FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

osvobození od daně

Dobrý den. Prosím o radu v případě dědické daně.Zemřel mi bratr,který byl vdovec a bezdětný.Měli jsme společnou nemovitost a bratr měl byt v družstvu vlastníků.Jsem pravděpodobně źařazen do II.skupiny dědiců.Jsem osvobozen z dědické daně?Děkuji za odpověď. Staněk J.

osvobození od daně

Dobrý den. Prosím o radu v případě dědické daně.Zemřel mi bratr,který byl vdovec a bezdětný.Měli jsme společnou nemovitost a bratr měl byt v družstvu vlastníků.Jsem pravděpodobně źařazen do II.skupiny dědiců.Jsem osvobozen z dědické daně?Děkuji za odpověď. Staněk J.

osvobození od daně

osvobození od daně

osvobození od daně

pracovní poměr

Dobrý den s.r.o. provozuje hostinskou činnost v baru. Může společník s.r.o. vykonávat práci číšníka v tomto baru bez pracovní smlouvy a bez vykázané odměny? V případě ze v tom není problém, kde bych našla v zákoně oporu pokud příjde na kontrolu inspektorát práce? Děkuji

daňové příjmy

Dobrý den, chci se zeptat, co konkrétně je považováno za příjmy u OSVČ (finanční poradenství)? Jen vyplacené provize, nebo i provize, které ještě nebyly vyplaceny a budou vyplaceny až za dva roky (kvůli ukončení spolupráce)? Děkuji.

příjmy a výdaje procentem

Dobrý den, prosím Vás potřeboval bych poradit. Prvním rokem jsem si jako vedlejší pracovní činnost přivydělával na živnostenský list. Mám problém při vyplňování daňového přiznání. Každá účetní mi trvdí něco jiného. Jde mi o uplatnění výdajů procentem z příjmů(paušál 60%). Mám spor, jestli do příjmů mám uvést všechny faktury(130000Kč) nebo jen ty proplacené(55000Kč). 1 účetní tvdí, že všechny, 2 účetní, že jen proplacené. A na internetu jsem našel, že neproplacené faktury jsou pohledávky, které zvyšují základ daně. Tak nevím??? Díky za odpověď.

krácení odpočtu

Dobrý den. Podnikatel FO , plátce DPH, uzavřel smlouvu o pronájmu plochy na svém domě(není vložen do podnikání a ani v něm nepodniká)pro umístění reklamního panelu. Dostane jednorázovou odměnu. Má na příjem vystavovat fakturu s DPH a krátit koeficient? Nebo se to promítne až v ročním zúčtování daně z příjmu? Děkuji za odpověď.

sleva na děti

Dobrý den, v loňském roce jsem neuplatňovala slevu z daně na děti až do 7. měsíce. Od ledna do května jsem byla zaměstnaná. V červnu jsem byla na ÚP a v půlce července jsem již nastoupila do zaměstnání. Za tento měsíc mi nebyl vyplacen daňový bonus jelikož jsem neměla odpracovanou polovinu minim.mzdy.V květnu mi bylo vyplaceno 3 měsíční odstupné, takže jsem ani nezačala pobírat dávky z ÚP.Od srpna již běželo vše normálně, měla jsem vyplacené daňové bonusy i zvýhodnění na dvě děti. Momentálně řeším jaká částka mi cca náleží za první polovinu roku, dobu na pracovním úřadě a následně nové zaměstnání , takže za prvních 7 měsíců. Mám za to že na dvě děti to je 2234 krát 7 měsíců. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.

zřizovací náklady

Dobrý den, přišla mi odpověď na můj včerejší dotaz. Ptala sem se ohledně založení přítelovi firmy. Potřebovala bych poradit jak přesně mám účetní případy zaúčtovat. Poradil jste mi časové rozlišení, ale přesto nevím jak vše udělat aby to bylo správné. Děkuji

příjmy v SVJ

Dobrý den, jsme sdružení vlastníků bytových jednotek. Prodáváme společnou půdu v domě pro výstavbu nových bytů. Utržené peníze vložíme do fondu oprav a ještě týž rok (2013) je proinvestujeme na zateplení domu a opravy společných prostor - sklepů, dvorku, kanalizace. Vlastníci jsou i lidé, kteří nabyli byt koupí před méně než dvěma roky a užívají je k bydlení i k pronájmu (koupě, dědictví). Jakým způsobem se tyto peníze daní? Je možné prominutí daně? Případně jak můžeme snížit základ této daně? Děkuji.

sleva na děti

dobrý den mám dotaz ohledně daní.otec mých dětí nepracuje již delší dobu takže neuplatnuje slevu za dědi já tet pracuji.mám pracovní smlouvu dohodou a slevu tet uplatňuji u sebe.je možné si slevu vyžásat zpětně.já jsem na matěřské a pobírám rodičovský příspěvek...děkuji V.K.

sleva na děti

dobrý den mám dotaz ohledně daní.otec mých dětí nepracuje již delší dobu takže neuplatnuje slevu za dědi já tet pracuji.mám pracovní smlouvu dohodou a slevu tet uplatňuji u sebe.je možné si slevu vyžásat zpětně.já jsem na matěřské a pobírám rodičovský příspěvek...děkuji V.K.

danění více příjmů

Dobrý deň, môj manžel bol 1/2012 samostatne zárobkovo cinna osoba v SR, avšak faktúry a príjem bol z Českej republiky. Následne od 2/2012 - 12/2012 sa stal zamestnancom firmy v ČR. Aj keď je rezidentom Slovenskej republiky, je povinny podať danove priznanie aj v Českej republike z českých príjmov. Moja otázka smeruje k uplatneniu si zlavy na manželku, ktorá bola celý rok nezamestnaná a príjem má 0. Podmienkou je, že zo všetkých celosvetových príjmov musí byť 90% českých. Chcem sa opýtať, či si môže uplatniť úlavu na manželku, aj príjem zo závislej činnosti je 150 000 czk, celosvetové príjmy sú 190 000 cz, ale fakticky celá výška celosvetových príjmov má pôvod práve z ČR?

odpočet exekuce

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli se může exekuce odečítat z daňového přiznání? Děkuji za odpověď

daňová povinnost

Dobrý den, podnikám na živnostenský list. Může pro mne jiná osoba provést jednorázovou práci jako "Dohodu o dílo, podle §631 obč. zák."? Pokud jí za tuto práci nezaplatím více než 20.000,- a je zaměstnaná na HPP a nemá žádný další zdanitelný příjem, musí tento příjem nějak danit? Pokud je tato osoba evidovaná na prac. úřadě mění se tím něco? Děkuji -- Marek Grossman

paušál za auto

Náhrada ostatních výdajů za auto Jako OSVČ používám osobní vůz ke služebním a soukromým účelům. Náklady za pohonné hmoty uplatňuji paušálem 4000/měs. Mohu si uplatnit také 80% ostatních výdajů za provoz (pojistné, opravy atd) i když auto není zahrnuto v majetku firmy? Děkuji za odpověď

odpočet úroků z úvěru

V roce 2011 jsem nabyla dědictvím byt po rodičích. Na vypořádání dědického podílu jsem použil hypoteční úvěr. V listopadu roku 2012 jsem byt prodala. Můžu uplatnit úroky z úvěru v roce 2012? Podle §15, odst.4 ZDP vzniká nárok na odpočet úroků z úvěru , pokud v roce nabytí vlastnictví je vlastníkem nemovitosti ke konci zdaňovacího období, tedy k 31.12.2012. Je povinost vlastnit nemovitost ke konci období i když se nejedná o rok nabytí? Děkuji za odpověď

otevření účetnictví

Dobrý den, přítel zakládal firmu. Na založeí si najal firmu a ta mu pred zalozením firmy zaslala zálohovou fakturu a po zaplacení také danový doklad pro uplatnění dph. Tyto fokumenty byli zaslány v listopadu 2012 tedy s 20% dph. Po založení firmy, které proběhlo 16.1. přišla faktura už na jméno firmy. Ráda bych se zeptala jak to zaúčtovat a vyřešit i problematiku s rozdílným dph. Předem děkuji za odpověď Jelínková