FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, mám dotaz týkající se uplatňování výdajů ve skutečné výši a procentem. Pokud tomu dobře rozumím, tak při přechodu z jednoho způsobu na druhý je třeba za zdaňovací období, které předchází zdaňovacímu období, ve kterém dojde ke změně způsobu uplatňování provést úpravy dle §23 odst.8. Tedy pokud se rozhodnu, že za rok 2005 budu uplatňovat výdaje paušálem (dosud ve skutečné výši), budu podávat opravné DP za rok 2004. Tomu rozumím. Není mi jasné, co ale budu dělat k neuhrazenými závazky a pohledávkami za rok 2005. Podle mého názoru nic. Dudou to příjmy a výdaje roku 2006 - pokud pochopitelně v tomto roce dojde k jejich uhrazení a já budu i za zdaňovací období 2006 uplatňovat výdaje paušálem. Jinak řečeno, k případnému dodanění dojde pouze v případě změny způsobu uplatňování výdajů. A pokud bych tedy například od počátku podnikání uplatňovala výdaje paušálem, tak zdaňuji pouze to, co bylo v dáném období skutečně zaplaceno a do výdajů se mi dostávají skutečně zaplacené částky. Neuhrazené pohledávky a závazky se promítnou až v roce zaplacení - při nezměněném způsobu uplatňování výdajů. Děkuji za odpověď
Na družku (spolupracující osobu) mohu rozdělit 30% příjmů a výdajů, avšak rozdíl příjmů a výdajů - na ni rozdělovaných - nesmí být vyšší než 180.000,- Kč za rok? Nebo jsem si vyložil tuto část zákona špatně? Poznámka: Družka je jediná, na koho příjmy a výdaje rozděluji, a na FÚ je po celý rok vedena jako spolupracující osoba. Moc děkuji za odpověď!
Dobrý den, chtěli bychom letos s manželem využít možnost společného zdanění manželů, ale v roce 2005 jsme se stěhovali a nyní máme formálně každý jiné trvalé bydliště (manžel má novou adresu, já jsem ji neměnila). Nebude to vadit? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, k 31.12.2004 jsem přerušil podnikání oficiálně, ale ještě v lednu a únoru 2005 jsem platil vyúčtování za elektřinu do 31.12.2004, telefon,plyn... na provozovně a příjem jsem měl z prodané zásoby zboží. Znovu podnikat začnu 1.7.2006. V daňovém přiznání za r.2005 musím nějak upravit základ daně nebo vykážu jen skutečné příjmy a výdaje. Děkuji za odpověď
Dobrý den. podnikatel má živnostenský list od roku 2002, ale nepodnikal a měl pozastavenou živnost, začal teprvé podnikat od 1.11.05, vztahuje se na něho minimální základ daně za rok 2005?
Dobrý den, chtěla jsem Vám jen moc poděkovat za odpovědi na všechny mé dotazy. Moc jste mi tím pomohl. S pozdravem,
Dobrý den, jsem OSVČ, vedu daňovou evidenci, manželka je druhým rokem na mateřské, má přerušenou živnost a pobírá příspěvek cca 3500/měs, což je za rok více než 38040,-. 1) počítá se tato částka jako její příjem nebo mám možnost uplatnit nezdan. částku ve výši 21700,- ve svém přiznání ?? 2) můžeme použít SZM ?? ,, nározy z FÚ jsou různé 3) pokud je SZM možné, vychází mi výsledná daň s "bonusem na jedno dítě" -6000,- . Znamená to, že bych tuto částku měl očekávat od FÚ ?? 4) u loňského DP byl jeho součástí formulář "závěrka daňové evidence" . Je nutný i letos ? Děkuji za odpovědi.
Můžeme s manželem podat společné zdanění? manžel je zaměstnanec,já evidovaná na úřadu práce-bez příjmu, ve společné domácnosti je ještě dcera-19.roků též evidovaná na úř.práce-bez příjmu.Děkuji.
Přeji dobrý den pane doktore. Mám dotaz.V loňském roce jste mě odpověděl,když manžel je v plném invalidním důchodu že jsi můžu na něho odečíst částku 21.720,-Kč. Ale dalšímu odpovídáte,že nemůže,protože ID se započítává do příjmů.Můžete mě odpovědět jak to tedy je? Mám podat opravné DP za rok 2004?Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Mám příjmy ze závislé činnosti a dále příjmy z autorské smlouvy - cca 10000 Kč měsíčně od provozovatele soukromého rádia (hudební dramaturgie). V této smlouvě je klauzule, že beru na vědomí, že autorská odměna je vyplácena jako příjem ze SVČ před zdaněním. Jak budu tyto příjmy danit? Děkuji.
Dobrý den,mám dotaz ke společnému zdanění manželů. 1) manžel může při SZM uplatnit odpočet na vyživovanou manželku ve výši 21 720 Kč, pokud její příjmy jsou nižší než 38040 Kč ? 2) pro posouzení výše příjmů vyživované manželky se započítává: a) nemocenská? b) peněžitá podpora v mateřství? c) částečný invalidní důchod? d) plný invalidní důchod? Děkuji.
Dobrý den, v r. 2004 jsem vedla daň. evidenci. Letos chci uplatnit výdaje %. Odepisuji os. automobil - budu v daň. přiznání uvádět odpisy i když je nebudu nyní odčítat ze základu daně?Děkuji
Bydlim ve dvoubytovem dome se svoji sestrou.Chtel bych si vzit hypoteku abych ji mohl dat penize a ona se odstehovala. Dum patri rodicum, kteri mi chteji dum darovat ale s podminkou, ze "vyplatim" sestru. Pravne to jeste nemame doreseno ale sestra tvrdi, ze pokud penize ode mne dostane zdani je 20i procenty - dan z prijmu. Je pravda, kdyz ma v dome trvale bydliste dele jak 5let, tak nemusi dan z prijmu platit?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda vsupuje do některého z dílčích základů daně z příjmů fyzických osob podíl na zisku s.r.o. ve výši 100 000 Kč. Děkuji za odpověď.
Dobry den. mam dotaz- muzu neuplatnovat v zamestnani odpocet na dite za rok 2006 a v roce 2007 pozadat primona FU, jako fizicka osoba- zamestnanec , o vraceni dane ? Do kdy nejpozdej to musim nahlasit ucetni?..Jsme oba z manzelem zamestnanci. Za jakych podminek muzeme uplatnit spolecne zdaneni manzelu? a jestli je vyhodny to uplatnovat, kdyz mame prijmy 5400 a 9600 ? dekuji za odpoved.
Dobrý den, potřeboval bych vědět, zda vstupuje do některého z dílčích základů daně z příjmů fyzických osob podíl na zisku s.r.o. ve výši 100 000 Kč. Děkuji za odpověď.
Ráda bych zaměstnancům přispívala na jejich penzijní nebo životní připojištění. Příklad : je-li měs.hrubá mzda zaměstnance 10000,- Kč, kolik Kč mu lze měsíčně přispívat, abych z tohoto příspěvku neodváděla zdravotní a soc.poj.? Počítá se tento příspěvek do zaměstnancovy hrubé mzdy, tedy při mém příspěvku např. 200,- Kč se zaměstnancův odvod na zdravotní a sociální pojištění počítá z částky 10000,- nebo 10200,- Kč? A co daň z příjmu ? Započítává se zaměstnanci do základu pro výpočet daně z příjmu i oněch 200,- Kč?
Dobrý den pane doktore, mám několik dotazů. Jsem OSVČ (pracovala jsem na ŽL), od 1.6. 2005 jsem přerušila činnost. V roce 2005 jsem pracovala od ledna do března, část března jsem byla na nemocenské + celý duben, od 1.5. do konce roku jsem pobírala peněžitou pomoc v mateřství. Jak mám postupovat při výpočtu daně? Mám do příjmů započítat PPM (předpokládám že ano, o nemocenské vím, že je od DAP osvobozena)? Můžu si odečíst celých 38 040 nebo jen poměrnou část (za 3 měsíce, kdy jsem opravdu pracovala, nebo za 5 měsíců)? Když jsem přerušila činnost, jsem povinná platit minimální daň? Jak to bude příští rok, když mám přerušenou činnost a budu pobírat pouze rodičovský příspěvek, případně možná i přídavky na dítě, jsem povinná podávat daňové přiznání? Také budu mít za rok 2005 určitě nedoplatky za ZP a SP, můžu je v roce 2006 nějak zohlednit, pokud nebudu mít žádné příjmy a budeme chtít využít společné zdanění manželů? Ještě jeden dotaz - pro živnost jsem používala běžný účet, v nejbližších 1,5 letech podnikat nebudu. Můžu běžný účet zrušit a obnovit ho znovu až s obnovením činnosti? Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně částečného invalidního důchodu. Slyšela jsem, že je nový zákon o neomezém přivýdělku pro částečné důchodce , ale nikde to nemohu najít. Je to tedy skutečně tak nebo ne? Moc děkuji za odpověď a přeji vám vše dobré.
Vážený pane doktore, hodlám za rok 2005 využít možnosti uplatnění nákladů procentem z dosažených příjmů. Kromě těchto nákladů je pak možno uplatnit dle § 7 odst.10 i zaplacené pojistné na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na všeobecné zdravotní pojištění. Prosím o sdělení zda se tím myslí pouze pojistné zaplacené za OSVČ nebo také pojistné uhrazené podnikatelem za jeho zaměstnance (26% + 9% z vyměřovacího základu). Děkuji za odpověď.