FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Ráda bych se zeptala zda si může manžel odečíst z daně i moje životní a penzijní připojištění. Já sama jsem v domácnosti (bez příjmů). daňové přiznání nedělám. děkuji
Chci na matku převést půlku domu. Platí se darovací dań,pokud se jedná o přímého příbuzného? A jak je to s daní z převodu nemovitosti?Děkuji.
Zdědila jsem po otci dům.Mohu ho prodat, aniž bych musela platit daň z příjmu z odhadní ceny domu?(otec ho vlastnil a měl tam trvalé bydliště více než 5 let.)
Na podobné dotazy jste již odpovídal, ale já se zeptám znovu. OSVČ uvede ve formulářích pro ZP a OSSZ v kolonce výdaje a) hodnotu z DAP ř.101-102 nebo za b)ř.101-102-103? A je to stejné u výdajů stanovených % a u výdajů skutečných? V minulém roce jsem použila výpočet a) ale z důvodů velmi nízkých příjmů jsem stejně musela zaplatit minimum SP a ZP musím případně podat opravné přehledy?
Dobrý den, mám dotaz, ohledně podnikání důchodce OSVČ. Pobírá starobní důchod + pracuje na ŽL (příjmy za rok 2005 cca 30tis., výdaje 7tis.). Do daňového přiznání vypíšu jen příjmy a výdaje? Důchod se nevypisuje, že? Pokud mu vyjdou příjmy 23tis. můžu od nich odečís ještě nějakou nezdanit. položku, ale se musí z této částy odvést daň? Děkuji a jsem s pozdravem
Vážený pane doktore, v roce 2005 jsem měla brigádu na základě dohody o provedení práce. Výplata za měsíc srpen byla nižší než 5000 Kč a zaměstnavatel mi odečetl srážkovou daň ve výši 15%. Za měsíc září byla výplata vyšší než 5000Kč a zaměstnavatel odečetl zálohu na daň,která byla vyšší než 15%. Mohu si u finančního úřadu požádat o vrácení daně? A jakým způsobem o to mohu žádat a která z výše uvedených daní by mi měla být vrácena? Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den!
Dobry den, som slovak a v cechach mam prechodny pobyt.Pracujem v Prahe na HPP a chcel by som vediet, ci mam narok na vratenie dane z prijmu.Pokial ano, tak za akych podmienok. Dakujem
dobrý den. Jsem podnikatel v podhařáských pracech. Pacuji na živnostenský list a rád bych se zeptal na možnost připojištění při tom, když se mi stane nějaká škoda (např. při vrtání podlahy navrtám nechtěně vodovodní trubku). existuje nějaké připoještění, které by mi tyto škody hradilo. děkuji za odpověď.
Dobry den, rada bych se vas zeptala pokud jsem si zacatkem roku 2005 nechala udelat ZL a behem roku jsem nevykazala zadny zisk, jaky je postup a hlavne doplatky se vsemi institucemi, FU, OSSZ a zdrav. poj.? Take jsem prihlasila automobil, je nutno odvezd silnicni dan? Pokud nechci s zivnosti pokracovat jak se ukoncuje? Dekuji za odpoved.
Pane doktore, podíl na zisku společníka s.r.o. zdaněný 15% srážkkovou daní, kterou odvede s.r.o. již neuvádí FO do daňového přiznání, jak uvádíte v odpovědi 29.1. Toto 15% zdanění je konečné.
Vážený pane doktore, zeptal bych zdali je možno vymáhat pohledávku za společností s.r.o., která se transformovala rozdělením se na dvě nové společnosti s.r.o? Část(polovina) obchodního jmění této společnosti přešla dle projektu o rozdělení na každou z nových společností v poměru 50:50. Znamená to, že po každé z nově vzniklých společností mohu vymáhat 50% své původní pohledávky? Děkuji za odpověd
V roce 2003 jsem dostal od města přidělený byt s podmínkou, že si ho opravím na vlastní náklady. To jsem učinil a náklady představovaly 80 - 100 tis. Kč. I v roce 2004 jsem do bytu investoval cca 15 tic. Kč.V loňském roce jsme utvořili s ostatními nájemníky utvořili družstvo a celý dům od města odkoupili, takže v současné době vlastním již ne obecní, ale družstevní byt, který pronajímám. Můj dotaz je prostý (moje dotazy jsou prosté): Mohu tu částku (80 - 100 tic. Kč) nějakým způsobem (např. rozpočítat na několik let) uplatňovat v mých nákladech na byt, na jeho provoz? Tu částku jsem zaplatil koncem roku 2003, byt jsem začal pronajímat v roce 2005. V roce 2004 jsem daňové přiznání nepodával, zisk jsem žádný neměl, byt byl obecní, takže jsem pouze platil nájem (To asi do nákladů zahrnout nemohu, že?) Děkuji Vám
Dodry den, dekuji za odpoved a mam na Vas jeste jeden dotaz. Jak se vypocitava ve vyrovnani dani polozka uroky z uveru ze staveb.sporeni? Castka zaplac. uroku za rok 2005 cini 12.650 kc Mam hrubou mzdu v prumeru 5800 kč/mesic, uplatnuji odpocet na 1 dite. V rocnim vyrovnani dani za rok 2004 jsem mela jen celkovou castku. Rada bych vedela, kolik cini samotne uroky z uveru? Dekuji predem za odpoved.
zákon č. 337/1992 §64 odst.4 ... Nevznikne-li do této lhůty vratitelný přeplatek .... Dotaz: Kdy vzniká vratitelný přeplatek na dani z příjmu dnem podání daňového přiznání (v mém případě 26.1.2006), nebo až po skončení povinnosti podat daňové přiznání (v mém případě 31.3.2006). Děkuji
Dobrý den, prosím o radu týkající se Společného zdanění manželů (dle ZDP nelze uplatnit pokud má jeden z manželů povinnost stanovit minimální základ daně podle §7c). Manžel má příjmy ze živnosti (hlavní činnost od roku 1996), jeho základ daně je cca 200 000Kč tedy vyšší než minimální základ daně 107 300Kč. Můžeme provést společné zdanění manželů? Já pobírám rodičovský příspěvek a zároveň mám příjmy ze živnosti (vedlejší činnost) se základem daně cca 40 000Kč. Jde mi o formulaci „SZM nelze použít, pokud má povinnost stanovit minimální základ daně podle §7c“ (manžel tedy v případě vyšší vypočteného základu daně než minimálního tuto povinnost nemá?) Děkuji.
Dobrý den, prosím Vás o radu. Tatínek je zaměstnán, příjmy ze závislé činnosti jsou pro něj hlav. zdrojem příjmů. Z podnikání (§7, je plátce DPH, ŽL od r.1994) má příjmy 35 tis., výdaje cca 20 tis., rozdíl tedy asi kolem 15 tis. Kč. Vztahuje se na něj min. základ daně? Pokud ano, promítne se v daňovém přiznání to, že byl od 1.1. do 4.5. a od 15.12. do 31.12. v prac. neschopnosti? Navíc mu byl od 5.5. přiznán ČID. Zdá se mi nelogické, že by měl platit min. daň při takto nízkých příjmech. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Chceme s manželem využít společné zdanění manželů, bydlíme spolu v jedné domácnosti, ale manžel má jinou adresu trvalého bydliště. Musíme nějak doložit, že opravdu bydlíme ve stejném bytě? Jak máme podat daňové přiznání současně u jednoho finančního úřadu, když manžel podle svého trvalého bydliště spadá k jinému finančnímu úřadu. Jak to vyřešit?
OSVČ zaměstnává zaměstnance se ZPS, na kterého lze uplatnit slevu na dani dle § 35 1a Současně dělí příjmy a výdaje na manželku (po 50%) . Má tuto slevu uplatnit jen manžel (protože on zaměstnává) nebo je možno také rozdělit v daňovém přiznání na poloviny.
Dobrý den, jsme spol. s r.o. a náš odběratel vyhlásil konkurz. Mohu celou pohledávku uplatnit do nákladů až příští rok? Nechceme být vzhledem k FÚ letos ve ztrátě. Děkuji
Dobrý den, 26.1.2006 (8:10 hod) jsem se ptala na společné zdanění manželů, kdy jeden z manželů pobíral na úřadu práce podporu při rekvalifikaci.V odpovědi jsem se dočetla, že podpora se počítá do příjmů. Pak jsem ale našla v otázkách a odpovědích ze dne 6.1.2006 (11:02),že podpora v nezaměstnanosti je příjmem osvobozeným od daně z příjmů podle §4, odst.1, písm.h) ZDP a proto se v přiznání k dani z příjmů neuvádí (srov. §38g, odst.1 ZDP). Můžete mi prosím ještě tohle vyjasnit ? Děkuji Helena