FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Prosím o odkaz na příslušný paragraf ZDP, podle kterého mi může mzdová účetní odečíst úroky z úvěru ze st. spoření za oba manžele - spoludlužníky. FÚ podává rozporuplné informace a někde tvrdí, že si musím sama podat daňové přiznání. Mám příjem jen od jednoho zaměstnavatele. Děkuji
Platba daně z příjmu za zemřelého (příjem dle § 9). Dle zákona o DzP je zástupce povinen podat přiznání k DzP do 6 měsíců od úmrtí. Přiznání k DzP je podáno již za 4 měsíce od úmrtí. Otázka: Kdy se má takto přiznaná daň zaplatit? V den podání přiznání = tedy za 4 měsíce, nebo až za 6 měsíců? Díky za Vaši reakci ať bude jakákoliv.
Doplňující otázka k již zodpovězené týkající se daně z příjmu z nájmu zemědělských pozemků. Mám-li pouze příjem ze závislé činnosti, kde mi daňové přiznání dělá zaměstnavatel a úhradu nájmu + daně znemovitosti, oboje dohromady je do 6000 Kč, nemusím toto přiznávat v daňovém přiznání, vykládám si dobře §38?
Dobrý den. Jsem studentka SŠ a občas natáčím nějaké reklamy, kompars. Agentury mě vyplácí v hrubé mzdě a musím odvádět daň z příjmů z výkonu nezávislého povolání. Chtěla bych se zeptat, kolik činí tato daň za zdaňovací období 2006, do kolika Kč příjmů ročně se daň nemusí platit a jestli mám jako studentka ještě nějaké úlevy? Jaké si musím platit pojištění? Děkuji
Jsem zaměstnancem. V roce 2005 jsem obdržel honoráře. Za část roku to bylo méně než 3000., ale za pět měsíců v souhrnu více než 25 000. Mám tuto částku zdanit 10%, nebo zahrnout do daňového přiznání (bude podávané společné zd.manž.) tím si zvýšit základ daně a zdanit dle §16/1? Mohu uplatnit paušální výdaje ve výši 40%? Děkuji
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak účtovat výdej za dobití mobilního telefonu na go kartu, telefon si dobíjím přes SMS a částka se mi strhává přímo z mého účtu, pak na výpise je označení dobití mobil. tel. Eurotel go ale není tam uvedeno zda je to s DPH či bez, nedostávám žádné vyúčtování, daňové doklady nic, takže nevím jestli mohu DPH rozúčtovat jen na základě bankovního výpisu...Děkuji za odpověď
Dobry den pane doktore. Jsem residentem CR. V roce 2005 jsem byla zamestnana v CR (univerzita) a na castecny uvazek take na Slovensku (univerzita). Prosim o radu, kterou metodu mam pouzit pro vypocet danoveho priznani - metodu zapoctu nebo vyneti s vyhradou progrese? V lonskem roce jsem mela stejny problem a poradil jste mi metodu vyneti s vyhradou progrese. Mohu tuto metodu pouzit zase? Predem dekuji za odpoved.
Dobrý den pane doktore, jsem plátce DPH. Dodavatel služby nesplnil termín a dle smlouvy mu budu účtovat sankční poplatek. Musím poplatek navýšit o DPH?
Dobrý den, nejsem družstevník 5 let. Chci prodat družs. práva se zrusením nájmu a koupit za tyto peníze jiné bydlení ( do 1 roku ). Mohu si na vyhlídnutý byt půjčit - od známých, banky- a koupit byt dříve než prodám? Pak bych to z prodeje toho družstevního vrátil . Vše by se uskutečnilo do 1 roku. Rekněme, že bych prodal a koupil za stejnou cenu. Kdyby ne, rozdíl bych musel zdanit.
Prosím o radu. DPA r. 2005 -vycházím mi ztráta. Avšak příjmy bez výdajů činí 850 000 Kč. Mohu si uplatnit daňový bonus na děti. Anebo příjmy § 7 jsou myšleny jako základ daně. V zákoně § 35, odst. c se však mluví jen o příjmech. Děkuji moc za odpověď.
Dobrý den, mám otázku ohledně společného zdanění manželů. Já mám pouze příjmy ze zaměstnání, manželka pracuje od května 2005 taky ( ovšem v Polsku), dítě máme. Je možné použít ustanovení o společném zdanění? Jestliže ano, jakým kurzem budu přepočítávat ze zlotých na koruny? Děkuji za odpověď
Dobry den! Muzu se zeptat. Kdyz je automobil zahrnut v majetku spol. s r.o., je mozne narokovat vraceni DPH na nahradni dily pri oprave automobilu?
Dobrý den, DE, v r. 2004 neplátce DPH, pojištovně byla nahlášená bouracka- oprava svépomocí, auto v majetku. Tehdy bylo auto opraveno. Pojišťovna ale škodu zaplatila az nyní v r 2006( po urgencich ). Peníze poslala včetně DPH, jenže od 4/2005 jsem plátce DPH. Zaplatila poj. správně- protože škoda i oprava svépomocí byla v r. 2004 ? Nebo když peníze poslala až nyní mělo to být bez DPH ? máme DPH odvést ? nebo si celé dáme do příjmu ( na opravu nemáme fa ani kalkulaci ). Děkuji.
Dobrý den, švagr končí s podnikáním k 30.1.2006 pozastavil živnostenský list a nastoupil jako zaměstananec. Za rok 2005 má veškeré pohledávky a závazky vyřízené. v prosinci prodal OM- nákladní automobil a tahač. Přiznání k silniční dani podal. Jak se tato situace odrazí v DP za r.2005? Může uplatnit pouze 1/2odpisů /na auto a tahač/? A kdy má podat DP za r.2006, když v lednu neměl již žádné příjmy?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o zodpovězení následujícího dotazu. Účtujeme v podvojném účetnictví a máme pohledávku v částce 10.000,- s platnou v roce 96. Pohledávka nebyla přihlášena do konkurzu a ani jsme se neúčastnili soudního nebo správního řízení, protože náklady řízení by byly vyšší než hodnota pohledávky. K pohledávce jsme vytvořily zákonnou opravnou položku do výše 33%. V roce 2002 byl zrušen konkurz z důvodů, že majetek podstaty nepostačuje k úhradě nákladů konkurzu a následně byla společnost vymazána z OR. Můžeme si pohledávku daňově odepsat, když jsme ji nepřihlásili do konkurzu? Děkuji.
Dobrý den, jsem na MD/2děti/, manžel je OSVČ a vede daňovou evidenci. Rádi bychom uplatnili společné zdanění manželů. Za rok 2005 jsem si přivydělala 3000,-kč hrubého na dohodu-vedla jsem na ZŠ výtvarný kroužek. Mám do 15.2. požádat účetní školy o vystavení potvrzení o příjmech a ty pak uvést do přiznání jako příjmy dle §6 ? A může si v tomto případě na mě manžel uplatnit odčitatelnou položku? Děkuji za odpověď a přeji hezký den.
Dobrý den, jsme čtyři spolumajitelé činžovního domu - 1/2 vlastní (cizí) manželé, 1/4 vlastní každé z mých dvou dětí. z nichž jedno je nezletilé. Můj dotaz zní: může mé nezletilé dítě podat daňové přiznání za celou naší 1/2 domu? Zdá se mi to výhodnější, než kdybych podávala přiznání já nebo zletilá dcera. Děkuji za odpověď
Vážený pane Dytrychu, manžel podniká jako technik pivního potrubí já mám částečný důchod a pozastavený živnostenský list. 1) jak jako manželé vézt účetnictví musím znova obnovit ž.l.? dělala jsem finančnictví a nebo můžem pod jednym živ. listem.podnikat? 2) kolik je na soukromé auto pro služební účeli za km? Děkuji za odpověď.
Dobrý den. Ráda bych Vás požádala o radu k zaúčtování ukončeného leasingu. Jedná se o OSVČ, která vede daňovou evidenci. V březnu 2005 byla uhrazena poslední splátka leasingu na osobní automobil. V dubnu se uhradil doplatek - zůstatková cena ve výši 111,- Kč. Mohu tuto částku (111,- Kč) zaúčtovat jako nákup drobného hmotného majetku? Děkuji.
V lońském roce jsem pracoval jen září a prosinec. Listopad a pros. jsem byl na podpoře. Jinak nemocenské dávky. Nevydělal jsem víc než 30 tis. celkem na platu. Prosím, jak mám danit? Jsem ženatý, dcera 6let. Máme podat společné zdanění a manželka má uvést mě jako vyživovanou osobu bez příjmu, převyšujícího těch 38tis.? Nebudou s tím další komplikace? Manželka pracuje, má plat cca.: 9tis.čistého. Děkuji za odpověď.