FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den. Autoopravna při opravě havarovaného…

Dobrý den. Autoopravna při opravě havarovaného auta vystaví fakturu na opravu s DPH.Pojišťovna uhradí cenu opravy bez DPH. Měl by doklad být jako pojistná událost bez daně,anebo DPH musí zaplatit poškozený? Děkuji za odpověď.

Prosím o radu - fotbalista má příjmy od fotbal.…

Prosím o radu - fotbalista má příjmy od fotbal. klubu, sám si platí soc.a zdr. poj., nemá přidělené IČO, podle mne má příjmy dle §7 odst.2 b - vztahuje se na něj min.základ daně? Auto na úvěr - kupní cena - 155000,-Kč celkový úvěr -238385,-Kč odpisy z kupní ceny ? 48x měs.splátka úvěru - nezdanitelné výdaje ? 48x měs. splátka pojištění - zdanitelné výdaje ? děkuji za odpoveď

Dobrý den, v souvislosti s povinností podání…

Dobrý den, v souvislosti s povinností podání daně z příjmu za rok 2005 mám následující dotaz. V srpnu 2005 jsem koupil rodinný dům a k financování jsem použil hypoteční úvěr a zároveň úvěr ze stavebního spoření. V září 2005 mi přišlo z Hypoteční banky potvrzení o předpokládané výši úroků z hypotečního úvěru za rok 2005,které jsem předložil svému zaměstnavateli. Na základě tohoto potvrzení mi zaměstnavatel každý měsíc v patřičné výši snížil daňový základ (pouze za hypoteční úvěr, nikoli za úvěr ze stavebního spoření). Otázka zní, zda musím daňové přiznání za rok 2005 vyplnit sám nebo je zaměstnavatel povinen po mém předložení dokladů o skutečné výši zaplacených úroků za úvěr ze stavebního spoření a hypotečního úvěru podat daňové přiznání za mne ? Děkuji za odpověď

Daň z nemovitosti. Po smrti tchána, zdědil…

Daň z nemovitosti. Po smrti tchána, zdědil nemovitost i s pozemky jeho syn a manželka. Tchán byl registrován na FÚ a platil daň z nemovitosti. Nyní se povinnost přesunula na dědice (syna a manželku). Zajímá mě, zda-li když se změnila pouze osoba poplatníka bude muset podat nové daňové přiznání (registrace), nebo stačí dílčí DP, s uvedením odlišných údajů? Jak postupovat prosím.

Dobrý den, lze odečíst od základu daně…

Dobrý den, lze odečíst od základu daně nezdanitelnou částku na manželku pokud celý rok 2005 pobírá částečný invalidní důchod. Děkuji za odpověď

Dobrý den,prosím o radu.Chtěli bychom uplatnit…

Dobrý den,prosím o radu.Chtěli bychom uplatnit Společné zdanění manželů.Jsem na pln. invalidním důchodě s příjmem do 7000Kč/měs.Manžel je zaměstnán jako st.úředník.22000Kč/měs. Máme jedno dítě. Můžeme si každý odečíst na sebe zákl.nezdanit.částku 38040Kč? Jestliže ano tak do přílohy č.5 v ř 501 – 506( pro manželku) vypíšeme 0Kč a v ř.508 pro oba 38040.Je to tak? Kde uvádím já svůj příjem z invalidního důchodu? A poslední otázka,mám nárok na nějakou nezdanitelnou částku, týkající se mé invalidity? Nejsem držitelkou průkazu ZTP/P Děkuji

Dobrý den, prosím o sdělení zda vůbec a jakým…

Dobrý den, prosím o sdělení zda vůbec a jakým způsobem je daněn příjem plynoucí z pronájmu bytu. Jsem zaměstnán + OSVČ. Byt je v osobním vlastnictví mém a druhé osoby (nikoli SJM). Lze v případě danění tohoto příjmu uplatnit provozní náklady (teplo, voda, el.) odpočtem od základu daně?

Prosím o názor k situaci: jsem od 1.2.2006…

Prosím o názor k situaci: jsem od 1.2.2006 plátcem DPH a mám zájem uplatnit výdaje paušálem za rok 2005 a také předpokládám za rok 2006. Jak v tomto případě souvisí možnost kombinace odvodů a nárokového vrácení DPH v průběhu roku a možností využití paušální daně z příjmu za celý rok?. Pokud je možná taková kombinace, co potom tvoří základ daně z příjmu? Děkuji za odpověď.

Pane doktore, pracuji jako OSVČ, vedu daňovou…

Pane doktore, pracuji jako OSVČ, vedu daňovou evidenci. Na svého manžela jako spolupracující osobu dělím 20 % příjmů a výdajů. Za r. 2005 budu poprvé uplatňovat odpis za auto. Domnívám se, že v mém daňovém přiznání celkový roční odpis zaúčtuji v ř. 106 a manželův 20% podíl přičtu k jeho výdajům na ř. 108. Je to tak správné ? Děkuji

Dobrý den, 1.) K 31.12.2004 jsem přerušil…

Dobrý den, 1.) K 31.12.2004 jsem přerušil činnost.Ještě asi 2měsíce v r.2005 jsem platil různé závazky. Znovu podnikat začnu 1.7.2006. V daňovém přiznání za r.2005 musím nějak upravit základ daně nebo vykážu jen skutečné příjmy a výdaje? 2.) Vedu dańovou evidenci a na úvěr jsem si pořídil auto. Pokud si budu uplatňovat do nákladů úrok a pojištění z úvěru musím auto vložit do obchodního majetku? Děkuji a přeji hezký den.

Do této doby jsem vedla daňovou evidenci. Letos…

Do této doby jsem vedla daňovou evidenci. Letos bych chtěla podat daňové přiznání formou výdajů stanovených procentní sazbou (60% - řemesla). Vím, že za rok 2004 musím podat dodatečné daňové přiznání a zdanit pohledávky, závazky a zásoby (hodnoty bez DPH???). Co se týká příjmů za rok 2005 - berou se příjmy tak, jak jsou vystavené faktury (komplet vystavené faktury v roce 2005), nebo se vychází pouze z faktur, které byly v roce 2005 zaplaceny? A mohu se v dalším roce vrátit opět k daňové evidenci? Děkuji za odpověď!

Dobrý den, prosím o radu do jakého řádku napíšu v…

Dobrý den, prosím o radu do jakého řádku napíšu v daňovém přiznání odpis automobilu vedeného v majetku, jsem OSVČ

Dobrý den, v polovině roku jsem se stala…

Dobrý den, v polovině roku jsem se stala plátcem DPH, udělala jsem inventuru a FÚ mi vrátil DPH z této inventury. Patří vrácené DPH do zdanitelných příjmů?

Dobrý den, jsem zaměstnaný a kromě toho v menší…

Dobrý den, jsem zaměstnaný a kromě toho v menší míře podnikám, dále jsem v roce 2005 pracoval na dohodu o provedení práce a kromě toho jsem dostal jednorázový honorář v eurech. 1. kolik procent si mohu odečíst paušálem z daňového základu? 2. musím do daňového přiznání zahrnout příjmy z práce na dohodu? 3. v jakém kurzu se přepočítávají eura pro účely daňového přiznání - aktuálním v době vyplacení nebo v době daňového přiznání? Děkuji.

Dobrý den, manžel je u firmy s.r.o. uveden jako…

Dobrý den, manžel je u firmy s.r.o. uveden jako jednatel, s roční odměnou 18000 Kč hrubého. Musí platit zdravotní a sociální pojištění a do jaké kategorie patří? Nejsem si jista zda je OSVČ (nemá ŽL) anebo osoba bez zdanitelných příjmů? Děkuji mnohokrát za odpověd.

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat.Jsem OSVČ.Doma…

Dobrý den.Chtěla bych se zeptat.Jsem OSVČ.Doma máme internet,začla jsem ho používat pří objednávání zboží do prodejny.Platím paušál,mohu si ho dávat do nákladů a za jakých podmínek.Počítač nemám pracovní,ale soukromý.Dekuji za radu.

Příjemné dopoledne, pane doktore. Chtěla jsem se…

Příjemné dopoledne, pane doktore. Chtěla jsem se optat, jestli mám nárok na nějakou slevu na dani, když jsem začala podnikat v roce 2005 - příjem činil 17 785. Jinak pracuji na HPP. Děkuji

Dobrý den, jsem živnostník provádějící…

Dobrý den, jsem živnostník provádějící projektovou a inženýrskou činnost, jsem plátce DPH a výdaje jsem vždy uplatňovala prokazováním dokladů. Chci se zeptat zda, je možné již za rok 2005 použít výdaje 50 % z příjmů i přestože jsem plátce DPH. Mnohokrát Vám děkuji za odpověď.

Dobry den,rada bych se vas zeptala jaky je postup…

Dobry den,rada bych se vas zeptala jaky je postup pri zdanovani prijmu ze zahranici (pracuji v CR pro lucemburskou spolecnost, ktera mi prijmy posila), do kdy se dan musi odvest, zda je nutna registrace a zda je nutne neco udelat (nekam se nahlasit, registrovat,atd) pred tim,nez mi samotne prijmy budou chodit na ucet. Predem dekuji za odpoved.

Dobrý den,v roce 2004 jsem prodala auto,které…

Dobrý den,v roce 2004 jsem prodala auto,které jsem vlastnila 10 měsíců.Za rok 2004 jsem měla pouze vuúčtování daně u zaměstnavatele.Mám podat dodatečné DAP,když jsem auto nevlastnila víc jak rok?Jednalo se o ojeté auto za 60000 Kc. Děkuji