FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Vážený pane doktore,mám k Vám jeden dotaz.Jako zaměstnanci spol.s r.o. nemáme ještě k dnešnímu datu podepsáno daňové prohlášení a žádost o roční zúčtování daní.My zaměstnanci tvrdíme, že to musí být podepsáno do 15.února, zaměstnavatel říká , že to stačí do konce března.Kdo z nás má pravdu?
Dobrý den, v loňském DP jsem výdaje uplatnila % z příjmu, chtěla bych tuto možnost využít i letos, mám ŽL na poskytování služeb pro hospodaření v lesích a pro myslivost a nevím kolik % z příjmů mohu uplatnit. Dále jsem začala používat i platby převodem a zřídila jsem si běžný účet u Poštovní spořitelny, jak mám naložit s úroky? Do jakého řádku DP je mám uvést a jsou to příjmy ovlivňující DZ? Děkuji a přeji pěkný den
Dobrý den vážený pane doktore, jedná se mi o daňové přiznání kamaráda, který 1. ve dnech 1.1. - 23.3. podnikal,2. ve dnech 23.3 - 17.4. nezaměstnaný na Úřadu práce,3. ve dnech 18.4. - 22.7. zaměstnanec, 4. ve dnech 25.7. - 3.10. nezaměstnaný na Úřadu práce,5. ve dnech 3.10. 31.12. vyloučen z Úřadu práce.Jak bude vypadat daňové přiznání? Děkuji
Dobry den, at procitam jak procitam zakony, tak si nejsem jista, kde jsem danovym rezidentem. Po cely rok 2005 ziji v Irsku, tzn. pobyvam zde dele nez 183 dni, jelikoz v CR jsem byla dohromady na 14 dni. Jedine, co me mate je trvale bydliste, jelikoz to mam stale v CR, ale zaroven mam i v podnajmu byt v Irsku - dlouhobe, trvale. Prijem mam pouze z Irska. Predpokladam spravne, ze jsem rezidentem Irske republiky, kde planuji i nadale pobyvat? Druhy dotaz je, ze do IRL jsme prijeli s pritelem v cervenci 2004, ale pritel zacal pracovat az v zari 2004. 183 dni nesplnuje, ale jediny prijem v roce 2004 mel z Irska, protoze predtim byl na civilni sluzbe. Je tedy nutne podavat v CR danove priznani za rok 2004. V Irsku ma za tento rok dane v poradku. Predem dekuji za odpoved.
Dobrý den. Prosím o odpověď na otázku ohledně daní event. jiných poplatků spojených s prodejem jednotlivých bytů do osobního vlastnictví. Kupujeme byt od města, protože ho chceme hned prodat, budeme platit raději v hotovosti . Zároveň budeme kupovat byt menší, pravděpodobně družstevní nebo v osobním vlastictví. Víme, že musíme zaplatit daň z převodu nemovitostí ( 3 % z prodejní ceny), ale informace o dani z příjmů se různí - někdo tvrdí, že zaplatíme daň z příjmů , někdo říká že zapatíme daň z rozdílu cen bytů a někdo si myslí , že to nesmíme 2 roky prodat. Ve smlouvě však tato podmínka není. Poradíte nám prosím ? Děkuji
Dobrý večer, ráda bych se zeptala. byla jsem od 1-9/05 zaměstnaná. V únoru mi přišla částka cca 3000 za vypořádání při převodu jmění na hlavního akcionáře §220p zák. č. 513/1991 sb.Ráda bych si uplatnila odpočitatelné položky za celý rok 38 040, tzn. chci podat daňové přiznání, musím v daňovém přiznání tyto příjmy zohlednit jako ostatní příjmy podle §10, když byly do 6000,- Děkuji
Dobrý den, jsem zaměstnán a přivydělávám si podnikáním. Máme dvě děti. Manželka byla nezaměstnaná – začala od 1.8.05 podnikat. Nakoupili se prostředky a přijali se zakázky. Bohužel se stalo, že veškerá práce nebyla zaplacena - zadavatel je od listopadu v konkurzu. Proto podnikání k 1.12.05 pozastavila – platební neschopnost. Jak provést zdanění ? Můžeme provést společné ?
Vážený pane Dytrichu,již několikrát jsem se ve vaších odpovědích dočetla,že podpora v nezaměstnanosti a rodičovský příspěvek(ve výši asi 3500kč)se počítá do vlastního příjmu manželky pro uplatnění nezdanitelné částky u manžela.Ale v par.15odst.1b je uvedeno:"do vlastního přijmu manželky se nezahrnuje zvýšení důchodu pro bezmocnost,dávky státní sociální podpory,....atd.Rodičovský příspěvek je ale dávka státní sociální podpory vyplacena úřadem práce.Tak jak tomu mám rozumět?
Jeste bych chtela dodat, ze zivnostensky list je vystaven na reklamni cinnost, zabyvma se jeji realizaci. dekuji za odpoved,
Dobry den, podnikam jako osvc a dosud jsem uplatnovala tzv. pausalni naklady, tedy 25%. V dennim tisku jsem zaznamenala, ze se jejich vyse zmenila, ale nikde nemuzu najit detaily. Byla tato zmena schvalena nebo se jedna jen o plany poplach? Pokud schvalena byla, plati jiz pro danove priznani za rok 2005? pripadne kde najdu blizsi informace? dekuji za odpoved,
sekce: Daně a účetnictví 23.1.2006 09:10 Otázka: Dobrý den, od 04/2005 podnikám jako OSVČ ve sdružení fyzických osob na 2 ŽL, řemeslo a volná živnost. Za 04-12/2005 jsem vydělal 144.000,- Kč. Co musím udělat pro to abych mohl využít paušální daně a ke kterému ŽL se bude tato vztahovat?? Děkuji Odpověď: Pokud budete uplatňovat výdaje procentem z příjmů, měl byste mít vedeny odděleně příjmy ze živnosti, kde si uplatníte výdaje ve výši 60% příjmů a příjmy z volné živnosti, kde si uplatníte výdaje ve výši 50% příjmů. Odpovídal: Dytrich Petr, JUDr. Četla jsem na serveru odpovědi a myslím, že uplatnit výdaje procentem si nemůže účastník sdružení fyzických osob, a v odpovědi na to pána nikdo neupozornil. Tak nevím jestli jsem si ten zákon špatně nevyložila§7 odst.9 první věta. Děkuji za odpověď. Jinak můj přítel má živnostenský list na poradenskou činnost v oboru ekonomika.
Dobrý den. Můj dotaz se týká příjmů ze zahraničí. V lednu a částečně i únoru jsem byla zaměstnaná u slovenské firmy, mzda mi byla vyplácena ve slovenských korunách a zdaňovaná dle slovenských zákonů. Od 10.2.06 jsem opět zaměstnaná v ČR. Jsem povinna i příjmy ze Slovenska uvést v daňovém přiznání (uplatňuji společné zdanění manželů), pokud ano, jaké doklady a jaký je postup přepočtu ze slovenských na české koruny, mohu uplatnit i odečet na slovensku zaplaceného zdravotního a sociálního pojištění a sleva na dani na vyživované děti (2). Děkuji za odpověď.
Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující věc. Ukončila jsem podnikání k 30. 6. 2005.Vedu daňovou evidenci. Při podání "Přehledů" na sociální a zdravotní pojištění mi výjde nedoplatek pojistného. Jak postupovat z hlediska daňového? A jak by se postupovalo, kdyby vyšel přeplatek? Děkuji.
Dobrý den, ráda bych se zeptala. Pokud v průběhu roku 2005 došlo k přerušení živnosti, vztahuje se na mě minimální základ daně? Myslím tím, zda musím uplatnit poměrnou část minimálního základu. A co bude pak následovat v roce když v březnu znovu obnovím činnost. Je to to samé jako se uvádí v §7c odst.3 - ukončetní a zahájení činnosti, protože podle tohoto znění bych si vypočítala základ daně podle (příjmy-výdaje) a minimální základ daně by mě nezajímal. Děkuji
Dobrý den, myslím, že mám pro Vás docela zajímavý námět, rád bych, jestli by jste mi, a všem ostatním v mé situaci, ujasnili otázku daneni příjmu, v případě, ze dlouhodobé pracujete v zahranici. V mé konkrétní situaci se jedná o Velkou Británii. Pracuji zde se svou přítelkyní téměř 2 roky. Zaměstnavatel odvádí daně z příjmu přímo z výplaty (je to tuším 22%). Po návštěvě mých kamarádů z Polska, jsem poněkud zmatený. Pročítali jsme spolu polské noviny, v kterých byl článek, právě týkající se daneni, který nás všechny znepokojil. V tomto článku byl popsán postup daneni po návratu do rodné vlasti. Popíši to velmi zjednodušeně: Anglický zaměstnavatel odvede z výplaty 22%. Po návratu do vlasti, musíte doložit daňovému úředníkovi, co jste po celou dobu vaší nepřítomnosti (v ČR) dělali a jaké byli vaše příjmy. On základ daně převede do českých korun a zařadí Vás do daňové skupiny, podle příjmu (ve většině pridu se jedná v ČR o 32%). Po odpočtu 22%, které se již odpočítali v Anglii je třeba úřadu doplatit rozdíl který činí 10%. Je tomu opravdu tak??? Děkuji a těším se na Vaši odpověď.
Ještě jednou dobrý den. Posílala jsem již dotaz ohledně dotace poskytnuté úřadem práce, ale teď si ještě nejsem vůbec jistá, zda-li se opravdu jedná o dotaci osvobozenou z příjmů. Ve smlouvě je uvedeno. Účelem dohody uzavírané podle §113 zákona č. 435/2004Sb o zaměstnanosti a podle §25 vyhlášky MPSV č. 518/2004Sb k provedení zákona č. 435/2004 Sb o zaměstnanocti je zřízení společensky účelného pracovního místa pro výkon samostatné výdělečné činnosti výše uvedeného uchazeče. Finanční prostředky poskytnuté na základě této dohody musí použít pouze na úhradu části nákladů spojených se zřízením nového pracovního místa a podle seznamu uznaných nákladových položek ( prodejní, pult, stojan atd.) - jedná se o drobný majetek nikoli o dlouhodobý majetek a teď mi kolegyně říkala, že zřejmě osvobození se vztahuje jen na dotace poskytnuté na dlouhodobý majetek. Jedná se podle vás o dotaci která se má nebo nemá zahrnou do zdanitelných příjmů. Prosím kde bych našla problematiku týkajícíi se dotací? Děkuji.
Vážený pane doktore, mám na Vás dvě otázky. První se týká přechodu na paušál v 2005. Díky pohl.,záv. a zásobám je třeba udělat za 2004 dodatečné DP. Je toto nutné i za předpokladu,že daňová povinnost zůstane stejná? Druhá otázka. V 2005 jsme jako OSVČ podnikala tři měsíce, přerušila jsem podnikání a ostatní měsíce jsem byla ztv.osoba bez příjmu. Z podnikání jsem neměla příjem vyšší jak 15 000 Kč.Dále jsem v tuto dobu pracovala na dohodu kde je srážková daň. Je možné pro výpočet daně v tomto případě aplikovat par. 7c, odst.4, písm.i ?Podává se za této situace DP vůbec? Děkuji za odpověď!
Přeji dobrý den a mám dotaz ohledně SZM. Manželka neměla v roce 2005 zdanitelný příjem. Musí doložit nějaké potvrzení? Manžel měl 2 zaměstnavatele. V měsíci 1-9 byl zaměstnán u 1.zaměstnavatele a v měsíci 11-12 u druhého. V měsíci 10. pobíral podporu v nezaměstnanosti. V 5.měsíci se narodil syn. U 1. zaměstnavatele nebylo uplatněno daňové zvýhodnění na dítě. Může manžel uplatnit daňové zvýhodnění i v 10. měsíci, kdy byl nezaměstnaný nebo jen za 5.-9. měsíc? Musí se narození dítěte k "Přiznání k dani" dokládat?
Dobrý den, v r.2005 jsme prodali pozemek. Jednalo se o společné jmění manželů. Každý jsme ze své části odvedli daň z převodu nemovitosti. Prosím o informaci, zda se příjem z tohoto prodeje započítává do příjmů manželky. (pro vyúčtování daně z příjmu). Je na mateřské dovolené a nemá kromě rodičovského příspěvku jiný příjem. Děkuji
Dobrý den, pane doktore. Nevím jestli prošel tento dotaz, který jsem psal před chvílí. Vypnul se mi počítač, tak zkouším tento dotaz podruhé. Takže procím o odpověď na následující dotaz: Podnikatel, FO, plátce DPH si pořizoval na leasing dodávkový automobil, přičemž si uplatňoval odpočet DPH. Po skončení leasingu odprodal tento vůz přes autobazar. Domnívám se, že prodej by měl být s DPH. Jediným dokladem z autobazaru je však Kupní smlouva bez uvedení DPH. Zřejmě by si podnikatel měl dopočítat DPH sám, přičemž prodejní cena by byla cenou včetně DPH. Děkuji za odpověď.