FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, prsím o radu, manžel je OSVČ s registrací ke srážkové dani.Měl studenta(2012)na dohodu o provedení práce u nás podepsal prohlášení.Vždy se jednalo o částku do 10000Kč. Dále měl student po této dohodě další kde nepodesal prohl. a měl srážkovou daň . Student po nás chce vytavit Potvrzení ozdanitelných příjmech ze záv. čin. a fun. požitků, kvůli daňovému zvýhodnění.(svobodný, bezdětný). Nevím zda je správnbě.Jaké jsou naše povinnosti? Děkuji Jitka
daň z příjmu FO Chtěla bych se zeptat, od března jsem zaměstnaná. Leden, únor jsem byla ještě na rodičovské dovolené. Při podání daňového přiznání bych chtěla uplatnit slevu na dítě. tuto slevu lze odečíst jen za těch 10 měsíců, co pracuji nebo ji můžu uplatnit 12krát. Tatínek byl nezaměstnaný.
Dobrý den, chtěla bych se zaptat, zda si mohu v DPH uplatnit odečet DPH z nákladů, když uplatňuji náklady v DPD puašálem ? Děkuji Satinská
Dobrý den, chtěla bych se zeptat : z příjmů z podnikání uplatním 60% do nákladů, dále mám příjmy z Forexu a XTB, které chci uvést příjmy podle § 10. Spadají příjmy z Forexu, XTB - obchodování do příjmů podle § 10 a mohu taktéž uplatnit náklady paušálem ? Kdy spadají příjmy z Frexu a XTB do příjmů, ze kterých odvádím i SPP, ZPP ? (vím že když se přihlásí k této podnikatelské činnosti , ale v zákoně je něco o opakovaném obchodování). Děkuji Satinská
Dobrý den, mám dotaz k DPH. Od 1.1.2014 má platit snížená hranice příjmů, která je rozhodující pro povinnost přihlásit se k placení DPH. Má to být 750 000,- Kč za 12 po sobě jdoucích měsíců. Znamená to, že prvních 12 měsíců (s touto novou hranicí) se bude zpětně počítat již od 1.1.2014? Nebo prvních 12 měsíců se sníženou hranicí příjmů vyprší v prosinci 2014 a tudíž první datum pro povinnou registraci k DPH (pro příjmy nad 750 000) bude 15.1.2015? Omlouvám se za krkolomné vyjádření. Za případnou odpověď velice děkuji.
Dobrý den potřeboval bych poradit. ŽL jsem měla přerušen na dobu 26.09.2011 - 09.03.2012. Datum zániku živnosti je 09.03.2012. Musím podávat daňové přiznání - byť nulové? A co přehledy na SP a ZP - musím podat? Děkuji moc za rady.
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda dle zákona můžu na faktuře v cenovém souhrnu napsat cenu zboží bez daně, výše daně, cenu zboží s daní, když NEjsem plátce DPH. děkuji
Dobrý den. Prosím o radu. V loňském roce jsem zahájila podnikání (vedlejší činnost při hlavním pracovním poměru). Mě příjmy za loňský rok nepřesáhly částku 6000,- Kč. Bude stačit, když k daňovému přiznání, které za mně podává zaměstnavatel, doložím o tomto čestné prohlášení? Je také třeba dokládat něco na OSSZ a ZP nebo i tam bude čestné prohlášení o příjmu dostačující? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, Telefonica O2 v roce 2012 místo části dividendy vyplatila snížení základního jmění. Musí se z tohoto platit daně? Pokud ano, je to §8 nebo §10?
Dobrý den, pane doktore bude sestavovat přiznání k dani fyziské osobě. Tato osoba není OSVČ. Fyzická osoba má příjmy ze zaměstnání + příjem z pronájmu domku. Mohu na tento příjem příjem uplatnit výdaje procentem 30,- %, nebo musí fyzická oosba uplatnit skutečné výdaje? Pane doktore předem Vám děkuji za odpověď a přeji Vám pěkné ničím nerušené dny. S pozdravem Marie Volfová.
Dobrý den, pane doktore, společnosti s.r.o. jednatel půjčil USD, v roce 2011 jsem kurzový rozdíl dala při sestavování daňového přiznání jako daňově neuznatelný náklad. Za rok 2012 vychází kurz. rozdíl jako výnos - bude také daňove tento výnos na účtu 663 daňově neuznatelný?
Dobrý den, v roce 2012 jsem zrušila životní pojištění, na které jsem uplatňovala daňové odpočty. Nyní budu zpětně odečtenou částku dodaňovat a chtěla bych vědět, jaké dokumenty musím k přiznání k dani přiložit. Od mzdové účetní jsem dostala potvrzení o příjmech zpětně za celou dobu trvání pojištění - tj. 5 let, odpočty jsem uplatňovala jen 3 roky. Dále mi vrátila všechna potvrzení o zaplaceném pojistném. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o informaci. Živnost provozuji jako vedlejší činnost a v loňském roce jsem se této činnosti nevěnovala a tudíž neměla žádné příjmy ani výdaje. Oficiálně podnikání přerušené nemám. Můžu podat daňové přiznání s nulovým dílčím základem z příjmů z podnikání ? Děkuji Ivana Lefnerová
Dobrý den, v roce 2012 jsem zrušila životní pojištění, na které jsem uplatňovala daňové odpočty. Nyní budu zpětně odečtenou částku dodaňovat a chtěla bych vědět, jaké dokumenty musím k přiznání k dani přiložit. Od mzdové účetní jsem dostala potvrzení o příjmech zpětně za celou dobu trvání pojištění - tj. 5 let, odpočty jsem uplatňovala jen 3 roky. Dále mi vrátila všechna potvrzení o zaplaceném pojistném. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na danění odbytného z životní pojistky. Životní pojistku jsem uzavírala v roce 2010 a v roce 2012 jsem jí rušila. V prvním roce pojistky jsem vložila mimořádný vklad a tak jsem měla odpočet na daních 12000, v dalším roce pak 8634. Životní pojistku jsem zrušila v roce 2012 a peníze z odbytného jsem odeslala na novou pojistku jako mimořádný vklad, chci se tedy zeptat zda musím odpočítané částky dodanit v roce 2012 a tím pádem je uvést v příloze č. 2 a nebo když nebyli poslány na můj účet k mé dispozici a byli odeslány na novou životní pojistku tak je danit nemusím? Děkuji za odpověď. Přeji hezký den. Lenka
V roce 2012 jsme s přítelem podali na finanční úřad přiznání k dani z nemovitostí, každý sám za svoji polovinu bytu. Letos bychom chtěli změnu, aby složenka chodila pouze na manžela a ten byl naším společným zástupcem. Jak máme postupovat a může manžel podat přiznání k dani z nemovitostí za celý byt ještě nyní v únoru, tedy po termínu po přiznání ? Děkuji za odpověď.
Prosím, můžete mi vysvětlit rozdíl mezi zálohovou a srážkovou daní?
Dobrý den, potřebovala bych poradit: - naše firma dostala nabídku levnějšího volání s tím že tarif obsahuje i část peněz které se vrací na IŽP. Jak zaúčtovat? Je možné v tomto případě část IŽP uhradit firmou a poté přefakturovat k úhradě zaměstnanci??
Dobrý den. Prosím o radu v případě dědické daně.Zemřel mi bratr,který byl vdovec a bezdětný.Měli jsme společnou nemovitost a bratr měl byt v družstvu vlastníků.Jsem pravděpodobně źařazen do II.skupiny dědiců.Jsem osvobozen z dědické daně?Děkuji za odpověď. Staněk J.
Dobrý den. Prosím o radu v případě dědické daně.Zemřel mi bratr,který byl vdovec a bezdětný.Měli jsme společnou nemovitost a bratr měl byt v družstvu vlastníků.Jsem pravděpodobně źařazen do II.skupiny dědiců.Jsem osvobozen z dědické daně?Děkuji za odpověď. Staněk J.