FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den. Mám takový problém. minulý rok v dubnu koupila naší firmu se všemi právy a povinnostmi jiná firma. jak budu dělat daňové přiznání zaměstnancům? Musím jim udělat za první tři měsice zvlášť a za dalších devět měsiců také zvlášť? Nebo bude stačit jedno. Děkuji
Dobrý den, dtaz zní, jak postupuje při registraci prof.sportovec, který je navím tělesně postižený - tedy státní pojištěnec z hlediska ZP a SP. Myslím si, že se zaregistruje na příslušném FÚ dle par.7 - nebude mít IČO,ale podnikat pod DIČ.Dále se zaregistruje na ZP a na SP jako OSVČ??? Příjmy bude mít hlavně z reklam, někdy ceny a výhra ze soutěží. Hlavně mě zajímá ten souběh sportovec a tělesněpostižený??? Děkuji Eva Štiková
Dobrý den, pane doktore. Prosím o odpověď na následující dotazy: 1. Společnost poskytla finanční dar neziskové organizaci. Dar je zúčtován na účet 543 jako nedaňový výdaj. V Přizníní daně PO na ř.260 je možno o tento dar snížit daňový základ. V čem je vlastně úleva pro podnikatele? Zúčtováním a následně snížením daňového základu v Přiznání se obě položky vlastně ruší. Pochopil jsem to správně? 2. Podnikatel, FO, plátce DPH si pořizoval na leasing dodávkový automobil, přičemž si uplatňoval odpočet DPH. Po ukončení leasingu odprodal tento vůz přes autobazar. Domnívám se, že prodej by měl být s DPH. Jediným dokladem z autobazaru je však Kupní smlouva bez uvedení DPH. Musí si podnikatel DPH dopočítat (a odvést) sám? A z jakého daňového základu? Zřejmě by měl prodejní cenu znásobit koeficientem 0,15966. Děkuji za odpověď
Dobrý den chtěla bych si podat daňové přiznání a zúčtovat odvedenou zálohu na daň. Pracovala jsem v září na dohodu o provedení práce, vydělala jsem více než 5000Kč a zaměstnavatel odvedl zálohu na daň ve výši 20%. U zaměstnavatele jsem ale nepodepsala prohlášení k dani. Mám i přesto nárok na nějaké odčitatelné položky, které se mohu nyní při ročním zúčtování odečíst? Jsem studentka do 26 let věku.
Dobrý den, mám tyto dotazy: Jsem zaměstnaná a mám ŽL na přivýdělek na výuku jazyků. Používám internet, který mám propojený se sousedem a o platbu se dělíme spolu napůl a účty chodí na jeho jméno. Já mu pak vždy zaplatím polovinu. Mohu si nějakým způsobem odečíst tuto částku z daní, např. čestným prohlášením nebo příjmovým dokladem či kopií účtů?
Dobry den pane Doktore. Jsem OSVČ, příjem dosažený podnikáním je pro mě příjmem vedlejším. Za rok 2004 jsem vedl daňovou evidenci, za rok 2005 chci uplatnit výdaje % z příjmů. Není mi jasné, co vyplnit do řádku 103 v daňovém přiznáním. Mohu zde uvést zaplacenou zálohu na sociální pojištění na rok 2005 (placené od března do prosince 2005) plus zaplacené sociální a zdravotní pojištění za rok 2004 (vypočtené v daňovém přiznání za zdaňovací období 2004 a zaplacené v březnu 2005)? Dále jsem se z Vašich odpovědí dozvěděl, že pokud se přechází z DE na % z příjmů, je nutné podat opravné daňové přiznání. Proč? Dekuji za odpověď.
Dobry den, chtela jsem se zeptat, jak je to s praci lidi v plnem invalidnim duchodu. Jestli mohou být v pracovním poměru, popr. na kolik hodin denne, za jakou mzdu. Dekuji.
Dobrý den, vedu daňovou evidenci, za poskytnuté služby, kromě hotovosti beru i poukázky(relaxpass), během roku je účtuji do příjmů a výdajů v hotovosti, zároveň jako příjmy nezahrnuté do ZD. po proplacení u peněžního ústavu, jako příjmy zahrnuté do ZD. Můj dotaz : je to tak správně? A na konci roku mám na stavu poukázky, které se vyúčtují až v roce 2006, kam je mám zaúčtovat? Děkuji za odpověď.
V roce 2005 jsem zrušila pojistku na živ. pojištění a peníze převedla na jinou pojistku jako vklad 15.896,- Kč. Na což mi bylo za rok 2005 vystaveno potvrzení. Dříve jsem na ni uplatňovala u svého zaměstnavatele slevu. Musím nyní podávat daň. přiznání? Domnívám se , že když mi zaměstnavatel udělá odpočet na 12.000,- Kč budu vlastně zvýhodněn již podruhé. Mám chtít od pojišťovny potvrzení, že se jedná o převod z pojisstky na pojistku? Co mám vše odevzdat zaměstnavateli ?
SRO uzavřela dohodu o provedení práce na zhotovení náhradního dílu,který byl následně prodán zákazníkovi. Výplatu dohody má zaúčtovat jako mzdové náklady nebo jako zboží na účet 504. Děkuji za odpověď
Jsem OSVČ FO, chci přerušit podnikání. Mohu při tomto přerušení být v evidenci na pracovním úřadu nebo musím podnikání zrušit kompletně a pak teprve se jít zaevidovat na pracovní úřad? Děkuji.
Jsem OSVČ FO, od 1.2.2006 jsem přerušil podnikání. Platím však leasing na osobní automobil, který letos v říjnu doplatím. Jak mám evidovat leasingové splátky po dobu přerušení podnikání? Děkuji.
Vážený pane doktore, prosím o radu. Podnikám na ŽL, vedlejší činnost, účtuji náklady %. Mám zaplacené na zálohách pojistného cca 3000.-, z předchozího roku mám ale přeplatek cca 5000.- Dotaz: co mám dát do příl.1 DAP ř.103 - Pojistné a tím pádem odečíst z nákladů. Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím o radu. FO, plátce DPH podniká v najaté nemovitosti. Je zde více podnikatelských subjetků. Nemovitost má vlastní kotelnu. Majitel nemovitosti, FO,neúčtuje v PÚ, provádí vyúčtování spotřeby plynu poměrnou částí dle vytápěných m3. Na vyúčtování uvádí:"fakturuji Vám za dodávku tepla a teplé vody"- sazba DPH 19%. Domnívám se, že je toto špatně. Mělo by být "přefakturace spotřeby plynu na vytápění - DPH 19%. Dodávku tepla fakturují pouze výrobce tepla a má DPH 5%. Na zálohy pro r. 2006 uvádí majitel sazbu a výši DPH - což je také špatně, protože on nevede PÚ. Na tyto skutečnosti jsme jej písemně upozornili. Pokud on nebude reagovat a nepošle opravené doklady, jak máme postupovat my? Musíme akceptovat jeho doklady, třebaže jsou špatné? Děkuji za odpověď.
Jsem OSVČ. Prodám něco co nesouvisí s mojím podnikáním na základě kupní smlouvy jiné FO, musím tento příjem zařadit do zdanitelných příjmů do podnikání? Jaká částka se za rok 2005 nemusí danit? Kolik tato částka činí pro rok 2006? Děkuji.
Vazeny pane doktore, Doufam, ze Vas obtezuji naposled a tento dotaz bude jiz posledni. Jsem zamestnanec ceske firmy a byl jsem vyslan na dlouhodobou sluzebni cestu (na 1,5 roku) do Svycarska (jsem stale danovy rezident CR). Zde dostavam od svyc. firmy prijem na jidlo a ubytovani na svyc. ucet. Ted jsem dostal potvrzeni za rok 2005 o techto prijmech, kde je uvedena souhrna castka spolu s kantonalni dani (cca 2%), kterou jsem zaplatil. Tento dokument se v prekladu ale jmenuje “platebni doklad” a ne “cestovni nahrady ci diety”. V roce 2005 jsem tady byl nepretrzite asi 300 dni. Ted jeste porad nevim zda musim tyto prijmy v kladat v CR do DAP. Studoval jsem smlouvu o dvojim zdaneni mezi CR a Svyc., ale nepochopil jsem presne smysl. Zde vynatek ze smlouvy: Zamìstnání 1. Platy, mzdy a jiné podobné odmìny, které rezident jednoho smluvního státu pobírá z dùvodu zamìstnání, podléhají s výhradou ustanovení èlánkù 16, 18 a 19 zdanìní jen v tomto státì, pokud zamìstnání není vykonáváno v druhém smluvním státì. Je-li tam zamìstnání vykonáváno, mohou být odmìny pøijaté za nì zdanìny v tomto druhém státì. 2. Odmìny, které rezident jednoho smluvního státu pobírá z dùvodu zamìstnání vykonávaného v druhém smluvním státì, podléhají bez ohledu na ustanovení odstavce 1 zdanìní jen v prvnì zmínìném státì, jestliže: a) pøíjemce se zdržuje v druhém státì po jedno nebo více období, která nepøesáhnou v úhrnu 183 dny v pøíslušném kalendáøním roce, a b) odmìny jsou vypláceny zamìstnavatelem nebo za zamìstnavatele, který není rezidentem v druhém státì, a c) odmìny nejdou k tíži stálé provozovnì nebo stálé základnì, které má zamìstnavatel v druhém státì. Pokud musim dane prijmy do DAP v CR vkladat co si mam vylozit o bodu 2a. Znamena to, ze pokud jsem tu byl prave dele nez 183 dni, tak dane prijmy nemusim uvadet??? Dekuji predem za odpoved S pozdravem
Jsem jednatelem s.r.o. Výsledky ztrátové. Mohu sám na toto s.r.o. vyhlásit konkurz?
Dobrý den. Při zpracovávání daňového přiznání za rok 2005 bylo zjištěno, že prosinci roku 2004 byla vystavena faktura, která byla zaplacena až v únoru 2005. Za rok 2004 byly použity výdaje v %. Bohužel faktura z neznalosti nebyla zapsána jako položka zvyšující základ daně z příjmů v příloze 1, stra.2, tabulka E. Musí být podáno dodatečné nebo opravné daňové přiznání ? Nebo stačí zdanit částku letos ?
Od Státního zemědělského intervenčního fondu jsem na základě zák.256/2000Sb. a nařízení vlády č 242/2004Sb. obdržel dotace jako soukromý zemědělec. Jsou tyto dotace daňovým příjmem? A vše co za ně pořídím daňovým výdajem? Děkuji.
Dobry den, chtela bych zeptat, jak bych mela v manzelove DAP vyplnit radky 77-79 tykajici se danoveho zvyhodneni na vyzivovane dite. Predpokladam, ze se jedna spise o formalitu, ktera by mela pomoci tem, jejichz dan je vyssi nez soucet bonusu, ale mne vytvari zvlastni cisla. U manzela se vyplacene danove zvyhodneni, predpokladam, projevi na vysi jiz zaplacenych dani (ktere vlastne byly o toto zvyhodneni snizeny). Jde o to, ze mame jednu dceru, takze manzel v radku 74 uplatni danove zvyhodneni na vyzivovane dite 6 000 (12*500). Sleva na dani v radku 75 bude take 6 000. Pak nam vyjde v radku 76 dan X. Danovy bonus (radek 74-75) pak bude 0. Manzelovi omylem nevyplatili bonus loni v lednu, takze radek 78 bude 5 500. Jenze timto zpusobem bude rozdil na danovem bonusu - 5 500 (a kdyby mel danove zvyhodneni cely lonsky rok, bylo by to - 6 000). Tusim, ze do toho radku 79 musim zapsat 0, protoze bych jinak musela pracovat s cislem -5 500, kdyz budu pocitat, kolik ma manzel doplatit. Logicky bych mela od uhrnu srazenych zaloh na dan ze zavisle cinnosti... Y odecist jen vypocitanou dan X, kterou ma zaplatit (radek 76) a s danovym bonusem vubec nepracovat. Je to tak mozne? Mohu tedy pracovat s radkem 79 (rozdilem na danovem bonusu) jako s 0? Dekuji.