FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

V prosinci 2005 (necelý měsíc) jsem pracovala na…

V prosinci 2005 (necelý měsíc) jsem pracovala na dohodu o provedení práce dle § 236 zák.práce. V dohodě je psáno, že celkový rozsah práce , na který je dohoda uzavírána, nepřesáhne 100 hodin. Jiný výdělek jsem za celý rok neměla (několik měsíců jsem byla na Úřadu práce a také jako aupair v cizině). Od l.l.2006 jsem zůstala v této organizaci natrvalo v hlavním pracovním poměru. Může mi tento zaměstnavatel provést roční zúčtování k dani z příjmů, nebo na to nemám nárok? Děkuji Vám za odpověď.

Dobrý den.Mám příjmy ze zaměstnání za celý rok…

Dobrý den.Mám příjmy ze zaměstnání za celý rok 2005.Na ŽL mám vedlejší příjmy ve výši pouze 10.000Kč za rok.Musím podat daňové přiznání nebo si nechám udělat ze zaměstnání roční zúčtování,když vedlejší příjmy nejsou vyšší než 15.000Kč?

Prosím o radu, protože mam pořád zmatek ohledně…

Prosím o radu, protože mam pořád zmatek ohledně dodaňování v souvislosti daně %. Mám fakturu vydanou, kterou jsem vystavila 8.1.06 a zaplacená mi byla hotově 17.1.06, v textu ale mám, že fakturuji za práce 12/05, musím ji přičíst k příjmům roku 2005 ? Pak bych se chtěla zeptat, jestli k zálohám na SP a ZP si do výdajů 05 mohu přičíst i doplatek 5780,-(SP), který vznikl při ročním vyúčtování za rok 2004, který jsem zaplatila v dubnu 2005? A jak s přeplatkem na ZP 430,-, který mi byl převeden do záloh na rok 2005 ? Začala jsem podnikat v r.2004 a uplatnila jsem také daň procentem, ale neměla jsem nic, co přecházelo do r. 2005 i zálohy na SP aZP jsem zaplatila za prosinec 04 v prosinci 04, takže jsem nic nemusela přičítat a odčítat. Žádný majetek ani zásoby nemám. Fakturuji jen za práci. To přičítání a odčítání mi připomíná časové rozlišení v PU. Vše co patří do r. X se tam dá ať + nebo -. Moc děkuji za ochotu.

Prosím o informaci ohledně silniční daně. Jako…

Prosím o informaci ohledně silniční daně. Jako starostka obce používám automobil v osobním vlastnictví ke služebním účelům a dle jednotlivých jízd mi je vypláceno cestovné. Je povinností i pro obecní úřady či uvolněné funkcionáře platit silniční daň? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, můj dotaz se týká společného zdanění…

Dobrý den, můj dotaz se týká společného zdanění manželů.Manžel má roční příjem ze závislé činnosti cca 600 000 , uplatňuje odpočet na 2 děti a částku 4880 Kč na soukr.živ.pojištění. Já mám roční příjem ze závislé činnosti 120 000 a z vedlejší činnosti - podnikání cca 5 000 Kč, odpočty mám též 4880 Kč živ.pojištění. Je pro nás výhodné provést společné zdanění manželů? Kolik daňových přiznání musíme vyplnit ?Je na toto d.přiznání speciální formulář? Děkuji za odpověď

Dobrý den, jsem v zaměstnaneckém poměru a…

Dobrý den, jsem v zaměstnaneckém poměru a nepodnikám, daňové přiznání za mne podává zaměstnavatel. Měl jsem příjmy z nákupu a prodeje akcií, které jsem držel méně než 6 měs. Jak to teď bude s daň. přiznáním? Kdo ho bude dělat, já či zaměstnavatel. Pokud já jaký formulář a dá se tam zahrnout také ztráty z obdobných obchodů a náklady s tím spojené (poplatky, internet..)? Jak to bude příští rok se zálohou na dani bude ji opět platit zaměstnavatel na základě platu u něho, či se tam nějak zohlední ty mé obchody? Díky

Dobrý den, jsme soukromý pension se zaměřením na…

Dobrý den, jsme soukromý pension se zaměřením na pobyt a péči o seniory. Klienti jsou u nás na přechodný pobyt. V letošním roce jsme začali být plátci DPH. Dovoluji si vás požádat o zařazení do skupin dle zákona o DPH: - pobyt - strava (dodavatelským způsobem i vlastní) - praní prádla - pečovatelské služby Děkuji a jsem s pozdravem

Dobrý den,chci se zeptat,zda do DAP manželky/při…

Dobrý den,chci se zeptat,zda do DAP manželky/při SZM/ uvedu jako příjem, a podle jakého par.,její plný invalidní důchod 69 000,-Kč.Důchody jsou osvobozeny od daně,ale do příjmu se počítají jako třeba PPM,rodičovský příspěvek,nemocenská ...?Já si odečtu 38040 a 21 720 na manželku a manželce odečtu 38040 a ještš 14280 na pl.invaliditu?Děkuji za odpověď

V pololetí roku 2005 jsem převzala funkci…

V pololetí roku 2005 jsem převzala funkci pokladní naší základní organizace zahrádkářů (nezisková organizace.) Pozemky se zahradami jsme měli doposud v pronájmu od města (obecní půda). Neprovozujeme žádnou pěstební ani jinou činnost za účelem zisku. Jediným zdrojem našich příjmů jsou členské příspěvky a nájemné. Můj dotaz se týká daně z příjmů právnických osob. Jsem povinna vyplňovat za organizaci přiznání a odvádět daň? Děkuji za odpověď

Fyzická osoba bude podávat daňové přiznání , kde…

Fyzická osoba bude podávat daňové přiznání , kde budou příjmy ze závislé činnosti i z podnikání. V průběhu roku došlo navíc k převodu členských práv k družstevnímu bytu (280 tis.), příjem je od daně osvobozen – bude se vyplňovat příloha č. 2 (a jak?) a tím i ř. 40 daňového přiznání?

Student VŠ (denní studium) od 11.6.2005 podniká.…

Student VŠ (denní studium) od 11.6.2005 podniká. Jaká bude jeho odečitatelná položka za poplatníka a za studium při podávání daňového přiznání za rok 2005? Děkuji

V průběhu roku jsem se stal dobrovolným plátcem…

V průběhu roku jsem se stal dobrovolným plátcem DPH a nejsou mi jasné 2 věci: 1) Používám svůj soukromý vůz k podnikání. Vedu knihu jízd a dle ní odečítám výpočtem náklady na kilometr. Mohu nyní nějakým způsobem uplatňovat odečet DPH, když nemám doklady od čerpacích stanic ? 2) Bydlím ve vlastním domě, kde mám i kancelář. Jakou částku mohu odečíst z daň. základu a jak je to s odpočtem DPH ?

Dobrý den, chtěla bych se prosím Vás zeptat, v…

Dobrý den, chtěla bych se prosím Vás zeptat, v jaké výši se započítávají příjmy, které vznikly zrušením životních pojistek v roce 2005 a jejich odpočet byl uplatněn v Ročním zúčtování daně v letech 2003 a 2004. Za rok 2003 byla částka zaplacená na živ. pojistce asi 2800,- Kč a v roce 2004 byly pojisky dvě a dohromady byla částka přibližně 6500,- Kč. Předem děkuji

Pane doktore, měla jsem dotaz jak zaúčtovat…

Pane doktore, měla jsem dotaz jak zaúčtovat manželův podíl odpisu na auto. Dotaz byl zodpovězen dne 29.1. Manžel je spolupracující osoba dle par. 13 ZDP. Uvedl jste, že v jeho přiznání sečtu ř. 102+106. Já v jeho daň. přiznání vždy psala jeho podíl příjmů a výdajů jako spolupracující osoby do ř. 109 a 110. Ř. 101 a 102 jsem nevyplňovala. Prosím ještě o upřesnění děkuji

Dobrý den pane doktore, dne 29. 1. 2006 v 10,46…

Dobrý den pane doktore, dne 29. 1. 2006 v 10,46 jste odpovídal, že rodičovský příspěvek se započítává do příjmu manželky, pro posouzení zda je nárok na uplatnění odpočtu na manželku, ale rodičovský příspěvek je dávka sociální péče a ta se nezapočítává do příjmu manželky si myslím. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, potřeboval bych vědět, kdy vstupuje…

Dobrý den, potřeboval bych vědět, kdy vstupuje zůstatková cena hmotného majetku do základu daně?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, mám na Vás několik dotazů:1) Můžeme s…

Dobrý den, mám na Vás několik dotazů:1) Můžeme s manželem využít SDM ( 2 děti, manželé nemají společné trvalé bydliště) ? 2) Já pobírám od 1.9.2005 pečovatelský příspěvěk na osobu blízkou a při tom si mohu přivydělat. Mám do DP započíst příjmy z podpory v nezaměstnanosti + pečovatelský příspěvek a zdaněné příjmy z přivýdělku (23355Kč = soc. dávky + 13615 = čistá mzda)? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, chci uspořádat soutěž na podporu…

Dobrý den, chci uspořádat soutěž na podporu prodeje softwarového produktu. Princip bude tento: Soutěžící budou doporučovat produkt svým známým. Za každého doporučeného zákazníka od nás dostane soutěžící 20,- Kč. Navíc každý měsíc "nejpilnější" soutěžící dostane MP3 přehrávač. Dvacetikorunové odměny si samozřejmě chci dávat do nákladů. Problém tkví v tom, že nevím, jak je před případnou kontrolou z finančního úřadu ospravedlnit. Jak postupovat v této situaci? Díky... S pozdravem,

Dobrý den pane doktore, nedávno jsem vám psala…

Dobrý den pane doktore, nedávno jsem vám psala dotaz ohledně SZM. Odpověděl jste mi že zde to nepřichází v úvahu.Zapomněla jsem napsat,že máme dvě děti 11 a 13 let. Takže manžel je zaměstnán,manželka pobírá částečný invalidní důchod a 1 měsíc měla příjem ze zaměstnání 4175Kč a 5 měsíců pobírala nemoc.dávky.Lze tedy uplatnit SZM?

Dobry den, kamarad je American, sem priletel v…

Dobry den, kamarad je American, sem priletel v lete a pracovni povoleni dostal od zari. Krome hlavniho prijmu mel i prijem na DPP a protoze presahl 5 000, byla mu srazena zaloha na dan 20%. Kdyz zde pracoval od zari, muze podat danove priznani tak, aby si odecetl nezdanitelnou polozku na cely rok 2005, tedy 38 040? Jakou mam uvest adresu bydliste (trvaleho pobytu)? Ma to byt jeho adresa dlouhodobeho pobytu v Cechach nebo adresa jeho trvaleho bydliste v USA? Pravdepodobne ta ceska, protoze jde o to, kde je k zastizeni tady? Dekuji.