FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Můj tatínek je osoba ZTP/P, pobírá invalidní důchod, žádný jiný příjem nemá. Může si jeho manželka v DP uplatnit nezdanitelnou částku Kč 43.440,--(na manžela ZTP/P)? Počítá se invalidní důchod do vlastního příjmu? Mohu tuto nezdanitelnou částku uplatnit i zpětně. Moc děkuji za odpověď.
Každý rok za mě vypracovává daňové přiznání zaměstnavatel. Letos mi však oznámil, že si ho musím kompletně vypracovat a odevzdat sám. V roce 2005 jsem měl totiž pracovní úraz, za který jsem dostal finanční vypořádání, které však nebylo zdaněno. Jakým způsobem si tuto částku mám zahrnout do DAP a jak ho musím zdanit?
Dobrý den, chci se zeptat jestli když OSVČ koupí /3.2.2006/nákladní auto, ale podnikat s ním začné až v dubnu 2006 musí platit siln.daňza únor a březen 2006? S autem prokazatelně nejezdí -nejsou puťovky
Dobrý den, mám na Vás dotaz ohledně vyplnění daňového přiznání, zvlášť položky odpočtu na manželku. Manželka začala pracovat po návratu z mateřské dovolené v srpna 2005 a má roční výdělek vyšší jak 38.040,-Kč. Mohu uplatnit odpočet na manželku pokud jem ji vyživoval 7 měsíců (mateřská dovolená), kdy něměla žádné příjmy? Mohu si na manželku odečíst částku 7 x 1.810,-Kč což je 12.670,-Kč tak jak jsem to pochopil z pokynů pro vyplnění daňového přiznání? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám překlenovací úvěr ze stavebního spoření a chtěla bych se zeptat, zda si mohu úroky z překlenovacího úvěru odečíst z daní i přes to, že nejsem vlastníkem ani spoluvlastníkem nemovitosti, na kterou byl úvěr poskytnut (majitelem nemovitosti je můj přítel). Jsem ale v této nemovitosti trvale hlášena - mám zde trvalé bydliště. Myslela jsem, že si tedy mohu z daní odečíst úroky z tohoto úvěru, ovšem mzdová účetní, která má toto na starosti po mě chtěla výpis z katastru nemovitostí, když jsem jí sdělila, že nejsem majitelem ani splumajitelem nemovitosti - nejsem tedy v katastru nemovitostí vůbec uvedena, sdělila mi, že tedy nemohu uplatnit nárok na odpočet úroků. Je to tedy opravdu tak, že v případě že nejsem majitelem ani spolumajitelem nemovitosti na kterou byl poskytnut překlenovací úvěr ze stavebního spoření, nemám nárok na odečtení těchto úroků z daní? Moc děkuji za odpověď a přeji pěkný den.
Dobry den,prosim Vas o radu ohledne moji situace. Jsem studentka (budu nejmene do kvetna-cervna 2006), ale koncem dubna mi bude 26 let. Rozumim, ze hned od druheho dne po narozeninach si sama budu platit ZP a SP.Nevim ale, tyka-li se me tech 1022Kc nebo se do toho zapocitava i prijem ze zahranici, protoze od leta 2005 jsem zivnostnik v Italii a dane odvadim tam. Mela bych tedy do konce brezna podat v CR priznani k dani (trvale bydliste mam v CR)? Budu tady odvadet dalsi dan nebo v EU existuje smlouva proti dvojimu zdaneni?Budu-li podnikat v Italii i po skonceni VS,musim byt nahlasena na urade prace v CR?Dekuji.
Dobrý den pane doktore, chtěla bych se zeptat jak je to s odpočtem z daně fyzické osoby z poskytnutého úvěru, když jsem nemovitost v průběhu loňského roku prodala a jednorázově doplatila úvěr. Ale mám ještě úvěr na tuto nemovitost od obce, který stále splácím a ještě 3 roky budu. Mohu si odečítat úroky z daně? Velice děkuji za Vaši odpověď a přeji příjemný den.S pozdravem
Dobrý den, prosím o radu. Mám menší obchod s květinami, jsem plátce DPH a chtěla bych si do krámu pořídit akumulační kamna. Mohu je nějak výhodně uplatnit do účetnictví (vedu danovou evidenci)? Myslím, zda jsou pro mě tyto akum. kamna výhodná nejen ohledně vrácení DPH. Děkuji
Dobrý den, prosím o radu. Mám sepsanou dohodu o provedení práce, jsem studentka. V roce 2005 jsem dostala celkem čistou mzdu 8320,-, a to dvěmi částkami. Na Potvrzení o zdanitelných příjmech je úhrn příjmů ze závislé činnosti za duben až prosinec 5950,-, sražená záloha na daň z příjmu je 1200,- a čistý příjem 4750,-. Tzn., že tuto částku zdanili 20%. V prosinci jsem měla ještě příjem 4200,- a ten zdanili konečnou srážkovou daní, proto prý není částka uvedena na přehledu. Já nerozumím tomu, proč jednu částku daní 20% a druhou konečnou srážkovou daní, kterou teda nemohu uplatnit v Přiznání k dani z příjmů? Jsem studentka a to bych také chtěla uplatnit. Moc vás prosím o radu či o postup. Děkuji
Jsem od roku 2005 OSVČ. Chci uplatnit za rok 2005 paušální výdaje. V roce 2006 je chci uplatňovat i nadále. K 31.12. mám pohledávky v EUR. Tyto pohledávky zdaním v roce 2005 nebo 2006? Pokud v r. 2005, pohledávky přepočítám k 31.12. kurzem ČNB? A Když budou pohledávky uhrazeny v r.06, uplatnuji v r. 06 kurzove rozdily?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s příjmy osvobozenými od daně. V zákonu o daních z příjmů jsem si našla následující, což ale určitě víte sám: § 10 (1) Ostatními příjmy, při kterých dochází ke zvýšení majetku, pokud nejde o příjmy podle § 6 až 9, jsou zejména a) příjmy z příležitostných činností ..... (3) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v § 4, osvobozeny a) příjmy podle odstavce 1 písm. a), pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 20 000 Kč. 1) Teď bych to potřebovala aplikovat. Manžel je zaměstnán ve stálém pracovním poměru. Kromě toho si ale v roce 2005 vydělal ještě 16 500 Kč na jednu dohodu o provedení práce a 400 Kč na druhou. V obou případech mu byla sražena daň 15% a vzhledem k tomu, že se jednalo o DPP, nebylo z toho zaplaceno pojištění. Je v tomto případě, kdy oba příjmy jsou dohromady 16 900, nutné je oba uvádět do daňového přiznání, nebo už je lze vynechat? (V případě vynechání by pak vlastně podával daňové přiznání ne kvůli různým příjmům ale kvůli společnému zdanění manželů.) 2) Letos (to se bude týkat až příštího daňového přiznání) manžel dostal za namluvení videa 2 000 Kč ale nezdaněných, přičemž podepsal smlouvu na nahrávku. Jedná se o příležitostný příjem. Manžel je stále zaměstnán. Bude nutno tuto částku dodanit v příštím daňovém přiznání, nebo je raké toto ten příležitostný příjem osvobozený od daně (za předpokladu že součet takových nepřesáhne částku 20 000)? Děkuji.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli se v přiznání na společné zdanění příjmů bude zahrnovat i Důchod (nebo výsluha - manžel byl voják a při rušení letiště jim byl přiznána čáska podle odpracovaných let). Děkuji
Osobní auto vložené do firny je používáno i k soukromým účelům. Jak to ovlivní přiznání k dani z příjmů právnické osoby.
Dobrý den,vlastním rozestavěnou nemovitost (rodinný dům),mám ji zapsanou v listu vlastnictví na KN(nutno bylo udělat pro hypotéku).Musím podat DP z nemovitosti pro rok 2006 nebo až bude stavba dokončena a zkolaudována?Děkuji
Pane doktore, přeji hezký den. Jsem OSVČ a vedu DE, plátce DPH.Před deseti lety jsem si koupil na leasing osobní auto a jako plátce DPH jsem si uplatňoval odpočet z části leasingové splátky za služby - bylo to 5% z 1000Kč.Zbytek splátky byl za auto a tam jsem odpočet neuplatnil neboť jsem na to neměl nárok. Po doplacení jsem auto vložil do firmy a jeho cena byla 122 Kč podle poslední faktury ze Škofinu. Letos chci auto z firmy vyřadit a převést ho na sebe na rodné číslo. Musím si ho jako prodat?Nebo pouze stačí ho vyřadit, protože kdyby se odepisovalo, tak by už dávno bylo odepsané? Pokud ho budu prodávat, jak je to s DPH, když jsem ho vlastně koupil "bez daně"? Pokud jsou mé dohady mylné, napište mi prosím postup, jak ho co nejlevněji vyřadit z majetku firmy.Děkuji.
Dobrý den, pracuji v a.s. a zaměstnancům jsme přispívali 3% penzijního připojištění. Nyní ho chceme zvednout na 5%. Jaký daňový dopad to bude pro a.s. mít, odvádí se i zdravotní a sociální pojištění z navýšeného procenta? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore, chtěla bych Vás požádat o odpověď. V roce 2005 jsem od ledna do dubna pracovala pouze na dohodu o provedení práce a zaměstnavatel mi srážel srážkovou daň. Od května jsem začala podnikat. Mé příjmy z podnikání byly nízké a budu platit daň z minimálního základu daně. Chtěla bych se zeptat, zda do daňového přiznání zahrnu i příjmy z dohod o provedení práce a jestli z nich sraženou daň mohu použít jako zálohu na daň. Děkuji za odpověď.
V roce 2005 jsem měl hrubý výdělek dle smlouvy § 724 občans. zákoníku 41 040 kč. Jsem v plném invalidním důchodu, mám nárok na odpočet částky 14 280kč z tohoto daňového základu? Děkuji
Otázka: Já jsem zaměstnaný a při zaměstnání podnikám. V daňovém přiznání za rok 2004 jsem převedl 50 % svých příjmů a výdajů na manželku, která je ženou v domácnosti a jiné příjmy nemá, jako na spolupracující osobu. Manželka po celý rok 2005 je nahlášena jako spolupracující osoba i na FÚ, VZP, OSSZ a platí řádné zálohy jako OSVČ. V daňovém přiznání za rok 2005 bych raději uplatnil společné zdanění manželů, než převod 50% příjmů a výdajů na spolupracující osobu, protože příjem z mého podnikání je velmi nízký a pro mě výhodnější je využít možnosti společného zdanění! V přehledu pro VZP a OSSZ mohu uvést příjem a výdej za rok 2005 u manželky v částce 0,-Kč?Je povinnost ukončení spolupráce manželky odhlásit na FÚ,OSSZ a VZP?Je tedy možné za rok 2005 uplatnit společné zdanění manželů, podmínky, že vyživují jedno dítě, jsou splněny. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu, zda se do příjmů r. 2005 zahrnují i příjmy uhrazené v r. 2006 když chci uplatnit v r.2005 nákladeý %. Nebo platí korekce jenom pro rok 2004 a období v kterém se uplatňují % se započítávají pouze uhrazené pohledávky? Děkuji za odpověď