FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, chtěla bych Vás požádat o pomoc. Zaměstnavatel mě vyzval k podpisu daňového prohlášení, ale když zjistil, že chci uplatnit úroky z hypotéky, řekl, že si daňové přiznání musím podat sama. Jelikož jsem to nikdy nedělala, tak nevím, jak postupovat. Zda musím zajít na VZP a OSSZ apod. Moc děkuji a přeji hezký den.
Dobrý den, zajímalo by mě, zda existuje něco jako společné zdanění druhů (žijících v jedné domácnosti bez manž. svazku)?? Mohou sloučit svoje příjmy (žena má o dost nižší) a z nich odečíst úroky z úvěru, který je psaný jen na ženu? Děkuji za odpověď
Stavěl jsem dům, z finančních důvodů jsem jej musel prodat, naštěstí se ziskem 300 000. Obratem jsem všechny finance za prodej vložil do koupi vlastního bytu. Je zisk z výše uvedeného prodeje nutno zdanit?
Dobrý den, jsem nájemníkem v obecním bytě a mimo závislou činnost podnikám v oboru poradenství a zprostředkování prodeje. Cca z poloviny bytu mám zřízenou kancelář. Mohu si jako daňově uznatelnou položku do výdajů zařadit např. část nájmu, spotřeby plynu el. energie? Děkuji za odpověď
Dobrý den, pane doktore.Prosím o odpověď na 2dotazy: 1.lze za rok 2005 uplatnit slevu na dani(snížit základ daně)na každé vyživované dítě(2x)a 6.000Kč.při společném zdanění? 2.je nutno uvádět do DAP příjmy z dohody o práci, které již jsou řádně zdaněné? Děkuji
Dobrý den, budeme s manželem uplatňovat společné zdanění. Chci se touto cestou ujistit a přeptat na: a) info o penzijním připojištění, hodnotě darů atd.. píši u společného zdanění do hlavního formuláře DZPFO a pak ještě do přílohy č.5 nebo jenom do přílohy č.5 b) hodnotou daru je myšlenou např. bezpříspěvkové darování krve, a to ve výši 2000,-/1odběr? c) při uplatnění společného zdanění nám samozřejmě vyjdou částky, které je potřeba v jednom případě doplatit a ve druhém nám FÚ bude naopak později vráceno. Ptám se však proto, že tyto částky vychází v řádu desítkách korun a akdybychom měli při podání v podatelně FÚ provést v jednom případě i doplatek, znamenalo by to poměrně značný zásah do rozpočtu. Proto se ptám, zdali když nám vychází, že by nám FÚ měl po vyúčtování peníze později vracet, jestli v podatelně nemusíme nic platit? Moc děkuji za vyrozumění a přeji hezký den. Zdraví,
Dobrý den,mám dotaz k uplatnění daňového zvýhodnění na vyživované děti.Dle návodu na SZM a zejména Pokynů k DAP jsem si vypočítal daň /ř.66/ a po uplatnění slevy na 2 děti jsem ji snížil o 12 000 kč/ř.76/.Z Potvrzení o příjmech od zaměstnavatelec uvádím sraženou zálohu na daň ,již po slevě na děti, jak požaduje ř.80. Celkový výsledek v ř.86 je rozdíl v dani po uplatnění slevy a již zaplacených záloh na daˇ, taktéž po slevě /ř.76-80.Připadá mi, že se zde jedná o dvojí uplatnění daňového zvýhodnění na vyživované děti/ jedenkrát od zeměstnavatele a podruhé dle tohoto DAP/. Prosím o odpověď,děkuji.
Dobrý den. Pane doktore, prosím o vyjádření. Rekapitulace, co tedy musí a nemusí OSVČ (i plátce DPH) v případě paušálů evidovat? 1.Kniha jízd: Vést se nemusí, není-li vozidlo v OM, neuplatňujete-li DPH na pohonné hmoty. 2.Silniční daň: V případě, že využíváte soukr.vozidlo k podnikání, platit by se měla. 3.Evidence skladu: Po dodanění zásob při přechodu na % se skladové položky neevidují. 4.Evidence DHIM (nyní do 40000Kč): Při přechodu není třeba nic dodaňovat, tyto položky a další nové se neevidují. 5.Majetek nad 40000Kč: Nevím jak se v tomto případě provádějí odpisy a jak se eviduje. Co s takovýmto, nově pořízeným majetkem? 6.Evidují se pouze příjmy, výdaje pouze u plátce DPH, pro odpočet. Je třeba dělit, pro kterou živnost jsem který nákup provedl? 7. Po dodanění pohledávek ke konci předcházejícího roku musím v každém dalším vždy pohledávky dodanit, nebo již dále vycházím ze skutečných příjmů? 8.Je u % výdajů ještě nějaká další změna? Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore, prosím Vás o zodpovězení dotazu: Pokud je podnikatel v průběhu roku, např. 2 celé měsíce nemocný (pobíral dávky z nem. pojištění od OSSZ), může si v daňovém přiznání krátit minimální základ daně o částku poměrnou 2 měsícům (17 833,-) nebo musí počítat daň z celých 107 300,- Kč? A jak je to, prosím, s platbami zdravotního a sociálního pojištění v době nemoci, která trvá např. souvisle ty 2 měsíce. Musí podnikatel platit zálohy na tato pojištění v době nemoci a má nárok na jejich vrácení v ramci celoročního vyúčtování nebo je není povinen zaplatit za měsíce, kdy byl nemocen? Děkuji za odpověď.
manžel je OSVČ, zprostředkování obchodu.Může si dát do nákladů pořízení obleku?
dobrý den, může fyzická osoba vlastnící nemovitost jako občan pronajmout tento majetek téže osobě jako podnikateli? Jak by měla vypadat nájemní smlouva? Nevadí že jde o jednu osobu?
Při vyplňování daňového přiznání lze uplatnit slevu na vyživované děti. Chci se zeptat ve které fázi tuto částku lze odečíst, zda na řádku 62, a nebo se tato částka odečítá až z vypočtené daně. Dále bych se chtěla zeptat jak postupovat v případě že daňový bonus při počtu tří vyživovaných dětí je vyšší než vypočtená daň. Za odpověď děkuji
Vazeny pane, Mel bych prosim dotaz ohledne daneni zahranicnich prijmu. Procital jsem si celou historii dotazu a odpovedi a prijde mi to velmi zamotane. Jedna se o otazku hlavne kolem 183 dnu pobytu v zahranici. 1) Nekdy jste odpovedel, ze pokud se osoba po tuto dobu nenachazi na uzemi CR, tak neni danovy rezident a nemusi tim padem v CR sve prijmy ze zahranici danit. 2) Nekdy jste naopak odpovedel, ze je danovy rezidet CR, ale ze zahranicni prijmy nemusi v CR udavat do DAP. 3)Nekdy jste odpovedel, ze osoba musi sve zahran. prijmy danit. Muzete prosim presneji napsat, jak je mozne poznat do ktereho bodu clovek spada??? Napr. Muj pripad je takovy, ze jsem byl trvale od unora 05 do konce roku 05 ve Svycarsku, kde jsem pobiral plat (vse ze zavisle cinnosti). Mam tady ve Svycarsku byt a do CR jsem se vratil pouze na nekolik dni dovolene. V CR mam za leden take nejaky prijem ze zavisle cinnosti. Muzete mi tedy prosim napsat, jak a kde budu sve prijmy danit??? Dekuji predem za odpoved. S pozdravem
Dobrý den. Jsem fyzická osoba-zaměstnanec. Investuji prostřednicvím brokerské společnosti, která má sídlo v ČR, do akcií na burze. Využívám k obchodům-nákupům půjček tzv. REPO operací. Jde o krátkodobé obchody-nákup, prodej do 6 měsíců. Jsou pro mě úroky z těchto půček nákladem? Mohu je tedy odečíst-jaký paragraf zákona to řeší? Děkuji.
Dobrý den. Jsem OSVČ a na své dítě - studenta- uplatňuji odpočet z daně 6000 Kč. Toto dítě je vedeno zároveň jako spolupracující osoba od 1.1.2005. Může si od svého daňového základu dítě odečíst 38040 Kč jako nezdanitelnou položku a já zároveň uplatnit oněch 6000 Kč, nebo lze využít pouze jedné možnosti. Musí tento student pro rok 2006 plati zálohy na zdravotní a sociální pojistné každý měsíc v předepsané výši (nebo minimální pojistné) a nebo lze platit jednorázově až po podání daňového přiznání za další rok. Děkuji
Dobrý den. 1. Mám více ŽL - paušální výdaje 50% a 60% Příjmy jsou jasné vedu je odděleně. Ale jak? Podle sazby paušálnách výdajů, nebo podle jednotlivých ŽL (mám 1x60% a 2x50%)? Chtěl bych vědět jestli je potřeba u plátce DPH podobně dělit i nákupy na jednotlivé skupiny (pro opočet DPH)? 2. Za rok 2005 chci poprvé uplatnit výdaje paušálem. Na konci roku 2004 jsem měl nemalé pohledávky. Pro jejich dodanění podám přiznání na FÚ (opravné nebo dodatečné). Už tady se bojím případného penále a pokuty i když prodlení není z mojí viny. Ale co s případným doplatkem na OSSZ a ZP, musím také podat nový přehled ke konci roku 2004? Platí se i tady nějaké penále a hrozí pokuta? Děkuji
Dobrý den, potřebujeme oradit ohledně společného zdanění manželů. Moje manželka je OSVČ, plátce DPH. Vlastní maloobchodní prodejnu s obratem kolem 1,5mil Kč ročně. Má jednoho zaměstnance. Její daňový základ za rok 2005 (kvůli leasingu auta a dalším nákladům) je v řádu 50000Kč. Podle zákona tedy musí zaplatit daň z částky 107300Kč. Já jsem zaměstnanec s ročním hrubým příjmem asi 800000Kč. V zákoně o SZM je pro nás "dokonalý" paragraf, že kdo má povinnost platit minimální daň, tak nemůže využít SZM. Takže manželka musí zaplatit daň jako by vydělala požadovaných 107300Kč, ale nemůže to dát jako svůj daňový základ pro SZM. Moje otázka : Existuje nějaký (samozřejmě legální) způsob jak docílit zvýšení jejího daňového základu nad 107300Kč ? Například tím, že si nezapočítá náklady na leasing auta, plat prodavačky, mobilní telefon, nájem, atd. Děkuji
Dobrý den, chci se zeptat na nákup akcií na úvěr (repo-operace), v jeden den jsou akcie připsány a zároveň odepsány z účtu u SCP. Toto se děje pravidelně každý měsíc. Chtěl bych vědět jestli z hlediska 6-měsíčního daňového testu se posuzuje každá měsíční operace mezi mnou a obchodníkem (ke skutečnému obchodu nedochází, pouze k vypořádání úvěru, ceny se výrazně liší od skutečných-pouze náklady úvěru dle % zajištění), nebo až skutečný prodej po 6 měsících. Děkuji.
Dobrý den, ráda bych Vás požádala o radu ohledně ročního zúčtování mezd. Jsem svobodná, bezdětná, žiji s druhem ve společné domácnosti, kterou jsme si pořídili na hypočetní úvěr. Jsem zaměstnaná na zkrácený prac. úvazek 4 hod./denně za měsíční mzdu cca 3500 Kč (hr.), z mé mzdy není odváděná žádná daň. Nyní mi přišlo potvrzení o zaplacených úrocích na hypotéce ve výši 11.000 Kč (je to jen jedna část, příjde mi ještě jedno). Zajímalo by mě proto, zda to má pro mě nějaký smysl, když mám tak malou mzdu? Mám nárok na vrácení nějaké daně? Předem moc děkuji za odpověď
Můžete mi napsat kde v zákoně DzP najdu zmínku o možnosti uplatnění 60% výdajů u řemesl. živností, v §7 odst.9 to není. Předem děkuji