FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: V roce 2005 jsem pobírala podporu v nezaměstnanosti a podporu při rekvalifikaci.(součet podpor dělá více jak 38 040,-Kč). Jsem jako partner považována za vyživovanou osobu s odpočtem částky 21 720,- Kč při ročním vyúčtování? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o informaci jakým způsobem evidovat prokazatelné náklady s pronájmem bytu. Jsem zaměstnanec, živnost na pronájem nemám. Možné náklady paušálem jsou pro mne méně výhodné. Musím tedy vést nějaké účetnictví nebo tyto náklady přidávat jako přílohu v daňovém přiznání. Děkuji
Dobrý den, měla bych dotaz ohledně sestavení likvidační účetní závěrky. Jak u likvidované společnosti zaúčtovat nárok na vypořádací podíl a jeho vyplacení. Já mám představu, že by to mohlo být jako snížení základního kapitálu, kdy bych proti němu zaúčtovala nerozdělenou ztrátu minulých let,vypořádací podíl a tím bych měla základní kapitál nulový. Je to tak z účetního hlediska možné? Všude je spousta rad jak na likvidaci, ale ohledně účetnictví jsem se ničeho nedopátrala. Děkuji za odpověď.
Vážený pane doktore, Pracuji u jednoho zaměstnavatele na HPP a za pronájem pole Zemědělskému družstvu jsem za rok 2005 dostala nájemné 9326 Kč. Toto nájemné je oproti smlouvě o 4000 Kč-daň z pozemku, navýšeno z důvodu změny legislativy (dříve platilo družstvo, teď musí daň platit majitel). Jaký by měl být můj další správný postup. Musím podat samostatně daňové přiznání, kde uvedu tyto příjmy tj. plat od zaměstnavatele a nájem 9326 Kč? Nebo je možná finanční úleva vzhledem k malé částce, či dvojímu zdanění? Děkuji za odpověď.
Pane doktore, dobrý den. Prosím ještě o odpověď na druhou otázku. Dotaz byl zadán 6.2.2006 v 9,55 hod., odpověď (na první otázku) dne 7.2. v 15,58 hod. Moc děkuji.
Jsme plátci DPH a dostali jsme fakturu ze Slovenska na které chybí DPH ale mi už jsme ji dále vyfakturovali dalšímu zákazníkovi s DPH.Nevíme jak máme zaůčtovat přijatou a vydanou fakturu a s jakou předkontací .Slovenský dodavatel je též plátce DPH na Slovensku.
Dobrý den,mám dotaz ohledně daňového přiznání. Mohu použít odčitatelnou položku na manželku podle §15odst.1pism.b ,když měla příjem za 2 měsice 16tis. Kč ze zaměstnání a za 6 měsíců podporu 25tis. z úřadu práce, pouze za 4 měsíce kdy neměla žádný příjem ?
Dobrý den.Prosím Vás o zodpovězení mojeho dotazu.V minulém roce 2005 jsem od května do prosince pečoval o svého převážně bezmocného otce a pobíral dávku sociální péče-příspěvek při péči o osobu blízkou v celkové částce 34.810Kč.Kromě toho mám příjmy z pronájmu nebyt.prostor a rád bych věděl zda i tuto sociální dávku musím zahrnout do celkových příjmů a zdanit.Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu: V ZDP §15 odst.8 se uvádí, že v případě, že účastníky smlouvy o úvěru na financování bytové potřeby je více zletilých osob, uplatní odpočet buď jedna z nich, nebo každá a to rovným dílem. Rodiče a syn maji každý svou smlouvu na poskytnutí úvěru a každý dostal potvrzení o zaplacených částkách úroků. V potvrzení se uvádí, že jiní účastníci smlouvy o úvěru nejsou. Jedná se o jeden bytový účel. Je možné postupovat podle §15 odst.8 a odpočet ze všech smluv uplatní jen jedna osoba? Děkuji za odpověď.
Vazeny pane, chtel bych se zeptat na vypleni DAP. Jsem danovy rezident CR, v roce 2005 jsem pracoval nejaky cas v CR a pak v zahranici. Pokud je ve smlouve o dvojim zdaneni mezi danymi staty zpusob vypoctu metodou zapoctu, tak do radku 31 mam vyplnit soucet vsech prijmu, do radku 32 zaplacene pojistne v CR a radek 33 mam nechat nevyplnen, kdyz smlouva o dvojim zdaneni existuje? Tuto dan mam uvest na prilohu c. 3 radek 323? Dale radek c. 35 se bude shodovat s radkem 321 (pokud jsem zadne pojistne v zahranici neplatil)? Dekuji za odpoved.
Dobrý den pane doktore. Přebírá nabývající společnost při úplatném převodu obchodního podílu v SRO jako počáteční rozvahu konečnou rozvahu prodávající společnosti.? Nebo sestavuje svoji? Děkuji za odpověď
Dobrý den, chci se zeptat, jak v daňové evidenci mám zlikvidovat fakturu, která byla proplacená pojišťovnou na účet firmy, která mi tyto opravy vyfakturovala? Děkuji
Dobrý den, Společnost SRO měla v roce 1992 odpuštěnou daň z příjmu .Tuto proinvestovala a zřejmě chybným účtováním jí zůstala částka odpuštěné daně na účtu 427/AE. Může tuto zaúčtovat proti 648 nedaňově? Děkuji za odpověď.
Vazeny pane Dytrichu, Po delsi dobu jsem zila ve USA. V lonskem roce po vyprseni viza jsem se vratila zpet do Cech. Za zdanovaci obdobi mam prijmy ze Statu, kde jsem pobivala za zdanovaci obdobi vice jak 183 dnu, a prijmy z Cech za posledni dva mesice. Z techto prijmu mi jiz byla ztrzena zaloha na dan. Mam delat danove priznani pouze v USA a zahrnout do nej prijmy z Cech i zaplacene dane a nebo budu muset delat priznani dve? Zda se mi ze jestize bych delala priznani dve bylo by to pro mne az prilis vyhodne, s tim ze se dan se propocitava za cely rok. Jestize bych delala priznani ve Statech byla by mi zde dan vracena a jak bych o vraceni mohla zadat? Mimochodem s priznanim ve Statech si vim jak poradit daleko lepe nez s priznanim zde. Dekuji za Vasi odpoved.
dobrý den, maminka a já budeme dědit po zemřelém tatínkovi družstevní byt. Maminka tvrdí, že musí na byt udělat odhad a dědická daň bude vycházet z této hodnoty. Já se domnívám, že základem daně bude hodnota členského podílu. Kdo má pravdu? Děkuji za odpověď
Dobrý den, jsem zaměstnanec a mimo mzdu mám příjem z pronájmu bytu. Jakým způsobem mám tento příjem zdanit? Můžu si odečíst náklady na provoz tohoto bytu? Jak tyto náklady evidovat či dokládat pro FÚ Děkuji,
Dobrý den, Chtěla bych vědět kolik je paušál při upplatnění výdajů procentem z příjmů? Pokud podnikám na ŽL zámečník, kadeřnice, stavební práce, jedná se vždy o jiný případ samostatné podnikání různých osob. Kde najdu přesné znění v jakém zákoně? Děkuji
Dobry den, Radi bychom koupili pozemek, ktery vlastni stavebni spolecnost (platce DPH), pozemek neni stavebni. Kolik bude uctovano DPH? A jeste jeden souvisejici dotaz. Kolik je DPH pri prodeji pozemku, na kterem je rozestavena stavba? Dekuji moc.
Dobry den, Rad by som sa Vas spytal na par informacii ohladom dani. Moja konkretna situacia je nasledovna. Cely rok 2005 som bol zamestnany v CR. Byvam s manzelkou a dvoma detmi v prenajatom byte. Zdielanie spolocnej domacnosti mame podchytene v najomnej zmluve. Ja mam vybaveny prechodny pobyt, moja manzelka a deti nie. Manzelka poberala na Slovensku v roku 2005 matersky prispevok, po uplinuti 6. mesiacov poberala rodidicovsky prispevok a popri tom mala preplateny mesiac dovolenky ~ 18 Kc. Moje otazky su nasledovne: 1. Som danovy rezident v CR? 2. Mozem si tento rok uplatnit u svojho zamestnavatela v CR mesacnu ulavu na deti alebo to bude mozne az na konci roka danovym priznanim? Ak ano, akym sposobom preukazem to, ze si moja manzelka neuplatnuje u svojho zamestnavatela danove ulavy na deti. Mozem zamestnavateli v CR predlozit potvrdenie od manzelkynho zamestnavatela v SR, albo by sa to riesilo cestnym prehlasenim manzelky? 3. Budeme si moct podat spolocne zdanenie manzelov? Za ochotu a cenne rady vopred dakujem. S pozdravom,
Pane doktore, může každý z manželů uplatnit daňové zvýhodnění na jedno dítě tj. 6000 kč, když každému z nás vyšla při společném zdanění manželů daň nižší než 12000 kč? U zaměsnavatele jsem platňoval měsíční slevy na dani pro 2 děti (bez bonusů), manželka je na MD.