FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Vážený pane doktore, ráda bych se zeptala jak je to s uplatněním cestovních náhrad u OSVČ, jaké sazby může uplatnit a zda lze uplatnit i stravné při uskutečnění pracovních cest kratších než 12 hodin. Dále bych se ráda zeptala, jakou výši paušálních náhrad lze uplatnit za rok 2005, pokud se jedná o činnost zámečnictví. Předem děkuji za odpověď.
Dobrý den! Zaměstnavatel za mě dává daňové přiznání,ve kterém jsem uplatňoval nárok na odečet daně za zdaňovací období 2001-2004 za dvě pojistné smlouvy. V roce 2005 jsem tyto pojistné smlouvy zrušil a podle zákona prý musím vrátit částku, kterou mi odečetli od základu daně za uvedené období. Na mzdové účtárně mi s tím nebyli schopni pomoci. Prosím, poraďte mi, jak mám postupovat! Děkuji
Dobrý večer,podnikám jako osvč - ŽL na činnost účet.poradců,vedení účetnictví,vedení DE a dosud jsem uplatňovala paušální výdaje ve výši 25%.Chtěla bych se Vás zeptat kolik procent můžu uplatnit za rok 2005. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, můj syn si na studentské brigádě vydělal cca 7 tisic Kč (po srážce daně agenturou). Jak je to v jeho případě s platností paragrafu 38b ZDP. Může si vydělat dalších 15 tisíc, aniž by je musel danit a podávat daňové přiznání? A může na takovou případnou další práci uzavřít dohodu o provedení práce i s fyzickou osobou (živnostníkem)? Děkuji
Dobrý den.Jsem OSVČ,budu uplatňovat s manželem SZM,také je OSVČ.On má vyšší příjmy,já nižší,je to pro nás výhodné.Jaký ZD použijeme pro stanovení přehledu pro OSSZ a VZP?Každý své příjmy a výdaje bez ohledu na společný základ daně?Děkuji
Dobrý den,chtěla bych se zeptat když pracuji a hlídám dítě do 3.let a plat mám každý měsíc jiný.podle počtu hodin kdy hlídám dítě....do jaké skupiny pro plátce daní patřím?a kolik procent mám odvést?nemohu to nikde zjistit....děkuji
Dobrý den, v roce 2005 jsme založili občanské sdružení. Registrovali jsme se u Min. vnitra a od Statistického úřadu nám bylo přiděleno IČO. Jediné příjmy tvořily členské příspěvky, jeden sponzorský dar - 8000,- Kč a úroky. Výdaje byly pouze poplatky bance. Vím, že čl. příspěvky jsou od daně osvobozeny a úroky nejsou předmětem daně. Poraďte mi prosím, jaké povinnosti máme vůči Fú? Musíme se registrovat a podávat daňové přiznání, nebo stačí v tomto případě evidovat pouze příjmy a výdaje? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím Vás o zodpovězení následujícího dotazu. 1) Budu bratrovi prodávat svůj podíl na nemovitosti (rodinný domek), který vlastním víc než 10 let. Jaké daně se nás týkají a kdo je jejich plátcem? 2) Na bratra bude převádět svůj podíl také matka. Bude také zřízeno věcné břemeno na dožití. Jaké daně jsou v tomto případě a kdo je jejich plátcem? Je vhodnější tento převod provést jako darování nebo jako prodej? Předem děkuji za Vaši odpověď.
Vážený pane doktore, po prostudování zákona a vší možné literatury včetně Vaší odpovědny mi stále není jasné následující. Od 1.7.2005 si platím penzijní připojištění 2000Kč měsíčně.Celkem jsem naspořil 12000Kč. Když odečtu 6x500 Kč (část se st.příspěvkem) zbyde mi 9000, které bych mohl použít ke snížení daň.základu. Moje učetní v zaměstnání však trvá na odečtení 6000Kč podle zákona. Já jsem ale dostal příspěvek jen na 3000tis., tak proč musím odečítat za 12x500Kč, vždyť jsem začal spořit až od druhé poloviny roku. Jak je to prosím správně. Děkuji za odpověď.
Jak mám v daňovém přiznání z příjmu FO zaokrouhlit částku uplatňovaného odpočtu úroku z úvěru na byt. potřeby, jestliže potvrzení banky zní na částku 3721,70 Kč? Lze zaokrouhlit na 3722, nebo raději nechat částku 3721? Děkuji.
Vážený pane doktore, lze uplatnit společné zdanění manželů, má-li manžel příjmy dle § 6 ZDP a uplatňuje daňové zvýhodnění na vyživované dítě a manželka měla pouze příjmy dle §9 (ale neplatila zálohy na daň z příjmů FO dle § 13a, odst. 5 zák. o dani z příjmů). Děkuji za odpověď Přeji hezký večer
Dobrý den, jsem zaměstnanec, nepodnikám a jako ostatní příjmy uvádím ve svém daňovém přiznání FO příležitostnou práci na uměleckou smlouvu. Zdanitelnou částku u ostatních příjmů lze prý snížit o prokazatelné výdaje. Jakým způsobem mohu tyto výdaje (např. nákup počítače) prokázat? Děkuji
Dobrý den! Mám dotaz ohledně uplatnění výdajů procentem z příjmů. Pokud vím, tak musím podat dodatečné daňové přiznání za rok 2004 - jedná se o zdanění pohledávek, závazků a zásob. V daňovém přiznání za rok 2005 - v případě, že budou pohledávky a závazky z roku 2004 v roce 2005 zaplaceny a zásoby z konce roku 2004 spotřebovány a vyfakturovány spolu s prací - bude tato částka částkou snižující základ daně roku 2005 (pohledávky byly vyšší než závazky). Mám pravdu? A co udělám se závazky, pohledávkami a zásobami, které budu mít na konci roku 2005? Ty také musím zdanit jako položku zvyšující (či snižující) základ daně? A ještě jeden dotaz - procento výdajů se vypočítává z vystavených faktur v roce 2005, které byly v tomto roce i zaplaceny? Moc děkuji za odpověď!
Zajímalo by mě jstli si může podnikatel uplatnit do nákladů klec na papouška, andulky a s tím spojené náklady např. krmení, pokud je klec s ptáky umístěna v provozovně a slouží jako dekorace. Viděla jsem v jiné provozovně např. terárium s hady a želvami v místnosti pro příjem zákazníků. Děkuji
Chci uplatnit výdaje v procentech. Kolik činí procentuelní náklady v roce 2005 pro živnost akvaristiky a pronájmu bytových a nebytových prostor ?
Dobrý den, mám na Vás tento dotaz. Byla jsem zaměstnaná od ledna do řijna a od listopadu do konce roku nezaměstnaná. Budu v daňovém přiznání zádkladní nezdanitelnou částku uplatňovat jen za měsíce, které jsem pracovala nebo ji mohu uplatnit celou?
Dań z převodu nemovitostí. Může právnická osoba, která z tržby z prodeje nemovitosti zakoupila v témže roce jinou nemovitost pro potřeby podnikání, uplatnit nějakým způsobem snížení částky daně z prodeje nemovitosti? Např.: prodej za 4 mil (daň 120 tis), koupě jiné za 1 mil (rozdíl 30 tis nárokovat zpět). Kdesi jsem četla, že je možný takový postup, pokud se nová nemovitost zakoupí do 2 let od prodeje původní. Děkuji i za odkaz, kde bych potvrzení nebo odmítnutí podobného postupu mohla najít. S úctou
Dobrý den, k 30. 6. 2005 jsem ukončila podnikání. Po podání přehledů na sociální a zdravotní pojištění vznikne nedoplatek pojistného, který budu hradit v březnu 2006. Vzhledem k tomu, že se jedná o výdej roku 2006, ale podnikání již skončilo v červnu 2005, je nutno za rok 2006 podat daňového přiznání? Jediný výdaj by byl právě nedoplatek pojistného. Děkuji.
dobry den, v prosinci 2005 jsem zacala pobirat rodicovsky prispevek, mam zaroven zivnostensky list, odpadla mi tedy povinnost platit min. dan, chtela jsem se zeptat, zda jsem tim od placeni dane zcela osvobozena nebo musim pro spolecne zdaneni manzelu danit např. z prijmu, ktere jsou 65.000,- Kč? dekuji za odpoved.
Krásné nedělní ráno, pane doktore! Dnes jsem dodělala daň. přiznání svého manžela, je OSVČ a vztahuje se n něj minimální základ daně a najednou jsem si uvědomila, že jsem se vlastně snažila nadarmo a všechny účty na výdaje mohu vyhodit. Jeho příjmy jsou cca 225 tisíc, má živnosťák na stavební práce, tedy může odečíst 50% a je hotovo. Ještě jsem to nikdy nepoužila, tak mám několik otázek. 1. Do řádku pod příjmy napíšu přesně 50% i když to bude méně než min.základ daně nebo tam musím napsat to minimum. 2.Pokud budu mít v řádku výdajů méně než minimum musím vyplnit ř.103, protože už ho vlastně nepotřebuju? 3. Pro přesnost: Od všech příjmů odečtu výdaje 50% - a teprve od tohoto čísla si mohu odečíst výdaje za zdravotní a sociální pojištění? 4. Pokud by toto vše dalo základ daně o 100 Kč víc než min.základ daně mohu použít společ. zdaň.manželů? 5.Výdaje na zdrav a soc.poj. činí 30tis.Kč. Je tedy číslo, které vznikne : 30000+(2xmin.základ daně) tím max.možným příjmem, aby se vyplatilo použití 50% odpočtu výdajů? 6.Za předpokladu, že nemusím nic dodanit z předchozích let, nemusím nikomu nic hlásit a dnes se rozhodnout pro výdaje % a nemám žádné jiné povinnosti než uchovat evidenci příjmů a doklady o zaplacení zdrav. a soc. pojištění? Vím, že je toho mnoho, ale moc vám děkuji za vaše odpovědi.