FORMULÁŘ PRO VLOŽENÍ DOTAZU:
Témata v sekci: DANĚ
DOTAZY NA TÉMA DAŇ Z PŘÍJMU FO
odpovídal(a): | Redakce |
Pane doktore, mohu uplatnit alespoň částečný odpočet ze základu daní pro manželku, která čtvrt roku pobírala podporu v nezaměstnanosti, pak odešla pracovat na půl roku do Anglie a Irska a koncem roku tj. 2,5 měsíce,byla opět v evidenci úřadu práce. V zahraničí neplnili pracovní podmínky, nakonec ji propustili a ještě ji nedali příslušné doklady a formuláře. Takže nemá nárok na podporu a ještě hrozí, že bude muset zaplatit zpětně pojištění.
Dobrý den, Prosím Vás o radu ohledně zaúčtování. Jako kosmetička jsem získala živnostenský list za předpokladu, že budu mít ochranný dohled, jelikož jsem nesplňovala 3 roky praxe v oboru. S dotyčnou osobou mám sepsanou dohodu o provedení práce, kde jsme domluveny o výplatě 500,- kč. Z toho odvádím 15% srážkovou daň. Tudíž k její výplata činí 425,-kč. Prosím Vás jak mám toto zaúčtovat do daňové evidence, Jakou předkontaci zvolit a zda budu na srážkovou daň, kterou platím vypisovat výdajový doklad? Děkuji mnohokrát.Podnikat jsem začala k 1.8.2005.
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat :v prosinci 2005 byla vystavena proforma faktura neplátci DPH ( vede DE) na dodání zařízeníve výši 20.000Kč (t.j. část celkové ceny 30.000 bez DPH) plátcem DPH, který vede daňovou evidenci. Zařízení bylo dodáno začátkem února 2006 a vystaven daňový doklad na celkovou částku+DPH s odečtem zálohy k platbě. Je možné při zálohové faktuře neodvádět poměrnou část DPH a odvést ji až při dodání t.j. zdanitelném plnění ? Děkuji za odpověď.
Prosím opětovně o zodpovězení dotazu. Započítává se nemocenská do příjmů nebo ne? Názory se různí a dnes prý v novinách píší, že ano. Tak jak to opravdu je? Děkuji.
Dobry den, mohu odecist celych 21720 na manzelku pri spolecnem zdaneni manzelu v pripade, ze mela v 2005 zdanitelny prijem pouze 15000 Kc (proplacena dovolena zamestnavatelem v lednu 2005)? Dekuji za odpoved.
Dobrý den, můj dotaz souvisí se založením s.r.o.- místem podnikání. Pronajatá kancelář je v domě, jehož majitelé bydlí v Německu a zde mají smlouvu s firmou, která dům spravuje. Ve smlouvě je uvedeno, že změny v pronájmech bude firma provádět se souhlasem majitelů. I v mém případě byl učiněn telefonický souhlas a kancelář již mám pronajatou na základě zakladatelské smlouvy s.r.o. Při vyřizování živnostenského listu je však vyžadován písemný doklad o souhlasu majitelů (je jim přes 80 let a spravující firma je nechce obtěžovat písemnostmi). Jaký doklad by byl postačující? (např. místopřísežné prohlášení spravující firmy? V krajním případě fax od majitelů? Či jiná možnost?) Děkuji za odpověď.
Pane doktore,můj 12-letý syn si na základě smlouvy o vytvoření uměleckého výkonu vydělal v r.2005 23.100 kč a obdržel potvrzení o příjmech z nezávislé činnosti.Zdaňuje se tento příjem?A jestli ano,jakým způsobem.Platí se zdravotní pojištění? Mohu si jako OSVČ uplatnit na dítě daňové zvýhodnění?Děkuji za odpověď.
Pokud uplatním výdaje procenty na řádek 103 patří zaplacené zálohy na zdr. a soc.pojištění, mohu sem započítat i doplatky z ročního vyúčtování za rok 2004?Děkuji za odpověď.
Dobrý den, prosím o radu: 1) Zaměstnanec na HPP s výdělkem vyšším než 150.000,-Kč je i OSVČ-vedlejší /více jak 2 roky/ a za rok 2005 má ztrátu. Manželka je na mateřské dovolené. Mohou použít SZM? 2) Musí v roce 2006 platit min.zálohy na pojistné DP?
Dobrý den, chci uplatnit výdaje %, mám sportovní činnost, kolik je to prosím %. Děkuji za odpověď
Dobrý den pane doktore, měl bych jeden komplikovanější dotaz. V roce 2005 jsem měl část příjmů ze Slovenska na Dohodu o provedení prace. Slovenský zaměstnavatel odvedl daň ve výši 19%, nulové sociální a zdravotní pojištění. Jakým způsobem a jakým procentem musím tento příjem danit? Musím doplatit sociální a zdravotní pojištění? V jakém kursu mám přepočítat slovenské koruny na české? Z roku 2004, kdy jsem byl zaměstnán a současně jsem část roku pracoval jako OSVČ (ne jako hlavní činnost), mi přešla část nákladů (doplatek sociálního a zdravotního pojištění) do roku 2005, kdy už jsem ale měl činnost na ŽL (OSVČ) pozastavenu a za celý rok 2005 jsem jako OSVČ neměl žádné příjmy. Kdy a proti jakým příjmům mohu tyto náklady uplatnit? Děkuji za odpověď,
Dobrý den. 1.Darovací smlouvou jsem získal pozemek - práv. účinky vkladu vznikly v květnu 2000. Součástí dar. smlouvy bylo zřízení předkupního práva pro darujícího. Toto právo bylo zrušeno smlouvou o zrušení př. práva v celém rozsahu - práv. účinky vkladu vznikly v dubnu 2001. Kdy lze tento pozemek prodat, kterým datem se budu řídit, abych nemusel platit daň z příjmu? 2. Spol. zdaň. manželů - manželka v domácnosti - příjmy podle §6-10 jsou 0. Manžel příjmy dle §7,8. Jaké řádky v tiskopise bude ona vyplňovat - napíše do řádků 36-40 nuly, napíše je i do řádků 41 a 42, když pak na ř. 61 má 1/2 SZD, která je větší než ř. 42? Vyplňuje manželka oddíl č.6, když si slevu na děti uplatňuje manžel nebo končí vyplněním ř.66? Děkuji
Naše společnost je organizační složkou britské společnosti. Jako taková si pronajala byt v Praze na příležitostné ubytování vedení a zaměstnanců z Velké Británie, kteří do ČR jezdí. Lze náklady na tento byt uplatnit při odpočtu daní této organizační složky? Nebo si jej může(má) odečíst z daní britská mateřská společnost? Předem velmi děkuji za odpověď.
Dobrý den, pane doktore, prosím o odpověď na následující dotazy. Manželka provozuje výuku jazyků jako OSVČ., vede DE a za rok 2005 bude uplatňovat výdaje paušálem ve výši 50%. 1) Je možné přeplatky SOC a ZDRAV pojištění za rok 2004 zahrnout do řádku 103 DP? 2) Je možné druhou úhradu ceny kurzu po jejím vrácení zaevidovat jako snížení příjmů? (Tato situace nastane, pokud uchazeč nejdříve zaplatí sám cenu jazykového kurzu, kdy obdrží příjmový PD, následně je tento kurz uhrazen jeho zaměstnavatelem na základě vystavené Fa a pak je původní platba uchazeči vrácena výdajovým PD). Děkuji
Dobrý den, budeme letos podávat s manželkou společné zdanění manželů. Manželka je v plném invalidním důchodu a od poloviny srpna 2005 ještě držitelkou průkazu ZTP/P. Celý rok měla invalidní důchod celkem 72000 Kč. Nedokázali jsme najít, kde se v přiznání uvádí tento invalidní důchod (všude se mluví o starobní důchodu) a taky nevím jaké částky uvést do řádků 47a, 47b a potom taky 509a a 509b v mém daňovém přiznání(jestli je to 8x1810Kč do řádku 47a a 4x3620 do řádku 47b) a stejně nevím jestli má manželka podávat svoje samostatné Přiznání k dani z příjmu fyzických osob a pokud ano, do kterého řádku se uvádí invalidní důchod, nebo podává jenom Přílohu č.5 a kde uvádí invalidní důchod zde. Přeji krásný den a děkuji předem za odpověď. ZŠ
jsem učitelka angličtiny, podnikám na základě živnostenského listu. Mohu uplatnit 50% výdaje v dani z příjmu za rok 2005? děkuji za odpověď
Dobrý den, již jednou jste mi moc dobře poradili a ještě jednou bych se na Vás tedy obrátila s dotazem. 1/Bratr je OSVČ - sportovec. Svoji činnost zahájil r. 2001 a stále trvá. Až do loňského září (2005) byl studentem. Proto bych se chtěla zeptat, zda se za těchto okolností na něj nyní (za rok 2005) vztahuje minimální daň. 2/Někde jsem totiž zaslechla, že minimální daň se vztahuje jen na lidi, co mají živnostenský list. Je to pravda? Děkuji Vám mnohokrát za Vaši odpověď.
Dobrý den, chtěl bych letos prodat pozemek. Jedná se o pozemek s trvalým travním porostem bez stavby. Mohli by jste mi poradit, zda je pro přiznání daně z převodu nemovitosti nutný znalecký posudek. Nevím totiž jak si zcela jasně vyložit znění zákona 357/1992 Sb., § 21, odst. 4c – „Znalecký posudek se nevyžaduje , jde-li o převod či přechod vlastnictví k pozemku bez stavby a bez trvalého porostu…“ Mám si to vyložit tak, že pozemek musí být bez stavby a zároveň bez trvalého porostu (což by se na mě tudíž nevztahovalo) nebo může jít o pozemek buď bez stavby nebo bez trvalého porostu (pak bych podmínku v prvním případě splnil). Mnohokrát děkuji za odpověď. P.S. Jinak bych vám chtěl poděkovat, že jste tuto poradnu zřídili. Již několikrát jsem ji využil a musím popravdě říci, že vaše rady mi vždy pomohly a ušetřily mi spoustu běhání po úřadech. Děkuji.
Chci si v ramci spolecneho zdaneni "odepsat i manzelku" (21720,-Kc, t.j. radek 509a prilohy 5 DAP). Udajne to jde, avsak za podminky, ze jeji prijem nepresahl 38040,-Kc. Manzelka je na tzv. materske, kde bere nejakych 3600,- mesicne podpory v matersvi, ci jak se tomu rika. Pocita se tato castka do prijmu, ktery rozhoduje o moznosti tohoto odpisu? Zatim mam rozporuplne informace. Jedni rikaji ze se prijmy od Mest. uradu (kam udajne tech 3600,-Kc spada) se pocitaji, statni soc. podpora ne. A ted jsem nekde zahledl, ze se pocitaji pouze zdanitelne prijmy. Dekuji za radu
Dobrý den, prosím Vás mohl byste běžnému českému člověku, který se letos bude snažit uplatnit výdaje procenty vysvětlit, co chtěl autor říci touto citací ze zákona o dani z příjmu, §7 odst.10 ....kromě pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a pojistného na všeobecné zdravotní pojištění, které může poplatník uplatnit navíc v prokázané výši, avšak pouze do výše pojistného vypočteného sazbou bez jejího zvýšení z maximálního základu pro toto pojištění podle zvláštního předpisu. Jaká je ta výše pojistného vypočteného sazbou......, nevíte jaké maximum si teda skutečně mohu odečíst?Kolik tzo dělá v korunách?