FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Dobrý den, prosím o odpověď na otázku: Jsem…

Dobrý den, prosím o odpověď na otázku: Jsem živnostník,od 1.1.2006 jsem registrován jako plátce DPH-čtvrtletně. Musím odvést DPH u vydané faktury, která nebyla uhrazena?(zdanitelné plnění - 17.1.2006, splatnost - 31.1.2006)Děkuji

Chtěla bych se zeptat, nase společnost zakoupila…

Chtěla bych se zeptat, nase společnost zakoupila nemovitos a zaplatila za něj 4500000,- Kč na účet právníka do depozitu, částka bude převedena na účet prodávajícího až po přepsání na katastru nemovitosti. Jak mám tuto operaci zaúčtovat. Děkuji.

Hezký den, chtěla bych se zeptat, zda společníci…

Hezký den, chtěla bych se zeptat, zda společníci s.r.o. mohou do firmy půjčit jen čtyřnásobek vlastního jmění společnosti? Pokud by chtěli společníci vložit do firmy více peněz, museli by navýšit kmenové jmění? Děkuji

Dobrý den, Chtěla bych vás požádat o radu…

Dobrý den, Chtěla bych vás požádat o radu ohledně daní a záloh na sociální a zdravotní pojištění. 1. Od listopadu 2004 jsem na rodičovské dovolené s 1 dítětem a pobírám rodičovský příspěvek. 2. V roce 2005 jsem z domů pracovala v rámci dohody o provedení práce u svého předchozího zaměstnavatele. Celkový příjem byl 20.250 Kč, na pojistném zaměstnavatel odvedl 2.531,25 Kč, základ daně činí 17.718,75 Kč. Musím tento příjem uvést do daňového přiznání nebo se do určité výše nemusí zdaňovat? Zaměstnavatel ho nedanil. 3. Od 16.11.2005 mám vystavený živnostenský list, živnost jsem zahájila 1.12.2005. Faktura vystavená v polovině prosince byla proplacena až v lednu 2006. Bude tento příjem ještě patřit do zdaňovacího období za rok 2005 nebo až do roku 2006? 4. Výše zmíněná platba byla zaslána v korunách na můj účet v ČR, ovšem fakturu posílám na pobočku do zahraničí, přestože má organizace v ČR svého zástupce. Jedná se tedy pro účely daňového přiznání o příjem ze zahraničí? Jestli ano, jakým způsobem se daní? V zahraničí jsem žádnou daň neodváděla. 5. V živnostenském listě mám jako místo vykonávání živnosti uvedenou adresu trvalého pobytu, kterou je byt, na který splácím hypotéku. Znamená to, že za měsíc prosinec 2005, kdy jsem živnost zahájila, nemohu uplatnit odpočet úroků z hypotéky? Uplatnit ale mohu poměrnou část, tj. 11/12 z celkové částky zaplacených úroků? 6. Jestli jsem správně pochopila podmínky společného zdanění manželů, tak živnostenský list by neměl být překážkou. 7. Jak je to v případě rodičovské dovolené a výdělku na živnostenský list s placením sociálního a zdravotního pojištění? Předem děkuji. S pozdravem

Dobrý den. Pane doktore, ikdyž se mi vše zdálo…

Dobrý den. Pane doktore, ikdyž se mi vše zdálo jasné, tak jsem byl v 1 odpovědi trochu zviklán, proto Vás prosím ještě jednou o odpověď na 1 dotaz ohledně SZM. Jsem zaměstnán a na ŽL mám příjem do 20tis.Kč. Vyživujeme 2 děti. Moje manželka měla v roce 2005 a) plný invalidní důchod 11 měsíců, b) částečný invalidní důchod 1 měsíc, c) podporu v nezaměstnanosti 1 měsíc, d) dohodu o provedení práce 2 měsíce - zdaněno srážkovou daní. Které výše uvedené příjmy se započítávají a uvedou do příjmů manželky v tabulce v řádcích 501 až 506? Odpočty předpokládám u manželky v řádcích 508, 510 a 511. Moc děkuji.

Dobrý den, začínám podnikat na vedlejší…

Dobrý den, začínám podnikat na vedlejší pracovní poměr, jsem zaměstnána. Chtěla bych se zeptat, zda musím platit zdravotní pojištění a sociální pojištění. Děkuji

Dobrý den, chtěla bych upřesnit dotazy, na které…

Dobrý den, chtěla bych upřesnit dotazy, na které jste již odpovídal, ale tam asi došlo k nedorozumění- 1. vedu daňovou evidenci, začala jsem podnikat v r. 2004 - na finančním úřadu mi řekli, že když jse neměl žádné příjmy, tak stačí napsat česné prohlášení, že jsem neměla žádné příjmy. (nemusela jsem tedy podávat žádné přiznání). Teď bych chtěla uplatnit výdaje r. 2004 jako zřizovací výdaje do r. 2005 (jednalo se hlavně o nábytek). Někde jsem četla, že to jde, ale nevím to jistě. Můj klient mi zaplatil fakturu s DPH, jenže já nejsem plátce, faktura byla vystavena bez DPH - netuším odkud se u klienta takové informace vzaly, že mi zaplatil o 19 % navíc. Jde mi teď o to, jestli 19 % je teď příjmem r. 2005 (teď to vedu jako přeplatek), a jakmile to vrátím zpět, tak jestli to bude výdej. Děkuji

Dobrý den, manželka je 4 rokem na mateřské…

Dobrý den, manželka je 4 rokem na mateřské dovolené, žije se mnou v jedné domácnosti a v roce 2004 pobírala pouze mateřskou. V daňovém přiznání za rok 2004, vypracovaném zaměstnavatelem, jsem jsem ji však zapomněl uplatnit pro snížení daňového základu. Je možné podat dodatečné daňové přiznání a mám si jej podat já nebo zaměstnavatel. Děkuji.

Dobrý den, můj manžel asi před 5 lety byl OSVČ,…

Dobrý den, můj manžel asi před 5 lety byl OSVČ, pak toho nechal, živnostenský list pozastavil a nyní pracuje jako zaměstnanec na plný úvazek. Vloni v červenci se mu naskytla jednorázová práce za 7500Kč. Jak se bude daňové přiznání vyplňovat? Pouze na ten 1 měsíc kdy práci vykonal? Může si odepsat z daní manželku na mat. dovolené a dítě i když si ho odepisuje jako zaměstnanec? Pokud ano, budou tyto částky a také nezdanitelné minimum 1/12 když se jedná pouze o 1 měsíc?

Manžel je instalatér, rozhodl se za rok 2005…

Manžel je instalatér, rozhodl se za rok 2005 uplatnit výdaje % z příjmů. Zaplatil ale silniční daň. Může zažádat o vrácení, když nebude uplatňovat náklady na auto v osobním vlastnictví. Jakou účetní evidenci musí vést?

jestliže nakoupím HIM v průběhu roku, mohu…

jestliže nakoupím HIM v průběhu roku, mohu uplatnit jen 1/2 ročního odpisu. Podle kterého § toto platí ?? Děkuji

Pěkný den, měla bych dotaz týkající se…

Pěkný den, měla bych dotaz týkající se společného zdanění manželů. Manžel má příjmy ze závislé činnosti i jako OSVČ (vedlejší činnost), já jsem OSVČ, máme tři děti. V roce 2004 jsem vykázala ztrátu, v roce 2005 také. 1.) Je možné uplatnit letos moji ztrátu z roku 2004 ve společném zdanění manželů ? 2.) Je vůbec možné, abychom s manželem využili společné zdanění ? 3.) Budu moci za rok 2006 uplatnit ztrátu z roku 2005 opět ve společném zdanění manželů (předpokládám, že již budu v roce 2006 v zisku) ?

Pane doktore, rád bych věděl zda mohu uplatnit…

Pane doktore, rád bych věděl zda mohu uplatnit pro daňové přiznání pro rok 2005 odpočet na manželku, která je nezaměstnaná a nepobírá podporu z úřadu práce. Při svém věku přes 50 let ani nemá šanci zaměstnání najít.Já sám kromě svého zaměstnání v menším podnikám. Vedlejší přijem nepřesahuje 20.000Kč. Děkuji za radu.

Dobrý den pane doktore. Chtěl bych Vás požádat o…

Dobrý den pane doktore. Chtěl bych Vás požádat o radu. Jsem zaměstnancem a budu vyplňovat DAP za rok 2005. V loňském roce jsem nakoupil podílové listy u ČSOB Středoevropský fond, které jsem po 5 měsících prodal. Zisk tedy musím zdanit. Z nových formulářů nevím, zda tento zisk mám uvést do řádku 38 tj. „dílčí základ daně z kapitálového majetku podle § 8 zákona“. Nebo ho mám uvést do Přílohy 4. V prvém případě by se tak navýšil celkový základ daně, který by pak po snížení o nezdanitelné části základu daně, byl zdaněn klasickým způsobem tj. podle § 16 odst. 1 zákona 586/1992 Sb... (15, 20, 25, 32 %). Pokud by byl správný ale druhý předpoklad, tak bych provedl v Příloze 4 „Výpočet daně ze samostatného základu daně podle § 15 odst. 2 zákona“, tj. zisk zdanil sazbou 15 % (nebo 20 %?). Příloha 4 však uvádí pouze příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí. Nikoliv tuzemské(?!). Je možné zisk z odprodeje PL považovat za příjem podle §8 odst. 3, který se dále odvolává na §36 Zvláštní sazba daně? Jsem už z toho docela zmatený, zvláště když většina invest. společností tvrdí, že bych měl zisk samostatně zdanit patnácti procenty. Poradíte mi prosím jak tento zisk zdanit? Děkuji moc

Dobrý den, rad bych se zeptal jak se postupuje…

Dobrý den, rad bych se zeptal jak se postupuje při vyplňování DAP – A, jsem zaměstnanec, mám příjem od dvou zaměstnavatelů a jeden mi nevyplatil prosincovou mzdu do 31.1.2006. Na vystaveném potvrzení o zdanitelných příjmech za rok 2005 je uveden souhrn za 12 měsíců i za opravdu vyplacených 11 měsíců. Jestli to dobře chápu, mám do DAP použít (dle § 5 odst. 4 zákona 586/1992 Sb) údaje za 11 měsíců. Ale proč tam jako slevu na dani (1 dítě), mám uvedenu celou částku 6000 Kč. Je to správně, nebo zde mělo být pouze 11/12. Daňový bonus je samozřejmě nulový. Moc děkuji za odpověď.

Pane doktore, mám živnostenský list jako…

Pane doktore, mám živnostenský list jako překladatel. V minulém roce jsem pracoval jako pojišťovací poradce, což byla má hlavní činnost. Jakým procentem si mohu uplatňovat náklady v daňovém přiznání? díky za odpověď

Prosím o ujasnění těchto otázek: 1. Pracuji jako…

Prosím o ujasnění těchto otázek: 1. Pracuji jako zaměstnanec ve firmě, která má 2 pracoviště se zcela rozdílnou činností /cca 20km vzdálená/, jako zaměstnanec pracuji /dáno prac.smlouvou/ pouze na jednom pracovišti /ale v mém případě se jedná o stejnou činnost shodnou pro obě pobočky/. Mám ŽL jako FO a v rámci svých četných podnik.aktivit provádím mimo jiné i práce stejného charakteru na druhém pracovišti. Bylo mi řečeno známou /účetní/, že to není moc dobré řešení. 2. K výkonu ŽL používám svůj soukr.automobil/není v majetku mé firmy/. Je možné uplatňovat cest. náhrady na auto mezi pobočkami firmy /čas. důvody-zastižení zaměstnanců 2.pobočky,výkon některých čiností /.Na tyto cestu je možno pohlížet jako na cestu do a z práce na zaměst.pracoviště , ale i na cestu, nutnou k výkonu podn.činnosti na 2.prac. . Je nutné podrobně rozvádět v jízdním deníku soukr.cesty, nebo v rámci např. 1.měsíce je uvádět jako 1.jízdu a mít podrobně zapsány pouze cesty na ŽL? /poměr soukr.a podn cest odhadem 100:1/. Děkuji.

Dobrý den. Není mi jasné zda musím podávat…

Dobrý den. Není mi jasné zda musím podávat dodatečné daň.přiznání za rok 2004-daň.evidence, k 31.12.04 jsem neevidovala žádné pohledávky, závazky a zásoby nevedu, pouze evidenci drobného majetku od 5.000,--Kč. Za rok 2005 chci uplatnit výdaje paušálem. Děkuji.

zacala jsem v srpnu podnikat k podnikaní použivám…

zacala jsem v srpnu podnikat k podnikaní použivám manželovo vůz (na leasing)mužu si dat do nakladu nakoupenou naftu opravy vozu.nebo musim s manzelem uzavrit smlouvu o půjceni vozu a najmu.taky by me zajimalo jestli si muzu dat do nakladu - boty a oblečení.Předem moc dekuji za vyřizení.

Dobrý de, mám dotaz k SZM,jak postupovat,když…

Dobrý de, mám dotaz k SZM,jak postupovat,když máme s manželkou papírově rozdílné trvalé bydliště? Jak prokázat společnou domácnost,kam podat přiznání a protože je manželka v plném invalidním důchodu, jaký doklad je FU požadován pro přiznání odpočtu 14280 na invaliditu? Stačí čestné prohlášení?A případně zda jej musíme přiložit ke svým přiznáním oba.Děkuji