FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Dobrý den, podnikám jako OSVČ na základě živnostenského listu jako překladatelka a novinářka zpravodajka pro zahraniční tiskovou agenturu. Prosím o sdělení, jakou paušální částku výdajů mohu uplatnit v daních za rok 2005? Na živnostenském úřadě mi sdělili, že novináři jsou vyjmuti ze živnostenského zákona. Co z toho pro mne vyplývá? Děkuji
Dobrý den, ráda bych se zeptala na daňové přiznání. Jde o to, že přítel má od prosince 2005 nový a úplně první ŽL a na FÚ mu řekli, že má tedy 2 roky daňových prázdnin. Musí o přesto podat nulové prohlášení na FÚ nebo ne. A dále je ještě také zaměstnán, takže pojištění mu platí zaměstnavatel, a na ŽL dostává jen provize z prodeje produktu. Musí i tak si dělat účetnictví každý měsíc s uzávěrkou? Děkuji.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na vyznam slova příjem v návaznosti na výplacení daňového bonusu. Jestli příjem ve výši 6ti násobku min.mzdy se bere, u osoby podle parg.7, příjem (výnos) nebo až rozdíl mezi příjmy a výdaji. Dále jsem se chtěla zeptat, když budu mít příjem podle parg. 10 musím tento příjem nahlásit na FÚ do 31.1. nebo stačí, když ho jen přiznán až v DP s ost. příjmy. Děkuji za odpověď
OSVČ zaplatila pojistné na sociální zabezpečení hotově za rok 2005 30.1.2006. Mám zahrnout do DE - pokladna v roce 2005? Zdravotní pojištění zatím neuhradila za uplynulý rok vůbec. Jená se o první rok podnikání, co s ním ? Děkuji.
Dobrý den, je možné aby si irský občan s trvalým pobytem v ČR zažádal o roční zúčtování, případně podal daňové přiznání v ČR a v obojím uplatnil neodčitatelnou položku 38040 Kč ? Děkuji.
Dobrý den p. doktore, syn má příjmy ze závislé činnosti a pak má příjem § 10 částku 8808,-- Kč, jedná se o odměnu za uzavření stavebního spoření, v zákoně jsem se dočetla, že příležitostné příjmy do výše 20000,-- Kč jsou osvobozené. Děkuji za odpověď.
Dobry den, chtel jsem se informovat jak to je kdyz jsem si koupil byt 1+1 v lednu roku 2005 na hypotecni uver u KB za 500 000Kc. Potreboval bych ale tedka prevest hypotecni uver na jinou osobu z duvodu neschopnosti splacet. Nebudu mit zadny zisk jelikoz prevadim pouze zustatek hypotecniho uveru asi 483 000Kc. Budu platit nejake dane? Dekuji za odpoved.
Prosím odpověď na následující dotaz: Mám příjmy ze závislé činnosti. Vlastním byt, který jsem letos pronajal. Budu si tedy dělat daňové přiznání. Přiznám příjmy z pronájmu. 1) Jakým způsobem vyčíslit náklady? 2) Mohu do nákladů zahrnout odpisy bytu (mám čerstvý odhad ceny bytu)? 3) Pokud ano, v jaké výši odpisy budou? a musím vést nějakou evidenci majetku? Děkuji předem za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu s vyplněním společného zdanění. Jsem na rod.dovolené, v prosinci jsem měla příjem v částce 30 tis.Kč,(odstupné) z toho zaplaceno na dani 6303 Kč. Do společného zdanění tuto částku uvedu jako příjem. Mám problém s odečtením částky 38040 Kč a 21700 Kč. Kdo si ji uvede ve společném zdanění v příloze č. 5? Můžeme si oba odečít 2x38040 Kč a manžel pak ještě 21700? Mám provést snížení částky 21 700 Kč o 1 měsíc, když jsem v prosinci měla příjem? Dále manžel měl přihlášené dítě u zaměstnavatele. Může si odečíst 6000 Kč na dítě? Děkuji za odpověď
S manželkou pracuji na jedno ičo jako osoba spolupracující. Manželka má řemeslnou živnos jako elektromechanička-slaboproud a další živ. list na úklidové práce se stejným ičem. S obou těchto živností máme příjem tak na půl,jaký uplatníme paušál na odpisy 60 nebo50% ? Dekuji
Dobrý den, jsem účastníkem sružení §12. Podnikám v oboru "Kadeřnictví" 2 fyzické osoby a vedu 1 danovou evidenci. Na konci roku rozdělím příjmy a výdaje 1/2 podílu o smlouvě o sdružení. 1. Můžeme tak každá z nás uplatnit výdaje paušální částkou 60 % z příjmu+pojistné? 2. Můžeme každý rok jestli je to třeba měnit výdaje pauš. částkou nebo mezi výdaji podíl ve smlouvě? 3. Stačí když vedu 1 danovou evidenci? Děkuji.
Dobry den, Rad bych se zeptal jak postupovat pri podani danoveho priznani v nasledujici situaci: Do zari 2005 jsem byl zamestnancem Vysoke skoly ve Velke Britanii a muj zamestnavatel tam za me odvadel dane z prijmu, od zari 2005 jsem zamestnan ve skolstvi v CR a muj zamestnavatel odvadi moji dan z prijmu. Muzete prosim potvrdit, ze musim napred ziskat uredni preklad anglickeho dokladu o platbe dani? Na financnim urade mi poradili, ze mam vyhledat danoveho poradce. Myslim si vsak, ze by se melo jednat o standardni proceduru a bezne vyplneni prislusneho formulare. Poradte prosim jak postupovat (a jaky formular vyplnit), abych se vyhnul dvojimu zdaneni. Dekuji.
Dobdý den,obracím se na vás s následujícím problémem:Jako FO (vedl jsem daň.evidenci) jsem přerušil (nikoliv ukončil) podnikání v 5/2005. V účetnictví mi ale zůstaly 2 pohledávky, jedna z roku 1992, tu jsem řešil i soudně, ale po několika letech jsem žalobu stáhl, protože dlužník se stále odvolával a soudní výdaje narůstaly, druhou z roku 1994. Oba dlužníci jsou s.r.o., druhý je od roku 1998 v likvidaci, ale svoji pohledávku jsem nepřihlásil. Musím v daňovém přiznání za 2005 pohledávky dodanit, nebo až v okamžiku, kdy činnost úplně ukončím ? (nyní mám jen přerušeno). Dále mám od 5/2005 s.r.o.,kde jsem jediným společníkem a jednatelem. Může toto s.r.o. odkoupit tyto pohledávky od FO a alespoň částečně je odepsat nebo existuje nějaká jiná možnost, jak pohledávky nedodaňovat, nebo jen částečně? Existuje něco jako promlčení pohledávky vzhledem k uplynutí dlouhé doby od jejího vzniku? A ještě jedna otázka: jako FO jsem v roce 2005 nedosáhl minimálního základu daně v podnikání. Vztahuje se na mě MZD, když jsem kromě toho zaměstnán a platil jsem zálohy na daň ze závislé činnosti? Děkuji za odpověď,
Dobrýden. Prosím můžeze mi odpovědět, zda uzávěrkové operace jako jsou odpisy, rozpouštění jednorázových záloh atd. spadají do vyměřovacích základů pro SP a ZP? Vždy jsem to do VZ počítala, neboť jsou to podle mně výdaje ovl.ZD. Ale teď mně jedna účetní sdělila, že to tam nepatří. Co je na tom prosím pravdy? Vím, že když prodáte auto, které částečně používáte k podnikání i soukromě, a nemáte ho ve firmě v obchodním majetku a pak ho prodáte, spadají tyto příjmu do § 10 nebo 9 a nenačítávají se do VZ pro SP a ZP. Co když ale prodám stroj, který byl odepisován a odpisy skončily. Příjem za tento stroj jsem dala do příjmů ovl. základ daně a tudíž i do příjmů pro VZ pro SP a ZP. Je to tak správně? Omlouvám se, snad tomu budete rozumět. Moc díky Marie
Pane doktore,chtěla jsem se zeptat.Měli jsme sjednáno životní pojištění,které jsme před koncem roku 2005 zrušili.Vím,že musím vrátit částky,které jsem si odečetla v daňových přiznáních v předcházejících letech.Jak mám postupovat a jakou sazbou se tyto příjmy zdaňují,pokud jsem nesplnila podmínky?Někde jsem četla že sazba je 25%.Je to pravda?Děkuji za odpověď.
Ještě jednou zdravím a mám dotaz k pracovní obuvi u podnikatele, který má svojí dílnu na rytecké a gravírovací práce. Zakoupil si název na paragonu "levná obuv" 650,- Kč mínus sleva, takže konečná suma za obuv 552,- Kč. Já mu nechci uznat doklad, protože paragon není nakoupen u firmy s názvem Pracovní oděvy. Dělám dobře? Když je stavební firmy a chce si dát do nákladů pracovní oděvy, také je musí zakoupit v těchto prodejnách a ještě na ně dát logo své firmy. Jak je to tedy u podnikatele jako takového? Děkuji JM
Je pravda, že pokud používám jako OSVČ osobní vozidlo zahrnuté v majetku (v TP je IČO)platím silniční daň pouze za měsíce, kdy jsem vozidlo alespoň jeden den v měsíci použil k pracovní cestě? Pokud ano, tak jsem při vyúčtování silniční daně za rok 2005 udělal chybu, protože jsem auto 5 měsíců nepoužíval. Jakým způsobem mohu opravit své daň.přiznání a požádat o vrácení daně?Děkuji.
Vážený pane doktore, prosím můžete mi poradit. Podnikatel FO vede DE na rytecké a gravírovací práce, je plátcem DPH. Nyní dostal nabídku ze Slovenska. Slováci by si přivezli materiál a podnikatel by pouze fakturoval za práci. Potom by si pro zboží zase Slováci přijeli a nebo by se posílalo poštou přes celní úřad(aspoň si to myslím). Jednalo by se o vývoz služeb a podnikatel by byl osvobozen od DPH a nemusel by fakturovat s DPH? Jak by to bylo se clem? V rámci EU jsme osbozeni? Nejlepší by bylo, kdyby materiál přivezli a zase si ho zpracovaný odvezli. Ale zatím podmínky nejsou smluvené, jelikož nevíme jak to bude s DPH. Moc děkuji a přeji hezký den
Dobrý den, manželé ( oba ve st.důchodu), jeden podniká. Vlastní nemovitost (BVM), kterou pronajímají. Je možné příjem z pronájmu rozdělit a podat DP za každého zvlášť, a tím uplatnit u každého nezdanitelou položku 38 040,-. Děkuji
Dobrý den, splácím hyp. úvěr poskytnutý na koupi bytů (2 byty), jeden byt užívám pro svou vlastní potřebu, druhý pronajímám. Otázka zní mohu uplatňovat odpočet úroků z daňového základu? Ve výkladu zákona je uvedeno, že nemovitost nesmí být pronajímána. Mohu tedy uplatnit alespoň část úroků- to co slouží k vlastnímu bydlení? (zastaveny jsou oba byty)