejný základ daně 2. sečtu příjmy,vydělím dvěma a potom od každé poloviny odečtu odeč.položky jedn.z manželů = různé základy daně. Uvedl jste, že je správný postup č.2. Toto je ovšem v rozporu se článkem na vašich stránkách ze dne 19.1.06, kde se výslovně uvádí toto: Následně se sečtou dílčí základy daně obou manželů a dále se sečtou nezdanitelné částky podle § 15 u obou manželů. Součet dílčích základů daně obou manželů snížený o součet nezdanitelných částek obou manželů představuje společný základ daně. Polovinu tohoto společného základu daně si každý z manželů uvede ve svém daňovém přiznání a po uplatnění položek dle § 34 zákona vypočítá daň podle § 16 odst. 1 zákona. Po důkladném prostudování daň.přiznání a přílohy č.5 si myslím, že správná je postup č.1. Prosím, jak je to tedy správně??? Děkuji za odpověď.