FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
v roce 2004 jsem ukončil leasing a zařadil auto do obch.majetku. Jsem FO uplatnuji výdaje % z příjmu. Když chci auto do osobního vlastnictví mám ho ocenit a zdanit jako příjem i pro vym.základ pojištoven? A v případě,že ho budu pak vlastnit jako soukromá osoba a budu ho prodávat tak co ? Nebylo by lepší ho prodat rovnou ? děkuji
Prosím o odpověď na tento dotaz: Pokud na manželku jako spolupracující osobu nepřevedu za r. 2005 žádné příjmy a výdaje a uplatním si do výdajů platby na soc. a zdr. pojištění za ni jako spolupracující osobu, mohu také v daňovém přiznání v ř.47a uplatnit nezdanitelnou část na manželku 21720,- Kč ? Děkuji.
Dobrý den, loni jsem začal, jako nepodnikatel, obchodovat se zahraničními akciemi, při transakci je cena v Eurech a obchodník mi účtuje Kč. Jakou cenu mám použít a případně jak zaokrouhlit cenu např. 549,87€ po 28,97Kč=15.929,7339. Dále mi obchodník sdělil, že u něj uložené prostředky zúročil, ale připsané úroky nezdanil srážkovou daní, jak je mám nyní zdanit - v Daňovém přiznání jsem nenašel žádnou odpovídající kolonku pro samostatný základ daně, nebo patří do dílčího základu daně z kapitálového majetku (s vyšší daní)? Děkuji za odpověď.
V přiznání za rok 2005 mužu uplatnovat výdaje procentem z příjmu u pronájmu kolik ? a u zprostředkovatelské činnosti kolik?
Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat na SZM.Není mi jasný oddíl 6.Manžel je zaměstnanec a uplatňuje každý měsíc slevu na děti(3).Při vyplňování DAP jsem se zasekla na řádku 74.Přijde mi, že si slevu takhle uplatní 2x.Prosím je to dobře? ř.66 xxx ř.74 18 000,- ř.75 18 000,- ř.76 xxx - 18 000,- ř.77 0 ř.78 0 ř.79 0 Moc děkuji za odpověď.L
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli musím podat daňové přiznání za rok 2005, když jsem ještě od 1.1.2005 do 10.4.2005 pobírala peněžitou pomoc v mateřství (částka je 38 000 Kč, když předpokládám, že roční zúčtování daně které mám ve mzdě za březen/05 a činí 3085,- Kč se nezapočítává) a od 11.4. mi byl přiznán rodičovský příspěvek. Pokud ano, můžete mi prosím sdělit, kde získám informace, jak to udělat? Mateřskou jsem nastoupila 26.7.2004 a 31.7.2004 jsem dle smlouvy ukončila pracovní poměr. Za rok 2004 mi zaměstnavatel daně ještě vypočítal. Za odpověď děkuji
Dobrý den, jaký paušál si mohu v daňovém přiznání odečíst za r. 2005,když mám příjmy z pronájmu dle paragr.9 Děkuji za odpověd Marie
OSVČ fyzická osoba, vede DE. Může se v jednom roce přerušit časové rozlišení akontace leasingu automobilu (nepoužít do výdajů) a posunout tak o jeden rok (podobně jako u odpisů dlouhodobého majetku) ?
I. Dobrý den, omlouvám se, je-li to ode mne troufalé, ale nezdá se mi správné zodpovězení následujícího dotazu jedné tazatelky (nejedná se o mne). Pořadí: A) uvedený dotaz B) Vaše odpověď C) citace §13a odst.2) Nerozumím tedy správně zákonu? A) 1.) Je možné uplatnit letos moji ztrátu z roku 2004 ve společném zdanění manželů ? 3.) Budu moci za rok 2006 uplatnit ztrátu z roku 2005 opět ve společném zdanění manželů (předpokládám, že v roce 2006 budu již v zisku) ? B) 1) Ano, uvedete ji na ř.523 DAP. 3) Ano, pokud nebudete povinna použít minimální základ daně nebo se na Vás nebude vztahovat jiné z ustanovení §13a, odst.4 ZDP. C) Vykáží-li manželé nebo některý z nich ve zdaňovacím období, ve kterém uplatnili společné zdanění, u příjmů podle § 7 nebo § 9 daňovou ztrátu, může ji odečíst od základu daně podle § 34 ten z manželů, který ji vykázal, v následujících zdaňovacích obdobích, pokud v těchto zdaňovacích obdobích neuplatní společné zdanění. II. V jiném dotazu uvádíte odpověď, že manželka na rodičovské dovolené by měla mít u DP potvrzení o výši vyplacených dávek, ptám se proč, když se tyto dávky do příjmu manželky nezapočítávají? Toto je i můj případ a ke společnému zdanění manželů hodlám připojit pouze čestné prohlášení, že jsem neměla jiné příjmy (kromě doložených na cca 9tisíc a rodičovského příspěvku) Děkuji za odpovědi.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohou podat společné zdanění manželů rodiče, kteří spolu vyživují ve společné domácnosti vlastní dítě, ale co se týče trvalého pobytu, mají ho každý oficiálně někde jinde a DP budou podávat každý na jiném FÚ. V bytě, ve kterém žijí, má jeden z nich trvalé bydliště a druhý jej mimo jiné používá i jako svou provozovnu (na byt je sepsána nájemní smlouva). Domnívám se, že podmínku splňují (ve společné domácnosti skutečně všichni žijí), jen to zohledním nějakým dodatkem k DP pro informaci FÚ. Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane doktore, prosím, o zodpovězení dotazu týkajícího se vyplnění daně z příjmů fyzických osob za rok 2005 : Rozdíl mezi příjmy celkem a výdaji celkem za rok 2005 činí mínus 86000,- Kč. Jaká částka se uvádí v daň. přiznání v řádku 43. Musí se uvést částka min. zákl. daně za 12 měsíců podnikání 107300,-Kč ? V případě, že ne, jaká částka se v tomto řádku uvede. Mockrát děkuji.
Dobrý den pane Dytrich, mám dotaz. Jsem OSVČ, je možné, aby mi manželka pronajala v našem domě prostory k podnikání? Abych se vyjádřil přesně: mám v přízemí domu prodejnu, která je vedena na ŽÚ jako provozovna, ale není vložena do majetku firmy, je možné, aby mi manželka pronajala tyto prostory. Ten dům je ve společném vlastnictví. A jestli je to možné co musí obsahovat nájemní smlouva. předem děkuji za radu.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat ke společnému zdanění manželů. V roce 2005 jsem v lednu pobírala peněžitou pomoc v mateřství a od února rodičovský příspěvek. Dočetla jsem se, že peněžitá pomoc je součástí příjmu, tzn. pokud je příjem větší než 38 040, nemůže si manžel odečíst částku 21 720 na manželku. Dotaz mám na to, zda se částka peněžité pomoci uvádí někam do přiznání, event. kam se má započítat (do jakého řádku?)? Přičítá se k příjmu a počítá se z ní daň nebo slouží jenom pro zjištění, zda je nebo není možné uplatnit odčitatelnou položku na manželku? Díky za odpověď
Dobrý den pane doktore. Děkuji za odpověď ohledně rozvahy v nástupnické SRO. Ještě mám jeden dotaz. Když původní společnost má zůstatek na účtu 221 - 5.000,- a na 321 3.000 Kč, může se těchto položek společnost "zbavit" zaúčtováním do nákladů nedaňově?Děkuji za odpověď a přeju krásný den.
Prosím o odpověď, vedu DE, nejsem plátce daně, os. auto mám zahrnuté v majetku. Používám ho jen pro účely podnikání. Musím si náklady na pohonné hmoty účtovat podle skutečných účtenek a tedy i aktuální cenou za benzin na účtence nebo mohu použít možnost každý měsíc podle knihy jízd sečíst kilometry a vypočítat náhradu pomocí průměrné ceny stanovené vyhláškou na ten který rok? Děkuji za odpověď.
Dobrý den.Díky za odpověd. 1.OSVC r.2005 zvýšila ZD o pohl. a záv. z důvodů uplatnění výdajů % z příjmů v r.2006. Tato OSVC nemá povinnost platit v r.2006 zálohy na ZP a SP. Za r.2005 má přeplatek na ZP a SP. Jak s tímto přeplatkem naložit v r.2006.Je správně tento přeplatek uvést v ř.105 dan.priznaní v r.2006 ? 2.OSVC-dan.přiznání - ř.101: 30 000,-,ř.102: 31 000,-, ř.104: - 1 000,-, ř.105: 2 000,-, ř.106: 1 000,-, ZD: 0 . Jaké částky se uvedou /příjmy a výdaje/ do Přehledů pro ZP a SP ? 3. OSVC vede DE za r.1992,1993,1996,1997 má neuhrazené fa. ve výši cca 200 000,-.Je možné tyto pohledávky vyjmout z evidence vzhledem k tomu, že jsou nevymahatelné? Díky.l
Doplněk k již dnes podanému dotazu na daň z nájmu ze zeměděl. pozemků, jedná se o pochopení §38g. Děkuji za odpověď.
Dobry den, pane doktore, rada bych vedela, zda-li musim uvadet do danoveho priznani fyzickych osob za rok 2005 prijmy ze zahranici. Moje situace je nasleduji: do srpna 2005 jsem pracovala v CR, pote jsem se prestehovala do Francie a zde pracuji od listopadu 2005. Tady budu platit dane spolu se svym pritelem. V pripade, ze je treba abych uvadela i prijmy z Francie, jake dokumenty potrebuji od sveho francouzskeho zamestnavatele a je treba je prelozit do cestiny soudnim prekladatelem? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jestliže má OSVČ základ daně pro vyúčtování roku 2005 nižší něz je stanovené minimum a manželka je spolupracující osoba, která nemá jiný příjem, minimální základ daně se v tomto případě vstahuje i na ni a mezi tyto dvě osoby se nerozděluje? Je možné, v tomto případě, manželku jako spolupracující osobu vůbec neuvádět? Musí se odhlašovat (ukončovat činnost) na přílsušném úřadě?