FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:

Omlouváme se čtenářům a uživatelům našeho Poradenského centra, ale poradna daně je dočasně uzavřena. Děkujeme za pochopení.

DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO

odpovídal(a): Redakce

Chtěla bych se zeptat, kdo má nárok si odečíst ze…

Chtěla bych se zeptat, kdo má nárok si odečíst ze základu daně základní odečitatelnou položku 38 040 Kč? Jaká jsou kritéria? Někde jsem četla, že musím mít příjem u zaměstnavatele, a to myslím že 43 000Kč za rok. Loni jsem měla jen nemocenskou a mateřskou.

Dobrý den pane Dytrichu, opět se na Vás obracím s…

Dobrý den pane Dytrichu, opět se na Vás obracím s dotazem: zahraniční subjekt u nás objednal dodání softwaru - instalační CD v krabici vč. manuálu - s tím, že bude dodáno firmě v tuzemsku (není provozovna, je to dceřinná spol.), vystavila jsem fakturu vč.DPH na zahraniční firmu s místem plnění v tuzemsku. Bylo uplatnění daně správně? Děkuji za odpověď

Dobrý den, 1.Mám příjem ze závislé činnosti a…

Dobrý den, 1.Mám příjem ze závislé činnosti a jako vedlejší činnost podnikání a manželka má příjem pouze ze závislé činnosti:Na řádku 42 DP má manželka příjem cca 80 000,-.Nevím jestli mohu uplatnit společné zdanění manželů, když má příjem nižší než je min.základ daně.Já mám na řádku 42 příjem cca 180 000,- 2.Mám živn.list na činnost informačních a zpravodajských kanceláří.Kolik % si mohu odečíst výdaje jestliže je budu uplatňovat procentem z příjmů?Děkuji za odpovědi.

Dobrý den, vyplnila jsem DP pro společné zdanění…

Dobrý den, vyplnila jsem DP pro společné zdanění manželů a pro kontrolu jsem data zadala také do ikalkulatoru v Mf Dnes, vyšly mi stejné údaje. Nicméně mi částka připadá dost vysoká, já jsem pobírala celý rok rodičovský příspěvek, manžel je zaměstnán a uplatnujeme úroky z hypotéky. Máme jedno dítě. U mě vyšla doplatit dan 43220,- a manželovi přeplatek ve výši 108400,- . Je možný tak velký rozdíl? Může to být způsobeno tím, že manžel zaplatil více na zálohách na dan? Děkuji za odpověd

Dobrý den pane doktore, OSVČ si vzala půjčku od…

Dobrý den pane doktore, OSVČ si vzala půjčku od právnické osoby na rozjezd svého podnikání, jsou zaplacené úroky z této půjčky jejím zdanitelným výdajem? Děkuji za odpověď.

OSVČ prohrála soudní při ohledně výše faktur,…

OSVČ prohrála soudní při ohledně výše faktur, může si soudní poplatky, které musí zaplatit i protistraně, a úroky z prodlení z těchto nezaplacených faktur uplatnit jako zdanitelný výdaj?

Dobrý den, chci se zeptat. Při dodaňování…

Dobrý den, chci se zeptat. Při dodaňování pohledávek a závazků za rok 2004, chci přejít z DE na výdaje % z příjmů, mohu použít formulář současný nebo musím použít platný pro rok 2004? A vyplňuji všechny údaje znovu nebo jen hodnoty pohledávek a závazků? Děkuji za odpověď

jeste jeden dotaz. Firma ma rozestavenou stavbu,…

jeste jeden dotaz. Firma ma rozestavenou stavbu, zapsanou na katastru nemovitosti, jaka sazba dane se uplatnuje na pozemek pod touto stavbou, a na pozemku patrici ke stavbe (zahrada)? Dekuji moc.

Potřebovala bych poradit jestli mohu uplatnit…

Potřebovala bych poradit jestli mohu uplatnit slevu na dani z příjmu podle § 35a) a b) (tělesně postižení) pokud jsme Příspěvková organizace, která není zřízená za účelem podnikání - Základní škola zřízená ÚSC

Omlouvám se, ale mám dojem, že zadaný dotaz…

Omlouvám se, ale mám dojem, že zadaný dotaz neodešel správným způsobem a ne zcela ukončený, proto ho podávám ještě jednou. Mám příjem ze závislé činnosti a pronajaté zemědělské pozemky. Pokud byly pozemky evidovány ve zjedodušené evidenci činil nájem 3 000 Kč. tudíž jsem z tohoto nájmu neplatila daň z příjmu, ani toto nepřiznávala v daňovém přiznání. Nyní mi po pozemkových úpravách, když jsou pozemky zapsány KN nájemce dává navíc úhradu daně z nemovitosti, kterou finančnímu úřadu hradím já. Nájem z pozemku je stejný jako dříve a ve slmouvě jsou obě částky uvedeny jmenovitě a zvlášť. Jakým způsobem budu postopovat v případě: 1)mám-li pouze příjem ze závislé činnosti a navíc a) nájem + úhrada daně z nemovitosti nepřesáhne 6000 Kč b) nájem + úhrada daně z nemovitosti přesáhne 6000 Kč 2)mám-li příjem ze závislé činnosti + podíl na zisku jako spolumajitel společnosti s ručením omezeným a navíc a) nájem + úhrada daně z nemovitosti nepřesáhne 6000 Kč b) nájem + úhrada daně z nemovitosti přesáhne 6000 Kč Děkuji za odpověď.

Pěkný den, děkuji za zodpovězení dotazu.…

Pěkný den, děkuji za zodpovězení dotazu. Zapomněla jsem uvést, že v roce 2005 jsem byla na mateřské dovolené a pobírala rodičovský příspěvek a zároveň podnikala jako OSVČ - i v takovémto případě se na mě vztahuje minimální základ daně? mohla bych poté uplatnit společné zdanění manželů? pokud ano, zbývající dotazy zůstávají, rekapituluji: 1.) Je možné uplatnit letos moji ztrátu z roku 2004 ve společném zdanění manželů ? pokud ano, kam se v daňovém přiznání uvádí? 3.) Budu moci za rok 2006 uplatnit ztrátu z roku 2005 opět ve společném zdanění manželů (předpokládám, že v roce 2006 budu již v zisku) ? Ostatní údaje viz níže v původním dotazu. Děkuji předem za odpověď. ------------------------------------------------------------ Dotaz: Pěkný den, měla bych dotaz týkající se společného zdanění manželů. Manžel má příjmy ze závislé činnosti i jako OSVČ (vedlejší činnost), já jsem OSVČ, máme tři děti. V roce 2004 jsem vykázala ztrátu, v roce 2005 také. 1.) Je možné uplatnit letos moji ztrátu z roku 2004 ve společném zdanění manželů ? 2.) Je vůbec možné, abychom s manželem využili společné zdanění ? 3.) Budu moci za rok 2006 uplatnit ztrátu z roku 2005 opět ve společném zdanění manželů (předpokládám, že již budu v roce 2006 v zisku) ? Odpověď: Pokud jste OSVČ podnikající déle než 2 roky a za r.2005 jste vykázala ztrátu, máte povinnost uplatnit minimální základ daně z příjmů a v tomto případě nesmíte použít společné zdanění manželů (srov. §13a, odst.4, písm.b) ZDP).

Dobrý den. Prosím Vás o radu, jestli se…

Dobrý den. Prosím Vás o radu, jestli se započítávají do příjmů manželky, pro účely zjištění, zda je vyživovanou osobou, jejíž příjem nesmí přesáhnout 38040,- Kč, také úroky ze stavebního spoření. Děkuji.

Dobry den, chci koupit pozemek, ktery vlastni…

Dobry den, chci koupit pozemek, ktery vlastni stavebni spolecnost (platce DPH), pozemek neni stavebni. Kolik bude uctovano DPH? A souvisejici dotaz, kolik bude DPH pri prodeji pozemku, na kterem je rozestavena stavba? Mockrat dekuji za odpoved Vrabec

Dobrý den, muj dotaz se týká SZM. Poplatník má…

Dobrý den, muj dotaz se týká SZM. Poplatník má příjem od zaměstnavatele, jeho manželka je spisovatelka a v roce 2005 neměla žádný příjem. Není hlášena na ÚP (nepobírá žádné sociální ani jiné dávky). Sama si platí povinné zdravotní pojištění. 1) Je manželka považována za OSVČ nebo za OBZP ? 2) Může si manželka poplatníka odečíst celkovou částku zdravotného pojištění zaplaceného za rok 2005 jako nezdanitelnou část základu daně? Předem děkuji za odpoveď a přeji hezký den!

Zahájila jsem podnikání v červnu(kosmetické služ-…

Zahájila jsem podnikání v červnu(kosmetické služ- by),nechala jsem v 5/05 ocenit majetek(100.000), který chci zahrnout do účetnictví.Z ÚP jsem dostala dotaci 30.000,-.Jak mám postupovat při zavedení těchto věcí do DE a je to vůbec možné? Děkuji za odpověď.

Chtěl bych podat společné zdanění manželů. Jsem…

Chtěl bych podat společné zdanění manželů. Jsem zaměstnanec a manželka pobírala celý rok rodičovský příspěvek. Máme tři nezletilé děti a zřejmě splňujeme podmínky společného zdanění. Já již mám od zaměstnavatele potvrzení o příjmu. Musí mít manželka také toto potvrzení o příjmu, nebo nejaké jiné potvrzení z úřadu sociální péče?

Promiňte, ale ještě dodatek k předchozímu dotazu…

Promiňte, ale ještě dodatek k předchozímu dotazu ke spol. zdanění, kdy je žena starobní důchodkyně a zároveň pobírá částečný inval.důchod. Položku 38040 si asi neuplatní, ale možná by mohla použít částku na řádku 510. Je ta nějak závislá na nějakých příjmech?Prosím poraďte, co si tedy můžeme uplatnit a co nikoliv. Děkuji.

Manželé s jedním dítětem, studentem VŠ, otec je…

Manželé s jedním dítětem, studentem VŠ, otec je zaměstnanec a manželka je celý rok ve starobním důchodu, jiný příjem nemá, důchod víc než 38 040 Kč. 1.Mohou uplatnit spol. zdanění? 2.Pokud ano, může si manžel uplatnit položku 21720 na vyživovanou osobu? 3.A může manželka uplatnit na sebe 38040Kč? Podle pokynů k řádku 508 to asi není možné. Děkuji za odpovědi.

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když majitelem…

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když majitelem vozidla je moje matka, která za vozidlo zaplatila sil.daň. Podala přiznání k dani za rok 2005 a já mám s ní smlouvu o vypůjčce na toto vozidlo. Můžu v nákladech použít pouze náhradu za km 3,8kč nebo můžu použít náhradu za km 3,8+náhradu za PHM. Pokud nemůžu použít ani jedno, tak jak si to můžu jinak uplatnit v nákladech. Děkuji

Dobrý den, podnikání jsem zahájila v 6/05, ale…

Dobrý den, podnikání jsem zahájila v 6/05, ale měla jsem objednané zboží, které jsem zaplatila už v 5/05 a také jsem zaplatila 1100,- týkající se vyřízení živnosti. Mohu si tyto doklady zavést v r.2005 do účetnictví (DE)?