FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, Prosím o zodpovězení následujících…

Dobrý den, Prosím o zodpovězení následujících dotazů: OSVČ vykonávající vedlejší samostatnou činnost na Živnostenský list – může uplatnit na konci roku výdaje paušálem ve výši 50% z příjmů(poradenská činnost v metrologii-§7,b.). Nemusí tedy vést evidenci výdajových dokladů, pouze příjmových? Musí se někde hlásit, že chci využít paušál, nebo stačí až na daňovém přiznání? Platí pro OSVČ – vedlejší činnost minimální daň jako u OSVČ s hlavní činností? Musí mít tato OSVČ vlastní podnikatelský účet v bance, když mu zhruba 5x za rok přijdou nějaké peníze? Nestačí klasické sporožiro? Děkuji moc za pomoc.

Vážený pane doktore. S manželkou chceme použít…

Vážený pane doktore. S manželkou chceme použít společné zdanění manželů. Já mám příjmy ze závislé činnosti, manželka podniká jako OSVČ. Pokud do svého základu daně započte příjem z podnikání i příjmy z pronájmu (SJM), splní podmínku pro společné zdanění, tj. základ daně je větší než minimální základ daně. Otázka je zda je to správně a možné? Pokud ano, potom prosím ještě o radu jak postupovat v případě záloh na daň v roce 2006. Pokud rozdělíme příjmy, na manželku připadnou vysoké zálohy na daň a já budu ze závislé činnosti tyto zálohy odvádět také. Lze nějak požádat o snížení záloh resp. neplacení záloh u manželky? Děkuji za vaše odpovědi. S pozdravem

Reaguji na vaši odpověď ze dne 1.2. v 08.47. …

Reaguji na vaši odpověď ze dne 1.2. v 08.47. Není mi jasný odpočet na invalidu a ZTP. Domnívala jsem se, že odpočet lze uplatnit od měsíce kdy žadatel toto splňuje 1.den v měsíci, tedy když se invalidou stal během srpna, tak odpočet od září t.j. 4x (vy jste uvedl 8x) a ZTP až od října t.j. pouze 3x. Prosím, jak je to správně?

Vážený pane doktore.Chceme s manželem za rok 2005…

Vážený pane doktore.Chceme s manželem za rok 2005 použít společné zdanění. Oba jsme zaměstnanci a vyživujeme dítě. Já jsem zároveň OSVČ a nevztahuje se na mě minimální základ daně. SVČ jsem od 01.12.2005 přerušila. 1. Splňujeme podmínky pro SZM- nemá vliv mé přerušení? 2.V roce 2004 jsem z podnikání měla ztrátu cca 30 000 Kč. Pokud budu chtít ztrátu letos uplatnit můžeme použít společné zdanění? 3.Pokud ano, do jakých řádků se tato ztráta píše v DAP a v příloze č.5. Není mi totiž jasné jestli použiju ztrátu před vypočítáním poloviny nebo až poté, co získám svojí polovinu ke zdanění. Děkuji za odpověď.

Dobrý den, Mám dotaz ohledně nezdanitelných…

Dobrý den, Mám dotaz ohledně nezdanitelných části základu daně, které si chceme s manželem uplatnit ve společném zdanění manželů. V roce 2005 jsem studovala denně na VŠ (6 měsíců) a zároveň jsem byla na mateřské. Po celý rok jsem neměla žádné příjmy. Můžu si uplatnit částku podle § 15 odst. 1 písm. f) (studium), když si manžel zároveň uplatní částku 21 720 na manželku? Za odpověď předem děkuji.

Dobrý den, pečuji o postiženou dceru, pobírám…

Dobrý den, pečuji o postiženou dceru, pobírám pouze příspěvek při péči o blízkou osobu - POBO. Můj měsíční příjem je tedy 0,- Kč, manžela 24 000,- Kč. Má vliv společné zdanění manželů, kdy převedu na sebe polovinu příjmu manžela na vyplácení POBO?

Pane doktore, z dědictví nám vyplyne povinnost…

Pane doktore, z dědictví nám vyplyne povinnost vyplnit přiznání k dani z nemovitosti. K úmrtí příbuzné došlo v lednu 2005, daň z nemovitosti jsme v květnu zaplatili my dědici i když probíhalo neustále dědické řízení. K projednání dědického řízení došlo v prosinci 2005, teď v lednu 2006 přišlo rozhodnutí od soudu ale dosud nenabylo právní moci. Po dotazu na FÚ nám pracovnice sdělila, že musíme podat přiznání k dani z nemovitosti v termínu k 31.1.2006 i když ještě nejsme právně majitelé. Poraďte prosím, zda má pravdu FÚ či my, když budeme podávat přiznání až v době nabytí právní moci rozhodnutí o dědictví. Děkuji.

Dobrý den, má společné zdanění manželů vliv na…

Dobrý den, má společné zdanění manželů vliv na výši sociálních dávek(přídavků na děti)? Děkuji za odpověď.

Dobrý den, obdrželi jsem fakturu se zdanitelným…

Dobrý den, obdrželi jsem fakturu se zdanitelným plněním 12/2005 na nájemné na r. 2006. DPH na vstupu jsme uplatnili v prosinci. Je to tak dobře nebo jsme měli DPH uplatnit až v lednu 2006?Děkuji za odpověď.

Dobrý den, S manželem jsme uzavřeli smlouvu o…

Dobrý den, S manželem jsme uzavřeli smlouvu o úvěru poskytnutou na bydlení (vlastníkem nemovitosti jsme byli oba). Smlouva je psaná na mé jméno. Po rozvodu však v majetkovém vyrovnání bylo splácení úvěru přiděleno manželovi, avšak vlastníkem už jsem pouze já. Který z nás si může úroky z úvěru odečíst z daní. Manžel s námi již nebydlí.

Dobrý den, chtěla bych se dotázat na řešení…

Dobrý den, chtěla bych se dotázat na řešení problému v souhrném hlášení. Naše firma je měsíčním plátcem DPH. Po vyplnění souhrného hlášení za 4 kvartál roku 2005 vznikl v kontrolním součtu celkové hodnoty plnění rozdíl 8 Kč oproti součtu řádků 410 v daňových přiznáních za 10. - 12. měsíc roku 2005. Souhrnné hlášení je vyplněno dle Pokynů k vyplnění SH, kde je napsáno v oddíle B5, že: "Celková hodnota plnění se vyplňuje v české měně a zaokrouhlí se na celé koruny nahoru." Příslušný finanční úřad po mne žádá, abych Souhrnné hlášení upravila a snížila o 8 Kč, protože neodpovídá součtu řádku 410 v daňovém přiznání. Tento nesoulad je však způsoben rozdílným zaokrouhlováním v daných formulářích. Snažila jsem se tuto skutečnost vysvětlit správkyni daně, ta bohužel argumentuje tím, že ji takovouto rozdílnou částku software nedovolí zadat, a že pokud souhrnné hlášení neopravím, bude muset udělat v naší firmě kontrolu. Ráda bych věděla, zda po mne finanční úřad může žádat, abych opravila správné souhrné hlášení na "špatné".

Dobrý den, Jak "zaúčtovat" v daňové evidenci…

Dobrý den, Jak "zaúčtovat" v daňové evidenci nákup grafické karty do počítače, cena bez DPH je 5050,- Kč. Jedná se o drobný majetek a je nutné ho evidovat na kartě drobného majetku?

Pane doktore, mám tu ke zpracování účetnictví pro…

Pane doktore, mám tu ke zpracování účetnictví pro neziskovou společnost. Nejsem si tolik jistá jestli účtuji správně a to: vystavené faktury na členský příspěvek MD311 DAL 684, dále bankovní poplatky 549/221,přijaté dotace na účet 221/691 a nakonec nevím jak se účtují náklady pořízené z dotací a příspěvků. Sháním si sbírku souvztažností, ale zatím bohužel marně. Děkuji za odpověď.

Vážený pane doktore, prosím o vysvětlení.…

Vážený pane doktore, prosím o vysvětlení. Podnikám na ŽL, vedlejší činnost, náklady účtuji 50% z příjmů - nevedu účetní evidenci. Uvedu příklad: Zákazník mě na základě jeho smlouvy zaplatí za mnou provedenou práci 10 000 + cestovné a ubytování 2000. Tedy celkem 12 000.- Dotaz zní: 1) co dám do Příjmů DAP příl1 čl.101 2) co dám do nákladů DAP příl.1 čl.102 Děkuji moc za odpověď

Dobrý den, mám dotaz ohledně certifikátu ISO.…

Dobrý den, mám dotaz ohledně certifikátu ISO. Jsme jeho držiteli od 10/2005 na 3 tři roky. Vím,že to musím časově rozlišit,ale co náklady související např.firma,která nám pomáhala s přípravou a účtuje nám "Poradenskou činnost s přípravou firmy na certifikaci"? To mohu dát přímo do nákladů jako službu nebo to musím všechno nasčítat a časově rozlišovat? Děkuji

Dobrý den, potřebovala bych poradit v…

Dobrý den, potřebovala bych poradit v následujícím : od roku 1996 jsem vlastnila polovinu rodinného domu, nejdříve jako společné jmění manželů a po rozvodu jako spoluvlastník. V roce 2005 jsme rodinný dům prodali. Neměla jsem v něm bezprostředně před prodejem trvalé bydliště, ale vlastnila jsem ho déle jak 5 let. Vztahuje se na mě osvobození tohoto příjmu od daně z příjmů podle par. 4 odst. 1 písm.b) zákona o dani z příjmů? Děkuji.

OSVČ- zedník - má příjmy 210000,-. Sociální a…

OSVČ- zedník - má příjmy 210000,-. Sociální a zdravotní poj. - 27900,-. Manželka je na další mat.dovolené bez zdanitelných příjmů. Když použiji pro výpočet základu daně %, tj. 60, vyjde mi základ daně nižší než je stanovené minimum. Tím pádem bych nemohla použít společné zdanění manželů. Mohu použít pro náklady jen určité procento? V tomto případě asi 35 %. Děkuji.

Prosím o radu.Jsem OSVČ,podnikám šestý rok, …

Prosím o radu.Jsem OSVČ,podnikám šestý rok, příjem za 2005 je 32600Kč,výdej včetně pojist. 30000Kč.Můj manžel má příjem ze závislé činnosti 167000kč,máme 2 nezl. děti.Chtěla jsem uplatnit společné zdanění manželů,ale musím uvést min.základ daně 107300Kč.Proč jako OSVČ s takto nízkým příjmem spadám do min.základu daně.§ 7c mi není jasný. Děkuji.

OSVČ kupuje v době přerušení podnikatelské…

OSVČ kupuje v době přerušení podnikatelské činnosti /bude obnovena do 30.3.2006/ nákladní automobil v ceně 400.000,- Kč + DPH. Ten by chtěl ještě do obnovení činnosti nechat opravit, připravit na sezónu. Cena opravy bude součástí pořizovací ceny HIM nebo bude právě nedaňovým výdajem, protože fyz. osoba má v době provádění opravy přer. pod. činnost? Bude si moci nárokovat DPH u všech dokladů spojených s opravou a koupí nákladního vozu? Myslím nákup PHM na převoz, fakturu za opravu atd. Děkuji za odpověď.

Vazeny pane, chtel bych se prosim zeptat na…

Vazeny pane, chtel bych se prosim zeptat na nasledujici vec. Jsem v zahranici na dlouhodobe sluzebni ceste, kde penize na ubytovani a stravne (neco jako ceske diety) dostavam od zahranicni firmy. Normalne vim, ze pokud dostavam od ceske firmy klasicke diety, tak ty nepodlehaji danove povinosti. Je to stejne i kdyz tyto penize dostavam tedy v zahranici? Nemusim je uvadet do DAP? Jak by melo vypadat potvrzeni od zahr. firmy o techto prijmech, aby popr. do DAP nemuseli byt zaneseny? Dekuji predem za odpoved. S pozdravem