FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den,chci se zeptat jaké odč.položky…

Dobrý den,chci se zeptat jaké odč.položky uplatním při Spol.zd.manželů. Manžel je zaměstnán.Manželka má plný invalidní důchod cca 70 000.Jedno dítě,které uplatňuje manžel. Děkuji

Dobrý den.Chtěl bych se zeptat ,zda musím podat…

Dobrý den.Chtěl bych se zeptat ,zda musím podat daňové přiznání při prodeji svých vlastních restitučních prav za nevidané pozemky u PF .Prodal jsem je za cenu,která je rovna nároku. Děkuji

Dobrý den,firma odkoupila od jiné osobní auto.K…

Dobrý den,firma odkoupila od jiné osobní auto.K přepisu však došlo asi až po půl roce, v technickém průkazu je do té doby stále veden jako vlastník původní firma. Mohu si auto zavést do majetku jen na základě kupní smlouvy, nebo je k tomu potřeba i přepis? Nelze tedy zavést do majetku dokud nebude přepis proveden? Kde v zákoně mohu nalézt k tomuto problému odkaz?

Dobrý den, není mi jasná Vaše odpověď …

Dobrý den, není mi jasná Vaše odpověď (zodpovězena 26.01.06 v 16.38), kde uvádíte, že podpora v nezaměstnanosti a in. důchod se počítají do základu daně. Myslela jsem si, že oba příjmy jsou od daně osvobozeny, a tudíž se nemusí do DP uvádět.

Dobrý den, ve vašich odpovědí jsem se dočetl že …

Dobrý den, ve vašich odpovědí jsem se dočetl že se do příjmů manželky při společném zdanění uvádí rodičovský příspěvek. Dle mého názoru je tento od daně osvobozen dle § 4 písm. i) a tudíž ho v DAP neuvádím. Jak to je? Děkuji

Dobrý den chtěla jsem se zeptat maminka je…

Dobrý den chtěla jsem se zeptat maminka je majitelkou nemovitostí a nemohla si na sebe vzít hypotéku tak jsem si jí vzala já bydliště máme v nemovitosti obě dvě mohu si uplatnit uroky z hypotéky či né. Děkuji

Pronajímám byt, který byl převeden v roce 2000 od…

Pronajímám byt, který byl převeden v roce 2000 od bytového družstva do mého vlastnictví, byl dokončen v roce 1966. Mohu si uplatnit odpisy a v jaké výši, podobně jako u novostaveb? Děkuji.

Obracím se na Vás s následujícím dotazem: mám…

Obracím se na Vás s následujícím dotazem: mám příjmy z pronájmu pole. Asi tak 3x ročně dojíždím na obhlídku zmíněného pozemku - cca 20 km a zajímá mne, zda si mohu pohonné hmoty dát do nákladů aniž bych platila silniční daň. Děkuji za odpověď a zdravím Vás. Vaše dotazy a odpovědi velice ráda čtu.

Jsem obcan CR na dlouhodobe pracovni ceste v…

Jsem obcan CR na dlouhodobe pracovni ceste v zahranici a tedy platim dane v zahranici. Za r.2005 jsem vsak mel i prijem z pronajmu v CR. Musim tento prijem zahrnout do danoveho priznani v zahranici a nebo mohu zdanit samostatne v CR. V zahranici jsem vice jak 180 dni v roce.

Dobry den, v roce 2005 jsem studovala v UK a…

Dobry den, v roce 2005 jsem studovala v UK a zaroven jsem tam pracovala na poloviocni uvazek po tri mesice. Ke konci roku 2005 jsem se prestehovala do Nizozemi - kde nepracuji, ani nestuduji a mam zde rezidenci. Stale bydliste mam na uzemi Ceske Republiky, kde se nevyskytuji. Muj prijem v roce 2005 byl mensi nez 38.000Kc. Dotaz - mam povinost podat danove priznani za rok 2005? Tuto povinost nemam v UK, tim padem jsem tak neucinila. Predem dekuji za odpoved a preji hezky vikend

Dobry den, chtela bych se jeste na neco zeptat: …

Dobry den, chtela bych se jeste na neco zeptat: 1) Manzel je normalne zamestnan (viz dotaz zodpovezeny 26.1.2006 v 15:57), ale v roce 2005 si na jednom DPP vydelal celkem 16 500 hrubeho, z cehoz ale v zadnem z tech mesicu na tomto DPP nevydelal vice nez 5 000, takze se mu vse danilo 15 %. Pokud tam nepodepsal Prohlaseni poplatnika, coz nemohl, protoze ho uz podepsal u hlavniho zamestnavatele, aby mu tento zamestnanvatel mohl odecist odecitatelnou polozku na poplatnika, pak se tedy urcite jedna o srazkovou dan? Muze (to se ptam do budoucna) mit takovych prijmu danenych srazkovou dani (tedy prijmu do 5 000 / mesicne) vic a stale nemuset podavat danove priznani? Predpokladam, ze je pak ale nutne mit nejaky jiny pracovni pomer, kde se podepise Prohlaseni poplatnika? 2) Pokud se o srazkovou dan jednalo, tak by, jak uz jste psal, kvuli tomu nemusel podavat danove priznani (jak se pise v §38g ZDP). Znamena to vsak take, ze pokud dobrovolne poda danove priznani za ucelem spolecneho zdaneni manzelu (a take kvuli tomu, ze mu loni v lednu u zamestnavatele z dani neodecetli 500 Kc na dceru), nebude tento prijem na DPP take muset vubec uvadet (tedy jako by neexistoval) - takze vlastne do danoveho priznani zapise jen hlavni prijem od zamestnavatele? Nebo jakmile uz danove priznani poda, musi uvest i tento prijem na DPP, z nehoz uz byla srazena srazkova dan? 3) Vsimla jsem si v jedne z Vasich odpovedi spravne, ze zatimco doposud (v roce 2005) byla srazkova dan do 5 000 15% stejne jako dan v prvnim danovem pasmu, nyni (v roce 2006) srazkova dan zustava na 15%, zatimco prvni danove pasmo se snizilo na 12%? Moc Vam dekuji.

Jsem OSVČ. Uplatňuji výdaje paušálem. Je záloha…

Jsem OSVČ. Uplatňuji výdaje paušálem. Je záloha na soc. a zdrav. pojištění za měsíc prosinec05 zaplacena v lednu06 výdajem r. 2005 nebo 2006? Děkuji za odpověď.

Dobry den, rada bych Vas timto pozadala o radu…

Dobry den, rada bych Vas timto pozadala o radu. Od zari 2005 do prosince 2005 jsem vykonavala jak podnikatelskou cinnost v CR, tak pracovni uvazek v Britanii. Dle vasich web stranek jsem zjistila, ze musim pouzit pro Anglii metodu prosteho zapoctu. Jen si nejsem jista, zda ze zakladu dane z prijmu ze zahranici se ma odecist castka na zaplacene pojisteni tzv. NI ci tuto castku tam ponechat. Predem dekuji za zodpovezeni dotazu.

Dobrý den, rodiče chtějí darovat dceři nemovitost…

Dobrý den, rodiče chtějí darovat dceři nemovitost, která se nachází na Slovensku. Platí se darovací daň a případně u kterého finančního úřadu? Děkuji.

Dobrý den pane doktore, mám takový dotaz:od…

Dobrý den pane doktore, mám takový dotaz:od minimálního základu daně 107300 odečtu zákl. nezdanitelnou částku 38040,vyjde mi základ daně 69260 z čehož daň činí 10395.Mám daňové zvýhodnění na tři děti, co s daňovým bonusem který je 7605Kč.Znamená to,že mi tu částku vyplatí F.úřad?A mám ji zanést do řádku 86.Děkuji za odpověď

Dobrý den, rád bych se zeptal zda si mohu odečíst…

Dobrý den, rád bych se zeptal zda si mohu odečíst úroky z úvěru když mám úvěrovou smlouvu na nemovistost (je to sice nový dům, ale na pozemku rodičů-vedený jako přístavba), která je majetkem rodičů mé manželky. V době kdy se úvěr domlouval jsme nebyli vzití, měl jsem zde trvalé bydliště. Tchán (majitel nemovistosti) je spoludlužníkem mé smlouvy. Já si úroky asi odečíst nemohu, ale může manželka (je ručitelem mé úvěrové smlouvy) nebo tchán? Pokud mu napíši čestné prohlášení, že si odpočet úroků neuplatním, musí to být notářsky ověřeno nebo je na to formulář? Může si manželka odečíst úroky ze svého úvěru na stejnou nemovitost svých rodičů, kde trvale bydlíme. Děkuji

Dobrý den, jsem OSVČ, vedu DE, za rok2005 bych…

Dobrý den, jsem OSVČ, vedu DE, za rok2005 bych chtěla uplatnit výdaje % z příjmu. Budu muset dodanit pohledávky z roku 2004, budu muset platit i penále za dodatečné daňové přiznání za rok 2004? Dále by mne zajímalo zda do tržeb r. 2005 mám započítat i moje vystevené, ale neuhrazené fa z r. 2005, u kterých je splatnost až v roce 2006, abych nemusela na začátku r. 2007 opět dávat dodatečné daňové přiznání za rok 2006.

Do srpna 2005 jsem byla na mateřské dovolené, k…

Do srpna 2005 jsem byla na mateřské dovolené, k 30.11. jsem ukončila pracovní poměr. Od 01.12.2005 do 01. 01. 2006 jsem byla evidována na úřadu práce, byla mi přiznání podpora.Za prosinec 2005 jsem obdržela podporu v lednu 2006 - zahrnuji tento příjem do daňového přiznání? Pokud ano, v kterém oddílu DP se tento příjem objeví? Vroce 2005 jsem dále obdržela přeplatek z ročního zúčtování daně - zahrnuje se tento příjem do DP a pokud ano, kterého roku se týká. Děkuji

Dobrý den, mám jeden dotaz. Já jsem zaměstnaný u…

Dobrý den, mám jeden dotaz. Já jsem zaměstnaný u firmy, s manželkou máme 2 děti a chceme využít společného zdanění manželů. Paní na finančním úřadě mi sdělila, že pokud manželka pobírala v minulém roce aspoň pár měsíců peněžitou pomoc v mateřství a pak rodičovský příspěvek tak SZM můžeme použít, ale když pobírala jenom rodičovský příspěvek tak SZM použít nemůžeme. Má pravdu?

Pracuji na hlavní pracovní poměr na pracovní…

Pracuji na hlavní pracovní poměr na pracovní smlouvu jako zaměstananec projekční firmy. Mám možnost si přivydělat-též projektováním- mimo firmu. Vedlejší přijmy by byly cca do max. 30.000,-/rok. Jak mám právně ošetřit svou činnost,abych regulérně platil daně? Mohu pracovat na dohodu o provedení práce, anebo je lepší zahájit podnikání? Musím ohlásit svému zaměstnavateli, že jsem zahájil podnikání? Děkuji Vám.