FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den pane Dytrichu, mockrát Vám děkuji za zodpovězení mého dotazu ohledně zrušení kapitálového životního pojištění (KŽP) a jeho převod na investiční životní pojištění (IŽP). Ještě bych chtěl svůj dotaz rozšířit. 1) Na stávající KŽP mi přispívá pouze zaměstnavatel. Na toto KŽP nedávám žádné příspěvky, tudíž si na něm neuplatňuji ani žádné slevy na dani. Jinak to je asi s mým zaměstnavatelem, který tyto peníze nedaní, takže by se jednalo o doplacení slev, které si uplatnil můj zaměstnavatel? 2) Toto řešení mi nabízí finanční poradce, který pracuje pro jednu z nejmenovaných nezávislých finančně poradenských firem. Tvrdí, že když peníze z odbytného nedostanu přímo do ruky, ale bude poukázáno na nové IŽP, tak je to prý z pohledu daní všechno v pořádku. 3) Bylo by řešením KŽP zredukovat a ponechat ji v platnosti, i když by to bylo s hodně malou pojistnou částkou? KŽP trvá 3 roky, odbytné by bylo cca 17 tis. a redukovaná pojistná částka také obdobně malá. Předem děkuji za Vaši odpověď. S přáním hezkého dne
Dobrý den, prosím o radu, do jakého období podám daňové přiznání. Jedná se o daň z příjmů §10 na základě kupní smlouvy ( 120.000,-). Cena je však splácena po částech v roce 2005 50.000,- a v roce 2006 70.000,- . Děkuji za odpověď.
Dobrý den, rozhodla jsem se letos uplatnit výdaje procentem. Zajímalo by mě několik věcí ohledně dodatečného daň. přiznání: 1) stačí podat ho do 31.3.? 2) pochopila jsem dobře, že na dod. DP uvedu pouze pohl./závazky, kdy faktura k nim byla vydána v roce 2004, ale zaplaceny byly až v roce 2005? 3) Jak je to se zálohami na SP a ZP - platím je vždy 4. den v následujícím měsíci, takže zálohy za prosinec 2004, které jsem zaplatila v lednu, na to dodatečné podání také uvedu? 3) jakým způsobem se tyto závazky zdaňují? 4) lze na takto podaném dodatečném DP uvést i životní pojištění placené za rok 2004, které jsem z důvodu nevědomosti neodečetla od základu daně v roce 2004? (platím 400 Kč měsíčně) Předem Vám děkuji za odpovědi, minule jste mi moc pomohl :)
Dobrý den, mohli byste mi poradit, jak účtovat pořízení zboží z Číny, které je přefakturovováno na Slovensko? Bez navýšení, ale v cizí měně ? Zda je třeba používat nákl. a výnosových účtů? Toto zboží ČR jen prochází a není od něj ani JCD. Ptal jsem se daňového poradce a prý tato transakce nemá vliv na DPH.Z Fú přišlo rozhodnutí, o zrušení registrace k DPH, ale tento obrat je asi 5 mil,. Kč. Mám se zase zaregistrovat k DPH? Ve firmě dochází jen ke kurzovým rozdílům, protože úhrady nejsou prováděny zároveň. A jak je to se zásobami, kde mám na skladě zboží asi za 10 tisíc Kč nakoupené z ČR? Mám povinnost při zrušení plátcovství DPH rozhodnutím odvést DPH ze zásob? ( to jsem si nárokoval). Děkuji za odpověď.
Dle zákona o DZP dle § 7c Minimální základ daně (4) Ustanovení odstavců 1 a 2 se nevztahuje dále na poplatníka (t.j. min. základ daně) i) který nemá příjmy podle § 7 odst. 1 písm. a), b) nebo c) ve zdaňovacím období vyšší než 15 000 Kč. Jsou příjmy u OSVČ (bez DPH), která pobírá rod. příspěvek do 4 let věku dítěte příjem (bez rod. příspěvku) mínus náklady(např. pauš. 50%) a pojištění nebo jen příjem (jen to co přijde na účet bez rod. příspěvku)?
Dobrý den,v roce 2005 jsem pracoval jako zaměstnanec na HPP.Kromě toho jsem si přivydělal měsíčně cca 1500 Kč, které byly daněny srážkovou daní a 4 500 Kč za reklamní článek do interních novin, kde nejsem uveden jako autor ( noviny jiného podniku, než u kterého jsem zaměstnán). Tento výdělek nebyl nijak daněn. Musím podávat daňové přiznání? Děkuji.
Dotaz na společné zdanění manželů (SZD) 1)Zda lze ulatnit v případě, že jeden z manželů je v závislé činnosti, druhý nezaměstnaný ( na úřadu práce již nebere podporu, jen je za něj placeno soc. a zdr. pojištění), mají nezletilé děti 2)Jak je to s placením soc.a zdr. pojištění v případě, že ad 1) zní ano 3) Jak je to obecně s placením soc. a zdrav. pojištění v případě SZM - platí se jen ze skutečného rozdílu příjmů a výdajů zvláštˇu manžela a zvláštˇu manželky ? Děkuji a přeji pěkný den
V 8/2004 se nam narodilo dítě. manželka od té doby pobírá rod. příspěvek cca 3500měs. Do 08/2004 OSVČ(není plátce DPH), poté přerušila podnikání a začala podnikat v 11/2005. Neměla žádné příjmy(kromě rod. příspěvek- a)ten se asi nezahrnuje do příjmů?), prosinci 2005 vystavila fakturu (40000) na právnickou osobu, ale peníze ji přišli na účet až v roce 2006. b)Má povinnost stanovit minimální daň? c)Mohu si na ní uplatnit nezd. částku 21700 ve svém daň. přiznání nebo SZM (pokud se na ní min. daň nevztahuje). d)Jestli to chápu dobře, když bude pobírat rod. příspěvěk do 4 let věku dítěte a podnikat(OSVČ bez DPH) tak se na ni minimální daň po tyto 4 roky nevztahuje- příjem tedy bude pouze z podnikání po odečtení nákladů a pojištění?
Prosím o odpověď. Podnikatel v oblasti zprostředkování služeb mám mít provozovnu. Pohybuje se tzv. více v terénu, nemá souhlas majitele domu, kde má pronájem a ani se nezdržuje v místě trvalého bydliště. Dle živn.zákona není přesně nic řečeno. Musí mít provozovnu? ŽÚ ji chce nahlásit. Co má tedy dělat? Děkuji za odpověď.
Mohu já jako podnikatel -OSVČ uzavřít se studentem na výpomoc tzv. příkazní smlouvu dle obč.zákoníku -po uplatnění odč.položek studujícího - platí se z této smlouvy ještě daň srážková ? Mohu ji vůbec uzavřít ? Děkuji.
Dobrý den, jsem zaměstnanec a pronajímám byt v OV. Prý si lze dát do nákladů 5% z tržní ceny bytu, což zřejmě vyjadřuje opotřebení bytu. Je to pravda? A jak mám určit tržní cenu bytu? Byt byl ke dni převodu již téměř splacen, takže nám ho družstvo převedlo za doplatek anuity a poplatky spojené s převodem - celkem v řádu desítek tisíc Kč. V kupní smlouvě tedy není žádná cena, která by se dala použít. Děkuji.
Chtěla jsem se Vás zeptat, zda je možné uplatnit odpočet DPH na el. energii či telefon sloužící k podnikání.
Dobrý den, mám dotaz ohledně daňového přiznání. Mám ŽL a zároveň jsem zaměstnaná. Do 30.9.2005 jsem měla pozastavený ŽL, do konce roku jsem neměla žádný vedlejší příjem. Lze si v tomto případě nechat udělat daňové přiznání od zaměstnavatele? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v jaké výši si může uplatnit paušální výdaje % OSVČ, činnost podnikaní je poradenství v oblasti software a hardware a OSVČ podnikající v oblasti grafické a kresličské práce. Je nutno oznámit FÚ, že tito podnikatelé budou uplatňovat paušální výdaje?Děkuji za odpověď.
Chtěla jsem se Vás zepta, zda je možné uplatnit odpočet DPH na el. energii či telefon sloužící k podnikání.
Dobrý den. Prokazování ceny nákl. automobilu zakoupeného ještě před začátkem podnikání se mi zdá být problematické, pokud nechci jít cestou přes soudního znalce. Je možné při provozování autopůjčovny nemít v majetku firmy žádný automobil a náklady si uplatňovat jako při používání soukromého vozidla? Děkuji za odpověď.
Vážený pane doktore, prosím Vás o radu. Nakupujeme pohonné hmoty. Fakturu platím přes bankovní účet. Firma nám při brzké úhradě nabízí skonto z celkové ceny. Pokud při platbě dodavatelskou fakturu ponížím o skonto, zůstává mi neuhrazený doplatek. Jak mám tento doplatek zlikvidovat? Vedu daňovou evidenci. Děkuji za odpověď.
Byla jsem zaměstnána na částečný úvazek u OSVČ a poloviční úvazek ve státním sektoru - zdravotnictví. Od 1.1.2005 do 8.7.2005 včetně jsem pobírala nemocenské dávky - cca 8 tis/měs od OSZZ ( platba za OSVČ) a 8,5 tis/měs z druhého zaměstnání, od 9.7. 2005 do 31.12.2005 peněžitou pomoc v mateřství - 299 Kč na den od OSSZ a 8 tis/měs z druhého zaměstnání. Je výhodnější odvod daně samostatně nebo jako společné zdanění manželů? Podléhá všechno, z výše uvedeného, zdanění? Děkuji
Dobry den, 1) v prosinci 2005 jsem zaplatil úrok z hypotéky (3000Kč), mohu si snížit základ daně, když je hypotéka(účastníci jsme já a má manželka) zatím pouze na smlouvu o smlouvě budoucí na koupi bytu do os. vlastnictví, který bude postaven až v říjnu 2007(smlouva o koupi bytu) a k trvalému bydlišti se tudíž přihlásíme až budeme vlastníky. 2)Jestli dobře rozumím tak si odpočet mohu uplatnit až v roce 2008? 3)Proč není v pokynech k vyplnění k DZPFO ř. 53 částka podle § 15 odst odst. 7 a 8 uvedeno v textu že poplatník musí být vlastník a mít zde trvalé bydliště (podle mě je to dost důležitá informace)?
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, z jaké ceny mi má zaměstnavatel dát 1% do daňového základu, u vozidla typu N1. Je to cena s DPH nebo bez DPH, když to samotné vozidlo je odpočtové? Děkuji.